Kuching met kinderen

Kuching met kinderen: 4 kinderactiviteiten op een rij!

Wat te doen in Kuching met kinderen? Kuching is een behoorlijke grote stad die vlakbij de jungle ligt. Veel gezinnen met kinderen gebruiken deze stad als uitvalsbasis om de verschillende nationale parken in de buurt te bezoeken. Je gaat vooral naar Kuching op Borneo voor de natuur. In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten op een rij die wij ondernomen hebben rondom Kuching. 

Kuching met kinderen
Kuching met kinderen

#1 Het centrum van Kuching

Het centrum van Kuching is leuk om te bezoeken. Je hebt een leuke promenade langs de rivier liggen, waar je verschillende restaurants, winkeltjes en kraampjes hebt. Zeker in de avond is de boulevard erg levendig met veel lichtjes. Wij vonden het leuk om hier een rondje te lopen. 

Aan de overkant van het water heb je ook een aantal mooie gebouwen liggen, waar je in de avond ook verschillende lichtjes ziet knipperen (een lichtshow zou je het kunnen noemen). Het is een prima plek om aan het einde van de dag even wat te eten en een drankje te doen in de buurt van het water. 

Kuching met kinderen
Kuching met kinderen

#2 Semenggoh Wildlife Park

In dit park kun je de Orang-oetans spotten. In dit park leven de Orang-oetans in het wild. De rangers leggen twee keer per dag fruit op een platform en dan is de kans groot dat de Orang-oetans komen. Dit is echter geen garantie. Een kaartje voor de entree kost ongeveer 2 euro voor een volwassene en 1 euro voor een kind. 

Daarnaast kun je met een golfkarretje naar het platform rijden voor ongeveer 3 euro per persoon. Wij raden je aan om met kleine kinderen het karretje te nemen. Het is ongeveer een half uurtje lopen maar wel met een paar forse klimmetjes en het is erg vochtig in de jungle waardoor je in no time erg veel zweet. Daarnaast is de wandeling niet erg bijzonder, want je loopt gewoon over een geasfalteerde weg naar het platform toe. 

Er zijn twee voedingsmomenten per dag. 1 in de ochtend en 1 in de middag. Wij hadden de middagshift en konden dan van 14 uur tot 16 uur het park in. Buiten de voedingsmomenten is het park ook gesloten. We namen een Grab taxi vanuit de stad naar het park en we waren er in ongeveer 30 minuten. 

Toen wij aankwamen stond er al een rij voor de kassa en het was al behoorlijk druk. Vervolgens word je met het golfkarretje naar het verzamelpunt van het voedingsplatform gebracht. Hier moet je dan wachten tot ongeveer 15 uur en tot er een Orang -oetan gespot is. Ze geven heel duidelijk aan dat het ook kan dat je er geen ziet. 

Wij zagen op die dag vier Orang-oetans, waaronder een baby Orang-oetan. Op de terugweg hoorde we ook mensen zeggen dat ze eerder waren geweest en er toen geen gezien hadden. Je moet dus een beetje geluk hebben.

Borneo met kinderen
Borneo met kinderen

#3 Bako National Park

Het Bako National park ligt op ongeveer een half uurtje rijden van het centrum van Kuching. Je kunt er eenvoudig met een Grab taxi komen. Wij betaalden ongeveer 8 euro voor de heenreis. In dit park zijn verschillende dieren te spotten zoals; de Makaak (aap soort), de Silverleaf monkey, baardzwijnen, slangen en krokodillen.

Echter, het Bako National Park staat vooral bekend om de neusapen die daar voorkomen. Om in het Bako National Park te komen neem je dus zoals eerder gezegd een Grab taxi vanuit Kuching. Daarna moet je bij de ingang een entreeticket kopen. Voor volwassenen is dat 4 euro en voor kinderen ongeveer 1,50 euro. Naast het entreeticket moet je ook een ticket voor de boot kopen. Zonder boot kun je namelijk niet in het park komen. Wij betaalden 40 euro voor een privé boot retour.

Het is 20 minuten enkele reis en de boot gaat terug wanneer jij wilt. Bij de receptie bellen ze de kapitein en dan komt hij je meteen oppikken. Let op: je kunt niet later dan 15 uur ’s middags terug met de boot, zorg dus dat je voor die tijd terug bent of dat je vooraf een overnachting regelt in het park zelf.

Bij de entree van het park kun je er ook voor kiezen om een gids in te huren. Wij hebben dit niet gedaan omdat we gelezen hadden dat de trails ook gemakkelijk zonder gids zijn te lopen. En dat is ook zeker het geval. De meeste dieren bleken op korte afstand van het bezoekerscentrum te zitten, dus waren ook vrij eenvoudig te spotten.

Borneo met kinderen
Borneo met kinderen

Als je met het bootje aankomt bij het park loop je een paar honderd meter naar het bezoekerscentrum. Hier moet je je registreren en aangeven welke trail je wilt gaan lopen. Ons werd geadviseerd om met onze dochter van acht jaar de Paku trail te lopen. Dit is een relatief korte trail die door de jungle loopt en uitkomt bij het strand. Je kunt er bij het strand voor kiezen of je dezelfde route weer terugloopt of dat je met de boot terug gaat naar het beginpunt.

