Kassel met kinderen

Is het de moeite om een weekendje weg te gaan naar de Duitse stad Kassel met kinderen. Jazeker! Er is hier voldoende vermaak voor het gezin om je minimaal twee dagen te vermaken. Vanuit verschillende plaatsen in het oosten van het land is het ongeveer 3 uur rijden naar deze Duitse stad en vanuit Utrecht rijdt je in vier uur naar deze stad toe. Kassel is de hoofdstad van de bekende sprookjesroute door Duitsland en ligt in de deelstaat Hessen. Wij zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Kassel met kinderen voor jullie op een rij.

Kassel met kinderen #1: Bergpark Wilhelmshöhe

De bekendste bezienswaardigheid van Kassel is het Bergpark met kasteel Wilhelmshöhe. Twee keer in de week vindt hier een spektakel plaats dat veel toeristen naar het park trekt. In de zomermaanden (mei tot en met september) kun je hier namelijk op woensdag en zondag vanaf half drie de beroemde waterspelen zien. 

Vanaf het slot begint het water vanaf half drie te stromen omlaag het park in. Je kunt dit als bezoekers heel goed volgen, aangezien het heel erg geleidelijk gaat en medewerkers af en toe een handje moeten helpen om het water verder te laten stromen. Door de stroompjes met water ontstaan overal watervallen, rivieren en fonteintjes in het park. 

Doordat het spektakel maar twee keer per week is en alleen in het hoogseizoen is het zeker bij het beginpunt erg druk met mensen. Hoe verder het water naar beneden stroomt, hoe meer de mensenmassa zich verspreid en hoe meer je bepaalde watervalletjes voor jezelf hebt. 

Het park ligt niet helemaal in het centrum van Kassel en met de auto doe je er minder dan tien minuten over. De auto kun je zowel boven aan het park (Hercules bezoekerscentrum) als beneden aan het park (bezoekerscentrum Wilhemshöhe) parkeren. Houdt er rekening mee dat het rond het tijdstip dat het water gaat vallen erg druk is rondom de parkeerplaats en er waarschijnlijk dus geen plek meer voor je auto is. De wandeling naar boven kan pittig zijn met jonge kinderen, dus je kunt de bus nemen naar boven en zelf als het water begint te stromen naar beneden lopen met je kinderen. 

De waterspelen die starten om 14.30 uur en uiteindelijk zal onderaan het park rond 15.45 uur de grote fontein in werking treden. In totaal moet je dus rekenen op een anderhalf uur gratis spektakel. Een leuke bezienswaardigheid als je woensdag of zondag in Kassel met kinderen bent. 

Kassel met kinderen
Kassel met kinderen

Kassel met kinderen #2: Museum Grimm Welt

Kassel is de hoofdstad van de sprookjesroute in Duitsland en het museum Grimm Welt staat in het teken van de gebroeders Grimm die bekend zijn van de vele sprookjes zoals Sneeuwwitje, Doornroosje, Repelsteeltje, Roodkapje en Hans en Grietje. Het museum staat ook echt in het teken van de broers en niet zozeer van de sprookjes, ondanks je uiteraard hier wel veel elementen van terugziet.

 Zo zijn er gedeeltes in het museum die over het woordenboek en de Duitse taal gaan die je gerust kan overslaan. De onderste verdieping van het museum is het meest geschikt voor kinderen. Hier kunnen ze op een interactieve manier kennismaken met bekende sprookjes die ze misschien wel kennen van leesboeken of het sprookjesbos in de Efteling. Het museum maakt bijvoorbeeld gebruik van projecties op de muren en de grond, waardoor sommige sprookjes tot leven komen. 

Reken voor een bezoek aan het museum een tot twee uur tijd. Een aanrader is om een hapje te gaan eten of een drankje te doen bij het restaurant van het museum. Je hebt daar namelijk een mooi uitzicht over de stad Kassel. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de toegangsprijzen en de exposities even op de website van het museum.  

