Krugerpark met kinderen

Een bezoek aan het Krugerpark met kinderen is een hele leuke ervaring. Als je een rondreis door Zuid-Afrika maakt met het gezin, dan is dit wel het bekendste nationale park dat je in Zuid-Afrika kunt bezoeken. Op safari gaan in een nationaal park in Afrika is altijd spannend en je weet vooraf niet welke dieren je allemaal tegen gaat komen. Wij bezochten het Krugerpark 4 volle dagen en in deze blog zetten we alle informatie op een rij die je nodig hebt om het Krugerpark met kinderen te bezoeken.

Krugerpark met kinderen: algemeen

Het Krugerpark is een enorm groot nationaal park in Zuid-Afrika, dat een oppervlakte heeft van 20.000 vierkante kilometers. Het is qua oppervlakte zo groot als de helft van Nederland. In het Krugerpark zijn alle bekende Afrikaanse dieren te vinden en uiteraard is ook de big five hier te spotten (de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en de luipaard).

Het nationale park heeft 8 verschillende ingangen waar je het park kunt betreden en in het park zelf heb je meer dan 25 locaties waar je met kinderen in het Krugerpark kunt overnachten. Er is soms weleens verwarring wat nu precies het Krugerpark is. Je kunt een onderscheid maken tussen Greater Kruger en het Krugerpark zelf.

Greater Kruger is het Krugerpark inclusief alle omliggende privé reservaten. Het Krugerpark zelf is echt van de overheid van Zuid-Afrika en de privé reservaten zijn van particulieren die hier vaak hele luxe lodges hebben gebouwd. Wij kwamen via de Phalaborwa Gate het Krugerpark in. Dit is in het noorden van het Krugerpark en we zijn in 4 dagen van het noorden naar het zuiden van het park gereden.

Krugerpark met kinderen

Wil je zelf met de auto gaan rijden in het Krugerpark met kinderen, dan is dit het beste mogelijk in het Krugerpark zelf en niet in de privé reservaten (daar is het meestal alleen georganiseerd vervoer).

Het Krugerpark is prima te bereiken vanaf Johannesburg, maar het is wel een behoorlijk rit om te rijden. Wij reden vanaf het vliegveld van Johannesburg naar het noorden van het Krugerpark in ongeveer 7 uur. Begin je in het zuiden van het park, dan ben je in ongeveer 5 uur bij de ingang van het park.

Houdt er rekening mee dat je niet in de donkerte wil rijden, waardoor het advies is om in de ochtend aan te rijden naar het park, zodat je er aan het begin van de middag aankomt.

Krugerpark met kinderen

Vervoer in Krugerpark

Je hebt eigenlijk 3 manieren om het Krugerpark te gaan ontdekken. De eerste manier is met een eigen huurauto. Zeker met kinderen zou dit onze voorkeur zijn. Je kunt met de eigen auto zelf bepalen hoe lang en wanneer je gaat rijden en je kunt op die manier veel meer rekening houden met jouw kinderen.

Zijn jouw kinderen nog geen 6 jaar, dan is dit eigenlijk de enige manier om het Krugerpark te ontdekken. Je hebt in het Krugerpark zowel verharde wegen als off road wegen en het is iedere keer weer spannend of je dieren tegenkomt. Zo kan er ineens een hele kudde olifanten oversteken. Super tof natuurlijk!

Krugerpark met kinderen

Houdt er overigens rekening mee dat er ook in het Krugerpark verkeersregels zijn en dat er ook maximumsnelheden gelden. Zo mag je maar 50 kilometer per uur op de verharde weg en 40 kilometer per uur op de onverharde weg. Er wordt zelfs gecontroleerd op de wegen (met onder andere flitsapparaten), dus houdt je aan de snelheden. Daarnaast heeft hard rijden sowieso weinig zin, omdat je dan ook veel minder makkelijk dieren spot. Je wil uiteraard ook geen dieren aanrijden.

