Groningen met kinderen

Is het leuk om een weekendje naar Groningen met kinderen te gaan! Wij vonden van wel. Groningen vonden wij echt een super leuke stad om te bezoeken. Het centrum is vrij compact tussen het water en er hangt echt een hele fijne sfeer vonden wij. De universiteit is ook in de binnenstad en dat zie je ook terug in het aantal studenten die je in de binnenstad tegenkomt. Naar aanleiding van twee bezoeken aan de stad Groningen met ons gezin, zetten we de leukste kinderactiviteiten en bezienswaardigheden in Groningen met kinderen op een rij voor jullie!

1. Stadspark Groningen

Je kunt in Groningen met kinderen naar een heel leuk stadspark toe. In het zuidwesten van de stad ligt namelijk een groot stadspark dat erg leuk is om met in Groningen met kinderen te bezoeken. Wij rijden er in de ochtend naar toe en in het stadspark Groningen heb je genoeg (gratis) parkeerplekken voor de auto. Heb je geen auto dan is het iets meer dan dertig minuten lopen vanaf het centrum van de stad naar het park. 

Midden in het stadspark Groningen ligt een grote speeltuin, met heel veel verschillende speeltoestellen. Sophie rent gelijk naar de schommels en we zien haar het eerste uur niet meer terug. Zelf zijn er genoeg bankjes rondom de speeltuin om in het zonnetje te zitten.Naast deze speeltuin ligt kinderboerderij Stadspark Groningen, waar de dieren vrij rondlopen en niet in hokjes zitten.

Groningen met kinderen
Groningen met kinderen

Bij de kinderboerderij zit een terras, waar je een ijsje kunt bestellen of een drankje kunt doen. Een stukje verderop graast ook een kudde Schotse Hooglanders. De kinderboerderij is een gratis kinderactiviteit in Groningen. 

Bij de kinderboerderij kun je ook met kinderen ponny rijden. Sophie had dit een week eerder op een kinderfeestje al een keer gedaan en was dus gelijk helemaal enthousiast. Zeker wanneer het goed weer is, kun je je hier prima een paar uurtjes vermaken tijdens je stedentrip naar Groningen met kinderen. 

Groningen met kinderen
Groningen met kinderen

2. Beklimmen Martinitoren

Het centrum van Groningen vonden wij echt heel erg leuk. Rondom de hele binnenstad ligt water en om de binnenstad te betreden moet je over één van de vele bruggen van de stad over één van de singels de stad in. Het bekendste plein in de stad is de Grote markt, waar je ook verschillende gezellige terrasjes hebt liggen, waar je prima een hapje kunt eten en een drankje kunt doen. 

Groningen met kinderen
Groningen met kinderen

Wel heb je om de zoveel treden iets te zien, zoals de klokken en de gewelven van de toren. Op ongeveer de helft van de beklimming op 39 meter hoogte kun je naar buiten en kun je een rondje om de toren lopen. Het is ook mogelijk om een rondleiding van drie kwartier bij de toren te boeken. 

Groningen met kinderen
Groningen met kinderen

3. Speurtocht door de stad

Je kunt in Groningen met kinderen een leuke speurtocht doen! Wij vinden het altijd leuk om iets van een speurtocht te doen door een stad heen. Op die manier maken we het voor onze dochter ook aantrekkelijk om de stad te verkennen. We hadden online gelezen dat er een Kijk&zoektocht door de stad aangeboden zou worden, maar toen we bij het VVV van Groningen langs gingen, bleek deze speurtocht niet meer te bestaan, omdat er al veel in de stad verandert is en de speurtocht niet meer up to date was. 

Groningen met kinderen
Groningen met kinderen

Voordeel is natuurlijk wel dat je in de binnenstad bent en dat je ook een deel van de route kunt lopen. Uiteindelijk hebben we alle dertien de dieren in de stad wel kunnen vinden. De routebeschrijving is duidelijk en op maar een punt zijn we even verkeerd gelopen. Zeker als het lekker weer is, dan is dit een hele leuke speurtocht om te doen in de stad en ook een leuke manier om de stad Groningen met kinderen te verkennen. En dit is dus ook een gratis kinderactiviteit in Groningen. 

