Karinthië met kinderen

Met kinderen op vakantie naar Karinthië is een feestje! Karinthië is namelijk de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk en heeft vanwege deze zuidelijke ligging en de vele zonuren een mediterraans klimaat. Tel daarbij op dat dit gebied omgeven is door enkele van de hoogste bergketens van Oostenrijk en dat er een scala van gave kinderactiviteiten te doen zijn en je hebt een fantastisch kindvriendelijk gebied om op vakantie te gaan. Ook zijn er zo’n 1200 meren, waar het mogelijk is om met kinderen een verfrissende duik te nemen! Kortom genoeg te doen! In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten van Karinthië op een rij.

Kärnten Card

Wij hebben de Kärnten-kaart aangeschaft, waarmee je wel 100 uitstapjes kunt doen. Daarnaast krijg je met de kaart kortingen bij meer dan 60 deelnemende partijen in Karinthië. De kaart is op meer dan 140 verkooppunten te koop, waaronder bij veel campings.

De kaart kan gebruikt worden bij musea en indooractiviteiten zoals het trampolinepark van de regio. Maar ook voor kabelbanen en boottochtjes. Een retour met een kabelbaan kost al snel enkele tientjes, dus de kaart heb je er zo uit!

Bij de aanschaf van de kaart krijg je een boekje met alle uitstapjes en kortingen en dat is handig om te plannen dus! De prijzen van de kaarten variëren (hoog/laagseizoen, volwassenen/kind, duur), dus kijk voor actuele prijzen even op de website van Kärnten Card.

Kijk vooraf even wat je tijdens jullie trip naar Karinthië met kinderen allemaal wil gaan doen en kijk dan even hoeveel korting de kaart geeft. Dan kun je meteen zien of de kaart voor jullie voordeel geeft of niet.

Karinthië met kinderen

Beste reistijd Karinthië met kinderen

Karinthië is het hele jaar door prettig om te bezoeken. Vanwege de ligging is Karinthië vanaf mei aangenaam qua temperatuur. Tot oktober is het zacht. In de winterperiode, van december t/m maart, is Karinthië een mooie bestemming voor wintersport.

Wij zijn zelf in de zomervakantie naar Karinthië geweest. Overdag waren de temperaturen heerlijk om te zwemmen of activiteiten te ondernemen. Het bleef daarna tot laat op de avond prettig om voor de tent te zitten. Het ligt er dus een beetje aan wat je in de regio wll gaan doen, wat de beste reistijd is. In deze blog kijken we voornamelijk naar de activiteiten die je hier in de zomer kunt ondernemen.

Karinthië met kinderen

Vervoer naar en in Karinthië

De meest praktische manier van vervoer naar en in Karinthië is toch wel de auto. De wegen in Oostenrijk zijn goed en het enige waar je rekening mee moet houden is dat je regelmatig met de auto wat bergen op en af moet rijden. De uitzichten zijn prachtig en je kunt stoppen wanneer je wilt.

Houdt er rekening mee dat wanneer je met de auto naar Oostenrijk gaat, dat je een vignet nodig hebt. Die kunt je in Nederland al vooraf aanschaffen via de website van de ANWB. Ben je dit vergeten, dan is het ook mogelijk om deze bij de grens met Oostenrijk te kopen, maar het is goed mogelijk dat er dan wel een behoorlijke rij staat.

Openbaar vervoer: ook rijdt er een trein door Karinthië, de S-bahn. De trein verbindt steden als Villach en Klagenfurt, en ook vele kleine dorpjes die in Karinthië liggen. Verder in het westen ligt LIenz (officieel ligt LIenz in zuid-Tirol, net ten westen van de grens van deelstaat Karinthië). Vanuit de trein kunnen de kinderen genieten van de mooie uitzichten over de Drau en de bergen!

Ook al ben je met de auto in dit gebied op pad, kan het toch met kinderen leuk zijn om een keer een ritje met de trein te maken. In de grotere steden is openbaar vervoer aanwezig, zoals bussen.

Fiets: Rivier “de Drau” loopt dwars door Karinthië waardoor het directe gebied er omheen vrij vlak is. Hierlangs loopt een fietspad, het “drau-fietspad, dat goed bewegwijzerd is en bekend staat als 1 van de mooiste fietspaden van Oostenrijk. Omdat er vele camping en accommodaties langs de Drau liggen is dit fietspad uitermate geschikt voor een fietsvakantie.

Te voet: Karinthië is natuurlijk een geweldige vakantiebestemming om samen met kinderen te voet te verkennen. Er zijn vele wandelroutes, variërend in zwaarte, lengte en duur. Ook kun je, met wat oudere kinderen, huttentochten maken.

Vervoer in Karinthië met kids

Kinderactiviteiten Karinthië

Je hebt verschillende kinderactiviteiten in Karinthië en het is echt een heel mooi gebied! Wij hebben ervoor gekozen om juist unieke activiteiten op te zoeken, dingen die wij hier in Nederland niet hebben of die we niet makkelijk doen in Nederland. We beschrijven ze hieronder kort.

