Kaapstad met kinderen

De meeste ouders gaan naar Kaapstad met kinderen als onderdeel van een reis door het prachtige Zuid-Afrika. Kaapstad is dan een bestemming die je zeker niet mag overslaan. De stad heeft genoeg te bieden voor gezinnen met kinderen om er een paar dagen te verblijven. De stad is zo divers dat er voor iedereen wel een leuke activiteit bij zit. Wij hebben de stad een aantal dagen bezocht en zetten de leukste kinderactiviteiten in Kaapstad hieronder op een rij.

Kaapstad met kinderen

Vervoer in Kaapstad met kinderen

Je kunt de stad op meerdere manieren verkennen. Wij hebben in Kaapstad best veel gewandeld in de verschillende wijken, maar het is ook mogelijk om met de Hop on Hop off bus te rijden. Dit hebben wij ook een dag gedaan om ook wat meer de buitenwijken van de stad te zien. Wij vinden dit zelf altijd een fijne manier om op een snelle manier de stad te zien. Daarnaast hadden wij tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika een huurauto, waar we zeker voor de dagtrips vanaf Kaapstad gebruik van hebben gemaakt.

In principe kan je in Kaapstad de auto prima parkeren. Zowel betaald als onbetaald. Soms komt er dan wel een mannetje naar de auto toe die toezicht houdt op jouw auto en die je dan wat geld moet geven. Vraag vooraf wel de prijs, zodat je na afloop niet een vervelende discussie krijgt met de persoon in kwestie. Na afloop kunnen ze uiteraard vragen wat ze willen.

Er rijden overigens ook bussen in Kaapstad, maar dan moet je wel een soort kaart kopen, aangezien je geen tickets in de bus zelf kunt aanschaffen. Wij vonden dat teveel gedoe. Je kan dan beter de Uber App op jouw telefoon downloaden en gebruik maken van deze taxi app. Zorg er dan voor dat je een lokale simkaart in Zuid-Afrika koopt, zodat je overal bereik hebt en dan werkt het heel gemakkelijk. Je geeft je bestemming in op de app en ziet gelijk wat de prijs van de taxirit is. Over het algemeen staat de taxi dan in een paar minuten voor jouw hotel.

Kaapstad met kinderen

Is Kaapstad veilig met kinderen?

In principe is Kaapstad veilig, maar je moet wel opletten. Toen wij Kaapstad bezochten hebben wij veel gewandeld en dat kan overdag prima, maar wanneer het donker begint te worden is het niet meer aan te raden. Wijzelf hebben een minder prettige ervaring gehad toen wij boodschappen hadden gehaald en terugliepen naar ons appartement (toen het donker begon te worden) en we lastig gevallen werden door een vrij agressieve man die geld van ons wilden hebben.

Uiteindelijk hebben we hem wat geld gegeven, omdat we ons best wel bedreigd voelden, maar voor ons was dat wel gelijk een goede les dat we ook kleine stukjes lopen in de avond het beste met de taxi konden doen. Daarnaast moet je in de stad op drukke punten opletten voor zakkenrollers. Wij zagen toen wij de Hop on Hop off bus hadden genomen een toerist die bijna zijn portemonnee kwijt was als er mensen van de bus niet hadden ingegrepen. Kaapstad is over het algemeen veilig, maar besef dat de verschillen tussen arm en rijk groot zijn en ben dus op je hoede.

Beste reistijd Kaapstad met het gezin

De beste tijd om een bezoek te brengen aan Kaapstad zijn de maanden april, mei, september en oktober. De seizoenen in Zuid-Afrika zijn tegengesteld aan die van Europa, waardoor de winter in Kaapstad dus in de maanden juli en augustus is. Het is dan ongeveer 15 graden in Kaapstad.

