Kreta met kinderen

Kreta met kinderen: 13 top activiteiten met het gezin!

Een vakantie naar Kreta met kinderen is top! Zeker in de zomermaanden is het er heerlijk warm en kun je echt een top vakantie hebben met het gezin als je van de zon en de stranden houdt. Je vliegt vanuit Nederland in 3,5 uur naar dit Griekse eiland en er zijn naast de zon en het strand nog genoeg andere dingen te doen met kinderen. Wij zetten de leukste activiteiten die je op Kreta met kinderen kunt doen hieronder op een rij!

Kreta met kinderen
Kreta met kinderen

Kreta met kinderen #1: stranden

De meeste gezinnen met kinderen die Kreta bezoeken gaan hier naar toe voor de fijne stranden die het eiland heeft. Het is leuk als je op Kreta met kinderen bent om een auto te huren en zo steeds naar verschillende stranden te rijden met de huurauto. Vergis je overigens niet in de afstanden op het eiland. Van de westpunt naar de oostpunt van het eiland rijd je toch al snel zo’n 4,5 uur met de auto. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om op twee tot drie plekken op het eiland te verblijven en vanuit deze plekken uitstapjes te doen naar de verschillende stranden. 

Uiteraard heb je tientallen stranden die je op Kreta met kinderen kunt verkennen, maar wij focussen ons in deze blog op de stranden die in de meeste lijstjes staan van mooiste stranden van het eiland en de stranden die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. We maken een rondje over het eiland en gaan met de klok mee. 

Noord Kreta

In het noorden van Kreta heb je een aantal mooie stranden liggen. Zo heb je in het noordwesten Platanias Beach liggen. Dit strand ligt bij het dorpje Platanias en heeft een goed zandstrand met heel veel leuke horecagelegenheden in de buurt van het strand. Ook in de badplaats Bali heb je prima zandstranden. In totaal heeft deze badplaats vier verschillende stranden, waarvan Livadi Beach de grootste is. Hier heb je ook de meeste faciliteiten en de zeebodem loopt geleidelijk af, waardoor het strand heel geschikt is voor gezinnen met kinderen. 

Oost Kreta

In het oosten van Kreta zijn wat minder opties qua mooie stranden. Je hebt hier wel het bekende palmenstrand liggen: Vai Beach. Dit strand ligt er wel erg mooi bij met vele palmbomen langs het strand. 

Zuid Kreta

Je kunt in het zuiden van Kreta met kinderen ook naar verschillende mooie stranden gaan. Zo heb je Preveli Beach, dat ook bekend staat om zijn palmbomen langs het strand. Daarnaast heb je nog twee kindvriendelijke stranden die bij elkaar in de buurt liggen. Ammoudi Beach en Plakias Beach hebben beide genoeg voorzieningen voor een fijn dagje strand met het gezin.

Het strand van Matala Beach is op Kreta bekend vanwege zijn witte krijtrotsen. Dit ziet er vanaf het strand spectaculair uit en je hebt hier ook een mooie zonsondergang die je kunt bekijken. Je kunt in het zuiden van Kreta met kinderen ook nog een mooi eiland bezoeken met goudgele stranden. Naar Chrissi Island vertrekken dagelijks bootjes, maar houdt er wel rekening mee dat het behoorlijk toeristisch is en de prijzen op het eiland hoog zijn. 

West Kreta

In het westen van Kreta heb je een aantal prachtige stranden liggen. Zo heb je hier de bekende Balos Lagune liggen. Het Balos strand wordt wel gezien als het mooiste strand van Kreta. Het strand heeft wit zand en het water een turquoise kleur. Je kunt hier met de huurauto komen via een zandweg. Daarnaast ligt iets zuidelijker nog twee prachtige stranden en dat zijn het Falasarna strand en het Elafonisi strand. Ook hier zijn de stranden erg wit en heeft het water van de zee een prachtige kleur.

Je kunt in een dagtrip de westelijke stranden combineren tijdens je vakantie op Kreta met kinderen. Ga in de ochtend naar Balos strand als het nog rustig is en rijdt daarna in een kwartiertje naar het Falasarna strand, waar je ook prima kunt lunchen. 

Kreta met kinderen
Kreta met kinderen

Kreta met kinderen: waterparken

Je kunt op Kreta met kinderen ook naar verschillende waterparken toe. We zetten de leukste van het eiland hieronder kort op een rij. 

