Kaapverdische Eilanden met kinderen

Een vakantie naar Kaapverdië met kinderen is heerlijk! De temperaturen op de meeste eilanden van het land zijn over het algemeen erg goed gedurende het gehele jaar en het land is veilig om te bezoeken met het gezin. Doordat het vanuit Nederland ongeveer zes uur vliegen is, is het ook een bestemming waar je prima met kleine kinderen naar toe kunt gaan. In de meivakantie bezochten wij twee weken lang Kaapverdië en zetten we alle informatie op een rij dat van belang is voor een fijne vakantie naar Kaapverdië met kinderen.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Kaapverdië met kinderen: algemene informatie

Het is ongeveer 6 uur vliegen van Amsterdam naar de verschillende eilanden van Kaapverdië. Dit is in het geval van een directe vlucht. Veel toeristen komen naar Kaapverdië met een indirecte vlucht. Wij zijn ook eerst naar Lissabon gevlogen en vanuit daar zijn we verder gevlogen naar het eiland Sal. Onze dochter is inmiddels 7 jaar en dan is dit prima te doen, maar met veel jongere kinderen zouden wij altijd voor een rechtstreekse vlucht gaan.

In totaal heb je op Kaapverdië negen verschillende eilanden die je kunt bezoeken en die eilanden zijn ook erg verschillend van aard. Het ligt er voor een groot deel aan wat jullie interesses zijn, welk eiland het meest geschikt is om te bezoeken. Overigens gaat 90% van de toeristen maar naar twee verschillende eilanden en dat zijn die van Sal en Boa Vista. Deze twee eilanden staan bekend om hun stranden en de meeste toeristen gaan naar Kaapverdië vanwege de zon. Ook wij hebben het eiland Sal bezocht en deden dit omdat we twee weken wilden genieten van de zon.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Er is tijdverschil tussen Kaapverdië en Nederland. Toen wij er in de meivakantie waren was dit drie uur tijdsverschil. In Kaapverdië was het drie uur vroeger dan in Nederland. In de wintermaanden is dit verschil twee uur. Zeker bij thuiskomst hebben we wel een aantal dagen ‘last’ gehad van het tijdsverschil, doordat we moeite hadden om uit ons bed te komen voor werk en school.

Een vakantie naar Kaapverdië met kinderen is veilig, ondanks het een Afrikaans land is. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld en politiek is het allemaal vrij stabiel. Op het eiland Sal kun je eigenlijk overal wel vrij rondlopen overdag en hoef je niet bang te zijn om overvallen te worden. Je hebt op sommige eilanden wat grotere plaatsen en daar moet je op sommige plekken misschien wat beter op je spullen letten, maar dat moet je in Amsterdam uiteraard ook.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Je kunt tijdens je vakantie naar Kaapverdië met kinderen gewoon met euro’s betalen op de toeristische eilanden. Ondanks ze de munt Escudo hebben, konden we op Sal alles in euro’s betalen. De meeste prijzen stonden ook in euro’s weergegeven. Wijzelf zaten in een all-inclusive hotel en hadden dus weinig kosten aan het verblijf en hebben dus geen geld hoeven te pinnen. We hebben alle andere kosten gewoon in euro’s betaald.

Op Sal was het overigens voor sommige toeristen nog weleens lastig om te pinnen, omdat niet alle pinautomaten het deden (in ieder geval niet met de Europese bankpas). Toch zijn er op het eiland wel een aantal pinautomaten in het centrum van Santa Maria waar je gewoon geld kon pinnen met je pinpas.

De prijzen van je verblijf in Kaapverdië zijn niet te vergelijken met veel andere Afrikaanse landen. Zeker op de toeristische eilanden zijn de prijzen bijna net zo hoog als in Nederland. Een vakantie naar Kaapverdië is daarom niet super goedkoop. Vliegtickets in de vakantieperioden zijn ook aan de prijzige kant en soms is een aanbieder als Tui nog goedkoper dan dat je alles los boekt. Wij hadden zelf alles los geboekt (vlucht en hotel). Verder moesten wij ook een vliegveld belasting betalen. Je moet vooraf dit formulier invullen en deze belasting betalen.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Wat betreft inentingen adviseert de GGD de vaccinaties voor DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A. Vanuit Kaapverdië zelf worden er geen verplichte inentingen gevraagd. Wij en onze dochter hadden al deze inentingen al en wij hebben dus vooraf geen inentingen hoeven nemen. Waar we wel op onze vakantie last van hadden waren muggen. Zeker tegen de avond waren die redelijk actief. Wij hadden vooraf ook muggenspul meegenomen wat wel handig was.

Qua stekkers heb je in Kaapverdië met kinderen niets nodig. We konden gewoon onze stekkers inpluggen in de muur.

