Jordanië met kinderen

Jordanië met kinderen: 5 activiteiten met het gezin!

Een reis naar Jordanië met kinderen is leuk! Het is één van de veiligste landen in het Midden-Oosten en er is genoeg te zien om je minimaal anderhalve week goed te vermaken. Wij bezochten het land in combinatie met buurland Israël en bezochten verschillende plaatsen in dit mooie land. Naar aanleiding van ons bezoek aan het land zetten we de leukste activiteiten die je in Jordanië met kinderen kunt doen op een rij!

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

Jordanië met kinderen: vooraf weten

Je kunt Jordanië met kinderen prima bezoeken, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten er een aantal op een rij.

– je hebt iets meer dan een week nodig om de hoogtepunten van Jordanië met kinderen te verkennen. Wij hebben het land zelf verkend in combinatie met een reis naar Israël, maar in ongeveer tien dagen kun je al veel van het land zien. Je kunt er voor kiezen om in een korte vakantie van de kinderen naar het land toe te gaan, maar dan zouden we wel adviseren om bijvoorbeeld al op vrijdag te vertrekken en op zondagavond pas thuis te komen, zodat je negen volle dagen in het land bent. 

De meivakantie is een ideale vakantie om het land te bezoeken, aangezien je dan twee weken de tijd hebt. Het is iets meer dan vier uur vliegen vanuit Amsterdam dus dat valt wel mee. Overigens is het in de wintermaanden niet warm in Jordanië en maar een graad of tien. 

– houdt rekening met wanneer de Ramadan valt wanneer je een reis naar Jordanië met kinderen plant. Dat hadden wij dus niet gedaan en daar hebben we nog best wel wat problemen van ondervonden. Zo zijn dan veel eettentjes overdag dicht en kun je bijna nergens wat eten of drinken. We konden ’s middags in Aqaba alleen maar eten bij MacDonalds ophalen om mee te nemen, maar met dat eten kwamen we dan weer niet makkelijk langs de bewaking van ons hotel. 

Wel is het een mooi moment dat iedereen in een restaurant zit te wachten totdat ze mogen eten en dat iedereen gezamenlijk gaat eten. Zorg ervoor dat je deze periode ontwijkt als je Jordanië met kinderen bezoekt. 

– het is mogelijk om het land met het openbaar vervoer te verkennen, maar met kinderen is het veel beter om een auto te huren. De wegen zijn prima te berijden en over het algemeen is het niet super druk op de weg (behalve in de grote steden zoals Amman). 

– De aanbevolen vaccinaties door de GGD voor het land zijn DTP en Hepatitis A. Houdt hier vooraf rekening mee. Ook heb je een visum nodig, maar dat kun je ter plekke kopen. Overigens kun je ook de Jordan Pass aanschaffen en dan heb je met deze pass geen visum nodig. We vertellen hier later meer over. 

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

Jordanië met kinderen #1: Petra

Bijna iedere toerist die het land Jordanië bezoekt zal een bezoek brengen aan Petra. Petra is een aantal jaar geleden verkozen tot één van de nieuwe zeven wereldwonderen in de wereld en dat is helemaal terecht! Deze eeuwenoude stad die in de woestijn is gebouwd is prachtig om te bezoeken en ook erg fotogeniek. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat het erg druk kan zijn en zeker in bepaalde zomermaanden erg warm. Om de drukte en de warmte zoveel mogelijk te ontlopen kun je het beste met je kinderen zo vroeg mogelijk op pad gaan. De meeste kinderen zijn vroeg wakker, dus vertrek dan gelijk richting Petra!

De hele stad is uit de rode rotsen gehakt en was 2000 jaar geleden erg rijk. Als je Petra wil bezoeken dan kun je het beste de Jordan Pass aanschaffen. Met deze pass kun je tientallen attracties in het land ‘gratis’ bezoeken en ook je visum kost dan niets. Het entree voor Petra en het visum samen zijn al duurder dan dat je de Jordan Pass aanschaft. En dan kun je ook nog naar allerlei andere attracties in het land. De Jordan Pass kun je hier online bestellen. Vergeet overigens niet om je paspoort mee te nemen, aangezien je die voor deze bezienswaardigheid altijd nodig hebt. 

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

De stad Petra is enorm groot, maar er zijn een aantal bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn. Ook niet alles van de stad is te bezoeken voor toeristen. Zeker met kinderen zouden wij ons focussen op de hoogtepunten van de stad! De bekendste plek is Treasury. Deze plek zie je eigenlijk in alle plaatjes als je op de zoekterm Petra zoekt. 

Daarnaast heb je nog de Royal Tombs, Monastry en de Siq. Wij maken altijd gebruik van de app maps.me om ons door een stad te oriënteren en ook deze plekken kun je alvast vooraf pinpointen in de app. De app heeft geen WIFI nodig en is dus super handig om je te oriënteren in de stad!