#1 Wandelen door de bergen met kinderen

Er zijn vele wandelroutes die geschikt zijn om in Karinthië met kinderen van alle leeftijden af te leggen. De wandelroutes staan meestal goed aangegeven. Wat wij een aantal keer gedaan hebben, is met een kabelbaan naar de top of halverwege de berg, om van daaruit terug omlaag te lopen. Daardoor hadden wij de beleving van bergwandelen, alleen niet het zware klimmen.

Neem voldoende water mee als je de bergen in gaat. Houdt er rekening mee dat het weer zomaar kan omslaan en het bovenop de berg veel kouder kan zijn dan in het dal. Geschikte kleding is dan belangrijk (trui/vest/regenkleding). Ook nemen wij altijd zonnebrand mee! De kinderen hebben tijdens onze uitstapjes bergschoenen aan gehad, geen overbodige luxe! Het kan op routes rotsachtig zijn, bergschoenen geven dan net meer grip en zekerheid.

Een aantal van de volgende wandelingen door de bergen kun je prima lopen met kinderen in Karinthië.

Bergmannsweg, Millstätersee: deze wandeling is maar 3,5 kilometer lang en daarom ook goed te bewandelen met kinderen. De ‘Sagenwanderung’ begint bij het Haus des Erzählens en duurt ongeveer een uur. Deze wandeling gaat over prima paden en loopt voor een deel door het bos heen.

Nockberge: dit is een bergketen in Oostenrijk, waar je ook goed kunt wandelen en waar enorm veel te doen is voor gezinnen met kinderen. Zo heb je hier Nocky’s AlmZeit liggen. Je kunt de lift (deze is ‘gratis’ met de Karnten Card) nemen in Turracher Höhe en je kunt vanuit daar direct gaan wandelen.

Wat deze wandeling zo kindvriendelijk maakt is dat er onderweg tijdens deze wandeling allerlei kinderactiviteiten zijn (7 in totaal). Zo kunnen kinderen onderweg spelen met zand en water, moeten ze over een evenwichtsbrug lopen en kunnen ze muziek maken onderweg. Je hebt bij deze wandeling ook een kindvriendelijk restaurant liggen met waterspeeltuin, waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Karinthië met kinderen

#2 De Mölltaler Gletsjer

De Mölltaler Gletsjer (top van de gletsjer is 3122 meter hoog) ligt bij Flattach in Karinthië en is een prachtige plek om met kinderen naartoe te gaan. In de winterperiode ligt hier veel sneeuw en kun je er skiën. In de zomerperiode neemt de gletsjer af in omvang (helaas ook door de jaren heen steeds meer…).

Een bezoek aan de top is nog steeds de moeite waard en in het gebied kun je prachtig wandelingen maken. Wij zijn met de kabelbaan op en neer gegaan. Wij vonden het geweldig in zo’n bakje met die prachtige uitzichten! Bovenop de berg is een buffetrestaurant waar je ook gebruik kunt maken van de toiletten. Wij hebben er een kopje koffie met apfelstrudel gegeten. Fijn om even op te warmen (het waaide flink en was koud).

Op en rond de gletsjer heb je in totaal 14 verschillende wandelroutes liggen die je met het gezin kan wandelen. Je kunt tijdens deze wandelingen ook naar verschillende meertjes op de berg lopen.

Karinthië met kinderen

#3 De Großglockner-pas

De Großglockner-pas is een 2505 meter hoge bergpas op de grens van Karinthië en deelstaat Salzburg. Via deze pas bereik je de hoogste berg (3798 meter) van Oostenrijk: de Großglockner! De pas is geweldig mooi en gaat slingerend omhoog (in totaal zijn er 36 haarspeltbochten). Er is een bezoekerscentrum boven op de berg en je kunt hier mooie wandelingen maken met kinderen en de gletsjer bezoeken.

Houdt er rekening mee dat wanneer je met de auto deze pas bezoekt, dat je toll moet betalen. Deze weg is overigens alleen open tussen mei en november. In het hoogseizoen kan het overigens zo druk zijn dat je met de eigen auto niet helemaal door kunt rijden tot de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Je moet dan de auto al eerder parkeren en dan kun je het laatste stuk met de gratis bus doen.

Kinderactiviteiten Karinthië

#4 De Pyramidenkogel Tower in Klagenfurt

De Pyramidenkogel toren is de hoogste houten uitkijktoren van de wereld en zeker een aanrader met kinderen! De toren is 100 meter hoog en heeft daarmee geweldige uitzichten over Klagenfurt, het meer en de bergen! De top is te beklimmen met de trap, maar je kunt ook gebruikmaken van een lift.

Extraatje voor de kinderen die minstens 1.30 meter groot zijn: de hoogste glijbaan van Europa zit binnenin het gebouw! Je kunt dus vanaf de top 120 meter lang naar beneden roetsjen! Het duurt zo’n 20 seconden om beneden te komen. Voor de glijbaan betaal je wel wat extra, zo’n 5 euro. Er is een restaurant, winkel en speeltuin aanwezig bij deze toren.

Parkeren doe je onderaan de Pyramidenkogel. Het kan best druk worden in het hoogseizoen dus zorg dat je op tijd komt om de auto nog in de buurt van de toren te kunnen parkeren.

