Kindvriendelijke musea in Amsterdam

Kindvriendelijke musea in Amsterdam: onze top 5!

Je hebt genoeg kindvriendelijke musea in Amsterdam. Toen wij gingen nadenken over onze top 5 van meest kindvriendelijke musea in de hoofdstad, toen moesten we echt keuzes maken. Wat dat betreft heeft Amsterdam op dit gebied genoeg keuzes! Sowieso is er genoeg te doen in Amsterdam voor kinderen. We schreven al eens de blog Amsterdam met kinderen, waarin we zoveel activiteiten beschrijven dat je makkelijk je een hele week kunt vermaken in Amsterdam. In deze blog zetten we de meest kindvriendelijke musea in Amsterdam op een rij.

Gratis onze reisgids over Amsterdam downloaden?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct toegang, dan blijf je ook in de toekomst op de hoogte van toekomstige reisverslagen.


WONDR Instagram museum met kinderen
Amsterdam met kinderen

#1 NEMO Science Museum

Als we in Amsterdam één museum moeten aanraden aan gezinnen met kinderen, dan is het toch wel het wetenschapsmuseum NEMO. In dit museum draait alles om de wetenschap en kunnen kinderen heel veel proefjes doen op het gebied van de wetenschap. In totaal heeft het museum vijf verschillende verdiepingen met ieder een ander thema. 

Kinderen kunnen proefjes doen zoals een brug bouwen, water zuiveren en zeepbellen maken. Ook heb je ruimtes met een optische illusie, waar je leuke foto’s kunt maken. Ook is het mogelijk voor kinderen vanaf zes jaar om proefjes te doen in een laboratorium. Op de eerste vier verdiepingen heb je thema’s op het gebied van het menselijke lichaam, energie, de mens en wiskunde. 

Op de bovenste verdieping zit nog een restaurant waar je wat kunt eten en drinken en is er buiten ook nog een klein gedeelte met proefjes over het onderwerp energie. Vanaf de bovenste verdieping heb je ook een mooi uitzicht over de stad Amsterdam. Reken er op dat je ongeveer een hele ochtend of middag in het museum kunt doorbrengen.

Wij hebben in de ochtenduren door het museum gelopen en hebben daarna nog geluncht in het restaurant, waarna we het museum verlieten. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van NEMO

Amsterdam met kinderen
Amsterdam met kinderen

#2 Instagrammusea

Wij moeten eerlijk bekennen dat wij niet enorme fans zijn van musea en dat als we mogen kiezen tussen een pretpark of een museum dat de keuze dan snel gemaakt is. We twijfelden daarom ook of we dit museum in het rijtje moesten plaatsen, aangezien de drie Instagrammusea in Amsterdam niet echt een museum zijn, maar meer een experience. 

Desalniettemin zijn wij er dol op en we hebben ook alledrie de musea op dit gebied in Amsterdam bezocht. Zo heb je  het Wondr Instagram Museum, waar je allerlei leuke foto’s kunt maken in gekke ruimtes met je kinderen en waar je na afloop ook een drankje kunt doen op Pink Beach. Daarnaast heb je The Upside Down museum in Amsterdam, waar alles op zijn kop lijkt te staan. Het laatste Instagrammusea in Amsterdam is Youseum dat eigenlijk hetzelfde concept heeft, dan de andere twee musea. 

Als we naar de doelgroep kijken die deze musea bezoeken dan zijn het wel vooral meiden/ vrouwen in eigenlijk alle leeftijden. Zo zie je de jonge kinderen die het echt als één grote speeltuin zien en de pubermeiden die het vooral leuk vinden om leuke foto’s te maken voor sociale media. 

Houdt er wel rekening mee dat de entreeprijzen best aan de hoge kant zijn en je in een uurtje of twee bij de meeste van deze musea klaar bent. Wij vinden deze musea echt heel leuk en vandaar dat we ze hebben terug laten komen in ons lijstje van kindvriendelijke musea in Amsterdam. 

WONDR experience met kinderen
Amsterdam met kinderen

#3 Scheepvaartmuseum

Het derde museum dat we opnemen in onze lijst van kindvriendelijke musea in Amsterdam is het Scheepvaartmuseum. Uiteraard staat dit museum in het teken van de scheepvaart en het museum richt zich ook echt op kinderen. Toen wij het museum bezochten, konden kinderen bijvoorbeeld schilderijtjes maken die ze ophingen in de centrale ruimte van het museum en konden ze ook papieren bootjes vouwen. 