Kassel met kinderen #3: Kasteel Löwenburg

Dit prachtige kasteel ligt in het Bergpark en is dus goed te combineren met een bezoek aan het park tijdens de waterspelen. Ze zijn het kasteel nog druk aan het renoveren, dus kun je nu maar een beperkt gedeelte van het kasteel bezoeken. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijs en of je het kasteel kunt bezoeken even op de website van het kasteel

Een ander kasteel dat je kan bezoeken en wat op 35 minuten rijden van Kassel ligt is het kasteel van Doornroosje: kasteel Sababurg. Het is hier zelfs mogelijk om te overnachten in dit kasteel. Je kunt een bezoek aan dit kasteel bijvoorbeeld combineren met Tierpark Sababurg wat naast het kasteel ligt. 

Kassel met kinderen
Kassel met kinderen

Kassel met kinderen #4: stadpark Karlsaue

Kassel is een groene stad en wordt omgeven door groene parken. Een van de grootste parken van de stad is het stadspark Karlsaue en vanuit het centrum is het een wandeling van iets meer dan vijftien minuten naar het park. Je kunt hier een prima wandeling maken naar de verschillende meren in het park. In het midden van het park is een enorm grasveld, waar je op een zomerse dag prima kunt picknicken met het gezin.

Je vindt ook in dit park een hele grote belevenisspeeltuin (Erlebnisspielplatz Landaustraße) met heel veel speeltoestellen in de vorm van dieren zoals een olifant en een walvis. Bij het slot Orangerie midden in het park kun je op het terras een hapje eten of een drankje doen. Ook is het mogelijk om bij dit restaurant je auto te parkeren als je geen zin hebt om het stuk naar het park toe te wandelen. 

Bij dit park heb je ook een groot zwembad zitten, waar je zowel een binnen- als buitenbad hebt. Je hebt hier een kikkerbadje, verschillende duikplanken en een grote glijbaan. Ook is er een leuke speeltuin bij dit zwembad met verschillende speeltoestellen die in strandzand staan. 

Kassel met kinderen
Kassel met kinderen

Kassel met kinderen#5: musea in kassel en omgeving

Er zijn niet heel veel musea die je in Kassel met kinderen kunt bezoeken. We noemen er hieronder twee die in Kassel en omgeving liggen. 

Naturkundemuseum Ottoneum: dit museum ligt in het centrum van Kassel in de buurt van het stadspark Karlsaue. Het museum heeft drie verdiepingen en is redelijk kindvriendelijk. Kinderen kunnen op een interactieve manier leren over dieren, de mens en dino’s. Niet bij alle exposities staat er naast het Duits ook informatie in de Engelse taal, maar het merendeel van de exposities spreekt wel redelijk voor zich. De entreeprijs van het museum is een paar euro. 

Museum Sinnesgäng: dit museum ligt net buiten de stad op twintig minuten rijden van het centrum van Kassel. In een oud fabriekspand worden je zintuigen (vooral je ogen en je oren) geprikkeld met allerlei proefjes. Sommige proefjes worden gedemonstreerd, maar de meeste proefjes kunnen de kinderen zelf doen. Ook voor ouders die van industriële architectuur houden is dit een mooi museum. Je moet voor dit museum ongeveer een tot twee uur uittrekken. Om de hoek van het museum zit een klein cafeetje waar je wat kunt drinken. 

Waar slapen in Kassel met kinderen

Budget hotel: Best Western Hotel Kurfürst Wilhelm I. 

Middenklasse hotel: Hotel Teatro

Luxe hotel: Renthof Kassel

Voor het zoeken naar andere hotels in Kassel met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Kassel met kinderen
Kassel met kinderen

Verdere informatie Kassel met kinderen

Sprookjeskerstmarkt: je kunt een stedentrip naar Kassel met kinderen ook combineren met de kerstmarkt die in de laatste week van november wordt opgebouwd en er tot aan kerst staat. Ieder jaar staat er een ander sprookje centraal op deze sprookjeskerstmarkt. Je vindt er dan ook de grootste sprookjespiramide ter wereld en de tientallen kraampjes zorgen voor een leuke sfeer in deze tijd van het jaar. 

Noord-Hessen kaart: in de regio Noord-Hessen (waar Kassel ook onder valt) geven ze bij 170 accommodaties een gratis kaart weg waarbij je gratis gebruik kan maken van het openbaar vervoer en waar je ook tientallen activiteiten gratis kunt ondernemen. Kijk dus even vooraf bij het boeken of de accommodatie die je wil boeken bij de lijst van accommodaties op de website van de kaart staat, aangezien je hiermee behoorlijk wat geld kunt besparen. 

Scroll naar boven