Tank voordat je het park in gaat de auto vol. Onderweg kom je niet super veel tankstations tegen. Deze zijn alleen bij de restcamps aanwezig. Wij hebben in het park zelf niet hoeven tanken in de 4 dagen dat we het park bezochten, omdat de afstanden die we op een dag maakten niet super groot waren.

Vervoer in Krugerpark met kinderen

De tweede manier is om met georganiseerd vervoer het park te bezoeken. Deze tours zijn wel alleen toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar. Je gaat dan met een gids en een jeep op pad in het park om op die manier dieren te spotten. Een voordeel hiervan is dat een gids waarschijnlijk eerder dieren kan spotten dan jou en doordat er verschillende gidsen in het gebied rondrijden en ze allemaal contact met elkaar hebben, ook weten waar ze bepaalde dieren kunnen spotten. Om die manier kun je in een korte tijd veel dieren spotten.

Nadeel is uiteraard wel dat de kosten voor een safari best prijzig kunnen zijn. Zeker als je met een heel gezin op safari wil. Daarnaast ben je met een groep en is het minder makkelijk om te stoppen voor een toiltebezoek voor jouw kind. Je kan natuurlijk ook een combinatie doen van zelf rijden en georganiseerde tours. Wij hebben lang getwijfeld wat we wilden doen, maar wij hebben uiteindelijk ervoor gekozen om alle 4 de dagen zelf te rijden door het park.

De derde manier om het park te bezoeken is om met een gids te gaan wandelen, maar dit is wel alleen mogelijk als je kinderen 13 jaar of ouder zijn. Je gaat dan te voet met een gids op pad om dieren te spotten. Super spannend natuurlijk, aangezien je zomaar ineens oog in oog kunt staan met wilde dieren. Hier zit uiteraard ook best een behoorlijk prijskaartje aan met een gezin.

Krugerpark met kinderen

Hoeveel dagen Krugerpark met kinderen

Wij hebben 4 dagen het Krugerpark bezocht en toen hadden we ook wel de meeste dieren gespot. De laatste dag hadden we de meeste dieren eigenlijk wel gezien en dan merk je wel dat je minder onder de indruk bent als je (weer) een hert ziet. Wat dat betreft is het daarom ook prima om 3 volle dagen uit te trekken voor het park.

Maak je ook gebruik van georganiseerde tours, dan heb je misschien zelfs al wel eerder alle dieren gezien en kun je in 2 dagen al veel zien. Houdt er rekening mee dat het park erg groot is en dat je over sommige routes in het park al zo een hele ochtend of middag doet. Zeker als je onderweg nog op verschillende punten stopt.

Een voordeel van meerdere dagen in het Krugerpark met kinderen is dat je niet de gehele dag hoeft te rijden met de auto. Dan kun je ervoor kiezen om een paar uurtjes in de ochtend een route te rijden, naar de accommodatie te rijden en hier te lunchen en eventueel te zwemmen en dan tegen het einde van de middag weer terug te gaan naar het park. Dan blijft het ook voor kinderen leuk!

Wat te doen in het Krugerpark met kids

Beste reistijd voor het Krugerpark

In principe kun je het gehele jaar het Krugerpark met kinderen bekijken. Wel zijn de zomermaanden (juni tot en met september) iets gunstiger om dieren te spotten. Vaak is er dan iets minder begroeiing dan de andere maanden, waardoor de dieren beter zichtbaar zijn. Houdt er rekening mee dat wanneer het in Europa zomer is, het in Zuid-Afrika winter is en andersom.

In juni tot en met september is het ook wat droger, waardoor je dieren makkelijker kunt spotten bij bepaalde drinkplaatsen. Wel is een nadeel dat juist in deze maanden het ook een stuk drukker is in het Krugerpark. Dan zijn de prijzen uiteraard ook een stuk hoger. Wij bezochten het Krugerpark in de zomervakantie en vonden het een fijne tijd om het Krugerpark te bezoeken.

