Jökulsárlón met kinderen

Wat te doen in Jökulsárlón met kinderen? Jökursárlón is het grootste gletsjermeer van IJsland. Het ligt in het zuiden van IJsland tussen de steden Vik en Höfn en het ligt 380 kilometer vanaf Reykjavik. Dit meer bezoeken is een aanrader met kinderen en ik denk dat ze deze ervaring dan ook niet snel zullen vergeten! Jökursálón heeft een oppervlakte van maar liefst 18 vierkante kilometer en het meer is op sommige plekken wel 250 meter diep. Het meer is echt prachtig en er drijven honderden ijsrotsen in alle vormen en maten in richting de zee. Er zijn op en rondom het meer veel activiteiten te doen met kinderen. In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten in Jökulsárlón op een rij!

Beste reistijd Jökulsárlón met kinderen

Het klimaat in en rondom Jökursárlón is net als in de rest van IJsland erg wisselvallig. Je kan op 1 dag vier seizoenen tegenkomen. In de winter is het wel echt koud en in de maanden november en december vriest het er meestal. De beste reistijd om Jökulsárlón met kinderen te bezoeken is van mei tot en met september. Dan heb je de meeste kans op droog weer en dan zijn de dagen qua licht ook een stuk langer. Hierdoor kun je ook meer doen op één dag.

De meeste kans op mooi weer in Jökursárlón heb je in de zomermaanden: juni, juli en augustus. Helaas heb je in deze maanden wel de minste kans op het Noorderlicht. Het Noorderlicht is vooral te zien in IJsland in de maanden oktober tot en met maart. Houdt er uiteraard ook rekening mee dat IJsland in de zomermaanden het meest bezocht wordt door toeristen en dat het dan een stuk drukker kan zijn bij bezienswaardigheden.

Het kan dan zijn dat je bepaalde activiteiten moet reserveren zoals de boot op het gletsjermeer en de prijzen van bijvoorbeeld accommodaties zullen in deze periode ook gaan stijgen.

Wat te doen bij Jökulsárlón met kinderen

Vervoer naar en in Jökulsárlón

Jökursárlón is een behoorlijk afgelegen plek en er zitten geen supermarkten of andere winkels in de nabije omgeving. Ik raad dan ook echt wel aan om een auto te huren wanneer je naar dit gebied reist. Vanaf Reykjavik rijd je in ongeveer 5 uurtjes naar Jökulsárlón toe. Je rijdt daarbij vooral over de goede geasfalteerde Ringweg 1.

Vervoer naar Jökulsárlón met kinderen

Wil je een auto huren in IJsland dan doen de meeste toeristen dit op het vliegveld van Reykjavik. Je hebt dan meteen een auto tot jouw beschikking en kunt dan gelijk overal naar toe rijden. Of je een gewone auto of een 4×4 auto moet huren, dat ligt er een beetje aan wat je allemaal wil gaan bekijken. Ga je naar de bekende bezienswaardigheden die meestal langs de Ringweg 1 liggen dan is een normale huurauto prima. Wil je echt het binnenland in dan heb je wel een 4×4 huurauto nodig voor sommige stukken.

Je kan een auto op het vliegveld van Reykjavik huren via de organisatie Sunny Cars. Bij Sunny Cars zitten de meeste verzekeringen en vaak ook het eigen risico in de huurprijs van de auto inbegrepen. Op die manier ga je met een gerust hart op pad met een huurauto in IJsland met het gezin. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto op het vliegveld van Reykjavik even hier.

De meeste toeristen die het gletsjermeer van Jökulsárlón bezoeken kiezen ervoor om te verblijven in een accommodatie in Höfn. Dit is het dichtstbijzijnde stadje vanaf Jökursárlón en dit is alsnog een kleine 80 Kilometer rijden waardoor een auto zeker wel handig is om er te komen!

Jökulsárlón met kinderen

Kinderactiviteiten Jökulsárlón

#1 Gletsjermeer

Jökursárlón is het grootste gletsjermeer van IJsland en wordt ook wel de Jökursárlón Glacier Lagoon genoemd. Het ligt aan de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. Het is één van de mooiste natuurwonderen van IJsland en het is daarmee ook één van de meeste fotogenieke plekken van IJsland. Wij waren in corona tijd in IJsland, waardoor we de enige toeristen op dat moment waren bij het gletsjermeer en hierdoor konden we natuurlijk eindeloos mooie foto’s maken zonder dat er andere toeristen op de foto stonden en lekker rondwandelen.

Helaas konden we hierdoor geen boottocht op het gletsjermeer maken. Een boottocht over het meer is natuurlijk wel erg mooi met kinderen. je hebt hierbij twee opties. Je kan met een amfibieboot of met een Zodiac boot het meer op. Bij die laatste boot moeten de kinderen wel 10 jaar of ouder zijn om mee te mogen op de boot. Een tocht met de boot op het meer duurt meestal tussen de 1 en 3 uur.

