Kanchanaburi met kinderen

Wat te doen in Kanchanaburi met kinderen? Kanchanaburi is een mooie plaats, dat ongeveer 100 kilometer ten noorden van Bangkok ligt. Vanuit Bangkok reis je met de trein in iets minder dan 3 uur naar Kanchanaburi. Kanchanaburi staat bij de meeste toeristen bekend vanwege de wereldberoemde Bridge over the River Kwai, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door gevangenen werd gebouwd als onderdeel van de ‘Death Railway’ tussen Thailand en Birma. Daarnaast heeft Kanchanaburi ook prachtige natuur. In deze blog zetten wij de leukste kinderactiviteiten van Kanchanaburi op een rij!

Beste reistijd Kanchanaburi met kinderen

De beste reistijd om Kanchanaburi te bezoeken is van november tot februari. Deze periode wordt de droge periode genoemd. Tijdens deze maanden is het klimaat aangenaam en zijn de temperaturen wat milder, waardoor het de ideale tijd is om deze plek en de omgeving te verkennen. Wij zijn zelf in juli naar Kanchanaburi geweest. Het was toen behoorlijk warm (rond de 30 – 35 graden), maar zeker goed te doen.

Hier en daar een korte bui, maar die was ook snel weer over en dan kwam de zon weer tevoorschijn. Dus laat je zeker niet afschrikken om in de zomer naar Kanchanaburi met kinderen te reizen.

Kanchanaburi met kinderen

Vervoer in Kanchanaburi

Om in Kanchanaburi te komen gebruiken de meeste mensen de trein of een taxi vanuit Bangkok. Beide vervoersmiddelen doen er gemiddeld 2,5 tot 3 uur over. Eenmaal in Kanchanaburi aangekomen, staan er al vele taxi’s je op te wachten. De meeste zijn songtaew (een auto met een open achterkant waar je op bankjes zit).

Rond het centrum van Kanchanaburi zijn er brommertjes met een zijspan waar je (als je een beetje schuift) met het hele gezin in kan zitten. Ook speelt de rivier een grote rol. Vanuit het centrum kan je dan ook met een boot naar je hotel worden gebracht wanneer je aan een rivier zit. Zo niet, dan varen ze ook graag een mooie route voor je.

Kinderactiviteiten Kanchanaburi

#1 Erawan Watervallen

Je kan in Kanchanaburi met kinderen naar watervallen gaan kijken. De Erawan watervallen liggen ongeveer een uur rijden vanaf het centrum. Je kunt hier komen met een bus of met een taxi. Deze watervallen liggen in een prachtig natuurgebied met 7 verdiepingen. Op elke verdieping zijn watervallen te vinden.

Bij de eerste verdieping kun je een zwemvest huren die je verplicht moet dragen wanneer je het water in wil. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Hier controleren ze streng op. Zelfs als je met je voeten in het water staat, is een zwemvest verplicht. In het water vind je bij een aantal watervallen visjes die aan je voeten “knabbelen” een gratis spa!

De eerste 5 verdiepingen zijn goed bereikbaar via trappetjes. Daarna wordt het klimmen op stenen, lopen over modderpaadjes en stappen over de boomtakken. Best zwaar in de warmte, maar de prachtige omgeving maakt een hoop goed. Als je goed om je heen kijkt, zie je vast een paar nieuwsgierige aapjes in de bomen!

Bij bijna alle watervallen die je tegenkomt kun je zwemmen en de waaghalzen kunnen zelfs van de watervallen afglijden. Als het je lukt om helemaal tot verdieping 7 te komen, wandel je ongeveer 2 kilometer. Zorg er dus voor dat je voldoende water bij je hebt. Vanaf de 3e verdieping worden je flesjes gemarkeerd en betaal je een klein bedrag. Dit om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk plastic in de natuur verdwijnt. Neem vooral de tijd voor deze mooie activiteit. Kinderen vinden het heerlijk om te klimmen op de rotsen en te zwemmen in het water. Je bent dan al snel een hele dag kwijt in dit prachtige natuurpark.

Kanchanaburi met kinderen

#2 Elephantsworld

Voor vele kinderen een hoogtepunt van hun bezoek aan Kanchanaburi; Olifanten van dichtbij zien. Bij Elephantsworld worden olifanten opgevangen die zijn mishandeld en zijn gebruikt voor het toerisme. Hier mogen deze grote beesten vrij rondlopen en genieten van hun oude dag. Je kunt alleen bij Elephantsworld komen als je een tour boekt. Deze bestaan uit een halve dag of een hele dag.

