Heidelberg met kinderen

Je kunt je in Heidelberg met kinderen prima een dag of twee vermaken. Helaas is de afstand te groot vanuit Nederland om in een weekend de stad te bezoeken. Vanaf de stad Utrecht is het ongeveer 4,5 uur rijden met de auto. Heidelberg ligt in de buurt van grote steden als Frankfurt en Stuttgart en is ook prima te bezoeken als onderdeel van een vakantie naar bijvoorbeeld het Zwarte Woud in Duitsland. We zetten de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Heidelberg met kinderen op een rij voor jullie!

Heidelberg met kinderen #1: heidelberg dierentuin

Deze dierentuin ligt in het noorden van de stad en je bent er met de bus in twintig minuten vanaf het centrum van de stad (met de auto is het maar 10 minuten rijden). Ondanks de dierentuin niet supergroot is hebben ze wel een redelijk aantal grote dieren zoals de olifant, de leeuw, de beer, de zebra, de tijger en verschillende grote apen zoals de gorilla. 

De dierentuin heeft vier verschillende speeltuinen door de hele dierentuin en bij twee van deze speeltuinen kun je ook een hapje eten en drinken. Ook kun je in de dierentuin naar een zeeleeuwenshow. Je hebt een aantal eetgelegenheden, maar de keuze is niet enorm. Wel is het mogelijk om zelf eten en drinken mee te nemen naar deze dierentuin. 

Je kunt je makkelijk een halve dag vermaken in deze dierentuin. Zeker als je kinderen ook nog volop gebruik maken van de verschillende speeltuinen. De prijzen van de dierentuin zijn schappelijk en ongeveer de helft van de prijzen van de Nederlandse dierentuinen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de verschillende dieren en de entreeprijzen van de dierentuin even op de website van de dierentuin

Heidelberg met kinderen
Heidelberg met kinderen

Heidelberg met kinderen #2: Märchenparadies

Märchenparadies is een leuk pretpark voor kleine kinderen. Het is eigenlijk een hele grote speeltuin met ook nog verschillende attracties voor kleine kinderen. Zo rijdt er een klein treintje door het park, kunnen kinderen op elektrische auto’s rondrijden, heb je een soort van trapauto’s die over een baan gaan, zijn er verschillende trampolines en is er een soort van mini achtbaan met elektrische paardjes voor de kinderen. 

Het kleine pretpark ligt iets buiten de stad en is met de auto in 12 minuten te bereiken. Het is een pretpark voor kinderen tot ongeveer acht jaar en het pretpark heeft een soort van sprookjesthema. Het pretpark is niet groot, dus je hoeft niet hele stukken te wandelen zoals je in bepaalde pretparken wel moet doen. 

Je kunt je hier prima een paar uur tot een halve dag vermaken. Dit ligt ook wel aan de leeftijd van je kinderen. Jonge kinderen vermaken zich in dit pretpark een stuk langer dan wat ‘oudere’ kinderen. De entreeprijs is een paar euro per persoon en voor een aantal attracties betaal je nog een halve euro extra per ritje. 

Heidelberg met kinderen #3: de stad verkennen

Heidelberg heeft een prachtig oud centrum met vele terrasjes en het is een aanrader om tijdens een stedentrip naar Heidelberg met kinderen even een rondje door de binnenstad te maken. De oude vakhuizen die in deze Altstadt staan zijn erg kleurrijk en mooi versierd met allerlei beeltenissen van dieren, ridders en goden. Doordat het plaatsje behoorlijk toeristisch is, vindt je in het centrum ook behoorlijk veel souvenirwinkeltjes. Wil je een mooi uitzicht over de stad beklim dan de toren van de Heiliggeistkirche in het centrum. 

Het is ook mogelijk om de stad Heidelberg met kinderen vanaf het water te bekijken. Je hebt hier boten die op zonne-energie varen en deze boten varen een rondje van vijftig minuten over de rivier. Vanaf de Altstad is het een kleine wandeling naar het opstappunt bij de oude brug van Heidelberg. 

Een leuke plek om naar toe te wandelen vanuit de Altstadt is door de rivier over te steken via de Theodor Heuss Brug en dan gelijk naar links te gaan en via het gras langs de rivier te lopen. Hier vindt je een prima speeltuin en waterspeeltuin aan de rivier. Zeker in de zomer is het een prima plek om je kinderen even te laten spelen en afkoelen. Vanaf de Altstadt is dit ongeveer een wandeling van twintig minuten. 