Houdt er rekening mee dat in de zomerperiode deze boten wel vrij snel vol zitten en dat het aan te raden is om de boten vooraf te boeken. Deze boottochten zijn niet goedkoop, maar dat zijn de meeste activiteiten in IJsland niet. Vind je de boottocht te duur, dan kan je uiteraard prima wandelen langs de kant van het meer. Er ligt overal aangespoeld ijs en de omgeving is echt prachtig!

Jökulsárlón met kinderen

Wil je nog iets meer uitdaging? Er is ook een mogelijkheid om met een kajak het meer op te gaan, maar dit is wel pas geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.

Bij het gletsjermeer kun je ook heel goed zeehonden spotten. Dit is super leuk om dit te doen met kinderen! Het is wel soms een uitdaging om ze te zien, want zo snel als ze met hun hoofdjes boven water komen zo snel gaan ze ook weer onder water. Je kan natuurlijk geluk hebben dat er één op een ijsrots gaat zitten, maar dat geluk hadden wij helaas niet.

We hebben wel redelijk wat zeehondjes gezien en ons zoontje vond dit helemaal geweldig! Voor het zien van zeehonden hoef je helemaal niet met een boot het water op, want wij zagen er genoeg vanaf de kant.

Jökulsárlón met het gezin

#2 Diamond Beach

De ijsrotsen en het gletsjerwater stromen vanuit het meer via een kleine rivier richting de zee en het passeert dan een prachtig zwart strand. Dit zwarte strand is een lava strand en het zand is helemaal zwart. Dit in combinatie met de gigantische ijsrotsen is dit strand echt een plaatje! De ijsrotsen lijken door het zwarte zand net op grote diamanten en ze liggen er in allerlei vormen en maten.

Je kunt je daarom wel voorstellen waarom ze dit strand Diamond beach hebben genoemd. Om vanaf het gletsjermeer naar Diamond Beach te rijden ben je een paar minuten onderweg met de auto. Ook Diamond Beach is prachtig om te bezoeken met kinderen. Je kan als je wil een lekkere wandeling maken over dit strand en dit is gegarandeerd een leuke activiteit met kinderen.

Ons zoontje kon nog niet lopen toen wij op het strand waren, maar zelfs hij waagde een poging tot het beklimmen en wandelen rondom de ijsrotsen. Het is uiteraard wel een beetje koud als je je handjes aan de ijsrots vast moet houden, omdat je anders valt ;).

Jökulsárlón met het gezin

#3 Fjallsárlón

Je hebt in de omgeving van Jökulsárlón nog meer gletsjermeren die je kan bekijken. Zo heb je de gletsjermeren Fjallsárlón en Breiðárlón die je kan bezoeken. Hier zal het een stuk rustiger zijn dan natuurlijk het bekendste gletsjermeer van Jökulsárlón. Wel moet je natuurlijk er rekening mee houden dat het allemaal wel een beetje op elkaar lijkt.

Een wat kleiner gletsjermeer die je in de buurt van Jökulsárlón met kinderen kan bezoeken is het gletsjermeer van Svinafellsjokull. De weg naar de parkeerplaats van deze gletsjer is een beetje een uitdaging, maar je ziet hier de gletsjer wel een stuk beter dan bij de andere meren. Hierdoor krijgen kinderen een beter idee hoe een gletsjer er uit ziet. Je moet bij dit meer wel opletten met jonge kinderen dat ze niet vallen, aangezien er weinig voorzieningen bij de gletsjer zijn zoals hekjes.

Wat te doen bij Jökulsárlón met kinderen

#4 Eldhraun Lavavelden

Rijd je vanaf Vik richting Jökursárlón via de Ringweg 1 dan rijd je tientallen kilometers door de bekende “lava fields”. Dit is het grootste lavaveld van IJsland. Dit lavaveld is helemaal bedekt onder een 10 tot 20 centimeter dikke laag mos en is heel bijzonder om te zien! Halverwege de route zie je ergens een bordje staan met parkeren.

De route naar het uitzichtpunt over deze lavavelden is wel een route die je eigenlijk alleen met een 4×4 auto kunt doen. Wij hebben het met de gewone auto gedaan, maar of dat heel verstandig was, is maar de vraag. De weg ligt namelijk vol met gaten en dikke stenen en is daarom niet echt geschikt voor een gewone auto.

Je rijdt hier bijna 20 kilometer lang over deze weg, dus het is ook niet dat het maar een heel klein stukje is. Het uitzichtpunt wat je uiteindelijk bereikt is prachtig en je kijkt vanaf het uitkijkpunt kilometers ver over de lavavelden. Hebben jullie een 4×4 huurauto, dan is het zeker een leuke optie om in de omgeving van Jökursárlón met kinderen hier even naar toe te rijden.