Je wordt opgehaald bij je hotel en leert meer over de olifanten. Vervolgens ga je eten maken voor de olifanten. Dat betekent suikerriet hakken met grote messen in het veld en sticky rice maken in grote wokken voor de opa’s en oma’s die wat minder goed kunnen kauwen. Dit mag je zelf aan de olifanten geven.

Dan staat er een heerlijke lunch voor je klaar met Thaise gerechten en vers fruit. Na de lunch ben je in de mogelijkheid om te zien hoe de olifanten een modderbad nemen en zich vervolgens heerlijk badderen in het water. Je mag mee het water in, als je dat wil. Er zijn veel verschillende meningen over opvangcentra voor olifanten. Lees op internet wat de ervaringen zijn van anderen en doe vooral wat goed voelt voor jou.

Kanchanaburi met kinderen

#3 Bridge over the River Kwai

Deze brug is een van de beroemdste bezienswaardigheden in Kanchanaburi. De brug wordt ook wel Death Railway Bridge genoemd. Niet zo gek als je je beseft dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden krijgsgevangen aan hebben gewerkt en aan zijn overleden. De brug was een onderdeel van de spoorlijn van Thailand naar Birma (nu Myamar) en werd gebruikt om goederen te vervoeren.

Wil je meer over de geschiedenis van deze brug en de oorlog leren, is een bezoek aan het JEATH War museum aan te raden. Ook voor kinderen is dit museum interessant maar bedenk wel dat dit een oorlogsmuseum is en bedenk daarom goed of dit verstandig is om met jouw kinderen te bezoeken. Tegenwoordig is de brug een belangrijke toeristische attractie.

Je kunt over de brug lopen en op het spoor staan. Maar pas op! Want er rijden een paar keer per dag nog treinen overheen. Gelukkig zijn daar nisjes voor gebouwd waar je veilig kunt staan, terwijl de trein je passeert. Kinderen kunnen een muntje op de rails leggen die door de trein wordt platgereden. Een mooi aandenken aan deze plek. Rondom de brug zijn vele kraampjes met kleding en de heerlijke geuren van eten komen je tegemoet. 

Kanchanaburi met kinderen

#4 Ga mee met een longtailboot

Je kan in Kanchanaburi met kinderen ook een boottochtje maken. In Kanchanaburi kan het warm zijn en een boottochtje op het water met de wind door je haren is dan geen gek idee toch?! Kinderen genieten hiervan. Vlak naast de brug kun je met een boot mee die je de prachtige omgeving van Kanchanaburi vanaf het water laat zien.

Waar deze boten liggen zullen jullie vast merken, want vanaf de kant vragen de mensen maar al te graag of je met ze mee wil varen. Maak samen een mooie prijs en stap in een originele longtailboot. Kinderen en volwassenen krijgen een reddingsvest aan en de tocht kan beginnen. Vanuit de boot heb je een prachtig uitzicht op de boot vanaf het water en dit levert dan ook prachtige foto’s op.

Zeker wanneer met een beetje geluk er net een trein overheen rijdt. Des te verder je van de brug weg vaart, des te mooier de natuur wordt. Je kijkt je ogen uit. Ook zie je hoe de mensen wonen en leven langs het water. Vanaf de waterkant zwaaien ze vriendelijk naar je. Je ziet hoe ze in deze rivier hun kleding wassen en ook de borden en kopjes die ze net hebben gebruikt. Kinderen zullen versteld staan hoe deze mensen hier leven. Maar naast mensen in de rivier kun je hier ook dieren spotten zoals varanen en mooie vogels en wie weet zie je wel een aapje in de boom hangen!

Kinderactiviteiten Kanchanaburi

#5 Bezoek de JJ-night market

De JJ-night market is een grote markt vlakbij de het Kanchanburi railway station. Loop je neus achterna want de heerlijke geuren lokken je de goede kant op. De markt staat er elke avond en is opgedeeld in twee delen. Aan de ene kant vind je kleding, souvenirs en accessoires en aan de andere kant vindt je kramen vol met heerlijk eten en drinken.

Het leuke aan een markt in Thailand is dat de prijzen vrij laag liggen. Daarom is dit de ideale plek om samen in Kanchanaburi met kinderen eten te proeven. Koop eens een bordje noodles waar een rij Thaise mensen staat en koop een heerlijke vrucht die jullie nog niet eerder hebben gegeten. Voor de echte stoere kids is er ook een kraam met gefrituurde meelwormen en sprinkhanen. Voor nog geen 2 euro heb je een zakje vol insecten. Durven jullie het aan? Is jouw kind niet zo van dit soort acties dan zijn er ook heerlijke unicorn ijsjes te krijgen en pannenkoeken met lekkere Nutella en snoepjes erop. Voor ieder wat wils!