Heidelberg met kinderen
Heidelberg met kinderen

Heidelberg met kinderen #4: kasteel heidelberg

Net als een hoop andere Duitse steden heeft ook Heidelberg een kasteel dat op een heuvel ligt en uitkijkt over de stad. Het kasteel ziet er van de buitenkant prachtig uit en het is mogelijk om het kasteel ook van de binnenkant te bekijken. Je kunt hiervoor een rondleiding bij het kasteel boeken. Het is ook mogelijk om een Nederlandse audio bij de rondleiding door het kasteel te krijgen. 

In het kasteel kun je tevens een enorm wijnvat in de kelder bewonderen en het apothekersmuseum. Vanaf het kasteel en vanaf de kasteeltuin heb je een prachtig uitzicht over Heidelberg en de omgeving. 

Om het kasteel te bereiken kun je met een treintje in 90 seconden de berg op. Naar dit treintje kun je vanaf de Altstadt in een paar minuten naar toe lopen. Dit treintje zit in je kaartje van het kasteel. De trein gaat nog een stuk verder de berg op helemaal naar de top van Königstuhl. Deze zeer steile rit van ongeveer 15 minuten is één van de bekendste bezienswaardigheden van Heidelberg. Ook op de berg Koningstühl is voldoende te doen voor kinderen. 

Zo kun je boven op deze berg verschillende wandelingen lopen door de natuur. Uiteraard heb je bij deze wandelingen een prachtig uitzicht over de omgeving. Een van de leukste wandelingen voor kinderen is het Walderlebnispfad. Deze twee kilometer lange wandeling laat kinderen via een avonturenparcours de natuur en het bos ervaren. Ook met een buggy is deze route goed te lopen. Kinderen moeten tijdens deze route klimmen en klauteren, springen, dieren zoeken en muziek maken. Overigens is de top van de berg ook te bereiken met de auto. 

Heidelberg met kinderen
Heidelberg met kinderen

Heidelberg met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven beschreven activiteiten, zijn er nog meer dingen te doen in Heidelberg met kinderen. We noemen nog een aantal van deze activiteiten. 

#5 Vogelshow Heidelberg: in de buurt van pretpark Märchenparadies kun je deze show zien van april tot en met oktober. Het is een show van drie kwartier met drie verschillende vogels (oehoe, arend en de valk). Het is een kleinschalige show, waardoor je de show van zeer dichtbij kunt bekijken met het gezin. 

#6 Heidelbeach: een leuke plek om in de zomer naar toe te gaan met kinderen is Heidelbeach. Hier heb je een beachclub zitten met strandstoelen, strandzand en cocktails en naast deze beachclub zit ook een groot openlucht zwembad (Tiergartenbad), waar je verschillende glijbanen, speeltuintjes en zwembaden hebt. 

#7 Beklimmen Heiligenberg: vanaf de Altstadt kun je nog een mooie wandeling maken de Heiligenberg op. Vanaf de oude brug steek je de rivier over naar de Slangenweg. Deze Slangenweg loopt over in de Philosophenweg en onderweg kom je verschillende uitzichtpunten tegen. Ook hier zijn een aantal speeltoestellen op de route zoals bijvoorbeeld de houten speeltoestellen van Spielplatz Philosophenweg. Je hebt tijdens deze wandeling ook een heel mooi uitzicht op het kasteel van Heidelberg. 

Heidelberg met kinderen
Heidelberg met kinderen

Waar slapen in Heidelberg met kinderen

Budget hotel: MEININGER Hotel Heidelberg Hauptbahnhof

Middenklasse hotel: NH Heidelberg

Luxe hotel: Rafaela Hotel Heidelberg

Voor het zoeken naar andere hotels in Heidelberg met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Heidelberg met kinderen

Heidelberg kaart: de stad Heidelberg verkoopt ook een kaart (net als de meeste steden in Duitsland), waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van het openbaar vervoer van de stad en je een gratis bezoek kunt brengen aan het kasteel en korting krijgt bij verschillende andere bezienswaardigheden. Kijk vooraf even wat je allemaal in Heidelberg met kinderen wil doen en of de kaart voor jullie gezin voordeel geeft. 

Bezoek je de stad Heidelberg met de auto dan heb je een milieusticker nodig. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Scroll naar boven