Nu komt een beetje een lastige beslissing, want ga je contact opnemen met de leerplichtambtenaar van je gemeente. Hier zijn heel erg veel wisselende verhalen over, maar het merendeel van de ouders die een gesprek met de leerplichtambtenaar aan gaat zal nee te horen krijgen.
Dit is wel per regio verschillend. In de regio Tilburg bijvoorbeeld geeft de leerplichtambtenaar eigenlijk nooit toestemming, ondanks dat ouders met wie wij spraken een uitgebreid lesplan hadden opgesteld samen met de school voor de kinderen en zelf beide in het onderwijs werken als docent.
Een beter voorstel zal deze ambtenaar niet krijgen, maar toch gaf hij nee terug (het gezin is uiteindelijk toch gegaan, maar daarover later meer). Je moet je dus afvragen of je hier tijd en moeite in wil steken. Er zijn genoeg gezinnen die de leerplichtambtenaar overslaan en zich gelijk uitschrijven uit de gemeente.
Indien je wel contact opneemt met de leerplichtambtenaar in jouw regio, moet je je goed voorbereiden op het gesprek. Je moet je verhaal vooraf voorbereiden en zorgen dat je een uitstekend lesplan met de school hebt opgesteld, die je kunt overleggen met deze leerplichtambtenaar.
Kijk vooraf ook of er verschillende mogelijkheden zijn die je kunt voorleggen, zodat je flexibel bent. Je kunt ook nog aangeven dat je je aan het oriënteren bent om bijvoorbeeld te gaan emigreren, maar dan kun je maar naar één of twee landen reizen.
De leerplichtambtenaar zal zich buigen over je voorstel en zal nog aanvullende informatie willen van de school over jouw plannen. De school zal daarbij de leerplichtambtenaar moeten overtuigen dat de kinderen in staat zijn om onderwijs op afstand te volgen en dat de school er vertrouwen in heeft dat het goed gaat komen met de leerresultaten van de kinderen.
Hierna is het afwachten of je toestemming zult krijgen. Krijg je toestemming, dan kun je gaan en krijg je dit zoals in de meeste gevallen niet, dan ga je door naar stap 3.