Kasteel de Haar

Kasteel de Haar: toffe kinderactiviteit in Utrecht!

Kasteel de Haar stond al een hele tijd op ons lijstje om een keer te bezoeken wanneer we de stad Utrecht weer bezochten. We hebben de kindvriendelijke stad Utrecht al regelmatig bezocht en schreven al eens over de stad de blog Utrecht met kinderen, waarin we alle kinderactiviteiten in Utrecht op een rij hebben gezet. Kasteel de Haar staat ook in deze lange lijst met kinderactiviteiten en naar aanleiding van ons bezoek aan het kasteel schrijven we deze uitgebreide review over het kasteel, waarin we alle informatie op een rij zetten. 

Kasteel de Haar
Kasteel de Haar

Algemene informatie

Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt op ongeveer vijfentwintig minuten rijden met de auto van het centrum van Utrecht. We rijden op vrijdagmiddag naar het kasteel toe en parkeren de auto op de (betaalde) parkeerplaats van het kasteel. Vanaf een afstand zie je al hoe groot en indrukwekkend dit kasteel is. 

Je kan voor het kasteel verschillende tickets kopen. Zo kun je een ticket kopen voor het kasteel, dat ook toegang geeft voor het park en de tuinen rondom het paleis, maar kun je ook een apart ticket kopen voor alleen het park en de tuinen. Het park rondom het kasteel is 55 hectaren groot en dus ook een prima plek om in de zomermaanden lekker te gaan wandelen met het gezin. Picknicken is toegestaan in het park en dat kan uiteraard een leuk idee zijn op de grasveldjes met het prachtige kasteel op de achtergrond. 

Ook is het mogelijk om een ticket te kopen voor het kasteel inclusief een rondleiding door het kasteel. Kinderen van vier tot en met twaalf jaar betalen hiervoor een gereduceerd tarief. Je kan via de website van kasteel de Haar de verschillende tickets kopen voor het kasteel en het park en de tuinen. 

Kasteel de Haar
Kasteel de Haar

Het kasteel

Wij hebben ook het kasteel van binnen bezocht en bij de receptie van het kasteel kunnen we kiezen uit twee verschillende speurtochten. Een speurtocht is voornamelijk bedoeld voor jonge kinderen, waarbij ze in het kasteel afbeeldingen moeten zoeken van een kok. Wij hebben met onze dochter van zeven jaar de andere (wat moeilijkere) speurtocht gedaan.

Bij deze speurtocht moeten kinderen in de verschillende ruimtes van het kasteel vragen beantwoorden over het kasteel. Zo is bijvoorbeeld een vraag hoe je kan zien dat er vals gespeeld is aan de tafel waar de mensen een potje kaarten aan het spelen zijn. Als de kinderen de vragen beantwoorden, verzamelen ze steeds een letter waarmee ze uiteindelijk de eindlocatie in het kasteel vinden waar je het recept van Chester Cake kan krijgen. 

Wij vonden dit een leuke speurtocht, waarmee onze dochter flink aan de slag ging en waarbij wij de gelegenheid kregen om het prachtige kasteel verder te bekijken. Overigens zijn er in het kasteel veel vrijwilligers die je van alles over het kasteel kunnen vertellen. Ongeveer twintig jaar geleden was het kasteel namelijk nog bewoond!

Ook buiten het kasteel kunnen kinderen een kids doolhof tour lopen, maar die hebben wij (mede ook door het mindere weer) niet gelopen. Kortom er is bij het kasteel genoeg te doen voor kinderen. 

Kasteel de Haar
Kasteel de Haar

Eten en drinken

Je kunt bij Kasteel de Haar ook prima eten en drinken. Je kunt hiervoor op twee verschillende plekken bij het kasteel terecht. Zo heb je Het Koetshuis en het Tuynhuis, waar je wat kunt eten en drinken. Toen wij het kasteel bezochten was het Tuynhuis gesloten en hebben we in Het Koetshuis geluncht. Dit was erg goed en ze hadden hier ook genoeg opties op de menukaart voor kinderen, zoals bijvoorbeeld een tosti. Ook hadden ze kleurplaten met kleurtjes liggen om de kinderen te vermaken. Wij hebben er tussen de middag heerlijk geluncht met het gezin. 

Kasteel de Haar
Kasteel de Haar

Conclusie

Wij vonden het erg leuk om kasteel de Haar te bezoeken. In totaal zijn we hier (inclusief de lunch) ongeveer een uurtje of drie geweest bij het kasteel. We kunnen ons voorstellen dat dit in de zomer langer kan zijn, wanneer het lekker weer is en je ook nog een mooie wandeling kunt maken in het park van het kasteel. Onze dochter vond de speurtocht erg leuk om te doen en het kasteel ziet er indrukwekkend uit van de binnenkant. Kijk voor de openingstijden, de entreeprijzen en de restaurants van het kasteel even op de website van Kasteel de Haar

Kasteel de Haar
Kasteel de Haar

Waar overnachten in Utrecht met kinderen?

Zoals we al aangaven is er in Utrecht genoeg te doen voor kinderen en kun je hier prima een paar dagen verblijven. Wil je een hotel overnachting in Utrecht met kinderen boeken? We zetten hieronder nog een kort overzicht van onze top 5 wat betreft een familiehotel in Utrecht. Klik op de blauwe link voor meer informatie!

  1. Carlton President Hotel Utrecht
  2. Hilton Utrecht Central Station
  3. Park Plaza Utrecht
  4. Moxy Utrecht
  5. Eye Hotel

Overzicht van hotels in Utrecht met zwembad:

  1. Hotel Mitland
  2. Fletcher Hotel Nieuwegein- Utrecht
  3. Hotel Ernst Sillem Hoeve
Scroll naar boven