Het vervoer tussen de eilanden is over het algemeen met het vliegtuig. Het is helaas niet mogelijk zoals wij bijvoorbeeld wel op onze reis naar de Seychellen hebben gedaan om met de boot makkelijk tussen de verschillende eilanden te varen. Er is wel een veerboot tussen de eilanden Sal en Boa Vista, maar deze doet er meer dan drie uur over. Hierdoor is het minder makkelijk om tussen verschillende eilanden te reizen in een korte tijd en dat is uiteraard wel jammer, aangezien de eilanden zelf vrij divers zijn.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Kaapverdië met kinderen: eiland Sal

Wijzelf hebben het eiland Sal bezocht in de meivakantie en we hebben dit eiland gekozen, omdat we echt twee weken naar de zon wilden gaan en verder niet zo heel erg veel wilden doen. Het eiland Sal is hier perfect voor en in het zuiden van het eiland liggen verschillende grote resorts, waar je met kinderen een prima vakantie kunt boeken.

Wij hadden onze vakantie geboekt in het Riu Funana hotel, dat een heel complex is met meerdere zwembaden en waarbij ook een soort van waterpark zat bij het hotel met meerdere glijbanen. Onze dochter heeft zich hier echt uitstekend vermaakt en aangezien de reisorganisatie TUI ook vakanties aanbiedt naar dit hotel, zaten er genoeg Nederlandse gezinnen in dit hotel. Hierdoor heeft onze dochter de hele vakantie met verschillende kinderen gespeeld en hebben we haar de gehele vakantie bijna niet gezien.

Het hotel heeft zowel overdag als in de avond ook genoeg animatie, waardoor kinderen genoeg vermaakt worden. Dit is een all inclusive hotel en uiteraard moet je daar wel van houden. Er komt uiteraard wel een ander publiek op af, dan dat je met een verre reis gewend bent. Toch is het ons uitstekend bevallen en hebben we echt twee heel ontspannen weken gehad.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Hebben we tijdens onze vakantie dan helemaal niets gedaan? Uiteraard zijn we nog wel een dagje het eiland gaan verkennen in een 4×4 auto. Dit is de tour die de meeste toeristen ondernemen op het eiland Sal. Je kunt deze tour boeken via de bekende maatschappijen als Tui, maar dan betaal je wel een hogere prijs dan dat je met de lokale tourorganisatie meegaat. Bij ons stonden er heel veel mannen op het strand inclusief auto’s die de tours verkochten aan de toeristen. Wij hebben dan ook via hen de tour geboekt.

Deze tour duurden een hele dag (van 10.00-17.00 uur) en we hebben verschillende ‘bezienswaardigheden’ bekeken van het eiland. Zowel op Sal en Boa Vista is niet heel erg veel te zien en we hebben tijdens deze tour gezwommen in zoutwater (waardoor je blijft drijven), een zoutmijn bezocht, een gedeelte van de zee waar babyhaaien zwommen bezocht en verschillende plaatsjes bezocht (geeft wel een indruk van hoe het leven hier is). Onze verwachtingen vooraf waren niet super hoog en wij vonden het een prima tour (mede door de lage verwachtingen) waarbij we een indruk hebben gekregen van het eiland.

Uiteraard zijn er meer activiteiten die je op eiland Sal kunt ondernemen zoals het kitesurfen wat hier veelvuldig gedaan wordt, quad rijden, een snorkeltocht en varen met verschillende zeilboten, waarbij je vooral gaat relaxen op het water.

Kijk voor een overzicht van de verschillende accommodaties op eiland Sal even hier.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Kaapverdië met kinderen: Boa Vista

Zoals we al eerder aangaven heb je in totaal negen verschillende eilanden die bewoond zijn. Wij hebben alleen het eiland Sal bezocht en weten uiteraard het meeste van dit eiland, omdat we dit eiland zelf ervaren hebben. Toch willen we hieronder kort ingaan op de andere eilanden op het eiland waar je op vakantie kunt gaan in Kaapverdië met kinderen.

Als je voor de zon naar Kaapverdië met kinderen gaat, dan kiezen de meeste gezinnen voor het eiland Sal of Boa Vista. Boa Vista heeft net als Sal mooie zandstranden en verschillende resorts, waar je lekker kunt relaxen met je gezin. Uiteraard kun je net als op Sal wel verschillende activiteiten ondernemen, maar zijn er geen grote bezienswaardigheden (behalve de stranden) op dit eiland.

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties op het eiland Boa Vista even hier.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Kaapverdië met kinderen: Sao Vicente

Zoek je tijdens een vakantie naar Kaapverdië met kinderen vooral naar cultuur, dan is Sao Vicente het meest geschikt. Qua natuur is dit eiland vrij vlak en is er niet zo heel erg veel te zien. De leukste stad om in Kaapverdië met kinderen te bezoeken is Mindelo. Deze stad staat bekend om zijn muziek en zijn dans. Tijdens de shows die ze in ons hotel lieten zien, waren er ook regelmatig dansers van het eiland Sao Vicente.

Ben je hier met carnaval, dan zie je hier Braziliaanse taferelen in de stad Mindello. Je hebt hier genoeg horecatentjes, waar je kunt genieten van live muziek. Ook hier zijn wel een aantal stranden, maar die worden een stuk minder druk bezocht. Er zijn ook een stuk minder resorts op het eiland en verder kun je hier het beste kleine accommodaties boeken.

