Helsinki met kinderen: 12 activiteiten met het gezin

Je kunt prima een stedentrip van een paar dagen naar Helsinki met kinderen maken. In de stad zijn genoeg activiteiten met het gezin te ondernemen om je minimaal een paar dagen te vermaken. Uiteraard is het ook leuk om een bezoek aan de hoofdstad van Finland op te nemen in een reis door Finland met het gezin! Toen wij een stedentrip maakten naar Helsinki was dit in de wintermaanden en lag er een heel dik pak sneeuw in de hoofdstad. Naar aanleiding van ons bezoek zetten we alle leuke activiteiten in Helsinki met kinderen op een rij. 

Helsinki met kinderen
Helsinki met kinderen

Helsinki met kinderen #1: Stad ontdekken

Zoals we al aangaven lag er een dik pak sneeuw in Helsinki toen wij de stad bezochten en was het niet heel erg aangenaam om de stad te bezoeken. Toch kun je een leuk rondje maken in de zomermaanden in het centrum. Zo heb je een aantal bijzondere kerken die de moeite zijn om even te bekijken.

Je kunt je rondje starten bij het Paleis van Helsinki midden in het centrum en vanuit hier loop je in vijf minuten naar de Oespenski Kathedraal. Dit bouwwerk staat bekend vanwege zijn rode bakstenen en gouden koepels. In de buurt van deze kathedraal heb je ook het reuzenrad van de stad staan op een paar minuten lopen en hier kun je ook prima even zitten aan het water. Hier ligt ook een zwembad Allas Sea Pool, waar je met je kinderen in de zomer verkoeling kunt opzoeken. 

Vanuit deze kathedraal loop je in een kleine tien minuten naar de Dom van Helsinki dat juist bekend staat vanwege zijn groene koepels op de torens. Tussendoor kun je nog stoppen bij Kauppatori Marktplein aan het water, wat ook een leuke plek is om even rond te lopen en wat te drinken. Een andere bijzondere kerk die je eventueel kan bezoeken ligt op ongeveer twintig minuten wandelen van de Dom van Helsinki en dat is Temppeliaukio Rotskerk. Dit is een kerk die in een rots gebouwd is en ziet er van de binnenkant indrukwekkend uit. 

Tip: wil je niet teveel lopen dan is tramlijn 3 en tramlijn 2 ideaal om te gebruiken. Deze twee tramlijnen lopen in elkaar door en maken een soort van acht door het centrum van de stad. Je komt met deze tram op veel bezienswaardigheden van de stad. Bekijk vooraf even wat je allemaal wil zien en of de tramlijnen hier langskomen. Dit scheelt een hoop lopen als je bijvoorbeeld met jonge kinderen bent. 

Helsinki met kinderen
Helsinki met kinderen

Helsinki met kinderen #2: Pretpark Linnanmaki

Net iets buiten het centrum van de stad ligt een pretpark dat je met je kinderen kunt bezoeken. Vanaf het centrum bereik je dit pretpark in ongeveer twintig minuten met het openbaar vervoer. In dit pretpark heb je verschillende attracties voor zowel jonge als oudere kinderen. Je kunt het attractiepark gratis bezoeken, maar dan betaal je wel voor ieder ritje in een attractie dat je maakt. Je kunt er ook voor kiezen om een polsbandje aan te schaffen voor een bepaald bedrag, waarmee je gedurende een hele dag van alle attracties gebruik kunt maken. 

Er zijn een aantal attracties die je gratis kunt bezoeken, maar dat zijn wel de attracties voor de jonge kinderen, zoals de botsautootjes, de draaimolen, de piratenschepen en het treintje. Daarnaast zijn er speeltuinen in het pretpark en een waterlabyrint. Ook heeft het pretpark een panoramatoren, waarbij je een mooi uitzicht hebt over Helsinki. 