Wat te doen in het Krugerpark met kids

Tips voor het Krugerpark met kinderen

Een bezoek aan het Krugerpark met kinderen kan een fantastische ervaring zijn, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden.

 • Zorg ervoor dat je kinderen in de auto vermaak hebben. Het kan goed zijn dat je een hele tijd aan het rijden bent en dat je weinig dieren tegenkomt. Daarom is het van belang dat de kinderen ondertussen zich wel kunnen vermaken. Beschouw het daarom ook echt of je met kinderen met de auto een paar uur gaat reizen. Uiteraard kun je met kinderen ook spelletjes doen als wie het eerst een dier ziet. Onze dochter vindt het ook altijd fantastisch om dieren te kunnen afstrepen. Zorg ervoor dat je kinderen daarom iets van een kaart hebben, waarmee ze de dieren kunnen afstrepen.
 • Zorg ervoor dat je wat eten en drinken in de auto hebt, zodat jullie onderweg wat kunnen eten en drinken. Een koelbox vooraf kopen is wel zo fijn, zodat je in de auto ook lekker gekoeld drinken hebt.
 • Het is met kinderen sowieso wel zaak om een beetje een route vooraf uit te stippelen, zodat je precies weet waar je bijvoorbeeld even kunt stoppen om naar de wc te gaan. Je kan natuurlijk niet zomaar langs de kant van de weg stoppen om even te plassen met al die wilde dieren.
 • In het Krugerpark komt malaria voor en dan vooral in de maanden september tot en met mei. Laat je daarom vooraf goed voorlichten door mensen van de GGD wat je het beste kunt doen met kinderen. Maak daarom ruim op tijd een afspraak bij de GGD om je te laten voorlichten.
 • Zoals we al eerder aangaven, neem de tijd met jouw kinderen om het Krugerpark te bezoeken. Je kunt beter 4 dagen 4 uurtjes het park bezoeken, dan dat je in 2 dagen 8 uur op pad gaat. Uiteraard ligt dit ook een beetje aan hoe jouw kinderen zijn, maar zorg dat het een ontspannen bezoek is en niet dat je heel gehaast door het park rijdt.
Kindvriendelijke tips Krugerpark

Spotten van dieren in Krugerpark

Het spotten van dieren vonden wij echt fantastisch om te doen in het Krugerpark. Je weet maar nooit wanneer je iets te zien krijgt. Doordat het park behoorlijk groot is, ben je vaak ook alleen in jouw auto en kun je ineens oog in oog staan met een grote olifant of een giraf. Wel blijven het uiteraard wilde dieren en moet je een beetje geluk hebben met wat je allemaal precies tegenkomt. Toch zijn er wel een aantal tips om meer dieren te spotten.

