Haarlem met kinderen

Haarlem met kinderen: 8 leuke activiteiten op een rij!

Een bezoek aan Haarlem met kinderen is een goed idee. Je hebt genoeg activiteiten in de omgeving van de stad om met het gezin te ondernemen en ook het strand ligt op fietsafstand van de stad. Je kunt daarom prima een weekendje  boeken met het gezin naar Haarlem. Zeker in de zomer als het warm weer is en er genoeg opties in de regio zijn om je te vermaken met je kinderen. Naar aanleiding van de verschillende bezoeken die we aan Haarlem en de omgeving brachten, zetten we de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Haarlem met kinderen op een rij voor jullie!

#1: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Een van de leukste dingen om in Haarlem met kinderen te doen is een fiets huren met het gezin. Je rijdt vanaf de binnenstad van Haarlem zo het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in. Dit is een prachtig natuurgebied wat de stad Haarlem eigenlijk verbindt met het strand. Het gebied leent zich ook uitstekend voor kinderen om er lekker te spelen in de duinen. 

Wij hebben deze leuke fietsroute gefietst van 25,2 kilometer door het prachtige natuurgebied. Je komt tijdens deze route ook langs het strand van Bloemendaal en in de buurt van die van Zandvoort. Wij vonden het gebied in de winter al prachtig, maar kunnen ons voorstellen dat het in de zomermaanden nog veel mooier is, wanneer alles in bloei staat. 

Er zijn genoeg plekken in het natuurgebied voor kinderen om zich lekker uit te leven in de natuur. Let op: er zitten behoorlijk wat heuvels in de route, dus de vraag is of je kinderen zelf wil laten fietsen. Wij vonden het zelf af en toe al best intensief met de fiets!

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

#2: het centrum van Haarlem

Het is zeker een aanrader om even een rondje door het centrum van Haarlem te maken met je gezin. Op de Grote Markt (het centrale plein van de stad) heb je mooie historische gebouwen en je hebt een aantal straatjes in het centrum die heel pittoresk zijn. Haarlem staat bekend om zijn hofjes. Er zijn er in het centrum een aantal die je kunt bezoeken en die heel sfeervol zijn. 

Haarlem ligt aan het water en het is ook mogelijk om Haarlem met kinderen vanaf het water te bekijken. Verschillende rondvaartmaatschappijen bieden een rondvaart aan, die meestal een klein uurtje duurt. Uiteraard krijg je tijdens de rondvaart informatie over de stad. 

Wil je de stad Haarlem vanuit de lucht bekijken dan kun je de Koepel Kathedraal beklimmen. Vanaf de 60 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over de stad van Haarlem. Het is zelfs bij helder weer mogelijk om Amsterdam te zien liggen. De kerk staat zelfs (volgens de website) in de top 5 van belangrijkste kerken ter wereld. 

Haarlem met kinderen
Haarlem met kinderen

#3: Natuur speeleiland Haarlem

Een andere leuke plek om te bezoeken tijdens een stedentrip naar Haarlem met kinderen is de Natuur Speeleiland Haarlem. Dit is een plek voor kinderen om lekker te spelen in de natuur. Uiteraard is er een grote kans hier dat je kinderen vies worden, dus een extra setje kleding meenemen is geen overbodige luxe. 

Zo hebben ze verschillende parcours op het eiland, waar kinderen moeten klimmen en slingeren om dit parcours te voltooien. Verder is er een modderkeuken, waar kinderen allerlei taartjes kunnen maken van modder. Ook is er een bouwdorp, waar kinderen die dat leuk vinden aan de slag kunnen gaan met pallets en een eigen hut kunnen bouwen. 

Verder kun je er met je gezin midgetgolfen op de midgetgolfbaan van het eiland met 18 holes. De entree voor het eiland betaal je alleen voor de kinderen en de ouders kunnen gratis meekomen. 

#4: Speeltuin Linnaeushof

Op nog geen kwartier rijden van het centrum van Haarlem met de auto ligt de grootste speeltuin van Europa. In totaal zijn er maar liefst 350 speeltoestellen en attracties in deze megaspeeltuin. Het heeft ook wel iets weg van een pretpark aangezien er ook wel attracties zijn zoals de botsauto’s, een treintje, een monorail en een kartbaan. 