In de wintermaanden (december/ januari) kan het juist heel warm zijn in Zuid-Afrika en kun je temperaturen hebben van rond de 35 graden. Dit is voor een stedentrip met kinderen vrij warm. Qua drukte zijn de zomer en wintermaanden ook het drukste in Kaapstad, waardoor het ideaal is om juist in de maanden hier tussen de stad te bezoeken.

Kaapstad met kinderen

Kinderactiviteiten Kaapstad

#1 Tafelberg

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Kaapstad is de prachtige Tafelberg. Je kan op twee manieren op de Tafelberg komen. Je kan de kabelbaan nemen of je kan de berg beklimmen. Zeker met kleine kinderen zouden we altijd aanraden om gewoon met de kabelbaan omhoog te gaan.

Als je de berg wil beklimmen zijn hier heel veel verschillende routes naar boven toe voor, maar één van de populairste trails naar boven is Platteklip Gorge. Je loopt dan via tredes omhoog, maar dan kost het toch 2 tot 3 uur om boven te komen.

Willen jullie toch graag wandelen dan kun je het beste de kabelbaan omhoog de berg op nemen en dan naar beneden wandelen. Dat is een stuk makkelijker dan omhoog. Houdt er rekening mee dat het erg warm kan zijn en dat je dus voldoende water en snacks meeneemt voor onderweg.

Wijzelf zijn met de kabelbaan omhoog en omlaag gegaan en dat vonden wij een fijne optie. Je bent in een paar minuten op de berg en onderweg heb je al een mooi uitzicht. De gondel die draait, waardoor iedereen in de gondel een mooi uitzicht heeft.

Houdt er rekening mee dat het op de Tafelberg erg fris kan zijn. Hier hadden wijzelf geen rekening mee gehouden, waardoor wij het best wel koud vonden op de berg. Neem daarom in een rugzak wat warme kleding mee voor op de berg zelf.

Kaapstad met kinderen

Op de berg zelf kun je een kleine wandeling maken en heb je uiteraard een prachtig uitzicht. Houdt je kinderen uiteraard in de gaten op de berg, aangezien er geen hekken staan. Ook zie je op de top veel marmotten die hier leven. Altijd leuk om deze beestjes te spotten met kinderen.

Als je de tafelberg wil beklimmen houdt dan rekening met het weer. Is het een goede dag ga dan gelijk naar de tafelberg toe. De eerste twee dagen in Kaapstad hadden we best wel wat bewolking en dan zie je boven helemaal niks. Het is dus soms best wel een uitdaging om op het goede moment de berg op te gaan.

Bezoek je Kaapstad met oudere kinderen en zijn jullie als gezin dol op wandelen, dan is het ook mogelijk om Lion’s Head te beklimmen in de buurt van de Tafelberg. Deze beklimming naar de top duurt ongeveer een uur en je hebt vanaf deze berg een prachtig uitzicht over de Tafelberg..

Kaapstad met kinderen

#2 Fietstocht door Kaapstad

Zoals we al eerder aangaven zijn er meerdere manieren om Kaapstad met kinderen te verkennen. Één van deze manieren is om de stad op de fiets te verkennen onder leiding van een gids. Deze fietstocht duurt ongeveer 3 uur en je bezoekt de hoogtepunten van de stad. Tussendoor stop je regelmatig, zodat de gids je meer informatie kan geven over de bezienswaardigheid.

Wij hebben al regelmatig een fietstocht via Baja Bikes geboekt en wij vinden het altijd een leuke manier om een eerste introductie van een stad te krijgen. Deze fietstochten zijn ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Er zijn kinderfietsen beschikbaar voor kinderen vanaf 8 jaar en het is ook mogelijk wanneer je met jonge kinderen bent om de kinderen op een zitje achterop de fiets mee te laten rijden.