Groningen met kinderen
Groningen met kinderen

4. Speeltuin Selwerd

Wij hebben getwijfeld of we deze speeltuin moesten opnemen in onze top met activiteiten in de stad Groningen met kinderen. Op zoek naar een speeltuin kwamen we online uit bij speeltuin Selwerd. De speeltuin ligt in het noorden van de stad en je kan in de wijk gratis je auto parkeren. Toen we aankwamen bij de speeltuin, wisten we niet echt wat we moesten verwachten maar de speeltuin op zich is wel erg leuk. Sophie heeft zich hier goed vermaakt met nog een ander jongetje wat hier uit de buurt kwam. 

Wel is het zo dat als je geen auto tot je beschikking hebt of als je weinig tijd hebt in Groningen dat je dan deze speeltuin prima kunt overslaan. Dan raden we de speeltuin in het Stadspark Groningen aan dat een stuk groter is dan deze speeltuin. Zoals je al uit dit rijtje ziet heb je genoeg gratis kinderactiviteiten in Groningen, waardoor een stedentrip naar Groningen niet super duur hoeft te zijn. 

Groningen met kinderen
Groningen met kinderen

5. Hoornse Plas

Je kunt in de omgeving van Groningen met kinderen ook gaan zwemmen. Beide keren dat wij de stad Groningen bezochten was het weer niet goed genoeg dat je buiten lekker kon zwemmen, maar we kunnen voorstellen dat je in de zomer bij de Hoornseplas je prima een halve dag kunt vermaken met het gezin. Vanuit het centrum van de stad rijd je in ongeveer een kwartier naar de plas toe die in het zuiden van de stad ligt. 

Je hebt rondom deze grote plas veel stranden liggen, waar je in de zomer lekker in de zon kunt liggen. Ook is er bij de plas een grote speeltuin, met onder andere een groot klimrek in de vorm van een piramide. Er zijn bij de plas ruim voldoende parkeerplaatsen voor de auto en genoeg toiletfaciliteiten. Wederom een gratis kinderactiviteit in Groningen. 

Rondom de plas zijn verschillende horecagelegenheden, waaronder restaurant Kaap Hoorn, waar je het idee hebt dat je in een beachclub zit. Een prima plek dus om na een lange warme dag te dineren aan het water tijdens je stedentrip naar Groningen met kinderen. 

Overige kinderactiviteiten in Groningen

Uiteraard zijn er meer kinderactiviteiten in Groningen die je kan ondernemen. Wij zetten de leukste activiteiten die je in Groningen met kinderen kunt ondernemen hieronder op een rij. 

#6 Scheepvaart museum: je kunt in dit museum in Groningen met kinderen informatie vergaren over de maritieme geschiedenis van de provincie Groningen. Voor kinderen is er een leuke fotospeurtocht door het museum, waardoor dit museum zeker een leuke kinderactiviteit in Groningen is. 

#7 JumpXL Groningen: dit is een leuke plek om in Groningen met kinderen wat energie kwijt te raken op een regenachtige dag. De vestigingen van JumpXL staan eigenlijk door heel Nederland en eigenlijk is het principe overal hetzelfde. Kinderen kunnen hier voor een uur (of twee) komen springen op allerlei trampolines, terwijl de ouders aan de zijkant een lekker drankje doen met elkaar. Wij vinden dit altijd een prima kinderactiviteit in een stad om met onze dochter aan het einde van de dag nog even een uurtje heen te gaan. Wij vinden een uurtje dan meestal ook meer dan genoeg. Een actieve kinderactiviteit in Groningen!

#9 Storyworld: je kunt in het centrum van Groningen met kinderen ook naar een museum toe die in het teken van strips, games en animaties staat. Storyworld is een museum waar kinderen aan de slag kunnen gaan op 14 verschillende interactieve installaties en zo kunnen ontdekken  wat er bijvoorbeeld allemaal nodig is om een beeldverhaal te begrijpen en hoe je er zelf één kunt maken.