Overigens is het best wel een stukje lopen naar de verschillende bezienswaardigheden en er zijn verschillende dieren waar je de reis mee kunt afleggen. Uiteraard moet je hiervoor betalen (ondanks ze soms zeggen dat het gratis is), maar wij hebben alles zelf gelopen. 

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

Met kleine kinderen is het misschien wat ver, maar neem dan een drager mee, waarmee je de kinderen kunt dragen. Wij vonden de beesten er niet super fit uitzien en vinden het dan ook niet echt een aanrader om daar op te gaan rijden. Uiteraard is het wel slim om je kinderen goede schoenen aan te geven en geen slippers. 

Overigens is het ook mogelijk om een kleinere versie van Petra te bezoeken: Little Petra. Dit gedeelte wordt een stuk minder bezocht door toeristen en vanaf hier is het ook mogelijk om naar de bezienswaardigheid Monastry te lopen. Uiteraard kun je ook met een gids Petra bezoeken. Bij het bezoekerscentrum kun je een gids regelen die je rondleidt door deze eeuwenoude stad. 

Je kunt met kinderen natuurlijk Petra ook in twee dagen bezoeken. De kosten zijn bijna hetzelfde en dan kun je ervoor kiezen om een paar uurtjes in de ochtend te gaan en de rest van de dag lekker op het zwembad te gaan liggen. Kijk voor meer tips en weetjes over deze bezienswaardigheid eens op de blog Petra bezoeken

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

Jordanië met kinderen #2: Wadi Rum

Een tweede bezienswaardigheid die je tijdens een reis naar Jordanië met kinderen niet mag overslaan is de Wadi Rum woestijn. Dit is echt één van de mooiste woestijnen ter wereld en wij hebben de woestijn op een dagtrip verkend vanuit de plaats Aqaba, waar we met ons hotel met zwembad zaten. Achteraf hadden we ook best wel een nachtje willen doorbrengen in deze prachtige woestijn. 

Overigens worden deze trips overal aangeboden rondom de woestijn. Je hoeft niet bang te zijn dat er geen trip meer te boeken is. De woestijn is immers enorm groot. Je kunt ervoor kiezen om alleen met je gezin op tour te gaan of met een groep. Uiteraard is dat laatste een stuk goedkoper. Je gaat hierbij met een 4×4 jeep de woestijn in. Met een eigen huurauto is dit niet geschikt en zouden wij afraden. 

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

Je kunt met een huurauto rijden naar Wadi Rum village dat bij de woestijn ligt en vandaar vertrekken de meeste tours de woestijn in. Uiteraard is het hier ook mogelijk om te overnachten in een bedoeïenen tent. Een super mooie ervaring om zo in de woestijn te slapen. Meestal zit het diner en het ontbijt dan inbegrepen bij de prijs. 

Wadi Rum is niet alleen een zandwoestijn, maar heeft ook veel duinen en rotsformaties. Voor kinderen natuurlijk een prima gebied om te spelen. Je vindt in de woestijn nog genoeg sporen van de vroegere bewoners: de Nabateeërs. Zo kom je met een tour langs oude rotstekeningen van de vroegere bewoners en die zijn zeker bijzonder om te bekijken. 

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

In de woestijn zelf hebben ze verschillende bezienswaardigheden die ze tijdens een tour laten zien. Verschillende bijzondere rotsformaties naast elkaar of in de vorm van een champignon. Ook heb je een aantal prachtige rotsen in de vorm van een boog. Door de rode rotsen en het licht dat er op valt verandert de kleur van de rotsen ook steeds, waardoor je weer steeds andere foto’s krijgt. 

In de woestijn heb je een grote kans dat je ook nog oud bewoners van de woestijn tegenkomt met een hele groep kamelen. Voor kinderen natuurlijk super interessant om deze beesten eens van dichtbij te bekijken. Uiteraard wordt er onderweg regelmatig gestopt om een potje thee te drinken. Wij vonden een bezoek aan deze woestijn echt een hele mooie ervaring!

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

Jordanië met kinderen #3: Amman

Je kunt bijna niet om de hoofstad Amman heen als je een rondreis door Jordanië met kinderen maakt. Voor de meeste reizigers is dit de stad waar ze met het vliegtuig naar toe vliegen. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de Citadel van Amman. Je vindt hier resten van de oude Romeinen, maar we kunnen ons voorstellen dat dit met kinderen wat minder interessant is. Ook heb je een oud Romeins theater, maar dat is uiteraard een beetje hetzelfde als de Citadel van Amman. 

Zijn er dan ook specifieke bezienswaardigheden die je in de hoofdstad van Jordanië met kinderen kunt doen? Ja die zijn er zeker ook. Zo is er een leuk kindermuseum in de stad, waar kinderen heel veel kunnen spelen en ontdekken. Het is een combinatie van allerlei proefjes, creatieve workshops en gewoon speelplezier. Zeker met jonge kinderen kun je je hier prima een halve dag vermaken. 