#3 Robbeneiland

Ook Robbeneiland is één van de bekendste bezienswaardigheden van Kaapstad en daarom kun je deze bezienswaardigheid eigenlijk niet overslaan. Wij hadden vooraf deze tour naar Robbeneiland al geboekt, omdat de tour vaak uitverkocht is. Daarom is het niet aan te raden om ter plekke pas kaartjes te kopen. Op de dag zelf zijn de tickets meestal uitverkocht.

Je start de tour naar Robbeneiland met een boottochtje die ongeveer een half uurtje duurt. Als je op het eiland aankomt, wordt je rondgereden over het eiland en laten ze het complex zien. De rondleidingen worden gegeven door oud-gevangenen van het eiland. Het ‘hoogtepunt’ van de tour is uiteraard de cel waar Nelson Mandela jarenlang opgesloten is geweest.

Robben Eiland met kinderen
Robben Eiland met kinderen

#4 Victoria & Albert Waterfront

Een fijne plek om tijd door te brengen in Kaapstad met het gezin is het Victoria & Albert Waterfront. Dit is ook echt het meest toeristische gebied in Kaapstad en een fijne plek om rond te wandelen. Je hebt hier winkels, restaurants en cafés waar je terecht kan om te shoppen of om een hapje te eten. Bij de waterkant staan soms straatartiesten op te treden en ook voor kinderen zijn er attracties te vinden.

Zo staat er bij het V&A Waterfront een reuzenrad, waar je Kaapstad vanaf grote hoogte kan bekijken. Daarnaast kun je met een bootje mee gaan om zeeleeuwen te gaan bekijken. Ook staat er een standbeeld van Nelson Mandela en is het mogelijk om in een klein toeristentreintje een rondje te maken. Wij zijn hier verschillende keren geweest toen wij in Kaapstad waren en vinden daarom het Waterfront zeker een aanrader om te bezoeken tijdens je stedentrip naar Kaapstad met kinderen.

#5 Kirstenbosch Botanical Garden

Wil je de drukte van de stad even ontvluchten, dan vinden wij het altijd wel fijn om in een stad door een botanische tuin te lopen. In Kaapstad heb je de Kirstenbosch Botanical Garden en deze tuin ligt in de buurt van de Tafelberg. Je kan daarom deze twee activiteiten ook prima met elkaar combineren. Het is één van de mooiste tuinen ter wereld en voor kinderen is de 130 meter lange loopbrug die tussen de bomen loopt uiteraard leuk om te bewandelen.

Overige kinderactiviteiten Kaapstad

Naast de hierboven genoemde kinderactiviteiten in Kaapstad is er nog meer te doen in de stad. We zetten hieronder de overige leukste kinderactiviteiten in Kaapstad kort op een rij:

#6 Stranden Kaapstad: je kunt in Kaapstad met kinderen ook naar het strand toe. Kaapstad ligt aan het strand en daarom is het mogelijk een aantal stranden te bezoeken. Zelf hebben wij dit niet gedaan, omdat toen wij Kaapstad bezochten (in de zomermaanden) het hier te fris voor was. Je hebt drie leuke stranden die je in Kaapstad kan bezoeken.

Camps Bay Beach ligt in één van de hipste wijken van Kaapstad en ligt in de buurt van de Tafelberg. Zorg er wel voor dat je je kinderen in de gaten houdt en dat ze alleen zwemmen in de aangegeven vakken. Er kan namelijk best wel wat stroming in het water zijn.

Clifton Beach is het tweede strand van Kaapstad. Je hebt op dit strand wit zand en in de buurt van dit strand ook het natuurlijke zwembad Maiden’s Cove Tidal Pool liggen. Vanaf dit zwembad heb je een prachtig uitzicht en het is uiteraard een veilige manier om in het water te gaan met kinderen. Je bent er in ieder geval zeker van dat je geen haaien tegenkomt ;).

Muizenberg is het strand dat je moet bezoeken als je kinderen van surfen houden. Je hebt hier leuke gekleurde huisjes staan en kinderen kunnen hier surflessen nemen als ze dat leuk vinden.

