Hamelen met kinderen

Wat is er te doen in Hamelen met kinderen? En is het de moeite om een stedentrip naar Hamelen met kinderen te maken? De stad die bekend staat vanwege het sprookje de rattenvanger van Hamelen is prima in een dag te bezoeken. Een ideale tussenstop tijdens een reis naar de Scandinavische landen vanuit Nederland of tijdens een rondreis door Duitsland. De stad is ook onderdeel van de sprookjesroute die je in Duitsland kunt bezoeken. Vanuit Utrecht rijdt je in iets meer dan drie uur naar de stad toe. Wij zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden voor jullie in Hamelen met kinderen op een rijtje. 

Hamelen met kinderen: het sprookje

De stad is bekend vanwege het sprookje de rattenvanger van Hamelen en dat zie je door de hele stad terug. Het sprookje dat bekend werd door de gebroeders Grimm, gaat over een rattenvanger die naar de stad toe kwam om een rattenplaag te bestrijden. De burgemeester van het dorp had hem een flinke beloning in het vooruitzicht gesteld en de rattenvanger lokte met zijn fluit alle ratten de stad uit en verdronk ze in de rivier de Wezer. Toen de burgemeester hierna de rattenvanger weigerde te betalen lokte hij uit wraak met zijn fluit alle kinderen de stad uit en liet ze verdwijnen. 

Er zijn allerlei theorieën over waar het verhaal nu precies vandaan komt. Zo zijn er theorieën dat er in de 19e eeuw bijvoorbeeld kinderen de stad uitgezet zijn, omdat de bevolking bang was voor de ziekte de pest, maar ook verhalen dat jongeren uit de stad Hamelen verleidt werden om in het oosten van Duitsland te gaan werken en zo massaal de stad verlieten. Wat uiteindelijk de oorsprong van het sprookje is weten we niet, maar de stad Hamelen staat nog steeds volledig in het teken van het sprookje. 

Hamelen met kinderen #1: centrum verkennen

Het centrum van Hamelen is gezellig en je vindt hier nog de mooie oude vakwerkhuizen in de binnenstad. Het is leuk om een rondje door de stad te lopen en een hapje te eten en te drinken op één van de terrassen in de binnenstad. In de binnenstad vindt je al genoeg symbolen die verwijzen naar het sprookje. 

Zo vindt je in de straten duizenden tegels waar een bronzen rat op staat. Voor kinderen natuurlijk een leuk spelletje om ze te zoeken door de stad, terwijl jij de historische binnenstad op je gemak kan bekijken. Ook zijn er genoeg beelden over het sprookje te vinden in de binnenstad van bijvoorbeeld de rattenvanger. 

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de binnenstad is het Hochzeitshaus met zijn 37 klokken. Iedere dag speelt het carillon om 9.35 uur het rattenvanger lied “Wandern ach wandern durch Berg und Tal” en om 11.35 uur het Weserlied “Hier hab ich so manches liebe Mal mit meiner Laute gesessen.”. Om 13.05 uur, 15.35 uur en 17.35 uur gaan de bronzen deurtjes van het gebouw open en kun je een poppenspel van het sprookje zien. Zeker voor kinderen is dit wel leuk om even te bekijken. 

Ook vinden er in de zomermaanden voorstellingen plaats, waarbij het sprookje wordt verteld. In de zomer is er elke zondag om 12 uur een voorstelling van het sprookje op het plein bij het Hochzeitshaus en de St. Nicolaaskerk. Daarnaast is er een musical over het sprookje. Deze wordt op dezelfde plek op woensdag om 16.30 uur tijdens de zomermaanden opgevoerd. Beiden zijn gratis te bezoeken en meestal is het dan behoorlijk druk met toeristen.

Hamelen met kinderen
Hamelen met kinderen

Hamelen met kinderen #2 de kerken St. Nicolai en St. Bonifatius

In het centrum van Hamelen heb je twee kerken liggen die het bezoeken waard zijn en waarbij je bij beide kerken een mooi uitzicht hebt over de stad Hamelen. Marktkirche Sankt Nicolai is de kerk die midden in het centrum ligt en die overdag open is voor publiek. Je kunt hier de kerktoren beklimmen langs het uurwerk en de grote klokken. Je moet veel trappen omhoog beklimmen, maar dan heb je ook een prachtig uitzicht over de stad.

