Hasselt met kinderen

Je kunt Hasselt met kinderen prima in een weekendje bezoeken vanuit Nederland. Het is een gezellige stad, waar genoeg vermaak is voor kinderen om je er twee dagen te vermaken met het gezin. De stad die dicht in de buurt van Maastricht ligt is in twee uurtjes te bereiken vanuit Utrecht met de auto. Door de diversiteit van activiteiten die je in de stad kunt ondernemen is er voor ieder wel wat wils. We zetten de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Hasselt met kinderen op een rij voor jullie. 

Hasselt met kinderen #1: de stad verkennen

Hasselt wordt ook wel de hoofdstad van de smaak genoemd en in het centrum zijn genoeg tentjes waar je bijvoorbeeld Hasseltse speculaas of chocolade kunt proeven. Je kunt het centrum van Hasselt met kinderen op verschillende manieren verkennen. De stad Hasselt heeft bijvoorbeeld veel streetart in het centrum. Er is een app die je kunt downloaden, waarmee je zelf een route kunt maken.  

Verder zijn er met kinderen nog andere wandeltochten die je kunt maken door het centrum van de stad. Zo heb je de knibbel-knabbel tocht, waarbij je van het ene lekkere adresje naar het andere wordt geleid en waar je aan het einde van de speurtocht een mandje vol hebt om te picknicken. Denk hierbij aan een broodje, een koek, wat drinken en een ijsje. Op de kaart die je meegeleverd krijgt, staan verschillende tips waar je kunt picknicken met het gezin in de stad. Houdt er rekening mee dat je deze tocht op zondag niet kunt doen. 

Je kunt in Hasselt met het gezin ook een luisterroute door de stad boeken. Deze route is wel voor wat oudere kinderen (8 tot en met 12 jaar) en je krijgt tijdens deze route een puzzelblad en een ipad mee. Via de ipad krijgen kinderen informatie over de stad en worden er vragen gesteld die ze op het antwoordblad moeten invullen. Uiteindelijk moet je er achter komen wie de geheimzinnige stem is op de ipad. Na afloop vindt je bij museum de Stadsmus het antwoord in een kist. 

Hasselt met kinderen #2: Openluchtmuseum Bokrijk

Dit openluchtmuseum is eigenlijk een soort van dorp met een grote speeltuin. Het dorp bestaat uit vier verschillende delen. Zo heb je Haspengouw, Oost en West Vlaanderen, Kempen en de oude stad – de Sixties. Als je door het dorp loopt, dan kom je bij verschillende huisjes oude ambachten tegen. Je vindt door het dorp acteurs die laten zien hoe het leven hier vroeger was. 

In Haspengouw ga je terug in de tijd naar het leven rond 1913, toen de eerste Wereldoorlog op het punt van beginnen stond. Bij het gedeelte van Vlaanderen ligt voor kinderen ook een soort van speelbos gedeelte, waar ze kunnen spelen. In Kempen heb je de oude huisjes met de verschillende oude ambachten en hier is het ook mogelijk voor kinderen om workshops te volgen zoals potten bakken, brood bakken of kaarsen maken. In de oude stad – de Sixties draait alles uiteraard om de jaren zestig. Hoe zagen toen de spullen en de huizen er uit in deze periode. 

Bij het museum heb je ook een hele toffe grote speeltuin liggen die bij kinderen in de smaak zal vallen. Met enorm veel klimtoestellen en glijbanen. Vindt je dit openluchtmuseum nu helemaal niks, dan kun je in ieder geval de speeltuin bezoeken, want deze staat los van het museum en je betaalt voor de speeltuin geen entree. Verder is hier ook een watergedeelte, waar het voor kinderen in de zomer lekker spelen is. Voor de kleinste kinderen is er ook nog een klein speeldorp met allemaal gekleurde huisjes, waar ze kunnen spelen. 

In het museum zijn op drie verschillende plekken restaurants waar je wat kunt eten en drinken. Houdt er rekening mee dat de verschillende delen van het dorp nog best een eindje uit elkaar liggen en dat het best nog wel wat lopen is. Zeker voor kleine kinderen die niet zo ver kunnen lopen is het dan fijn om een buggy mee te nemen naar het museum. Voor meer informatie over de openingstijden en de entreeprijzen van het museum kijk dan even hier

Hasselt met kinderen #3: Japanse tuin Hasselt

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Hasselt is de Japanse tuin. Je kunt de tuin in ongeveer een minuut of twintig te voet bereiken vanaf het centrum van de stad. De tuinen zijn vrij ruim en je kunt hier prima wandelen met je kinderen. Bij de ingang ontvang je een plattegrond en hierop staat een route die je kunt lopen door de tuin en waarbij je de belangrijkste bezienswaardigheden van de tuin te zien krijgt. 