#10 Universiteitsmuseum: je kunt in Groningen met kinderen ook naar een wetenschapsmuseum toe. In het Universiteitsmuseum kunnen kinderen met een VR bril bijvoorbeeld op poolexpeditie gaan en kijken hoe het er in het poolgebied aan toe gaat. In het museum is ook eens knutselhoek voor kinderen en kinderen kunnen in het museum een speurtocht doen. 

#11 Boulderen: een steeds populairdere kinderactiviteit in Nederland is het boulderen. Dit is dat kinderen door middel van allerlei greepjes op een wand omhoog moeten klimmen tegen deze wand. En ook in Groningen met kinderen kun je dit doen. Bij Apex Boulders in Groningen kun je een dagje gaan klimmen tegen de verschillende wanden aan. Uiteraard zijn er verschillende niveaus qua klimmen en is het verstandig om met kinderen met de makkelijkste niveaus te beginnen. Leuk is dat je als ouder ook mee kan klimmen met je kinderen. 

#12 Kindergarten Groningen: je kunt in Groningen met kinderen ook gaan karten. Vanaf acht jaar en een minimale lengte van 1,25 meter mogen kinderen hier in een kart stappen om een aantal rondjes over het parcours te rijden. Wij hebben dit nu op een aantal kartbanen gedaan in Nederland met onze dochter en wij vinden dit echt een super leuke kinderactiviteit in Groningen. Uiteraard zijn de kinderkarts qua snelheid begrensd, waardoor kinderen niet gelijk uit de bocht vliegen. 

Bij dit centrum is het overigens ook mogelijk om in Groningen met kinderen te gaan bowlen. Uiteraard is een combinatie van beide kinderactiviteiten in Groningen prima mogelijk. 

#13 Zwembad de Papiermolen: bezoek je de stad Groningen met kinderen in de zomer dan kan het lekker zijn als het warm weer is om naar het zwembad te gaan. Buitenzwembad de Papiermolen is dan een fijn zwembad in Groningen waar je heen kunt gaan. Dit zwembad heeft vijf zwembaden, waarvan er drie erg ondiep zijn en voor jonge kinderen geschikt zijn. Verder heeft het zwembad verschillende duikplanken, een glijbaan en ook een prima ligweide waar je in de zomer lekker in het zonnetje kunt gaan liggen. 

#14 The Gamebox Groningen: ook deze gamehallen zie je als paddenstoelen uit de grond schieten in Nederland en ook in Groningen heb je een grote speelhal, waar je een playcard kunt kopen en waarbij je verschillende games kunt spelen. Dit is uiteraard ook een leuke kinderactiviteit in Groningen als het bijvoorbeeld minder weer is in de stad en je toch iets wil gaan doen met het gezin. 

#15 Rondleiding Euroborg: ben je met een gezin van vijf personen en zijn jullie helemaal gek van voetbal, dan kun je een rondleiding boeken door het stadion van FC Groningen. Dit is de voetbalclub van de stad Groningen en tijdens deze rondleiding kom je op plekken in het stadion waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Denk aan bijvoorbeeld de kleedkamers, de spelerstunnel en het veld van het stadion. Houdt er rekening mee dat deze rondleidingen alleen door de week kunnen geboekt worden en niet in het weekend. 

Provincie Groningen met kinderen
Provincie Groningen met kinderen

Indoor Speeltuin Groningen

Wanneer je op stedentrip naar Groningen met kinderen bent en het is minder weer, dan kan het fijn zijn als er een indoor speeltuin in de buurt is. Je hebt twee indoor speeltuinen in Groningen liggen en ook nog een leuke binnenspeeltuin in de buurt van Groningen. We zetten deze binnenspeeltuinen in Groningen op een rij.