Overigens is het vanuit dit eiland wel mogelijk om met de boot in een uur het eiland Santo Antao te bezoeken. Hierdoor kun je een combinatie maken van deze twee verschillende eilanden. Kijk voor een overzicht van alle accommodaties op het eiland Sao Vicente even hier.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Kaapverdië met kinderen: Santo Antao

Santo Antao staat bekend als het wandeleiland. Ben je op zoek tijdens een vakantie naar Kaapverdië met kinderen naar cultuur en natuur, dan kun je een prima combinatie maken van de eilanden Santo Antao en Sao Vicente. Zoals we net al aangaven, ben je met de boot in een uur van het ene op het andere eiland.

Dit eiland heeft de meeste natuur en prachtige bergen, waar je mooie wandelingen kunt maken met het gezin. Er liggen drie grote bergen op het eiland en deze bergen zijn (door de vele regenval) erg groen.  Je moet naar dit eiland vooral voor de natuur gaan, aangezien er weinig stranden zijn, waar je met je gezin kunt relaxen. Dat zou je dan op eiland Sao Vicente moeten doen.

Je kunt op dit eiland verschillende bekende wandelingen maken, waarvan de wandeling naar de Cova do Paul Krater één van de bekendste is. Uiteraard zijn deze wandelingen wel vrij intensief en meer geschikt voor wat oudere kinderen. Kijk voor een overzicht van alle accommodaties op het eiland Santo Antao even hier.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Kaapverdië met kinderen: Santiago

Het eiland Santiago is een beetje een combinatie van de andere eilanden. Zo heeft dit eiland een ruig binnenland, een levendige hoofdstad en rustige strandjes. Je kunt dus tijdens een vakantie naar Kaapverdië met kinderen hier echt een combinatie maken van natuur, cultuur en stranden.

De hoofdstad van dit eiland is Praia, dat een mooie oude binnenstad heeft met oude koloniale gebouwen. Daarnaast is het zeker leuk om hier de lokale markt te bezoeken. Het mooiste strand dat je kunt bezoeken op dit eiland tijdens je vakantie naar Kaapverdië met kinderen is Tarrafal. Je hebt hier een mooi zandstrand met palmbomen. Ook hier heb je weer verschillende grote bergen op het eiland, waar je prima wandelingen kunt maken met het gezin.

Helaas is er geen rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar dit eiland en moet je een tussenstop maken. Kijk voor een overzicht van alle accommodaties op het eiland even hier.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Kaapverdië met kinderen: overige eilanden

De vorige vijf eilanden die we besproken hebben zijn de eilanden die het meest bezocht worden. De andere vijf eilanden worden een stuk minder bezocht en zijn dus ook een stuk minder toeristisch. Zoeken jullie tijdens een vakantie naar Kaapverdië met kinderen de minder gebaande paden, dan kan een bezoek aan één van de overige eilanden een optie zijn. 

Het eiland Fogo staat bekend om zijn vulkaan. Deze zie je al van verre als je met het vliegtuig landt op het eiland. Uiteraard kun je de vulkaan beklimmen en het is zelfs mogelijk om in de krater van de vulkaan te overnachten. Uiteraard heb je hier een stuk minder accommodaties waar je met gezinnen kunt overnachten, maar toch zijn er nog wel tientallen opties

De eilanden Brava, Sao Nicolao en Maio worden door zeer weinig toeristen bezocht. Het zijn voornamelijk wandelaars die deze eilanden bezoeken. Hierdoor is het ook lastiger om deze eilanden makkelijk te bereiken. Zo is het eiland Brava bijvoorbeeld alleen met de veerboot te bereiken en niet met het vliegtuig. 

Dit zijn de negen bewoonde eilanden die je kunt bezoeken als toerist tijdens een vakantie naar Kaapverdië met kinderen en waar je ook kunt overnachten met het gezin. Uiteraard ligt het aan jullie wensen als gezin welk eiland het meest geschikt is voor jullie.

Kaapverdië met kinderen
Kaapverdië met kinderen

Kaapverdië met kinderen: wanneer bezoeken?

Een groot voordeel van Kaapverdië is dat je eigenlijk het land gedurende het gehele jaar kunt bezoeken. Het regent niet veel op Kaapverdië en de temperatuur is het gehele jaar tussen de 25 en 30 graden. Er staat zeker in de wintermaanden een behoorlijk wind. Ook in onze meivakantie waaide het hard op het eiland. In het hotel hadden we hier geen last van en was het ‘windje’ eigenlijk wel lekker, maar op het strand waaide het soms wel erg hard.

Voordeel van de wind is dat het niet super heet aanvoelt en het nadeel is dat je soms niet doorhebt dat je aan het verbranden bent. Zo zagen we veel mensen de eerste dagen behoorlijk verbranden. Zorg dus dat je genoeg zonnebrand meeneemt vanuit Nederland. In de zomermaanden staat er minder wind en dan kan het wel gelijk erg warm aanvoelen.

Scroll naar boven