Kinderen kunnen op sommige plekken spelen met de grote stenen en bij de waterval en het water. Er is ook een gedeelte met grote kooikarpers in het park. Verwacht hier overigens niet allerlei spelende kinderen die aan het voetballen zijn op het gras, want er heerst een behoorlijke rust in het park. 

Een andere plek waar je in Hasselt met kinderen prima door de natuur kunt wandelen is Domein Kiewit. Je vindt hier een speeltuin en een kinderboerderij en in de omgeving kun je ook prima wandelingen maken met je kinderen. 

Hasselt met kinderen #4: Plopsa Indoor Hasselt

Bezoek je Hasselt met kinderen die nog jong zijn, dan mag een bezoek aan Plopsa Indoor Hasselt niet ontbreken. Wij bezochten het pretpark met Sophie toen ze een jaar of drie was en we vermaakten ons hier een hele dag prima. Eigenlijk is het pretpark één grote speeltuin met af en toe wat attracties. Het merendeel van het pretpark is binnen, waardoor het ook een goede optie is wanneer het wat minder weer is.

In het pretpark staan de tv sterren van Studio 100 centraal en de meeste Nederlandse kinderen zullen deze figuren wel van de televisie kennen, zoals Bumba, Maya de Bij en K3. Verwacht hier geen grote achtbanen, maar kleinere attracties zoals een klein schommelschip, zweefmolen, een carroussel en waterbootjes. De enige achtbaan die het pretpark heeft is de Wicky de Viking achtbaan. 

Verder heb je ook verschillende shows die je kunt bezoeken van bijvoorbeeld kabouter Plop en Bumba. Ook zijn er genoeg eettentjes in het park om wat te eten en te drinken. Wel is het eten behoorlijk prijzig, dus een goedkopere optie is om zelf eten en drinken mee te nemen. Er zijn plekken in het park waar je met het gezin kunt picknicken. Voor een uitgebreid verslag over dit pretpark lees ons blog Plopsa Indoor Hasselt met kinderen

Hasselt met kinderen
Hasselt met kinderen

Hasselt met kinderen: overige bezienswaardigheden

#5 Villa Verbeelding: dit is een boekenmuseum, waarbij het ontdekken voor kinderen centraal staat. Door het hele museum kunnen kinderen dingen uitproberen. In het museum kun je ook een speurtocht volgen door verschillende kamers. 

#6 Park natuur en cultuur: dit park ligt iets buiten de stad (tien minuten rijden met de auto en 25 minuten met het openbaar vervoer). Het park is maar liefst 15.000 vierkante meter groot en bevat 25 tuinkamers. Je betaalt een kleine entree en in het park vindt je verschillende kabouters. Je kunt hier een prima wandeling maken door de verschillende tuinen. 

#7 Binnenspeeltuin Pretland: ook in Hasselt kun je met kinderen naar een binnenspeeltuin. Zeker als het wat minder weer is, kan dit een prima optie zijn om even een uurtje of twee tot drie je kinderen zich te laten uitleven. 

#8 Kinepolis: zoals in de meeste grote steden in België kun je ook in Hasselt met kinderen naar de bioscoop. Ook dit is natuurlijk een goede optie als het weer in de stad wat minder is en je toch iets wil ondernemen met het gezin in Hasselt.

#9 Abdijsite Herkenrode: iets buiten de stad op tien minuten rijden van het centrum vindt je dit voormalige klooster. Je kunt hier verschillende belevingstochten boeken, waaronder die ‘op stap met de eenhoorn’. Kinderen worden door middel van kleine opdrachten en verhaaltjes door het klooster heen geleid. De verschillende belevingstochten zijn ook voor verschillende leeftijdsgroepen. Zo kom je onder meer bijvoorbeeld in de kruidentuin van het klooster en worden de zintuigen van de kinderen geprikkeld. 

Waar slapen in Hasselt met kinderen

Budget hotel: Hostel H

Middenklasse hotel: Holiday Inn Hasselt, an IHG Hotel

Luxe hotel: Hotel het Menneke

Voor het zoeken naar andere hotels in Hasselt met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Scroll naar boven