#16 Ballorig Groningen: deze indoor speeltuin in Groningen is toegankelijk voor kinderen tot en met twaalf jaar en je kunt je met de vele speeltoestellen prima een paar uurtjes vermaken in Groningen met kinderen. Wat een voordeel is, is dat je alleen voor de kinderen betaalt en dat de ouders gratis mee mogen komen. Je parkeert de auto gratis voor de deur en bij deze kinderactiviteit in Groningen kun je als ouder ondertussen genieten van een hapje en een drankje, terwijl de kinderen spelen. 

#17 Monkey Town Groningen: ook bij deze indoor speeltuin in Groningen betaal je alleen voor de kinderen en niet voor de ouders. Eigenlijk is het principe helemaal hetzelfde als bij Ballorig Groningen. Je kunt hier de auto ook gratis voor de deur parkeren en ook bij deze kinderactiviteit in Groningen kun je je prima een aantal uurtjes vermaken. 

#18 Indoor Speelparadijs Leeuwenborg: op een half uurtje rijden van het centrum van Groningen ligt nog een indoor speeltuin die je in de omgeving van Groningen met kinderen kunt bezoeken. Deze omgebouwde boerderij heeft ook verschillende speeltoestellen binnen en in de zomer kun je hier ook lekker buiten op het terras zitten van deze binnenspeeltuin. Alleen kinderen betalen hier entree.

Kinderactiviteiten in omgeving Groningen

Uiteraard heb je ook nog genoeg kinderactiviteiten in de omgeving Groningen. We zetten de leukste kinderactiviteiten in de omgeving op een rij.

#19 Nienoord: je kunt in de omgeving van Groningen met kinderen ook naar een speeltuin toe. Pretpark Nienoord staat al jaren bekend als één van de leukste kinderactiviteiten in Groningen. Eigenlijk is het park een grote speeltuin met enorm veel speeltoestellen en ook rijdt er een treintje door het park rond. De entreeprijzen voor dit ‘pretpark’ zijn niet al te hoog en in de zomer is het ook mogelijk om naar het zwembad bij het park te gaan. Ze hebben namelijk zowel een binnenbad als een groot buitenbad. 

#20 ’t Speulparadies: je kunt in de omgeving van Groningen met kinderen naar nog een grote speeltuin. Deze buitenspeeltuin in Groningen ligt in het oosten van de provincie en vanaf de stad Groningen rijd je er in ongeveer een half uurtje naar toe. Je hoeft voor deze grote speeltuin maar een euro entree betalen en ze hebben hier veel speeltoestellen, maar ook een luchtkussen, een avonturenpad en een kabelbaan. Ook is er een kinderboerderij bij de speeltuin met de bekende boerderijdieren. Een leuke kinderactiviteit in de omgeving van Groningen. 

#21 Adventurepark Waddenfun: je kunt in de omgeving van Groningen met kinderen ook gaan klimmen. Adventurepark Waddenfun is het grootste indoor klimpark van Nederland en ligt op twintig minuten rijden van de stad Groningen. Dit is ook een leuke kinderactiviteit in Groningen wanneer het slecht weer is. Je hebt hier voor de jongste kinderen een parcours op twee meter hoogte en voor de wat oudere kinderen heb je hier parcours op 4,5 en 8 meter hoogte. Bij het klimcentrum zelf zijn nog meer kinderactiviteiten te doen zoals een escaperoom, boogschieten en kanoën. 

#22 Legio Museum: je kun in de omgeving van Groningen met kinderen ook naar een museum dat helemaal in het teken staat van Lego. Het is een museum dat opgericht is door verzamelaars die hun verzamelingen bijeengebracht hebben. Als je kinderen gek zijn van Lego dan kan dit een leuke kinderactiviteit in Groningen zijn. Er zijn hele dorpen en bouwwerken van Lego gemaakt en kinderen kunnen hier uiteraard ook met Lego spelen. 