In de speeltuin van Linnaeushof heb je verschillende gedeeltes van de speeltuin voor verschillende leeftijdsgroepen. Zo heb je een peuter en een kleuter speeltuin dat een apart gedeelte is en waar ook maar een ingang en uitgang is. Lekker overzichtelijk voor ouders dus. Voor de allerkleinste kinderen hebben ze ook Dreumesland, waar ze mini speeltoestellen hebben. 

Linnaeushof met kinderen
Linnaeushof met kinderen

In de zomer kunnen kinderen ook spelen in de waterspeeltuin van het park. Als je op een warme dag het park bezoekt is het handig dat je voor je kinderen zwemkleding meeneemt. Deze waterspeeltuin heeft een sprookjesachtig thema. Toen wij er waren was het ’s middags prachtig weer en erg warm. Onze dochter heeft de rest van de middag in deze waterspeeltuin doorgebracht. 

Wanneer het juist minder weer is, heeft het park ook voor kinderen een binnenspeeltuin. Zo kun je eigenlijk met alle weertypes wel terecht in deze grote speeltuin. Je kunt bij goed weer je makkelijk een hele dag vermaken in deze enorme speeltuin. Lees onze blog Linnaeushof met kinderen voor meer informatie over deze speeltuin. 

Linnaeushof met kinderen
Linnaeushof met kinderen

#5: Amsterdamse Waterleidingduinen

Op een kwartier rijden van het centrum van Haarlem ligt dit natuurgebied. Je vindt hier prachtige bossen en duinen en er is een zeer grote kans dat je verschillende herten in dit gebied tegenkomt. Toen wij er op zondagochtend een wandeling gemaakt hebben, kwamen we diversen herten tegen. Wij maakten er met onze dochter ook een spelletje van wie het eerste een hert zou spotten. 

Er is zelfs een kleine kans dat je ook een vosje tegenkomt in dit gebied. Neem dus zeker een camera mee (met een behoorlijke zoom lens). Er zijn verschillende ingangen bij het park, maar vanuit Haarlem is de ingang de Oase bij Vogelenzang wel de makkelijkste manier om het park te betreden. Hier zit ook het bezoekerscentrum van het park. Houdt er wel rekening mee dat je moet betalen voor het parkeren en voor het betreden van het park, ondanks dat maar een paar euro is. 

Haarlem met kinderen
Haarlem met kinderen

In het park kun je verschillende routes lopen. Deze vonden wij in het park niet duidelijk weergegeven. Aangezien op zondagochtend ook nog het bezoekerscentrum dicht was, hebben we even op de website van het natuurgebied gekeken en daar kwamen we wel verschillende routes tegen. Deze kun je hier online vinden voor de ingang Oase.

Wij hebben de gele route van 3,7 kilometer gelopen met onze dochter. Dat was ook wel voldoende aangezien er nog best wel wat heuvels in het gebied zitten en het dus niet volledig vlak is. 

Haarlem met kinderen
Haarlem met kinderen

#6: De haarlemmer kweektuin

In de Haarlemmer Kweektuin is genoeg te doen voor kinderen! In dit prachtige wandelpark heb je een dierweide, kabouterpad en natuurspeeltuin Paddenpoel liggen. Als eerste bezoeken we hier het kabouterpad. Dit pad is vooral voor jonge kinderen en onze dochter van zes jaar is er eigenlijk al iets te oud voor. Bij de verschillende kabouters staan ook teksten en wat opdrachtjes zoals iets zoeken of een liedje zingen. We kunnen ons voorstellen dat het voor jonge kinderen wel heel erg leuk is. 

Daarna lopen we door naar natuurspeeltuin Paddenpoel en daar heb je verschillende speeltoestellen over verschillende watertjes heen. Dat vindt onze dochter wel leuk en ondanks het niet supergroot is vermaakt ze zichzelf hier een half uurtje prima. Er waren genoeg kinderen in dit gedeelte aan het spelen en er was zelfs een kinderfeestje bezig van een kindje. Wel moet je met jonge kinderen opletten dat ze niet in het water vallen. 

