Hessen met kinderen

Wat te doen in Hessen met kinderen? De deelstaat Hessen ligt in het midden van Duitsland en in dit grote gebied kun je prima op vakantie met je gezin. Hessen heeft leuke kindvriendelijke steden, natuur en genoeg kinderactiviteiten om je minimaal een week goed te vermaken. Je bereikt de deelstaat in een uurtje of vier met de auto vanaf Utrecht, dus het is een beetje afhankelijk waar je in Nederland woont of je in een weekend het gebied kunt bezoeken. We zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Hessen met kinderen op een rij voor jullie!

Hessen met kinderen #1: Frankfurt

Frankfurt is de grootste stad van de deelstaat Hessen en je hebt in deze stad genoeg activiteiten om je een paar dagen te vermaken. Zo heeft de stad maar liefst twee verschillende dierentuin. De Frankfurt Zoo is niet super groot, maar heeft wel een hoop van de bekende grote dieren. De andere dierentuin is de Opel-Zoo en deze ligt iets buiten het centrum, maar is wel een stuk ruimer opgezet. Je kunt in beide dierentuinen je minimaal een halve dag vermaken met het gezin. 

Daarnaast zijn er een aantal kindvriendelijke musea, waaronder een wetenschapsmuseum waar kinderen bij meer dan 130 stations proefjes kunnen doen. Ook is het leuk om de gezellige binnenstad te verkennen. Je hebt in de binnenstad genoeg leuke terrasjes om een hapje te eten en een drankje te doen. Ook is het mogelijk om met de Nederlandse maatschappij Bajabikes een fietstocht te maken door de stad met kinderen. De maatschappij verhuurt namelijk ook kinderfietsen. 

Daarnaast heb je ook een paar leuke stadsparken in de stad met verschillende speeltuinen. Ook heb je op verschillende plekken in de stad een prachtig uitzicht over de stad. Zo heb je een uitkijktoren, een wolkenkrabber en een kerk, waar je een mooi uitzicht hebt. Wil je meer weten wat er allemaal te doen is in deze stad, lees dan ons uitgebreide blog Frankfurt met kinderen, met maar liefst 16 verschillende tips over deze stad. 

Frankfurt met kinderen
Frankfurt met kinderen

Hessen met kinderen #2: Kassel

Twee keer per week heb je in de stad Kassel een waterspektakel wat de moeite waard is om met kinderen te gaan bekijken. Op woensdag en zondag gaat vanaf half drie het water stromen vanaf kasteel Wilhelmshöhe het bergpark in. Dit waterspektakel duurt ongeveer 1,5 uur en door het hele park ontstaan overal meertjes, watervalletjes en stroompjes. Zeker met kinderen is dit hele schouwspel leuk om te bekijken. 

Verder is Kassel de hoofdstad van de sprookjesroute en heb je hier een museum van de gebroeders Grimm. Ook heb je in deze stad een kasteel (kasteel Löwenburg) dat je kunt bezoeken met kinderen. Daarnaast is Kassel een groene stad en heb je hier ook leuke stadsparken, zoals stadspark Karlsaue. Je hebt in dit stadspark verschillende leuke speeltoestellen en er is ook een buitenzwembad te vinden.

Kortom je kunt je makkelijk een tot twee dagen in deze stad vermaken met je gezin. Wil je meer informatie over deze stad, lees dan even ons uitgebreide blog over de stad Kassel met kinderen, waar we uitgebreid ingaan op alle activiteiten en bezienswaardigheden van de stad. 

Kassel met kinderen
Kassel met kinderen

Hessen met kinderen #3: Pretpark Lochmühle

Ook tijdens een vakantie in Hessen met kinderen kun je een pretpark bezoeken met het gezin. Dit is wel echt een pretpark voor jonge kinderen. Het is eigenlijk een hele grote speeltuin, met allerlei attracties. Het park is heel erg ruim opgezet en het heeft ook wel iets weg van een grote kinderboerderij. 

De attracties waar je in kunt zijn echt op kleinere kinderen gebaseerd. Ze hebben een schommelschip, maar dan niet het schip uit de Efteling maar een veel kleiner formaat. Verder hebben ze attracties zoals een achtbaan, een treintje, rijdende tractoren en een toren waar kinderen zichzelf in een stoel omhoog kunnen trekken. Daarnaast heeft het park een grote speeltuin met veel speeltoestellen en ook een aantal grote trampolines. 

Er zijn voldoende eetgelegenheden in het pretpark om wat te eten en te drinken. Een grappig detail van het pretpark is dat je ook met het gezin een barbecue kunt huren en op die manier met het gehele gezin gezellig kunt eten. Je kan hierbij je eigen eten en drinken meenemen of een barbecue pakket kopen bij het park. Klik voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en een plattegrond van het park even op de website van het pretpark. 

