Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen!

De leerplicht hoeft over het algemeen een wereldreis met het gezin niet in de weg te staan. Toch zijn er vaak bij ouders veel vragen over de leerplicht. Kan ik op wereldreis gaan, als mijn kinderen onder de leerplicht vallen? Wanneer kan ik voor een wereldreis onder de leerplicht uitkomen? Kan ik wel onder de leerplicht uitkomen? Allemaal vragen waar wij zelf online niet hele duidelijke informatie over konden vinden. In dit reisblog gaan we jullie alles proberen te vertellen over de leerplicht als je op wereldreis wil gaan met je kinderen.

Reis Havana met kinderen
leerplicht wereldreis

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Wat is de leerplicht in Nederland?

In Nederland geldt een leerplicht voor alle kinderen van vijf tot en met zestien jaar oud. Leerlingen zonder startkwalificatie moeten tot hun 18e verjaardag verplicht naar school. Ouders zijn verantwoordelijk voor het nakomen van de leerplicht.

In Nederland zijn de regels streng qua leerplicht. In veel andere Europese landen zijn namelijk veel meer mogelijkheden voor ouders om voor langere tijd op reis te gaan, zonder problemen te krijgen met de leerplichtambtenaar.

Bij deze een stappenplan voor als je op wereldreis wilt gaan en je te maken hebt met de leerplicht van je kinderen!

leerplicht wereldreis
leerplicht wereldreis

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Stap 1: Ga in gesprek met de school van je kinderen

Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Informeer bij de directeur van de school en de docenten van je kinderen hoe zij aankijken tegen een langere reis met je gezin.

Hebben zij al ervaringen op school met kinderen die een tijd afwezig zijn geweest voor school. Kunnen zij meewerken aan een lesplan voor je kinderen voor de periode dat je op reis bent.

Van de meeste ouders die wij gesproken hebben, zijn de scholen over het algemeen niet het probleem en reageren zij over het algemeen enthousiast op je plannen.

Indien de school akkoord is met je plannen en je wil helpen met een lesplan, dan heb je gewoon een hele grote kans dat je kan gaan met je gezin. Indien de school niet akkoord gaat, dan kun je je lesplan voor de periode dat je weg bent regelen met de wereldschool

sparen voor reizen
Rondreis Vancouver met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Stap 2: Ga een gesprek met de leerplichtambtenaar aan of juist niet!

Nu komt een beetje een lastige beslissing, want ga je contact opnemen met de leerplichtambtenaar van je gemeente. Hier zijn heel erg veel wisselende verhalen over, maar het merendeel van de ouders die een gesprek met de leerplichtambtenaar aan gaat zal nee te horen krijgen.

Dit is wel per regio verschillend. In de regio Tilburg bijvoorbeeld geeft de leerplichtambtenaar eigenlijk nooit toestemming, ondanks dat ouders met wie wij spraken een uitgebreid lesplan hadden opgesteld samen met de school voor de kinderen en zelf beide in het onderwijs werken als docent.

Een beter voorstel zal deze ambtenaar niet krijgen, maar toch gaf hij nee terug (het gezin is uiteindelijk toch gegaan, maar daarover later meer). Je moet je dus afvragen of je hier tijd en moeite in wil steken. Er zijn genoeg gezinnen die de leerplichtambtenaar overslaan en zich gelijk uitschrijven uit de gemeente.  

Indien je wel contact opneemt met de leerplichtambtenaar in jouw regio, moet je je goed voorbereiden op het gesprek. Je moet je verhaal vooraf voorbereiden en zorgen dat je een uitstekend lesplan met de school hebt opgesteld, die je kunt overleggen met deze leerplichtambtenaar.

Kijk vooraf ook of er verschillende mogelijkheden zijn die je kunt voorleggen, zodat je flexibel bent. Je kunt ook nog aangeven dat je je aan het oriënteren bent om bijvoorbeeld te gaan emigreren, maar dan kun je maar naar één of twee landen reizen.

De leerplichtambtenaar zal zich buigen over je voorstel en zal nog aanvullende informatie willen van de school over jouw plannen. De school zal daarbij de leerplichtambtenaar moeten overtuigen dat de kinderen in staat zijn om onderwijs op afstand te volgen en dat de school er vertrouwen in heeft dat het goed gaat komen met de leerresultaten van de kinderen.

Hierna is het afwachten of je toestemming zult krijgen. Krijg je toestemming, dan kun je gaan en krijg je dit zoals in de meeste gevallen niet, dan ga je door naar stap 3. 

leerplicht wereldreis
rondreis Vancouver met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Stap 3: je uitschrijven bij de gemeente.

Indien je stap 2 hebt overgeslagen of bij stap 2 een nee hebt gekregen van de leerplichtambtenaar, dan is stap 3 een optie. Het uitschrijven bij de gemeente van je gezin.

Het uitschrijven bij de gemeente is sowieso verplicht als je met je gezin langer dan 8 maanden op reis gaat en dus niet meer in Nederland woonachtig bent.

