Lausanne met kinderen: 10x doen met het gezin

Je kunt prima een weekend naar het Zwitserse Lausanne met kinderen. In Lausanne en de omgeving van Lausanne zijn genoeg activiteiten voor gezinnen met kinderen om je er een dag of twee te vermaken. In de zomer lukt dat nog net iets makkelijker, omdat je dan ook met de kinderen kunt gaan zwemmen in de omgeving. Lausanne is de vierde grootste stad van Zwitserland, na Zürich, Geneve en Basel. We zetten de leukste activiteiten in Lausanne met kinderen op een rij. 

Lausanne met kinderen
Lausanne met kinderen

Lausanne met kinderen #1: Vidy Park

Bezoek je de stad Lausanne met kinderen in de zomer, dan is het Vidy Park een leuke optie om naar toe te gaan. Dit park ligt aan het meer van Geneve en je hebt hier Plage de Vidy liggen. Dit is een zandstrand aan het meer, waar je prima met het gezin een paar uurtjes kunt liggen. Afgezien dat er wel toiletten zijn bij het strand, zijn de rest van de voorzieningen beperkt. Veel mensen nemen zelf vanuit de supermarkt eten en drinken mee en lunchen op die manier op dit strand. 

Wel is het mogelijk om in de buurt van het strand een waterfiets of een surfplank te huren. In de buurt van deze stranden ligt ook een bijzonder houten speeltoestel dat de vorm heeft van een soort van vogel. In de buurt van het strand Plage Vidy- Bourget heb je nog wel een klein eettentje zitten met een terras, waar je wat kunt eten en drinken bij het water. 

Daarnaast vind je in het park verschillende skatebanen en de stad schijnt hier ook om bekend te staan. Loop je vanuit het strand richting de haven dan kom je wel wat meer eettentjes tegen, waarbij je bij sommige tentjes ook heel relaxt aan het water kunt zitten met ligstoelen. Ook rijdt er een klein toeristentreintje in dit gebied rond. Petit Train de Vidy rijdt over een spoor door het park en in de buurt van de trein zijn ook verschillende fonteinen en een speeltuin. Kortom een gebied waar je in de zomer je zeker een halve dag prima kunt vermaken. 

Lausanne met kinderen #2: Parc Aventure

Je kunt in de omgeving van Lausanne met kinderen ook gaan klimmen. Parc Aventure ligt in Bougy-Villars en ligt op 25 minuten rijden met de auto vanaf het centrum van Lausanne.  In totaal zijn er 16 verschillende parcours  en zijn sommige parcours al toegankelijk voor kinderen van vier jaar oud. 

Voor de leeftijdsgroep vier tot en met zeven jaar heeft het klimpark vijf verschillende parcours. Voor kinderen vanaf acht jaar komen daar dan nog elf andere parcours bij. Deze parcours zijn qua hoogte en moeilijkheidsgraad natuurlijk een stuk hoger. In totaal heb je op alle parcours samen meer dan 200 verschillende hindernissen die je moet beklimmen. 

Daarnaast heeft het park maar liefst 52 verschillende ziplinen, waar kinderen naar beneden kunnen zwieren. Je kunt je hier makkelijk een halve dag vermaken met het gezin. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de prijzen en de verschillende parcours even op de website van het klimpark

Lausanne met kinderen #3: Aquasplash

Er zijn in Lausanne en de omgeving genoeg opties om te zwemmen in de zomer. We benoemden al de stranden bij het Vidy Park, maar er zijn ook verschillende zwembaden in de omgeving. Zo heb je op loopafstand van het Vidypark Aquasplash liggen. Dit waterpark heeft verschillende snelle glijbanen. 

Ook heeft dit waterpark verschillende zwembaden, waarbij er ook een zwembad speciaal voor de allerkleinste kinderen is. Ook is er een lazyriver, waar je met een band door een stroomversnelling gaat, een zwembad met duikplanken op verschillende hoogtes (de hoogste is op 10 meter hoogte), een bubbelbad en een bad dat kunstmatig golven produceert. 