Hessen met kinderen #4: Sababurg

Tijdens een vakantie in Hessen met kinderen is het ook leuk om de plaats Sababurg aan te doen. De bekendste bezienswaardigheid van deze plaats is het Sababurg Kasteel, wat bekend staat als het Doornroosjes kasteel. Je kunt in de tuin van het kasteel een Doornroosje speurtocht doen en het is er mogelijk om een hapje te eten en te drinken. Ook is er een mogelijkheid om er te overnachten met het gezin, maar dat is wel een hele dure aangelegenheid. 

Vanaf dit kasteel is het een kleine wandeling naar Tierpark Sababurg. Dit is een prima park om je een paar uurtjes te vermaken. Verwacht hier niet de grote Afrikaanse dieren, maar vooral boerderijdieren, aangevuld met wat kleinere dieren zoals pinguïns, wolven en kangoeroes. Ook kun je hier gaan kijken naar een roofvogelshow. Een groot pluspunt van dit park is dat de entree niet duur is en nog niet de helft is van de gemiddelde entreeprijs van een Nederlandse dierentuin. 

Ook is er een mogelijkheid om in de buurt door de bossen te wandelen in het oerbos van Sababurg. Je kunt hier uit drie paden kiezen. De gele route die (afbeelding van een kever) 1,2 kilometer is, de oranje route (eik – blad) die ongeveer 2,4 kilometer is en de rode route (specht) van 4,5 kilometer lang. Je vindt hier behoorlijk grote bomen op de verschillende gekleurde routes. Houdt er wel rekening mee dat wanneer het geregend heeft het pad behoorlijk modderig kan zijn. 

Hessen met kinderen
Hessen met kinderen

Hessen met kinderen: overige activiteiten

Uiteraard is er in Hessen met kinderen nog meer te doen dan de hierboven beschreven activiteiten. We beschrijven hier nog een aantal leuke opties. 

#5 Felsenmeer: zoek je een sportief uitje in de deelstaat Hessen met kinderen dan is het Felsenmeer wel een leuke uitdaging. Hier kun je met je kinderen via een groot aantal rotsblokken de berg opklimmen. Er loopt ook gewoon een pad langs naar boven (wel een vrij pittige klim), maar met kinderen is het natuurlijk vooral leuk om via de verschillende grote rotsblokken naar boven te klimmen. Boven heb je een mooi uitzicht. Deze beklimming is vanaf een jaar of vijf/ zes prima te doen met kinderen. Beneden bij de parking Felsenmeer ligt ook een bezoekerscentrum. 

#6 Hessisch Lichtenau: dit is een ander Middeleeuws stadje in de deelstaat Hessen en deze stad staat in het teken van Vrouw Holle. Je kunt hier ook een Vrouw Holle tour doen.  Deze tour is prima aangegeven en duurt niet te lang. De start van deze route is vlakbij het Vrouw Holle park  waar Vrouw Holle je meteen verwelkomt als je het park inloopt. Je hebt hier ook een speeltuin (uiteraard met afbeeldingen over het sprookje). Je ziet tijdens deze wandeling de stadsmuur en torens, het museum van Vrouw Holle (Holleum) en leuke straatjes met scheve vakwerkhuisjes en redelijk veel verwijzingen naar het sprookje.

#7 Hoherodskopf de Avonturenberg: dit is een berg in de staat Hessen, waar voor kinderen genoeg te doen is. Zo heb je hier de langste rodelbaan van Hessen, hebben ze een klimparcours door de boomtoppen, heb je er een park met allerlei optische illusies/ experimenten (Galileo), kun je er midgetgolfen en heb je er een wandelpad tussen de bomen. Hier kun je je prima een dagje vermaken tijdens je vakantie in Hessen met kinderen. 

Hessen met kinderen
Hessen met kinderen

Waar slapen in Hessen met kinderen

De deelstaat Hessen beslaat een redelijk groot gebied, dus we hebben in een aantal hiervoor besproken plaatsen een aantal familiehotels op een rij gezet. Zoek je een hotel in een andere plaats of andere hotels in één van de hieronder genoemde plaatsen klik dan op deze link

Frankfurt

Budget hotel: Residence Inn by Marriott Frankfurt City Center

Middenklasse hotel: Mainhaus Stadthotel Frankfurt  

Luxe hotel: Paulaner am Dom Wirthaus und Hotel

Kassel:

Budget hotel: Best Western Hotel Kurfürst Wilhelm I. 

Middenklasse hotel: Hotel Teatro

Luxe hotel: Renthof Kassel

Voor het zoeken naar andere hotels in Hessen met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Hessen met kinderen

Bezoek je de de deelstaat Hessen met de auto dan heb je een milieusticker nodig voor bijvoorbeeld de stad Frankfurt. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

De beste reistijd om de staat Hessen met kinderen te bezoeken zijn de maanden mei tot en met september. In juli en augustus moet je uiteraard rekening houden met wat grotere drukte bij de verschillende bezienswaardigheden. Het najaar is ook een mooie tijd om Hessen te bezoeken, aangezien dan de bossen prachtige kleuren hebben. 

Scroll naar boven