Leukste stranden Kaapstad

#7 Two Oceans Aquarium: dit is een leuke kinderactiviteit om naar toe te gaan als het minder weer is in Kaapstad. In het begin staan er een paar kleine aquaria met verschillende zeedieren zoals zeepaardjes en verschillende kwallen en hoe verder je komt hoe groter de aquaria worden. Ze hebben uiteraard veel verschillende soorten vissen, maar ook zeedieren zoals de pinguïn. De voedertijden staan duidelijk aangegeven, dus het is uiteraard leuk om dan even te gaan kijken bij de diertjes.

#9 Bo Kaap: dit is een hele kleurrijke wijk in Kaapstad. Het is leuk om een rondje te wandelen in deze wijk en foto’s te maken van de kleurrijke huisjes die in de wijk staan.

Bo Kaap Kaapstad met kinderen

#11 Worlds of Birds: dit is het grootste vogelpark van Afrika en heeft naast de verschillende vogels die je kan bewonderen ook nog andere dieren zoals aapjes, vossen en wasberen die je kan bekijken. Het is best wel een groot park, waardoor je al snel een hele ochtend of middag in het park rond kunt lopen.

#13 Ziplinen: je kan in Kaapstad met het gezin ook gaan ziplinen. Bij SA Forest Adventure heb je 14 verschillende platforms waar je tussen kan ziplinen. De langste zipline die je hier hebt is bijna 500 meter lang. Wij hebben dit op verschillende plekken in de wereld gedaan en vinden het altijd een hele toffe activiteit om met het gezin te ondernemen.

#14 Township tour: je kunt in Kaapstad verschillende township tours doen. Wij zijn met één van deze tours mee geweest en vonden het indrukwekkend. Op die manier kregen we toch een bijzonder inkijkje van de andere kant van Kaapstad. We eindigden de tour in een soort van bar waar je een hapje kon eten en een drankje kon doen.

Township tour Kaapstad

Dagtrips vanaf Kaapstad met kids

De eerste drie dagtrips in deze lijst hebben we zelf gedaan met de auto en de laatste dagtrip hebben wij niet zelf ondernomen, omdat we in Zuid-Afrika op andere plekken naar wildparken zijn geweest zoals het Krugerpark.

#15 Boulder Beach: wij vonden dit een hele leuke dagtrip vanaf Kaapstad. Je rijdt in iets minder dan een uurtje naar dit strand toe en je gaat hier naar toe voor de vele pinguïns die er op het strand zijn. We betalen een klein bedrag entree voor het nationale park waarin het strand ligt en lopen dan verder over de houten vlonder naar de diertjes toe. Je ruikt al van een grote afstand dat hier pinguïns zijn.

Wij bezoeken dit strand in de vroege ochtend en daarom is het nog vrij rustig op het strand. Het is wel aan te raden om vroeg te gaan, aangezien het gedurende de dag behoorlijk druk kan zijn, omdat het een populaire dagtrip is vanuit Kaapstad.

Boulder Beach met kinderen
Boulder Beach met kinderen

#16 Cape Point: nadat we in de ochtend Boulder Beach hebben bezocht rijden we met onze huurauto door naar Cape Point. Dit ligt nog een stuk zuidelijker dan Boulder Beach en met de auto ben je in een kwartier bij Cape Point. Het staat bekend om dat het het zuidelijke puntje van Afrika is en wij vonden het zeker leuk om even de bekende foto bij het bord te maken.

Je kunt hier ook verschillende dieren spotten zoals bijvoorbeeld de Makaak aap. Deze apen zijn we al op veel plekken in de wereld tegengekomen en deze apen zijn op zoveel plekken in de wereld zo gewend geraakt aan mensen (mede doordat ze de apen voeren) dat deze apen vrij brutaal zijn. Neem daarom ook geen plastic tassen mee, aangezien de apen dan het idee hebben dat er eten in zit.