De kosten hiervoor zijn voor het hele gezin maar een paar euro in totaal. Boven bij de toren is het wel krap en je kunt er maar met zes personen tegelijk genieten van het uitzicht. In deze kerk komt ook het sprookje terug. In het glas en lood van de kerk is de rattenvanger van Hamelen afgebeeld. 

Wil je een ander mooi uitzicht over de stad Hamelen, dan is een beklimming van de Munsterkerk Sint-Bonifatius ook een leuk idee. De kerk ligt in de binnenstad van Hamelen in de buurt van de rivier de Wezer en je hebt vanuit de toren een prachtig uitzicht over de rivier en de stad. De beklimming zelf van de toren is prima te doen met kinderen. De binnenkant zelf van de kerk is vrij sober te noemen en niet echt spectaculair om te bezoeken. 

Hamelen met kinderen
Hamelen met kinderen

Hamelen met kinderen #3: Museum van hamelen

Uiteraard is er ook een museum met betrekking tot de stad en het sprookje. Dit museum van Hamelen in het centrum van de stad is niet super interactief en de leukste activiteit in het museum is dat je je hier kunt verkleden in kleding die uiteraard met het sprookje te maken heeft. Zeker als aandenken aan de stad en het sprookje is het leuk om je met het gehele gezin te verkleden en je dan te laten vastleggen op de foto. 

In het museum heb je ook een ruimte, waarin het sprookje vertelt wordt aan de hand van een soort robots (mechanische rattenvanger show). Deze voorstelling duurt ongeveer vijftien minuten. Met de Hamelen ontdekkaart (waar we hieronder nog op terugkomen) kun je dit museum gratis bezoeken. Voor een familiekaart voor het gehele gezin betaal je iets meer dan tien euro entree voor het museum. Heb je niet super veel tijd in de stad, dan kun je dit museum ook prima overslaan. 

Hamelen met kinderen #4: stadgids + rondvaart + Glasblazer

We hadden het zojuist bij het Museum van Hamelen over de Hamelen ontdek kaart die de stad uitgeeft. Met de Hamelen Entdecker Card heb je entree tot het museum van Hamelen, maar ook tot de glasblazerij van de stad, krijg je een rondleiding van een uur met een gids door de stad en krijg je een rondvaart op een boot over de rivier de Wezer van een uur.

Wil je dus wat meer van de stad zien en ben je er bijvoorbeeld een weekend in de stad, dan kan het een optie zijn om de kaart aan te schaffen voor het gezin. Kijk vooraf even wat je allemaal wil doen bij een bezoek aan Hamelen met kinderen en kijk dan even of de kaart voordeel voor jullie gezin biedt. 

Hamelen met kinderen #5: Beachclub The Heach

Wil je in de zomer op een bijzondere manier een drankje doen, dan is het bezoeken van deze Beachclub een leuke optie tijdens je verblijf in Hamelen met kinderen. De Beachclub ligt niet aan het water, maar het probeert wel echt een strandsfeer weg te zetten. Zo zijn er lekkere strandstoelen, ligt er over het gehele terras strandzand en kun je er cocktails drinken. 

Je loopt er vanaf de St. Bonefatiuskerk in iets meer dan vijf minuten heen. Je kunt bij de beachclub wat simpele gerechten bestellen zoals een pizza, frietjes of wat nachos uit de oven met kaas. In de zomer in het weekend kan het hier erg druk zijn met gezinnen met kinderen. 

Hamelen met kinderen
Leipzig met kinderen

Waar slapen in Hamelen met kinderen

Budget hotel: Hotel Altstadtwiege

Middenklasse hotel: Historik Hotel Garni Christinenhof

Luxe hotel: Hotel La Principessa

Voor het zoeken naar andere hotels in Hamelen met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Hamelen met kinderen: kerstmarkt

Kerstmarkt Hamelen: uiteraard is er in Hamelen net als de meeste steden in Duitsland een kerstmarkt in de periode voor kerst. Aangezien deze stad maar 60.000 inwoners heeft, is de kerstmarkt natuurlijk ook een stuk kleiner (maar ook gemoedelijker) dan de grote steden. Je vindt in de binnenstad in deze periode ongeveer 70 marktkramen en ook is er een draaimolen en een ijsbaan voor de kinderen in het centrum van de stad. 

Scroll naar boven