De trail is zo’n 800 meter en je doet hier ongeveer 1 uurtje over. Het is erg vochtig in de jungle dus binnen no time ben je helemaal bezweet. Zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt! De trail is relatief gemakkelijk te lopen. Er zijn een aantal trapjes en een aantal stukjes waar je wat moet klimmen, maar dat is ook met kinderen goed te doen.

Wij namen de boot terug naar het beginpunt in plaats van dezelfde route terug te lopen. De boot terug kost ongeveer 10 euro. Ze varen je dan eerst nog langs de prachtige rotsformaties die een stukje verderop liggen. Op deze manier kun je vanaf het water mooie foto’s maken.

Uiteraard kwamen wij in het Bako National Park om in ieder geval de Neusaap te spotten. Tijdens de trail hebben wij de Neusaap niet gezien. Aangekomen er een aantal van deze apen bij het centrale punt zaten niet ver van het bezoekerscentrum waren ze vrij makkelijk te spotten. 

Wij hebben gewoon een aantal gidsen gevraagd waar ze zaten en zijn ze daarna gaan zoeken. Verder hebben we vlakbij het strand de Silverleaf monkey gespot en rondom het bezoekerscentrum liepen ook verschillende baardzwijnen. Je hoeft dus niet perse een trail te lopen om de dieren te spotten.

Wij vonden het Bako National Park echt een aanrader. Sowieso is het ook leuk om met het bootje te varen door de prachtige natuur. Daarnaast vonden wij onze trail precies goed; wel het avontuurlijke van door de jungle lopen, maar niet een urenlange wandeling hoeven maken. 

Het leuke aan deze trail is dus ook dat je met het bootje teruggaat en dan ook vanaf het water de prachtige rotsen kunt bewonderen.

Bako National park met kinderen
Bako National park met kinderen

#4 Wetlands National park

In dit park kun je een cruise doen. Dit betekent dat je met een bootje over de brede rivier vaart en ondertussen dieren kunt spotten. Een cruise duurt ongeveer 4 uur en je kunt kiezen voor een ochtend- of een sunset cruise. Bij beide cruises heb je kans dat je neusapen, makaken, krokodillen en dolfijnen spot.

Bij de sunset cruise kun je ook nog vuurvliegjes zien. Wij hebben de sunset cruise gedaan en vertrokken rond 4 uur in de middag met een grote bus vanuit Kuching naar het Wetlands national park. Daar aangekomen zien we een nogal krakkemikkig steigertje waaraan de boot ligt. Zorg ervoor dat je van te voren naar het toilet bent geweest, want er is geen toilet aan boord en de toiletten bij de steiger zijn ontzettend vies.

Op het bootje kunnen ongeveer 16 personen (inclusief kapitein en gids). Iedereen krijgt een zwemvest aan. We varen over de brede rivier en zagen meteen al een paar Makaken over het strand rennen. Na een tijdje varen hebben we ook krokodillen en dolfijnen gespot. Wel van erg ver weg. 

Zorg er voor dat je een goede camera met zoom functie bij hebt anders is het erg lastig ze goed op de foto te krijgen. We hebben ook neusapen gezien, helaas ook ver weg en hoog in een boom. Tot slot was de zonsondergang prachtig en spotten we ook nog vuurvliegjes. Op de weg terug speurde de kapitein met een grote zaklamp naar de ogen van krokodillen aan de over. Sophie vond dit echt heel erg spannend. 

We hebben ongeveer 3 uur op het water doorgebracht. Wij vonden deze tour leuk omdat je lekker met een bootje op pad bent en eigenlijk heel relaxed dieren kunt spotten. Wat minder was, is dat de dieren ver weg zaten en je ze dus niet zo goed kunt zien. Als je echt voor het spotten van de neusaap gaat kun je echt beter naar het Bako National Park gaan. Maar als je tijd over hebt in de omgeving van Kuching met kinderen is deze tour zeker een aanrader. 

Wij boekten de tour via een toeristen bureautje met de naam Para Desa in het centrum van Kuching en betaalden ongeveer 40 euro per persoon.

Wetland nationaal Park Borneo
Wetland nationaal Park Borneo

Waar overnachten in Kuching met kinderen?

Wij sliepen in Kuching in het Citadines Uplands Kuching hotel. Dit hotel ligt iets buiten het centrum van Ipoh, maar met de taxi waren we binnen vijf minuten in het centrum. Wij hadden ontbijt bij dit hotel, maar dat vonden wijzelf niet lekker. Tegenover het hotel zat een mall, waar we in de ochtend lekkere broodjes en zoetigheden haalden. 

Het hotel heeft een ruim zwembad en wij hadden een ruim appartement. Afgezien van het ontbijt vonden wij het een fijn hotel om met onze dochter te overnachten. Kijk voor meer informatie over het Citadines Uplands Kuching Hotel even hier

Wil je een overzicht van alle kindvriendelijke accommodaties in Kuching, kijk dan even hier

Scroll naar boven