Kinderactiviteiten Karinthië

#5 Bezoek aan één van de schluchten

Je kunt in Karinthië met kinderen ook één van de schluchten bezoeken van het gebied. Het woord “schlucht” is een ander woord voor ravijn en dit klinkt nogal eng om te bezoeken met kinderen, maar dat is het niet! Wij hebben twee schluchten bezocht, die wij super leuk vonden om te bewandelen. Dit waren de schluchten Groppensteinschlucht en de Raggaschlucht.

De duur van een bezoek aan een schluicht is ongeveer 2 uur, afhankelijk van hoe snel je loopt. Tijdens de wandeling loop je langs hoge wanden, uitgesleten door een riviertje dat er nog doorheen loopt. Er zijn watervallen en snelstromende stukken. Mooi om te zien, wat de kracht is van de natuur. Aan de zijkanten zijn houten bruggen waar je overheen loopt en deze zijn vaak bevestigd aan de muren.

De houten bruggen kunnen glad zijn, dus pas op als het net geregend heeft. Het is een vrij stevige klim door de schlucht. De hoogte van de hekken is voldoende hoog voor kinderen. Toch vond ik het met momenten best spannend en heb ik de kinderen dichtbij gehouden en regelmatig een hand gegeven (kinderen waren 6 en 8 jaar), Het wordt afgeraden om de schlucht met kinderen te bezoeken die jonger dan 6 jaar zijn.

Karinthië met kinderen

Overige kinderactiviteiten Karinthië

Naast de hierboven beschreven activiteiten, heb je nog andere kinderactiviteiten die je in de regio kunt doen. We zetten een aantal van deze kinderactiviteiten in Karinthië op een rij.

#6 Rodelen: je kunt in Karinthië met kinderen op verschillende plekken gaan rodelen. Zo heb je vele zomerrodelbanen met allemaal hun eigen kenmerken. Zo heb je de rodelbaan Pendolino wat de langste rodelbaan van Karinthië is (in totaal is deze rodelbaan 2 kilometer lang). Twee andere rodelbanen zijn Nocky-Flitze en Klippitztörl, waar je met kinderen vanaf kunt gaan.

#7 Kletterwald Ossiachersee: je kunt in Karinthië met kinderen ook gaan klimmen in een klimpark. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen bij de Kletterwald Ossiachersee komen klimmen en ze hebben hier in het bos op hoogte 80 verschillende obstakels waar de kinderen langs moeten klimmen. Ook hebben ze hier een hele leuke zipline, waar de kinderen door het bos kunnen glijden.

#8 Dierenparken: je hebt in Karinthië ook verschillende dierenparken die je kan bezoeken met het gezin. Zo heb je in Karinthië een park dat helemaal draait om de Japanse Makaken (Affenberg). Zijn je kinderen helemaal weg van slangen, dan is een bezoek aan reptielpark Happ in Klagenfurt een leuke optie. Ze hebben hier verschillende slangen, maar ook bijvoorbeeld de vogelspin.

Zoek je een dierenpark waar je ook lekker met kinderen kunt gaan wandelen dan is Tierpark Rosegg een leuke optie. Je hebt hier allerlei herten, bizons en verschillende boerderijdieren die je hier tegen kunt komen.

Wat te doen in Karinthië met het gezin

Kindvriendelijk restaurant Karinthië

Je kunt in deze deelstaat in Oostenrijk met kinderen prima een hapje gaan eten of wat drinken. Je hebt door de gehele regio genoeg kindvriendelijke restaurants liggen waar je kan gaan zitten met het gezin. Vaak heb je bij verschillende bezienswaardigheden een restaurant met iets van een speeltuin erbij.

Zo heb je bijvoorbeeld Josef’s Pizzeria & Restaurant in Kötschach, waar je heerlijke pizza’s kan eten met het gezin en waar de kinderen kunnen spelen in de speeltuin bij het restaurant.

Wil je wat meer traditioneel gerechten eten uit de regio dan is Restaurant Gasthof Gailberghöhe een optie. Dit kindvriendelijke restaurant ligt ook in Kötschach en ook dit restaurant heeft een speeltuin voor de kinderen bij het restaurant zitten.

Kinderactiviteiten Karinthië

Kindvriendelijk hotel Karinthië

Je kunt in de deelstaat Karinthië in Oostenrijk prima overnachten met kinderen. Er zijn heel veel verschillende opties waar je kan overnachten en dit hoeft absoluut niet duur te zijn. Het ligt er ook een beetje aan of je in bijvoorbeeld een hotel slaapt of dat je een eigen tent of caravan meeneemt en op een camping overnacht.

We zetten hieronder in verschillende prijsklassen een aantal opties weer, die door gezinnen met kinderen enorm goed beoordeeld zijn. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Budget hotel: Camping HOCHoben (bij deze camping moet je nog wel jouw eigen tent meenemen)

Middenklasse hotel: Bergbude

Luxe hotel: Hotel Trattlerhof

Kijk voor de gehele lijst van kindvriendelijke accommodaties in Karinthië even hier.

Scroll naar boven