#2 Aquaplus: dit waterpark ligt op vijf minuten rijden van de badplaats Chersonissos. Er rijdt ook vanaf deze badplaats twee keer per dag een bus naar het waterpark toe. Het waterpark is half mei open tot begin oktober. Het is veruit het grootste waterpark van Kreta. Uiteraard heb je hier veel spectaculaire glijbanen waar je vanaf kunt gaan. Naast deze glijbanen is er ook een gedeelte met glijbanen voor jongere kinderen en is er ook een zwembad met een speeleiland voor kinderen. 

#3 Waterpark Star beach: dit is misschien wel het bekendste zwembad van heel Kreta. Zeker onder jongeren! Star Beach is gratis toegankelijk, maar je betaalt wel apart voor zaken zoals een stoel met parasol of als je van de glijbanen af wil. Op die manier kun je wel zelf bepalen waar je voor wil betalen oen waar voor niet. Uiteraard zijn er in dit gedeelte van Kreta ook veel jongeren en staat er ook muziek op, waar op gedanst wordt. Overigens is er op het strand ook genoeg te doen zoals de bekende bananenboot en ook kun je hier zaken als een jetski huren. 

#4 Watercity: dit waterpark ligt tussen Chersonissos en Heraklion in en heeft ook verschillende spectaculaire glijbanen. Je kunt in dit waterpark in Kreta met kinderen een rondje doen in de Lazyriver, maar ook in de Crazyriver. Daarnaast heb je een glijbaan waar je in een band tegen elkaar kunt racen (Hyper Race). Ook zijn er twee gedeelten voor de kleinere kinderen met verschillende speeltoestellen (Children’s Castle en Children’s Zoo). Ook is er een zwembad dat kunstmatige golven produceert. Kortom ook in dit waterpark kun je je prima een gehele dag vermaken! 

#5 Limnoupolis: dit waterpark ligt in de buurt van de plaats Chania. Ook hier heb je verschillende glijbanen waar kinderen vanaf kunnen gaan, maar dit waterpark is wel een stuk kleiner dan de hiervoor beschreven waterparken. Dit waterpark heeft ook een lazyriver waar je met een band een rondje kunt maken door het waterpark heen. Ook is er een zwembad voor de kleinere kinderen met een groot speeltoestel met meerdere glijbanen in het midden. 

Zoals je ziet zijn er genoeg waterparken die je op het eiland Kreta met kinderen kunt bezoeken!

Kreta met kinderen
Kreta met kinderen

Kreta met kinderen: dieren bewonderen

Je kunt op Kreta met kinderen ook naar verschillende plekken toe waar je verschillende dieren kunt bewonderen. We zetten de belangrijkste plekken hieronder kort op een rij!

#6 CretAquarium: dit grote aquarium ligt ook tussen de hoofdstad Heraklion en Chersonissos in. Het is niet een super groot aquarium en in een uurtje heb je het ook wel gezien. Uiteraard kun je hier veel gekleurde tropische vissen bewonderen, maar ook haaien, roggen, schildpadden en kwallen. Je kande auto gratis voor de deur parkeren, maar het aquarium ligt wel een beetje in een vervallen buurt. 

#7 Aquaworld: dit aquarium en reptielenhuis ligt in de buurt van Chersonissos op een minuut of zes rijden met de auto van deze badplaats. Het is een plek waar dieren worden opgevangen en ze proberen de dieren hierna weer uit te zetten. Kinderen mogen ook verschillende dieren vasthouden als ze dit willen waaronder verschillende slangen. Het reptielenhuis is niet super groot en de recensies over het Aquaworld zijn erg wisselend. Je moet rekening houden dat je hier maximaal een uurtje verblijft in dit reptielenhuis op Kreta met kinderen. 

#8 Amazonas Park: dit dierenpark ligt ten oosten van het eiland en je hebt hier een aantal dieren die je kunt bewonderen. Amazonas Park wordt als een dierentuin gezien, maar dat is wel iets teveel van het goede! Het hoogtepunt van dit dierenpark is het voeren van de Lemuuraapjes die er rondlopen. Daarnaast zijn er verschillende vogels die je hier kunt bekijken. Reken er op dat je hier een uur (of twee) rond kunt rondlopen met je kinderen. 

Kreta met kinderen
Kreta met kinderen

Kreta met kinderen: mooie steden

Je kunt op Kreta met kinderen ook een aantal leuke steden bezoeken, ondanks er niet super veel steden zijn die het bezoeken waard zijn. We benoemen hieronder de twee leukste!