Bij dit waterpark is de entree per persoon vrij laag, maar moet je wel voor verschillende zaken bijbetalen. Zo betaal je voor de glijbanen een bepaald bedrag per zes ritjes van de glijbaan. Ook voor kluisjes, een bedje met parasol en de trampolines betaal je een bepaald bedrag. Kijk dus vooraf even goed op de website wat de kosten precies zijn van dit waterpark. De catering van het waterpark is simpel en bestaat vooral uit fastfood zoals friet en pizza.

Lausanne met kinderen #4: Zoo de Servion

Je kunt in de omgeving van Lausanne ook naar een dierentuin toe. Zoo de Servion ligt op iets meer dan twintig minuten rijden met de auto van het centrum van de stad en het is een kleine dierentuin voor een paar uurtjes vermaak. De dierentuin heeft niet super veel grote dieren, maar je kan er wel dieren bewonderen zoals de tijger, de leeuw en de beer. 

De dierentuin heeft een restaurant met vooral fastfood opties, maar in de dierentuin zijn ook genoeg picknickbanken om bijvoorbeeld zelf meegenomen eten en drinken te nuttigen. Naast de dierentuin zit ook een prima speeltuin voor de kinderen, waardoor de ouders een bakje koffie kunnen drinken en wat kunnen eten, terwijl de kinderen aan het spelen zijn. 

Lausanne met kinderen: Overige activiteiten

Naast de hierboven genoemde activiteiten in Lausanne met kinderen, heb je nog een aantal leuke activiteiten die je kunt ondernemen met het gezin. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#5 Sauvabelin Tower: zoek je een mooi uitzicht over de stad Lausanne dan is deze uitkijktoren een goede optie. Je moet ongeveer 150 treden omhoog klimmen en je kunt vanuit de toren ook het meer van Geneve goed zien liggen. De toren kun je gratis beklimmen. De uitkijktoren ligt in het park Sauvabelin, waar je ook een meer hebt liggen en wat boerderijdieren hebt die je kunt bekijken. 

#6 Parc de Milan: dit stadspark is niet super groot, maar het is zeker een wandeling waard. In het park heb je de botanische tuinen van de stad liggen die gratis te bezoeken zijn. Ook ligt er in dit park een speeltuin met allerlei houten speeltoestellen. Vanuit het park heb je een mooi uitzicht over de stad. 

#7 Meer van Geneve: Lausanne ligt aan het grote meer en uiteraard zijn er boottochtjes te boeken vanuit de stad over het meer en ook naar andere plaatsen aan het meer. Zo is de stad Geneve zeker een bezoek waard. We schreven over deze stad al de blog Geneve met kinderen

#8 Espace des Inventions: dit is een klein wetenschapsmuseum waar je in tien minuten vanuit het centrum bent (met het openbaar vervoer 20 minuten). Het museum is redelijk interactief en kinderen kunnen hier verschillende proefjes doen. In totaal zijn er ongeveer 15 exposities, dus verwacht niet dat je hier een halve dag vermaak hebt. 

#9 Olympic Museum: Lausanne is gastheer geweest van de Olympische spelen in 1982 en in het museum vind je van alles over de geschiedenis van de olympische spelen. Het museum heeft zeker interactieve onderdelen en ligt in het centrum van de stad. Het museum staat midden in een park met allerlei beelden van sporten en heeft uitzicht op het meer van Geneve. 

#10 Aquatis: je kunt in Lausanne met kinderen ook verschillende dieren bekijken. In het noorden van de stad vind je in een futuristisch gebouw een groot aquarium en vivarium liggen. In de verschillende aquaria vind je heel veel tropische vissen en ook haaien en roggen. Ook heb je een tunnel waarbij je als het ware door het aquarium heen loopt en de vissen rondom en boven je hoofd ziet zwemmen.

In het Vivarium vind je verschillende reptielen zoals slangen, krokodillen en varanen. Ook zijn er aapjes te bewonderen. De informatie die gegeven wordt is ook in het Engels en het hele gebouw ziet er prachtig uit van binnen. 

Waar overnachten in Lausanne met kinderen?

Je kunt in Lausanne met kinderen prima overnachten. Er zijn verschillende accommodaties geschikt voor gezinnen met kinderen. Wij zetten de beste opties op een rij in de verschillende prijsklassen. 

Budget hotel: Beausite

Middenklasse hotel: SwissTech Hotel

Luxe hotel: Best Western Plus Hotel Mirabeau

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Lausanne even hier

Scroll naar boven