Dit doe je meestal vanaf vijf dagen voor je vertrek. Dit kun je schriftelijk of digitaal doen. Ook voor gezinnen die korter dan 6 maanden op reis gaan is er de mogelijkheid om je gezin uit te schrijven uit het basisregister.

Indien je je gezin uitschrijft uit het basisregister komt de leerplicht te vervallen en heeft de leerplichtambtenaar geen zeggenschap meer over de leerplicht van je kinderen.

wat te doen in rotorua
Whistler Canada met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Consequenties uitschrijven bij de gemeente.

Wel heeft het uitschrijven uit het basisregister zeven consequenties voor je gezin en dat zijn de volgende:

  • Je krijgt bij een jaar uitschrijving uit Nederland 2% minder AOW als je 67 jaar bent. Ga je korter dan een jaar dan behoudt je over het algemeen je volledige AOW.
  • Indien je geen vast adres hebt, dan is het lastig om verzekeringen en abonnementen af te sluiten. Zorg dus dat je deze afsluit voordat je je uitschrijft bij de gemeente.
  • Bepaalde uitkeringen zoals de kinderbijslag zullen komen te vervallen in deze periode. Indien je de Sociale Verzekeringsbank (SVB) laat weten dat je binnen een jaar terugkeert naar Nederland, dan behoudt je je uitkeringen over het algemeen. Dit kun je bijvoorbeeld aantonen doordat je met je werkgever hebt afgesproken na een bepaalde periode weer aan de slag te gaan in Nederland en dat je dit contract overlegt met de Sociale Verzekeringsbank. De Sociale Verzekeringsbank is weer gekoppeld aan de belastingdienst en de zorgverzekering, dus het is belangrijk dat je hen op de hoogte brengt van je terugkeerplannen. Neem contact op met de Sociale Verzekeringsbank en laat ze een aantekening zetten bij jouw gegevens, zodat ze weten dat je terug gaat keren en geef aan dat je niet in het buitenland gaat werken. Vraag bij hen ook even na hoe het zit met de Algemene Nabestaandenwet (ANW) of je hier nog voor verzekerd bent. 
  • Voor de belastingdienst is het vooral belangrijk dat je niet gaat werken in het buitenland en voor de rest treden hier weinig problemen op. 
  • Je moet voor sommige verzekeringen tijdelijk een andere verzekering afsluiten. Bel je verzekeringen even na om goed uit te zoeken, welke verzekeringen eventueel komen te vervallen. Bij verzekeringsmaatschappijen als OOM verzekeringen kun je als je korter dan 2 jaar naar het buitenland gaat, een tijdelijke verzekering voor alles afsluiten. Ben je weer terug in Nederland, dan kun je weer kiezen voor de verzekeringen die je al had afgesloten voor je op reis ging. Controleer ook goed je reisverzekering of deze komt te vervallen als je uitgeschreven bent!
  • Je bent wel verplicht om een zorgverzekering aan te houden gedurende de tijd dat je weg bent met je gezin. Neem even contact met de zorgverzekeringsmaatschappij op en geef aan dat je ingezetene van Nederland blijft en dat je terugkeert naar Nederland binnen een jaar. Vraag je verzekering om hiervan een bevestiging te sturen, dat je ze op de hoogte hebt gebracht. 
  • Voor je hypotheek zijn er geen gevolgen, zolang je je hypotheek maar blijft betalen. Het huis blijft ook gewoon op jouw naam staan.  Wel kan het zijn dat je hypotheekrenteaftrek tijdelijk vervalt, maar dit krijg je bij terugkomst alsnog terug. Houdt er wel rekening mee dat je dus even extra kosten hebt, gedurende je reis. Of je je woning mag onderverhuren gedurende de periode dat je weg bent, zul je moeten overleggen met de hypotheekverstrekker. Zoek dit vooraf goed uit!

Je kunt voor de tijd dat je weg bent een briefadres aanvragen, zodat een bekende van je gezin je post ontvangt in de periode dat je weg bent. 

Tip: Wel is het belangrijk dat je je gehele gezin uitschrijft anders kan de leerplichtambtenaar de ouder die zich niet heeft uitgeschreven voor de rechter dagen en kan de rechter je veroordelen. 

Bahamas vakantie goedkoop
Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Conclusie

Al met al is het even wat nabellen met verschillende verzekeringen hoe het precies zit, maar valt het best mee om je uit te schrijven bij de gemeente. Je kunt er als gezin ook voor kiezen om je niet uit te schrijven, maar wel te gaan en de boete die je eventueel krijgt voor lief te nemen. In onze ogen neem je dan wel een risico als je veel langer dan een paar weken op reis gaat en kan dat flinke consequenties hebben.

Zoals je ziet valt het allemaal nog best wel mee wat je er voor moet regelen als je met je kinderen voor langere tijd op reis wil gaan. Uiteraard kunnen zaken wel veranderen, nadat dit reisblog online staat, dus blijf zelf kritisch kijken naar wat de regels precies zijn. Veel ouders zijn je voorgegaan en als zij het kunnen, kun jij het ook! Volg dus je hart en maak mooie herinneringen met je gezin!

rondreis Vancouver met kinderen
Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Scroll naar boven