Overige kinderactiviteiten Kanchanaburi

Naast de hierboven beschreven kinderactiviteiten in Kanchanaburi, zijn er nog verschillende activiteiten die je hier kan doen. We zetten de overige kinderactiviteiten in Kanchanaburi kort op een rij.

#6 Treinrit over het dodemansspoor: wil je even lekker zitten en genieten van een prachtig uitzicht, dan is een ritje over de dodenspoorlijn een goed idee. Je stapt op op in Kanchanaburi. De trein, vertrekt drie keer per dag en rijdt in zo’n twee uur naar de eindhalte Nam Tok. Onderweg rijd je over de Bridge over the River Kwai en heb je de meest prachtige uitzichten. 

#7 Hellfirepass en memorial museum: wanneer je de Hellfire pass bezoekt, zie je een film over de Tweede Wereldoorlog waarin de gevangenen werken aan de Birma spoorlijn. In het museum zie je allemaal voorwerpen die ze gebruikten tijdens het werken aan de spoorlijn. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe dit er allemaal aan toe ging.

Bij het museum ligt ook een deel van de originele spoorlijn hier kun je een kijkje gaan nemen. Dit museum geeft pas betekenis aan kinderen op een wat oudere leeftijd. Bedenk goed of dit te doen is met jouw kinderen.

#8 Bamboo rafting: Zin in actie? Dan is bamboo-raften in de jungle een geweldige ervaring met kinderen. De stroming van de rivier is niet zo sterk waardoor dit ook geschikt is voor jongere kinderen. Iedereen krijgt een reddingvest aan en dan is het genieten op het water. Kinderen mogen vaak helpen met varen en springen af en toe in het water terwijl ouders genieten van de prachtige natuur.

Kinderactiviteiten Kanchanaburi

Kindvriendelijk restaurant Kanchanaburi

Je kan in Kanchanaburi met kinderen ook prima eten. Je hebt verschillende leuke kindvriendelijke restaurants in Kanchanaburi.
We zetten er een aantal op een rijtje:

Good times restaurant: dit kindvriendelijke restaurant behoort bij het gelijknamige hotel: Good Times Resort. Dit restaurant ligt aan de rivier waardoor je een prachtig uitzicht hebt. Aan de andere kant heeft het restaurant water waar grote vissen in zwemmen. Kinderen mogen hier de vissen voeren. Meerdere keren per week komt er een bandje optreden en is er dus gezellige livemuziek. Je kan hier Thaise gerechten bestellen maar ook zijn er hamburgers en patatjes te krijgen voor de kinderen. De verse fruitdrankjes zijn hier ook zeker een aanrader.

Bells pizzeria: dit kindvriendelijke restaurant is zoals de naam al doet vermoeden, een pizzeria! Dat doet het altijd goed bij kinderen. Dus mochten jullie even wat anders willen eten dan Thais, is dit zeker een aanrader. Je kunt er ook Thais eten bestellen dus voor ieder wat wils. Voor de papa’s en mama’s: de alcohol is er goed geprijsd.

Kindvriendelijk hotel Kanchanaburi

Wij hebben met ons gezin geslapen in het Good Times resort. Een prima hotel met een fijn restaurant en 2 zwembaden. Wij sliepen in een huisje met 2 slaapkamers. ’s Morgens was er een heerlijk uitgebreid ontbijt. Zowel westers als Thais. De kinderen mochten elke ochtend de grote vissen voeren. Omdat het restaurant aan de rivier ligt, start je de ochtend wel erg relaxt met een prachtig uitzicht. Bij de receptie zijn verschillende tours te boeken en kunnen ze een taxi voor je regelen. Kijk voor meer informatie over dit hotel even hier.

Natuurlijk zijn er nog verschillende andere kindvriendelijke hotels in Kanchanaburi. We zetten hieronder een aantal kindvriendelijke hotels op een rij in verschillende prijsklassen die door gezinnen met kinderen zeer goed beoordeeld zijn. Druk op de blauwe link voor meer informatie!

Budget hotel: Thai Guesthouse

Middenklasse hotel: Good Times Resort Kanchanaburi

Luxe hotel: Cross River Kwai

Zit er bij de bovenstaande opties geen geschikte accommodatie voor jullie bij? Kijk dan in het totale overzicht van kindvriendelijke accommodaties in Kanchanaburi.

4.opreis met kinderen

Over de auteur: Ik ben Ilse en samen met mijn man Rob en mijn 2 kinderen Jay en Kate proberen wij zoveel mogelijk mooie reizen te maken naar verre bestemmingen. Je kan onze verrichting ook volgen op onze Instagrampagina 4.opreis. Daarnaast ben ik in het dagelijks leven reisplanner, waarbij ik met de persoon in kwestie in een paar stappen van een passend reisplan tot de ideale vakantie kom.

Scroll naar boven