Wat te doen bij Jökulsárlón met het gezin

#5 Höfn

Höfn is een klein vissersdorpje in het zuiden van IJsland en het ligt op een schiereiland. Het dorp telt 2100 inwoners en is dus niet heel groot. Wel is het een handige uitvalbasis voor leuke activiteiten met kinderen in de omgeving. Vanuit Höfn kun je bijvoorbeeld de Svartifoss waterval bezoeken. Deze waterval wordt ook wel de zwarte waterval genoemd en deze waterval is 20 meter hoog en helemaal omringd door zwarte basalt blokken. Dit maakt de waterval extra mooi!

Je kunt vanaf hier een mooie wandeling maken van 3,2 kilometer en je komt dan 3 super mooie watervallen tegen. Dit zijn de Skaftafall waterval , de Hundafoss waterval en de Svartifoss waterval! Het is wel een uitdagende wandeling dus ik zou dit aanraden wanneer je kinderen zelf makkelijk een stuk kunnen lopen of wanneer ze nog in een draagzak kunnen.

Vanuit Höfn kun je ook meerdere gletsjers rondom Jökursárlón bezoeken, onder andere de Vatnajökull en dit is de grootste gletsjer van heel Europa. Zijn je kinderen ouder dan 8 jaar? Dan kun je met speciale uitrusting een wandeling over deze ijsvlakte maken en een ijsgrot bezoeken! Je kunt in Höfn verder nog het gletsjermuseum bezoeken en dit is natuurlijk een leuke en leerzame activiteit met kinderen.

Verder zitten er wat winkeltjes en restaurantjes in het dorpje die je kan bezoeken! Een prima plek om een accommodatie te boeken en vanuit hier alle highlights rondom Jökursárlón met kinderen te bezoeken.

Wat te doen bij Jökulsárlón met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Jökulsárlón

Zoals op de meeste plekken in IJsland kan het weleens een uitdaging zijn om een geschikt restaurant te vinden. Sowieso zijn de restaurants erg duur in IJsland en zijn er gezinnen met kinderen die eten meenemen in de koffer en op die manier geld uitsparen. Zo heb je bijvoorbeeld bij het gletsjermeer van Jökursárlón een aantal foodtrucks staan, waar je terecht kan voor een frietje, een broodje of een hotdog.

De beste optie om te eten is dan het plaatsje Höfn wat we net al benoemden. Hier heb je verschillende restaurants zitten waar je wat kan eten. We zetten er hier een aantal op een rij.

Otto Matur & Drykkur: dit is een modern restaurant waar het erg druk kan zijn. Je kunt hier niet reseveren, maar je kan wel ter plekke jouw naam op een wachtlijst laten zetten. Overigens is dit bij alle restaurants in Höfn het geval. Ze hebben hier ongeveer 12 tafeltjes in het restaurant en een zeer uitgebreide menukaart. De prijs kwaliteit verhouding is hier erg goed en het restaurant wordt online enorm goed beoordeeld.

Ishusid Pizzeria: hebben jullie als gezin zin om een lekkere pizza te eten, dan is dit restaurant zeker een goede optie. Naast heerlijke pizza’s, hebben ze hier ook vleesgerechten en vegetarische opties, waardoor er voor iedereen wel een geschikte maaltijd tussen zit. De pizza’s zijn redelijk betaalbaar voor IJslandse begrippen.

Kaffi Hornid: wil je met jonge kinderen snel wat eten, dan is dit restaurant een goede optie. De bediening is hier snel en je kan hier kiezen uit gerechten als pizza’s, hamburgers met friet, maar ook uit gerechten als een gegrilde zalm.

Wat te doen bij Jökulsárlón met het gezin

Kindvriendelijk hotel Jökulsárlón met kinderen

Je kan in de plaats Höfn met kinderen prima overnachten. Je hebt niet super veel kindvriendelijke accommodaties. maar er zijn wel een aantal leuke opties. Wij zetten hieronder de best beoordeelde opties op een rij in de verschillende prijsklassen. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Budget accommodatie: Höfn Cottages

Middenklasse accommodatie: Guesthouse Dyngja

Luxe accommodatie: Hotel Jökull

Kijk voor de gehele lijst van kindvriendelijke accommodaties in Höfn even hier.

Ubud met kinderen

Over de auteur: Wij zijn een gezin van inmiddels 4 personen! Elise (33), Gert (44), Lev (4) en Vik (3). Ons motto is: je kan beter spijt krijgen van dingen die je doet, dan van dingen die je niet gedaan hebt! We houden enorm van reizen en dan met name naar verre bestemmingen toe! We zijn te volgen op onze Instagrampagina reis.familie.

Scroll naar boven