In het pretpark zijn genoeg horecatentjes voor een hapje en een drankje en uiteraard voeren de fastfood gerechten van friet met een hamburger de boventoon. Toch kun je hier ook Mexicaanse burrito’s, Italiaanse pasta’s en salades eten bij verschillende horecatentjes. Je kunt je hier makkelijk een hele dag vermaken als je een polsbandje aanschaft, waarmee je toegang hebt tot alle attracties. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende attracties even op de website van Linnanmaki

Helsinki met kinderen #3: Helsinki Zoo

Je kunt in Helsinki met kinderen ook naar de dierentuin toe. Deze dierentuin ligt op eiland Korkeasaari. Het is een middelgrote dierentuin, waar je niet alle bekende grote Afrikaanse dieren hebt zoals de olifant, de giraf en de neushoorn, maar toch zijn er verschillende grote dieren te zien zoals de tijger, de bruine beer en de kameel. Je kunt het eiland op drie manieren bereiken: met de auto (gratis parkeren bij de dierentuin), met de metro en de bus (nummer 16) of met de ferry van de dierentuin zelf die vertrekt vanaf Central Market Square. 

De dierentuin heeft vooral veel lokale dieren zoals elanden en rendieren. Ook is er een gedeelte met verschillende reptielen. In de dierentuin heb je genoeg horecatentjes zoals het restaurant dat in de buurt ligt van de beren en waarbij ook een prima speeltuin ligt voor de kinderen. Op die manier kun je tussen de middag op je gemak lunchen en kunnen de kinderen als ze klaar zijn met eten gelijk gaan spelen.

Je kunt je hier makkelijk een halve dag vermaken in deze dierentuin en de dierentuin is 365 dagen per jaar open. Houdt er rekening mee dat er in de dierentuin verschillende hoogteverschillen zijn. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin

Helsinki met kinderen #4: Suomenlinna eiland

Je kunt in Helsinki met kinderen ook naar een soort van forteiland. Suomenlinna eiland is te bereiken met de boot en je doet er vanaf het centrum van de stad ongeveer een kwartier over om het eiland te bereiken. Deze veerboot is heel makkelijk te boeken vanaf Kauppatori marktplein. Het eiland heeft verschillende musea die je kunt bezoeken, maar je kunt er ook gewoon prima wandelen. 

Je kunt namelijk een route over het eiland lopen van anderhalve kilometer, waarbij je al veel ziet van het eiland. Op het eiland vind je muren van kastelen en kanonnen. Zeker voor jonge kinderen is het daarom een prima plek om te bezoeken als het lekker weer is en je even de drukte van de stad wil ontvluchten. 

Bij het bezoekerscentrum hebben ze ook een trail voor jonge kinderen waar ze kabouters kunnen zoeken op het eiland. Op het eiland zitten ook verschillende restaurants waar je wat kunt eten en drinken. Ook is er een supermarkt op het eiland, waar je wat te eten en te drinken kunt kopen. 

Helsinki met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven vier beschreven activiteiten, zijn er nog meer activiteiten die je in Helsinki met kinderen kunt ondernemen. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#5 Natuurhistorisch museum: net als in de meeste steden ter wereld heeft Helsinki ook een dergelijk museum. Net als in de meeste musea vind je hier ook in dit museum veel opgezette dieren en skeletten van dino’s en andere dieren. Minpuntje van het museum is dat de meeste informatie in het museum niet in het Engels staat weergegeven. Wel is er een audiotour, waarbij je wel de Engelse taal kunt kiezen. Op de bovenste verdieping van het museum is er ook gelegenheid om te picknicken. 

#6 Sea Life: net als in veel andere steden in de wereld heb je hier een vestiging van Sea Life, waar je in verschillende aquaria naar diversen zeedieren kunt kijken. Sea Life ligt wel iets buiten het centrum en met de auto ben je er in iets meer dan tien minuten rijden vanaf het centrum. Je kunt hier haaien, schildpadden, inktvissen, roggen en zeepaardjes bekijken in de verschillende aquaria. Een van de hoogtepunten van Sea Life is de onderwatertunnel, waar je onderdoor kunt lopen en waar je de hele onderwaterwereld boven je hoofd ziet. 