 • Ga vooral op pad in de vroege ochtend of laat op de middag. De meeste wilde dieren worden dan pas actief en komen dan in beweging. Ze gaan dan vaak op zoek naar eten en dan heb je dus meer kans dat je iets ziet.
 • Neem een verrekijker mee voor jou en voor jouw kinderen. Op die manier kunnen jij en jouw kinderen dieren van veraf al spotten.
 • Let ook op andere auto’s in het park. Je weet bijna zeker dat er een moeilijk te spotten dier is als er meerdere auto’s op een plek staan. Vaak zie je dan een leeuw of een luipaard en is het geen hert. Het kan dan misschien wat moeilijker zijn om het dier te spotten, aangezien de beste plekken al door andere auto’s zijn bezet, maar wacht rustig af totdat deze auto’s zijn verdwenen.
 • Bij veel restaurants en toiletten in het park heb je borden met magneetjes. Ieder kleurtje is een dier en bezoekers kunnen dan aangeven, waar zij bepaalde dieren hebben gespot in het park. Wil jij bijvoorbeeld nog steeds graag een luipaard spotten, kijk dan goed waar deze gespot is door bezoekers. Vaak hebben deze mensen die dag het dier gezien en als er meerdere magneetjes op de route zitten van het dier, is de kans uiteraard iets groter dat je het dier daar kunt vinden.
 • Kijk op de kaart die je bij de ingangen kunt kopen van het Krugerpark, waar drinkplaatsen zijn van dieren. Hier heb je vaak meer kans om dieren te spotten en zie je vaak meerdere dieren bij elkaar. Ook kun je op deze kaarten bijvoorbeeld zien bij welk meer je nijlpaarden kan spotten.
 • De meeste dieren vinden het fijn om overdag in de schaduw te zitten, dus kijk ook zeker goed bij schaduwplekken of je bepaalde dieren ziet. Leeuwen vinden het bijvoorbeeld fijn om in de schaduw te liggen.
 • Hebben jullie een bepaald dier nog niet gezien, dan kun je er altijd voor kiezen om toch nog op een georganiseerde tour mee te gaan. Je geeft dan aan de ranger aan welk dier jullie graag willen spotten en dan kan de ranger zijn best doen om juist dit dier te spotten.
 • Neem ook een goede camera mee. We zien nog te vaak dat toeristen met een mobiele telefoon dieren proberen te fotograferen. Normaal maken wij ook de meeste foto’s met onze telefoon, maar zeker met dieren is het makkelijk als je een camera hebt met een flinke zoom, zodat je de dieren goed kan fotograferen. Met een telefoon is dit bijna niet te doen.
Kindvriendelijke tips Krugerpark
Kinderactiviteiten Krugerpark

Kosten Krugerpark met kinderen

Qua accommodaties heb je grote verschillen in prijs. Je kunt ervoor kiezen om steeds het park uit te rijden en op die manier een goedkope accommodatie te overnachten of in het Krugerpark zelf te overnachten. Ook zitten er verschillen in de accommodaties. Zo heb je de keuze uit luxe huisjes die je kan boeken, maar ook een simpele tent.

Je kan uiteraard ook in de luxe lodges van een privé reservaat overnachten. Hier zijn de prijzen van een accommodatie vaak honderden euro’s per nacht. Je kan het daarom zo gek maken als je zelf wil qua kosten.

Kosten Krugerpark met kinderen

Wij hebben zelf 3 nachten in verschillende accommodaties (Mopani Restcamp, Tamboti Tent Camp en Lower Sabie Restcamp) overnacht in het Krugerpark zelf.

Qua eten en drinken kan je het uiteraard ook zo gek maken als je zelf wil. Je kan vooraf eten halen bij de supermarkt en dan jouw hele auto vol eten leggen en zelf koken of je gaat uit eten in een restaurant. Aan dat laatste hangt natuurlijk een ander prijskaartje. Je kan als je wil dus vrij low budget met het gezin het Krugerpark bezoeken als jullie dat zouden willen.

Kosten Krugerpark met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Krugerpark

Wij vonden de lunch en het diner in het Krugerpark vaak een hoogtepunt van de dag. Vooraf ook omdat sommige restaurants op fantastische plekken liggen, waar je tijdens het eten ook nog eens dieren kan spotten. We zetten een aantal leuke kindvriendelijke restaurant in het Krugerpark op een rij.

Kindvriendelijk restaurant Krugerpark
Kindvriendelijk restaurant Krugerpark

Mugg&Bean: dit kindvriendelijke restaurant in het Krugerpark ligt bij Lower Sabie bij de Sabie rivier en je hebt hier een fantastisch uitzicht over de rivier. Je kunt hier nijlpaarden en krokodillen spotten en andere dieren die bij de rivier komen drinken. Daarnaast is het eten hier ook goed. Wel is het één van de populairdere restaurants, waardoor het wel druk kan zijn bij het restaurant.

Cattle Baron Take Away: wil je voor een snelle hap gaan, dan is dit restaurant een prima optie. Ze verkopen hier broodjes, maar ook hamburgers met friet. Ook hier kan je aan het water zitten en heb je uitzicht over het park.

Kindvriendelijk restaurant Krugerpark

Kindvriendelijk hotel Krugerpark

Georganiseerde reis door Zuid Afrika

Scroll naar boven