Vanaf de parkeerplaats van Cape Point kun je een kabelbaantje nemen de berg op en vanaf deze berg heb je een mooi uitzicht over een vuurtoren en de omgeving.

Cape Point met kinderen

#17 Hermanus: deze plaats ligt op iets meer dan 1,5 uur rijden van Kaapstad en hier is het mogelijk om walvissen te spotten. Wij hadden het geluk dat we de walvissen vanaf de waterkant konden spotten en ook nog een hele foto konden maken (zie de foto hieronder). Wij bezochten Hermanus in de zomermaanden en dan zitten de walvissen hier.

Dit is ongeveer tot het einde van het jaar. In de eerste helft van het jaar is het moeilijk om walvissen te spotten vanaf de waterkant, maar in het tweede gedeelte van het jaar is die kans veel groter.

Hermanus met kinderen
Hermanus met kinderen

#18 Aquila Private Game Reserve: maak je alleen een stedentrip naar Kaapstad met kinderen en bezoek je de rest van Zuid-Afrika niet, dan is het mogelijk om in de buurt van Kaapstad op een dagtrip te gaan om wilde dieren te spotten. Bij het Aquila Private Game reserve kan je op zoek gaan naar de bekende Big 5 dieren. Het natuurpark ligt op 2 uur rijden van Kaapstad en het is mogelijk om hier een nacht te overnachten.

Cape Town Pass:

Zoals de meeste grote steden in de wereld heeft ook Kaapstad een eigen kaart, waarmee je bij veel bezienswaardigheden in de stad ‘gratis’ naar binnen kunt. Je kunt met deze pass bij meer dan 80 attracties gratis naar binnen. Veel van de hierboven genoemde bezienswaardigheden kun je gratis met deze pass bezoeken zoals de kabelbaan van de Tafelberg, de Hop on Hop off bus en het Two Oceans Aquarium.

Kindvriendelijke restaurants Kaapstad

Je hebt in Kaapstad genoeg kindvriendelijke restaurants waar je lekker kan gaan eten met het gezin. We noemen hieronder twee kindvriendelijke restaurants die leuk zijn om te bezoeken.

Mojo Market: dit is een soort van foodhall met allerlei kraampjes met eten uit allerlei landen. Wij vinden dit concept altijd heel fijn, omdat je in principe voor ieder gezinslid bij een kraampje apart iets kan halen en dan gezamenlijk kan opeten. Toen wij er waren was er ook live muziek wat het natuurlijk extra sfeervol maakt.

Beluga: dit kindvriendelijke restaurant in Kaapstad ligt aan het V&A Waterfront. Wij vonden het hier erg sfeervol en hebben hier heerlijk sushi gegeten. Je hebt hier ook vegetarische opties. Ze hebben hier Europees – Aziatische eten.

Kindvriendelijke restaurants Kaapstad

Kindvriendelijke hotels Kaapstad

Ook heeft een wereldstad als Kaapstad natuurlijk genoeg kindvriendelijke hotels. Je wil als gezin toch het liefste zo dicht mogelijk in het centrum slapen en daar heb je verschillende leuke opties. Wij zetten een aantal kindvriendelijke hotels op een rij die allemaal door gasten van het hotel met een 8,5 gemiddeld of hoger beoordeeld zijn. We zetten in de verschillende prijsklassen een leuke optie op een rij. Klik op de blauwe link voor meer informatie!

Georganiseerde reis Zuid-Afrika met kinderen

Je kan natuurlijk ook op een georganiseerde rondreis door Zuid-Afrika met kinderen gaan. Je hebt dan vaak de keuze dat de reisorganisatie alles regelt voor jullie en dat je daarna met het gezin zelf op pad gaat of dat je met een groep onder leiding van een gids op pad gaat. Kijk voor meer informatie over dit soort georganiseerde reizen eens op de website van reisorganisatie TUI.

Scroll naar boven