#7 Openlucht museum Seurasaari: dit museum ligt op het Seurasaari eiland en heeft verschillende huisjes uit alle streken van Finland. Je kunt hier prima wandelen en de eekhoorntjes komen erg dichtbij. Met het openbaar vervoer bereik je dit eiland in ongeveer een half uurtje. Het eiland is gratis te bezoeken, maar je betaalt wel een paar euro om toegang te hebben tot de verschillende huisjes op het eiland. 

#8 Heureka: dit wetenschapsmuseum ligt op een half uurtje met het openbaar vervoer van het centrum van de stad. Kinderen kunnen hier verschillende experimenten doen om meer te weten te komen over de wetenschap. Bij het museum zit ook een planetarium, waar je 3d films kunt bekijken. Ook heeft het museum een restaurant met verschillende gezonde (vegetarische) opties.

Helsinki met kinderen
Helsinki met kinderen

#9 Serena Waterpark: bezoek je de stad Helsinki met kinderen in de zomer dan kan het op sommige dagen fijn zijn om verkoeling te zoeken. Op iets meer dan een half uur rijden van het centrum ligt een leuk waterpark, waar ze zowel een buitenzwembad als een binnenzwembad met verschillende glijbanen hebben. Met het openbaar vervoer is dit waterpark wat lastiger te bezoeken, dus is een (huur) auto wel handig als je dit waterpark wil bezoeken. In de wintermaanden is dit waterpark juist een skiresort. 

#10 Tropicario: zijn je kinderen gek op reptielen dan kun je dit kleine terrarium eventueel bezoeken. Met tramlijn 7 bereik je Tropicario in ongeveer twintig minuten en je hebt hier slangen, kaaimannen en schildpadden.

#11 Hop on Hop off bus: wil je snel veel van de stad Helsinki met kinderen zien, dan zijn deze bussen ideaal. In totaal rijden de bussen een ronde door de stad van negentig minuten en stoppen ze op negentien verschillende punten in de stad waar iets te zien is. Je kunt kaarten kopen voor 24 uur en 48 uur en gedurende deze periode kun je vrij gebruik maken van deze bussen. 

#12 Canal tour: de stad Helsinki ligt aan zee, dus kun je vanaf de waterkant een canal tour boeken. Je vaart anderhalf uur door de kanalen van Helsinki en onderweg kun je een hapje eten en wat drinken. Een relaxte manier om de stad Helsinki met kinderen te bekijken. 

Helsinki met kinderen
Helsinki met kinderen

Helsinki met kinderen: Helsinki Card

Net als bijna alle grote steden heeft ook Helsinki een kaart die je kunt aanschaffen en waarmee  je toegang hebt tot verschillende bezienswaardigheden in de stad. In totaal zijn er meer dan 25 toeristische attracties in de stad waar je toegang tot hebt. Kijk vooraf even allemaal wat je wil doen in Helsinki met kinderen en kijk dan of de kaart jullie voordeel geeft. Meestal haal je zo’n kaart er pas uit als je heel veel dingen gaat doen in de stad. Je kunt de kaart voor 24, 48 of 72 uur aanschaffen. Kijk voor alle informatie even op de website van de Helsinki Card

Naast deze kaart heb je ook nog een Helsinki Pass en deze heeft net een andere prijs en andere voorwaarden. Ook hier heb je toegang tot verschillende bezienswaardigheden in de stad en ook deze pass geeft voordeel als je veel activiteiten in de stad Helsinki met kinderen wil ondernemen.

Helsinki met kinderen
Helsinki met kinderen

Waar overnachten in Helsinki met kinderen?

Je kunt in Helsinki met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg accommodaties te vinden die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. We zetten een aantal opties hieronder op een rij in de verschillende prijsklassen. 

Budget hotel: Inn Tourist Hotel & Hostel

Middenklasse hotel: Scandic Pasila

Luxe hotel: Radisson Blu Aleksanteri Hotel, Helsinki

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Helsinki even hier

Helsinki met kinderen
Helsinki met kinderen

Scroll naar boven