Lake Atitlan met kinderen

Wat te doen bij Lake Atitlan met kinderen? Lake Atitlan is een fantastische bestemming in het westen van Guatemala. Zowel voor de natuurliefhebber als de cultuurliefhebber. Ook wanneer je reist met kinderen moet je deze bestemming zeker meenemen in je route door Guatemala. Het door vulkanische activiteit ontstane meer is enorm (130 vierkante kilometer). Rondom het meer zijn 3 grote vulkanen, wat voor prachtige uitzichten zorgt. Ook liggen er 12 dorpjes rondom dit meer. Dorpjes waarbij je het echte leven van de mensen in Guatemala kunt ervaren en het soms lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Je kunt je hier makkelijk meerdere dagen goed vermaken. In deze blog vertel ik je over 2 dorpjes waar wij razend enthousiast over zijn en waar je een prima tijd kunt hebben rondom Lake Atitlan met kinderen.

Beste reistijd Lake Atitlan met kinderen

In Guatemala is de temperatuur eigenlijk altijd warm. Toch kent dit land twee seizoenen en het regenseizoen kun je beter vermijden . De beste reistijd is dus van november tot en met mei wanneer het droog seizoen is. De gemiddelde temperatuur is dan tussen de 20 en de 25 graden en er valt weinig regen. Een ideale periode daarom om Lake Atitlan met kinderen te bezoeken.

Lake Atitlan met kinderen

Vervoer bij Lake Atitlan

Lake Atitlan kun je bezoeken met de auto of met een shuttle busje. Vanaf de hoofdstad Guatemala City rijdt je in ruim 3 uur naar dit grote meer toe. In de dorpjes verplaats je je te voet. Om van het ene dorp naar het andere dorp te gaan zijn twee manieren. Je kunt met een tuk tuk taxi gaan of met de boot. Sommige dorpjes zijn zelfs alleen met de boot bereikbaar.

Wat je in Guatemala veel ziet zijn de kleurrijke ‘chicken bussen’. Ook in dit gebied rijden deze bussen. Dit kan een hele ervaring zijn, maar de tuk tuk taxi is wel een stuk sneller op de plaats van bestemming en je zit uiteraard niet met andere mensen.

Lake Atitlan met kinderen

Kinderactiviteiten Lake Atitlan

#1 Struin door de straten van San Pedro La Laguna

Dit dorp ligt pal aan het meer en dus vanaf bijna iedere plek in het dorp heb je wel een uitzicht op het vulkanische meer. In het meer zie je mensen zwemmen, bootjes varen, maar het allerleukste om te zien zijn toch wel de vrouwen die er de was doen. Soms krijgen we het gevoel alsof we terug in de tijd gaan. De vrouwen, jong en oud, lopen hier vrijwel allemaal in traditionele kledij die werkelijk prachtig is.

Struin door de rommelige, leuke straatjes, opgeleukt met geweldige streetart. Het aanbod restaurants is hier groot en het eten ook echt lekker. Het enige minder leuke vonden wij de grote hoeveelheid straathonden. Iets wat je in heel Guatemala eigenlijk wel ziet. De honden zijn gelukkig wel erg rustig, suf van de warmte.

Lake Atitlan met kinderen

#2 Lokale markt in San Pedro La Laguna

Lokale markten zijn altijd een feest en de chaos zoals je gewend bent van Azië, kennen ze hier ook! Genieten! Als je in San Pedro La Laguna bent dan moet je écht de ochtendmarkt bezoeken. Wat een beleving!  Allereerst moet je uitkijken dat je niet steeds tegen de tentdoeken van de kraampjes aan loopt, want deze markt is niet ingericht op grotere mensen.

Lake Atitlan met kinderen

We keken ook echt over iedereen heen hier. Verder staat alles lekker dicht op elkaar en bestaat de verkoop vooral uit alles wat je nodig hebt om heerlijke maaltijden te bereiden. Vele soorten groenten en fruit, vlees, broodjes etc. Daarnaast wordt er de traditionele kledij verkocht inclusief accessoires zoals de tasjes en de riemen.

Op deze markt geen boodschappen trolleys, maar flinke met boodschappen gevulde manden op de hoofden van de dames. Echt heel gaaf om te zien. Deze kleurrijke lokale markt is een dikke aanrader. De markt is iedere dag van de week te bezoeken. De eindtijd is variabel, maar als je in de ochtend gaat kun je er zeker van zijn dat je geen kraampje mist.

Lake Atitlan met kinderen

#3 Struin door de straten van San Juan la Laguna

Vanuit San Pedro kun je met de tuk tuk taxi of met de boot San Juan la Laguna bezoeken. Wij kozen voor de tuk tuk en dit duurde ongeveer 10 minuten. Eenmaal aangekomen werden we meteen verrast door de uitstraling van dit dorpje. Parapluutjes (umbrella street), maskers, hoedjes en gitaren boven de straten. Prachtige muurschilderingen overal waar je kijkt. Heel kleurrijk, goed onderhouden en échte kunst.