#9 Heraklion: dit is de hoofdstad van Kreta en uiteraard ook de grootste stad op het eiland. De grootste bezienswaardigheid van Heraklion is het paleis van Knossos. Daarnaast kun je in het centrum van Heraklion prima een hapje eten en een drankje doen. Ook is er een natuurhistorisch museum in de stad die je met je kinderen kunt bezoeken en ook kun je een rondje maken in de Hop On Hop Off bus als je snel veel wilt zien van de stad. 

Heraklion is ook de plek als je van shoppen houdt. Je hebt in deze stad de meeste winkelstraten van Kreta. Wel is het lastig om met de auto de stad te bezoeken. De parkeerplaatsen in de stad zijn erg schaars en zijn al vrij snel vol. Uiteraard kun je ook met het openbaar vervoer naar de stad toe gaan. 

#10 Chania: dit plaatsje dat in het noordwesten van Kreta ligt is misschien wel het mooiste plaatsje van het eiland. Het is de tweede stad (qua inwoners) van het eiland en heeft veel gezellige plekken rondom de oude Venetiaanse haven en de oude binnenstad. In de zomermaanden kan het hier ook behoorlijk druk zijn met toeristen die uit de verschillende badplaatsen komen en de toeristen die vanuit de cruiseschepen het plaatsje bezoeken. Bezoek de stad in de ochtend als het nog niet zo druk en warm is of bezoek de stad tegen het einde van de middag als de zon bijna ondergaat. 

Kreta met kinderen
Kreta met kinderen

Kreta met kinderen: overige activiteiten

Je hebt nog een aantal andere activiteiten die je op Kreta met kinderen kunt doen. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#11 Samaria Kloof: een van de mooiste stukken natuur op Kreta is deze kloof en deze kloof kun je ook bewandelen. Wel is de gehele route 16 kilometer lang, waardoor deze wandeling niet geschikt is voor jonge kinderen. Je kunt vanuit Chania de bus nemen naar de kloof die je in het noordelijke punt afzet en als je dan naar het zuiden gewandeld hebt, kun je daar de boot nemen die je naar Sougia brengt. Je kunt georganiseerd gaan, waarbij ze je brengen en halen. 

De kloof is alleen in de zomermaanden open en je betaalt een paar euro entree bij het park zelf. De wandeling neemt een paar uur in beslag en het ligt er een beetje aan hoe goed getrainde wandelaar je bent hoe lang je er precies over doet. Ga er vanuit dat je bijna een hele dag in de kloof bent. Er zijn onderweg op de route negen zoetwaterbronnen, waar genoeg plek is om uit te rusten. De wandeling is niet super zwaar, maar het is uiteraard wel een behoorlijke wandeling. 

#12 Dinopark Kreta: ook dit park ligt tussen de badplaats Chersonissos en Heraklion in. Je vindt er vijftig verschillende soorten dino’s die geluid maken en bewegen. Naast de verschillende dino’s is er ook een 5d bioscoop die je kunt bezoeken. Ook is er een speeltuin bij het dinopark waar de kinderen kunnen spelen. Het park is gericht op jonge kinderen. 

#13 Labyrinth Park: ook dit park ligt op een paar minuten rijden van de plaats Chersonissos. Het labyrinth is hier één van de dingen die je kunt doen en dat is ongeveer een half uurtje vermaak. Daarnaast kun je bij dit park midgetgolfen, paardrijden, boogschieten, potten bakken en is er een mini boerderij. Ook is er een miniatuurdorp, maar dat stelt niet zo heel erg veel voor. 

Kreta met kinderen
Kreta met kinderen

Waar overnachten op Kreta met kinderen?

Je kunt op Kreta met kinderen prima overnachten! Er zijn genoeg kindvriendelijke opties waar de hotels familiekamers hebben. We hebben de beste opties op het eiland met een zwembad en een zeer hoge beoordeling in verschillende prijsklassen op een rij gezet. Klik op de blauwe link voor meer informatie!

Budget hotel: RODI BLUE appartments

Middenklasse hotel: Sapphire Blue Suites

Luxe hotel: Hyperion City Hotel & Spa

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties op Kreta even hier

Kreta met kinderen
Kreta met kinderen

andere artikelen die interessant kunnen zijn

SOCIAL CHECK-IN