Ook is er in het museum in de Westvleugel een gedeelte speciaal voor kinderen. Hier wordt het verhaal van de walvis verteld en dit is zeker interactief voor kinderen. Ook is het mogelijk voor kinderen om een kopie van een oud VOC schip te bezoeken en te kijken hoe zo’n schip er in vroegere tijden uitzag, 

De Oostvleugel van het museum is voor kinderen het minst interessant, ondanks kinderen vanaf acht jaar hier wel met een VR bril op door de tijd heen kunnen vliegen. Wij zijn ongeveer twee uurtjes in het museum geweest en toen hadden we het ook wel gezien. Zijn je kinderen heel erg geintereesseerd in scheepvaart, dan kun je hier prima een hele middag doorbrengen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het Scheepvaartmuseum

Kindvriendelijke musea in Amsterdam
Kindvriendelijke musea in Amsterdam

#4 Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is het vierde museum dat we opnemen in ons lijstje van kindvriendelijke musea in Amsterdam. Dit museum staat in het teken van culturen en heeft gedeeltes van het museum dat zich echt op kinderen richt. We krijgen bij aankomst in het museum gelijk een speurtocht mee en dat valt bij onze dochter altijd in goede aarde. Wel moeten we zeggen dat deze speurtocht voor een zevenjarige wel wat aan de moeilijke kant was. 

Leuk aan het museum is dat er door het museum verschillende interactieve gedeeltes zijn. Een voorbeeld hiervan is dat onze dochter een tekening moest maken en dat deze digitaal geprojecteerd werd in het museum. Dat hebben ze echt tof gedaan. Ook was er een gedeelte over het geven en krijgen van cadeaus wat uiteraard tot de verbeelding sprak. 

Verder was de tijdelijke expositie over Suriname (Sabi Suriname) erg leuk. Uiteraard staat deze expositie volledig in het teken van de culturen van dit land en moesten kinderen allerlei opdrachten vervullen in dit gedeelte. Wat dat betreft vonden wij dit het leukste gedeelte van het museum. 

Ook werd er een workshop buttons maken gegeven, waarbij kinderen creatief aan de slag konden gaan. Dit zijn altijd simpele zaken in een museum, maar die kinderen wel heel erg aanspreken. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het Tropenmuseum. 

Amsterdam met kinderen
Amsterdam met kinderen

#5 Rijksmuseum

Over het laatste museum hebben we getwijfeld welke we in het rijtje gingen zetten van onze top 5 van kindvriendelijke musea in Amsterdam. We twijfelden tussen Bodyworlds, het Moco museum en het Rijksmuseum. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het Rijksmuseum, omdat hier zoveel bekende werken hangen die je kinderen toch wel een keertje gezien moeten hebben in hun leven. 

Een groot voordeel van het enorme museum is dat alle pronkstukken in één ruimte staan, waardoor je eigenlijk in een korte tijd deze allemaal kunt zien. Hierdoor hoef je met kinderen met een kleine spanningsboog niet door het hele museum. Daarnaast is het een voordeel dat kinderen tot en met 18 jaar het museum gratis mogen bezoeken. 

Wat een aanrader is als je dit museum bezoekt is om de familiegids te halen bij de kassa. In deze familiegids staan heel veel spelletjes en ook een speurtocht door het museum. Hierdoor wordt dit museum ook redelijk toegankelijk voor jonge kinderen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het Rijksmuseum. 

Amsterdam met kinderen
Amsterdam met kinderen

Kinderhotels in Amsterdam

Uiteraard is het niet mogelijk om al deze kindvriendelijke musea in Amsterdam in een dag te bezoeken, waardoor je prima een weekend naar Amsterdam kunt gaan met kinderen. Wij hebben tijdens verschillende stedentrips al in diversen accommodaties overnacht in Amsterdam met onze dochter. Op basis van al deze ervaringen zetten we hieronder onze top 3 accommodaties in de stad op een rij. 

Volkshotel Amsterdam: dit vonden wij echt een superleuk hotel in Amsterdam. Er hangt een enorm ongedwongen sfeer in het hotel, waardoor je je ook erg welkom voelt met je kinderen. Beneden in het hotel is er ook een leuke speelkamer voor kinderen en je kunt hier ook zowel op de bovenverdieping als begane grond prima een hapje eten. Daarnaast heb je op de bovenste verdieping verschillende hottubs, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad!

Banks Mansion Boutique Hotel: dit hotel ligt in het centrum van Amsterdam en heeft hele bijzondere en luxe kamers. Wat wij hier erg leuk aan vinden is dat er een soort van all-inclusive principe geldt en wij hebben hier in de namiddag gezellig zitten borrelen met onze dochter. De kamer die we hier geboekt hadden was lekker ruim en het bad op de badkamer is voor onze dochter altijd een hit!

Eden Hotel Amsterdam: ook dit hotel heeft hele fijne ruime kamers voor gezinnen tot zijn beschikking. Ook hier zit je midden in het centrum van de stad en het ontbijt dat bij de kamer is inbegrepen is uitgebreid en erg lekker. 

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Amsterdam even hier

Kindvriendelijk hotel Amsterdam
Volkshotel Amsterdam met kinderen

Scroll naar boven