#23 DoeZoo: je kun in Groningen met kinderen ook naar een kleinschalige dierentuin toe gaan. Dit dierenparkje ligt op een half uur rijden van de stad Groningen en kinderen kunnen hier veel informatie krijgen over de dieren van het park en ze hebben hier ook nog een natuurtuin, wilde bijentuin en een dino bos. 

Groningen met kinderen
Groningen met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Groningen

Je hebt een aantal leuke kindvriendelijke restaurants in Groningen. Het is altijd fijn om tijdens een stedentrip naar Groningen met kinderen ergens leuk te gaan lunchen of dineren met het gezin. We zetten een aantal kindvriendelijke restaurants in Groningen hieronder op een rij. 

Flinders: dit is een kindvriendelijk restaurant in Groningen dat in het centrum van de stad ligt. Bij dit restaurant kun je heerlijk eten, maar zoals het restaurant op de website al aangeeft: verwacht geen witte tafelkleden en moeilijkdoenerij, maar een vrolijke plek. Dit kindvriendelijke restaurant waar je dus heerlijk lokaal kunt eten heeft voor de kinderen een kleurplaat als ze zitten te wachten op het eten en in de zomer kun je lekker buiten zitten op het terras van het restaurant. 

Pannenkoekenschip Groningen: als je een lijst maakt met kindvriendelijk restaurants in Groningen, dan mag een pannenkoekenrestaurant uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Bij Pannenkoekenschip Groningen eet je met je kinderen op een schip in het centrum van de stad pannenkoeken en uiteraard hebben ze hier heel veel verschillende soorten pannenkoeken. 

Cantina Mexicana: ook dit is een kindvriendelijk restaurant in Groningen en dit restaurant heeft ook een speelhoek voor kinderen. Dit restaurant ligt in het centrum van de stad en kinderen kunnen hier voor en na het eten lekker knutselen of op de flipperkast spelen in de speelhoek van het restaurant. Houden jouw kinderen van Mexicaans eten dan kan dit zeker een leuke optie zijn tijdens jullie stedentrip naar Groningen met kinderen. 

De jongens uit de buurt: dit kindvriendelijke restaurant ligt niet in het centrum van Groningen, maar op een kwartier rijden van het centrum in de plaats Winsum. Dit is een kindvriendelijke restaurant in de omgeving van Groningen met een speeltuin. Zeker in de zomer kun je hier prima lunchen met het gezin. Het restaurant heeft een speciale kindermenukaart en in ook binnen in het restaurant is er een speelhoek voor kinderen. 

Kindvriendelijk hotel Groningen

City Hotel Groningen

Wij wilden tijdens onze stedentrip naar Groningen graag in de binnenstad zitten. City Hotel Groningen ligt op vijf minuten van de Grote markt en is dus een ideaal hotel om Groningen met kinderen te verkennen. We hadden een luxe executive kamer, inclusief bad waar we erg van genoten hebben. Wij vonden het hotel super gastvrij en ook erg creatief! 

Qua eten en drinken zit je in dit hotel ook goed. Het hotel werkt samen met lokale restaurants in de buurt en als diner hebben wij daarom heerlijk tapas gegeten in het hotel. De volgende dag hebben we ook nog een heerlijk ontbeten in dit hotel. 

Familiehotel Groningen
City Hotel Groningen met kinderen

Best Western Hotel Groningen Centre

De tweede keer dat we de stad Groningen bezochten overnachtten we dat bij het Best Westen Hotel Groningen Centre. We hadden hier een appartement geboekt bij het hotel. Dit appartement zat in een woonhuis tegenover het hotel en was erg ruim met twee aparte slaapkamers, een woonkamer en een keuken. 

Wel konden we gebruik maken van de faciliteiten van het hotel zoals het ontbijt in de ochtend. We hadden dus het beste van twee werelden. En een huiselijke sfeer en toch de luxe van een hotel. Toen Sophie de woonkamer had ontdekt wilde ze niet meer de stad in en hebben we de rest van de middag in het appartement doorgebracht. 

Familiehotel Groningen
Best Western Hotel Groningen Centre
Scroll naar boven