Jebel Shams met kinderen

Wat te doen in Jebel Shams met kinderen? Jebel Shams wordt ook wel de Grand Canyon van het Midden Oosten genoemd en is één van de mooiste bezienswaardigheden van Oman. Je kan in dit gebied prachtig wandelen met kinderen en daarom vonden wij het zeker een aanrader! In deze blog zetten we alle informatie die je nodig hebt om een mooie dag in Jebel Shams met kinderen te hebben.

Balcony Walk met kinderen

Beste reistijd Jebel Shams met kinderen

Je kan Jebel Shams met kinderen in principe het gehele jaar door bezoeken. In Oman valt over het algemeen vrij weinig regen, waardoor je ook niet echt een regenseizoen hebt in de regio. Wel zijn de zomers uiteraard behoorlijk warm en kunnen de temperaturen ruim boven de 40 graden oplopen.

De beste reistijd is daarom in het voorjaar en het najaar. Het is dan rond de 30 graden en over het algemeen gewoon droog. Wij bezochten Jebel Shams met onze dochter van 9 jaar in mei en toen was het wel warm (rond de 30 graden), maar was het zeker goed te doen.

Wel zouden we adviseren om zo vroeg mogelijk op de dag te starten met de wandeling bij Jebel Shams, zodat het nog niet zo warm is. Wij begonnen onze wandeling rond 7.30 uur in de ochtend en merkten al snel dat hoe later het werd, hoe warmer het wordt.

Jebel Shams met kinderen

Hoe is de weg naar Jebel Shams?

Toen wij onze reis naar Oman gingen plannen, lazen we online veel verhalen over de weg richting Jebel Shams. Over het algemeen zijn de wegen in Oman erg goed en heb je in principe voor de rest van Oman ook niet echt een goede auto nodig, maar voor Jebel Shams is dit wel anders.

Een gedeelte van de weg is offroad en de route er naar toe heeft verschillende steile heuvels. Wij hebben lang getwijfeld of we daarom een 4×4 auto moesten huren in Oman of dat we dat niet moesten doen. Een 4×4 huurauto is namelijk een stuk duurder dan een ‘gewone’ huurauto.

Vervoer naar Jebel Shams

Toch waren we wel blij dat we een 4×4 auto hebben gehuurd voor de 12 dagen die we in Oman waren. Het is toch wel erg fijn als je een goede auto bij je hebt, waar je veilig mee kan rijden. Wij hadden dus een 4×4 auto bij ons en toen was de wat mindere weg naar Jebel Shams zeer goed te doen.

Sterker nog, wij vonden het zelfs heel erg leuk om over de offroad wegen naar Jebel Shams te rijden en vonden het een hele leuke ervaring. Deze ervaring was een stuk minder leuk en ontspannen geweest als we een gewone auto bij ons hadden gehad. Dan had de auto zeker moeite gehad om alle heuvels op te komen.

Wij hebben in het gebied zelf ook alleen maar grote 4×4 auto’s gezien. Wij hebben een 4×4 auto gehuurd in Oman via de organisatie Sunny Cars. Bij deze verhuurmaatschappij zitten alle verzekeringen en ook vaak het eigen risico in de prijs. Hierdoor hoefden we ter plekke geen extra verzekeringen af te sluiten en konden we met een gerust hart op pad. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Oman via Sunny Cars even hier.

Vervoer naar Jebel Shams

Hoe lang heb je nodig voor Jebel Shams?

In principe heb je maar een halve dag nodig om de wandeling in de Jebel Shams vallei te lopen. De wandeling duurt in totaal zo’n 3 tot 4 uur. Wel moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je er ook naar toe moet rijden.

Zo rijd je op het offroad gedeelte ongeveer 1,5 uur enkele reis. Dus heb je in totaal een gehele dag nodig om het gebied te bezoeken. Wijzelf hebben in de buurt van Jebel Shams overnacht, zodat we de volgende dag, maar een half uurtje moesten rijden naar de start van de wandeling. Hierdoor konden wij ook vroeg beginnen met wandelen. Dit vonden wij wel echt een aanrader om op die manier de tijd in te delen.

Jebel Shams met de kids

De Balcony Walk Wandeling in Jebel Shams

De Balcony Walk wandeling is het grote hoogtepunt in Jebel Shams. Deze wandeling duurt zoals we net in de blog al aangaven 3 tot 4 uur en is met kinderen prima te lopen. Wel is het een wandeling die wij zouden adviseren voor kinderen vanaf een jaar of 8.

Dit komt vooral omdat er natuurlijk geen hekken staan op de route en je tijdens de route langs een kloof loopt die op 1500 meter diepte ligt. Als je met jongere kinderen hier gaat lopen, dan moet je ze op veel stukken wel echt vast houden, want je wil natuurlijk niet dat ze ergens naar beneden vallen.

Je kunt tijdens de route over de Balcony Walk eigenlijk niet fout lopen. De route is eenrichting en je loopt gewoon via de zijkant van de kloof. Als je op het eindpunt komt, dan loop je de dezelfde weg weer terug. Onderweg zie je overal op de rotsen de Omaanse vlag getekend, waardoor je ook herkenningspunten hebt.

Jebel Shams met kinderen

Wat een voordeel van de route is, is dat je op ieder moment kunt omdraaien. Je weet natuurlijk dat alles wat je de kloof in loopt, dat je dit ook terug moet lopen. Wat wel verraderlijk is, is dat de heen route wat meer omlaag loopt, waardoor het minder vermoeiend lijkt, maar dat de terugweg dus wel een stuk vermoeiender is.