Ook op de grond zijn vette schilderingen gemaakt. Veel van de streetart is te vinden bij het overdekte sportveld, waar je vanaf beide kanten makkelijk binnen kunt lopen. Op dit sportveld zijn veel kinderen aan het voetballen en onze zoon speelt voordat we het in de gaten hebben al met ze mee. We voelden ons heel welkom ontvangen door de locals van hier.

In dit dorp zie je ook veel winkels met handgemaakte kleding en woonaccessoires. Stuk voor stuk zijn het authentieke winkeltjes. In het winkeltje tegenover het sportveld is ook veel aandacht voor het tentoonstellen van het proces van de textiel- en weefambacht. Je kunt live zien hoe het weefproces gaat, omdat de vrouwen hier aan het werk zijn. Ook is er nog de optie om een demonstratie te krijgen waarin ze stap voor stap het proces aan je uitleggen.

Dit dorp wordt bewoond door verschillende Maya gemeenschappen en het is een unieke ervaring om een indruk te krijgen van hoe ze hier leven.

Lake Atitlan met kinderen

#4 San Juan la Laguna uitkijkpunt

San Juan la Laguna heeft ook nog een echte toeristische attractie die de moeite waard is. Namelijk het uitkijkpunt Mirador de la Cruz del Carmen. Met bordjes zou dit punt aangegeven zijn. Wij konden deze echter niet vinden en vroegen iemand om hulp. Ze praten hier vrijwel geen Engels maar als je ‘Mirador de la Cruz del Carmen’ zegt, word je de goede kant op gewezen.

Je loopt via een stijgende weg en trappen naar boven. Eerst kom je op een punt waar je een restaurant hebt met een mooi uitzicht, maar dan moet je nog een stuk verder omhoog voor het echte uitzichtpunt. Je loopt nog langs kraampjes waar ze drinken en fruit verkopen in combinatie met de heerlijke Takis chips.

Nog een kleine trap omhoog en je bent er. Dit uitkijkpunt is wederom helemaal versierd met schilderingen. Op de houten vloer is geen een plekje onbeschilderd gelaten, wat dit nog eens extra de moeite waard maakt. Vanaf dit punt heb je een adembenemend uitzicht over het meer én het Anaga-gebergte. Een echte foto hotspot. Deze klim is prima te doen met kinderen. Je betaalt een kleine entreeprijs (+/- €2,-)

Lake Atitlan met kinderen

#5 Kidspark

Reis je met jonge kinderen dan kun je je lol op in deze vrij grote speeltuin, gelegen bij de start van het uitkijkpunt. De speeltuin is heel kleurrijk versierd en er is genoeg te doen. Glijbanen, schommels, trampolines, mini springkussens, een wip wap, klimrekken én een kleine draaimolen en zweefmolen.

Het grappige was dat je voor de draaimolen en zweefmolen een kleine vergoeding moest betalen en vervolgens kwam er dan iemand met de hand de molens ronddraaien en meelopen. Ook hier was het weer een beetje alsof we terug de tijd in gingen. In Nederland zou deze speeltuin niet door de keuring komen en het leuke is dat kinderen dit niet eens zien. Ze vonden het helemaal leuk en hebben echt genoten.

Kindvriendelijk restaurant Lake Atitlan

Je kun rondom Lake Atitlan met kinderen prima eten. Je hebt verschillende leuke kindvriendelijke restaurants bij Lake Atitlan, waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Hieronder zetten we een aantal van deze kindvriendelijke restaurants op een rij.

Restaurant Sababa: dit kindvriendelijke restaurant bij Lake Atitlan is gelegen in San Pedro. Hier moet je heen voor een prachtig uitzicht over het meer. Ze hebben er geen speciaal kindermenu maar wel genoeg keus voor kinderen.

Restaurant the fifth dimension: ook dit kindvriendelijke restaurant is gelegen in San Pedro. Ook hier weer een prachtig uitzicht over het meer en het personeel is erg vriendelijk. Je kan bij dit restaurant onder andere heerlijke pizza’s eten,

Lake Atitlan met kinderen

Kindvriendelijk hotel Lake Atitlan

Je hebt verschillende leuke hotels waar je bij Lake Atitlan met kinderen kan overnachten. We zetten een aantal van deze kindvriendelijke hotels bij Lake Atitlan op een rij in verschillende prijsklassen die het best beoordeeld zijn door gezinnen met kinderen. Druk op de blauwe link voor meer informatie.

Budget hotel: Amigos

Middenklasse hotel: Villas JABEL TINAMIT

Luxe hotel: Hotel Atitlan

Zit er bij de 3 bovenstaande opties geen geschikte accommodatie bij Lake Atitlan bij? Kijk dan even in de volledige lijst van kindvriendelijke accommodaties bij Lake Atitlan.

Over de auteur: dit avontuurlijke gezin maakte in 2022 een wereldreis van 5 maanden en hebben samen al meer dan 20 landen bezocht. Op hun Instagram pagina vieropeenreis kun je hun avonturen volgen.

Scroll naar boven