Ibis Styles Haarlem City met kinderen
Ibis Styles Haarlem City met kinderen

Ook is er in het park een café (Het Kweekcafé) waar je prima kunt lunchen. je kunt hier zowel binnen als buiten zitten. Binnen vonden wij het erg sfeervol er uit zien met allerlei oude meubels. Het geeft echt een huiskamergevoel en voor kinderen staat er binnen ook wat speelgoed zoals een poppenhuis. 

In de buurt van het café zit verder ook een klein speeltuintje voor de kinderen en een paar kooien waar dieren in moesten zitten, maar die zijn bijna allemaal verdwenen. Verwacht daar niet al teveel van.  Wij vonden het een prima plek om even een drankje te doen. Wij hadden helaas al geluncht, anders hadden we dat zeker hier willen doen. Het merendeel van het eten is hier overigens biologisch. 

Ibis Styles Haarlem City met kinderen
Ibis Styles Haarlem City met kinderen

Op loopafstand van de Haarlemmer Kweektuin heb je ook nog een andere leuke speeltuin liggen. Speeltuin Burcht ter Cleeff ligt in een woonwijk en vanaf het park loop je er in een paar minuten naar toe. Ze hebben hier verschillende speeltoestellen voor jong en oud en ook een waterspeeltuin. Net buiten deze speeltuin ligt ook nog een kleine natuurspeeltuin. Ook is er een klein tentje bij deze speeltuin waar je wat te drinken kunt kopen. Je betaalt 0,50 euro entree voor deze leuke speeltuin. 

Ibis Styles Haarlem City met kinderen
Ibis Styles Haarlem City met kinderen

Overige kinderactiviteiten Haarlem:

Naast de eerder genoemde kinderactiviteiten in Haarlem, zijn er nog verschillende leuke activiteiten voor kinderen in de omgeving van de stad. We zetten de leukste op een rijtje. 

#7 Stranden Bloemendaal en Zandvoort: in minder dan een half uurtje fietsen zit je vanaf het centrum van Haarlem op het strand van Bloemendaal aan Zee. Ook het strand van Zandvoort is prima met de fiets vanaf het centrum te doen. Je fietst hierbij nog door een mooi natuurgebied ook (Nationaal Park Zuid-Kennemerland). Je hebt in beide strandplaatsen genoeg kindvriendelijke strandtenten om lekker wat te eten en te drinken. 

#8 Mini dierentuin Artisklas: dit is de kleinste dierentuin van Nederland. In vier huisjes heb je verschillende dieren, waar op zaterdag en zondag gezinnen langs kunnen komen om de dieren te bekijken. Vanuit het centrum van Haarlem ligt deze dierentuin op een paar minuten rijden met de auto. 

Noord-Holland met kinderen
Noord-Holland met kinderen

Waar overnachten in Haarlem met kinderen?

Ibis Styles Haarlem City hotel

Dit hotel ligt in het noorden van de stad in de buurt van de Haarlemmer Kweektuin. Dit moderne hotel heeft familiekamers, gratis parkeren voor de deur en een lekker ontbijt in de ochtend. Lees voor meer informatie en onze ervaringen met dit hotel ons uitgebreide blog Ibis Styles Haarlem City hotel met kinderen. 

Ibis Styles Haarlem City met kinderen
Kindvriendelijk hotel Haarlem

CARLTON SQUARE HAARLEM

Midden in de leuke stad Haarlem ligt het hotel Carlton Square Haarlem. Naast dat je hier een luxe kamer krijgt, zit er een goed restaurant bij en is er de mogelijkheid om fietsen te huren. Wij hadden de familiekamer tot onze beschikking en schreven ook hier een uitgebreid review over. 

Kindvriendelijk hotel Haarlem
Kindvriendelijk hotel Haarlem

HOTEL LION D’OR

Een ander hotel wat midden in het centrum van Haarlem zit is Hotel Lion D’Or. Dit sfeervolle hotel tegenover het station heeft een café lounge gedeelte, waar je een drankje kunt doen en waar je een spelletje kunt spelen met je kinderen. Ook over onze overnachting in dit hotel hebben we een uitgebreide review geschreven. 

Kindvriendelijk hotel Haarlem
Kindvriendelijk hotel Haarlem

Scroll naar boven