Hier hebben wijzelf wel een beetje een foute inschatting gemaakt. Wij zijn iets te ver doorgelopen, waardoor het voor onze dochter op de terugweg toch best wel vermoeiend was op het einde. Nou moeten we ook zeggen dat je in principe aan het begin van de wandeling net zoveel ziet als op het einde van de wandeling. Natuurlijk zie je de vallei vanuit andere uitzichtpunten, maar op een bepaald moment vonden wij het ook wel veel op elkaar lijken.

Aan het begin van de route zie je ook erg veel geiten op de berg. In totaal is de route 7 kilometer als je de gehele route loopt. Houdt er dus rekening mee dat hoe later je start met de wandeling hoe warmer het in het gebied wordt.

Kinderactiviteiten Jebel Shams

Praktische tips Balcony Walk met kinderen

Met welke zaken moet je rekening houden als je deze wandeling met kinderen gaat maken? Wij zetten hieronder nog een aantal tips op een rij:

  • Neem voldoende water mee. Het kan in de kloof snel warmer worden en de wandeling is zeker terug wel wat intensief. Je moet daarom goed blijven drinken. Onderweg kom je weinig stalletjes met drinken tegen. Je hebt wel een stalletje onderweg (vrij in het begin), maar die was nog niet open toen wij er op de heenweg langskwamen. Op de terugweg was dit stalletje wel open en kun je wat koud drinken kopen hier.
  • Zorg ervoor dat je kinderen goed ingesmeerd zijn. Veel toeristen smeren zich alleen in tegen de zon als ze op het strand of het zwembad gaan liggen. Je loopt tijdens de wandeling vaak midden in de zon, dus zorg ervoor dat je je goed insmeert.
  • Doe schoenen aan voor de wandeling. Het is niet aan te raden om op slippers deze wandeling te doen. Kinderen moeten soms wel een beetje klimmen over de rotsen en dan zijn schoenen wel erg handig. Wij hadden gewone sneakers aan en dat was helemaal prima. Je hoeft wat dat betreft niet persé bergschoenen te hebben om deze wandeling te lopen.
Kinderactiviteiten Jebel Shams

De wandeling lopen met zonsopkomst

Wij hebben lang getwijfeld of we deze wandeling wilden lopen als de zon zou opkomen. Uiteindelijk hebben we dit niet gedaan en daar hebben we ook geen spijt van. Je moet dan zeer vroeg op en dan konden we ook niet ontbijten bij het hotel.

Natuurlijk is het mooi om de zon op te zien komen in de vallei, maar het zicht kan dan ook minder zijn door de wolken die nog in de vallei hangen. Wij waren om 7.30 uur één van de eerste toeristen in de vallei en we hebben ook weinig toeristen met gids gezien, die zo vroeg vertrokken zijn.

Daarnaast moet je dan ook een heel stuk naar het startpunt van de wandeling in de duisternis rijden en dat vonden we ook niet echt wenselijk. Je moet dus voor jezelf even de afweging maken wat jullie belangrijk vonden. Wij vonden het wel fijn dat we zo vroeg waren gegaan, omdat toen wij terugliepen het echt wel druk werd met allerlei tourgroepen en dan is het wel minder leuk lopen.

Jebel Shams met het gezin

Eten en drinken bij Jebel Shams

In principe heb je in het gebied geen (kindvriendelijke) restaurants liggen. Wij hebben ’s avonds en ’s ochtends gegeten bij ons hotel in de buurt van de wandeling. De meeste hotels bieden de mogelijkheid om te eten en drinken bij het hotel. Je kunt natuurlijk ook van te voren eten en drinken inkopen en dat je tijdens de wandeling dit eet.

Wij kwamen bij ons hotel bewust in de namiddag aan, omdat er in de omgeving van ons hotel weinig te doen was. Wij hebben hier ’s avonds gedineerd en na onze overnachting hebben we in de ochtend weer ontbeten hier. Daarna zijn we gaan wandelen en we zijn daarna doorgereden naar de plaats Nizwa, waar we geluncht hebben. 

Eten en drinken Jebel Shams

Kindvriendelijk hotel Jebel Shams

Wij hebben overnacht in het Sama Heights Resort en dat is ons erg goed bevallen. Het hotel ligt erg dichtbij het beginpunt van de wandeling (op ongeveer 20 minuten rijden) en je hebt hier verschillende huisjes die je kan boeken.

Wij hadden hier een standaard kamer geboekt voor 3 personen, maar we hadden online al gelezen dat je vaak een upgrade krijgt. Wij kregen dit ook. We hadden hier half pension, waardoor het diner en het ontbijt bij de prijs zat inbegrepen.

Kindvriendelijk hotel Jebel Shams

Bij deze accommodatie zit ook een kleine speeltuin en je kunt op het terrein van het hotel ook naar een uitzichtpunt klimmen. Er is in de omgeving niet super veel te doen, dus zorg ervoor dat je niet al te vroeg naar het hotel toe gaat. Wij waren er rond 16 uur in de middag en dat was prima. We konden gelijk in onze kamer en Sophie heeft zich nog even vermaakt in het speeltuintje.

Het eten was in buffetvorm en dat was prima. Niet super uitgebreid, maar voldoende opties om lekker te eten en ook voor onze kritische dochter was er genoeg eten wat ze lustte. Kijk voor meer informatie over het Sama Heights Resort even hier.

Kindvriendelijk hotel Jebel Shams

Uiteraard zijn er nog verschillende andere accommodaties die je kan boeken in de omgeving. We zetten een aantal goed beoordeelde accommodaties in de omgeving op een rij. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Budget hotel: Al Hamra Guest House

Middenklasse hotel: Canyon Rest House Jabal Shams

Luxe hotel: Alila Jabal Akhdar

Kijk voor de gehele lijst van kindvriendelijke accommodaties in Jebel Shams even hier.

Scroll naar boven