Daarnaast is het leuk om een rondje door het centrum te doen en bijvoorbeeld een souk te bezoeken. Dit zijn kleurrijke marktjes. Zo heb je bijvoorbeeld souk Mango dat dicht bij het Romeinse theater ligt en bijvoorbeeld de Gold Souk, waar je vooral veel sierraden kunt vinden. Wat dat betreft is het altijd leuk om op één van deze marktjes even rond te snuffelen als je een rondreis door Jordanië met kinderen maakt. 

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

Jordanië met kinderen #4: Dode Zee

Je kunt in Jordanië met kinderen ook een bezoek brengen aan de dode zee. We hebben getwijfeld of we deze bezienswaardigheid in ons rijtje moesten zetten, omdat de dode zee er vaker relaxter uitziet dan het in werkelijkheid is. Je blijft namelijk drijven in het water omdat het voor een derde uit zout bestaat en dat hierdoor het water veel zwaarder is dan normaal. Daarnaast is het de laagste plek ter wereld, aangezien het 427 meter onder zeeniveau ligt. 

Dit zorgt ervoor dat de zee een beetje plakkerig aanvoelt en dat wondjes op je lichaam best pijn kunnen doen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je kinderen niet in hun ogen wrijven met hun handen als deze in het water zijn geweest. Uiteraard is het best een toffe ervaring met kinderen dat ze in de zee kunnen drijven, maar verwacht niet dat je uren aan zee zit, aangezien daar de zee niet geschikt voor is. Doe overigens ook niet de nieuwste zwemkleding aan, aangezien je kans hebt dat deze kleding erg verkleurd. Dat geldt ook voor sieraden. 

Overigens zagen we ook mensen zich helemaal insmeren met het modder uit de dode zee. Het kan een goede werking op je huid hebben. De dode zee kun je het beste aan het einde van je reis door Jordanië plannen. De dode zee is voornamelijk vanaf resorts bereikbaar en deze resorts liggen op drie kwartier rijden van het vliegveld af. Hierdoor kun je op je laatste dag nog even relaxen in een resort met je kinderen, de dode zee bezoeken en dan naar het vliegveld rijden. 

Vanaf de volgende resorts kun je in Jordanië met kinderen de dode zee bezoeken:

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

Jordanië met kinderen #5: Aqaba

Zoek je een plek in Jordanië met kinderen waar je even lekker naar het strand kunt en waar je verschillende resorts hebt met grote zwembaden dan moet je in het zuiden van het land zijn in Aqaba. Wij zijn hier het grootste gedeelte van onze tijd in Jordanië geweest en vanuit deze badplaats hebben we ook Petra en de Wadi Rum woestijn bezocht. 

Overigens heb je naast Aqaba ook nog een stukje zuidelijk een toeristendorpje liggen dat Tala Bay heet. Je hebt hier genoeg prima resorts. Wijzelf sliepen in het Double Tree Hilton hotel in Aqaba. Dit was een mooi hotel met groot zwembad en een privéstrand. Je moet hier echt voor de zon en de ontspanning naar toe gaan, aangezien in het plaatsje zelf niet super veel te doen is. 

Het is mogelijk om hier in de zee te snorkelen, ondanks je van dit snorkelen ook niet teveel voor moet stellen. Daarnaast is het leuk om een rondje door Aqaba te lopen. Ook hier kun je een souk bezoeken en is het mogelijk om wat te eten en te drinken. Wij liepen iedere dag het stadje in om ’s avonds wat te gaan eten. Aqaba is een prima plek om in Jordanië met kinderen een paar dagen te blijven om wat te relaxen. 

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen

Waar overnachten in Jordanië met kinderen?

Tijdens een reis door Jordanië met kinderen zul je op meerdere plekken in het land slapen. Wijzelf hebben bijvoorbeeld vanuit Aqaba een bezoek gebracht aan de Wadi Rum woestijn en ook aan Petra, maar je kunt uiteraard ook in de buurt van deze bezienswaardigheden slapen. Voor de meeste toeristen zal een bezoek aan de hoofdstad Amman ook behoren tot een plek waar overnacht wordt, aangezien het voor de meeste mensen de plek is waar ze naar toe vliegen vanuit Nederland.

Voor Aqaba en Amman zetten we daarom hieronder de beste opties op een rij in iedere prijsklasse. Klik op de blauwe link voor meer informatie over het hotel. 

Amman:

Budget hotel: Arab Tower Hotel

Middenklasse hotel: Naylover Hotel Suites

Luxe hotel: City Rose Hotel Suites

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Amman even hier

Aqaba:

Budget hotel: Casablanca Hotel & Suites Aqaba

Middenklasse hotel: Turquoise Hotel

Luxe hotel: DoubleTree Hilton Aqaba. Wij verbleven zelf in dit laatste hotel en vonden dat een fijn hotel. Mooi groot zwembad erbij en een privéstrand. 

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Aqaba even hier

Jordanië met kinderen
Jordanië met kinderen
Scroll naar boven