Golden Circle Ijsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen: 8x doen met het gezin!

Wat te doen bij de Golden Circle IJsland met kinderen? Dat was een vraag die wij ons ook stelden. Inmiddels hebben we tijdens onze rondreis door IJsland een mooi rondje gemaakt in dit gebied en genoten van alle mooie bezienswaardigheden die de Golden Circle rijk is. In totaal hebben we voor het bezoeken van de hoogtepunten van de Golden Circle verdeeld in twee dagen, zodat we niet een volle dag in de auto zouden zitten. En dat bleek ook een goede keuze, aangezien we anders niet alles hadden kunnen zien. Wij zetten hier alle hoogtepunten van de Golden Circle IJsland met kinderen op een rij voor jullie!

Golden Circle IJsland met kinderen
Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen #1: Thingvellir

Één van de eerste bezienswaardigheden die je op de Golden Circle IJsland met kinderen tegenkomt is Thingvellir. Thingvellir is één van de nationale parken van IJsland en je doet er vanuit Reykjavik ongeveer veertig minuten over om er te komen met de auto. Het park ligt op de breuklijn tussen het Europese en Amerikaanse continent en hierdoor is er een vallei ontstaan van ongeveer zes kilometer lang. 

Er zijn een aantal bezienswaardigheden in dit nationale park die je kunt bezoeken. Zo heb je de waterval Öxarárfoss die je kunt bezichtigen. Vanaf parkeerplaats twee is het een kleine wandeling naar deze waterval. Daarnaast is het mogelijk om een mooie wandeling te maken door de vallei. Het pad is prima te doen met kinderen en de wandeling kun je zo groot maken als je zelf wil. Ook de vallei vonden wij prachtig om te bezoeken en de uitzichten over de omgeving zijn ook erg mooi. 

In totaal zijn we er anderhalf uur geweest. Eerst hebben we een wandeling gemaakt door de vallei en daarna zijn we met de auto doorgereden naar de waterval toe. Het is ook mogelijk om beide te combineren met een wandeling, maar dan ben je wel een tijdje onderweg. Helaas is het niet mogelijk om met kinderen (onder de 14 jaar) te gaan duiken of snorkelen bij Silfra. Doordat het water hier zo helder is kun je in de kloof zwemmen en heb je een zicht van enkele honderden meters. 

Golden Circle IJsland met kinderen
Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen #2: Laugarvatn Fontana Spa

Na het bezoeken van het nationale park Thingvellir rijden we verder op de Golden Circle en na een half uurtje komen we op de route de Laugarvatn Fontana Spa tegen. Zeker als je met kinderen de Golden Circle bezoekt, is het ook fijn om tussendoor even wat te relaxen en niet van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te rijden.

Bij de Laugarvatn Fontana Spa hebben ze heerlijk warmwater bronnen met een prachtig uitzicht over een meer. Daarnaast hebben ze stoombaden en een sauna waar je even heerlijk kunt relaxen. Ook is het hier mogelijk om in het meer te zwemmen. Dat meer is niet overal even warm, aangezien rondom het meer volop thermische activiteiten aanwezig zijn.

In totaal zijn we bij deze spa een uurtje of drie binnen geweest en we stapten weer met een heerlijk ontspannen gevoel in de auto om de rest van de bezienswaardigheden op de Golden Circle te bekijken. Wij schreven over deze spa de uitgebreide blog Laugarvatn Fontana Spa met kinderen, waarin we meer informatie geven. 

Laugarvatn Fontana Spa met kinderen:
Laugarvatn Fontana Spa met kinderen:

Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen #3: Geysir

We rijden vanuit de spa wederom ongeveer een half uurtje verder en komen in een gebied dat bol staat van de geothermische activiteiten en waarbij de geiser Geysir de grootste bezienswaardigheid is van dit gebied. Eigenlijk klopt dat niet, aangezien deze geiser al een aantal jaar niet meer actief is en je dus van deze geiser weinig zult zien. Gelukkig hebben ze in Strokkur een goede vervanger. 

De geiser Strokkur spuit om de aantal minuten warm water en het water bereikt dan wel een hoogte van dertig meter. Het leuke van deze geiser is dat het dus niet zoveel uitmaakt hoe laat je er bent, aangezien de geiser om de paar minuten spuit. Hierdoor kun je altijd wel een paar uitbarstingen meemaken hier. 

Houdt er rekening mee dat wanneer je in het hoogseizoen (de zomermaanden) de geisers overdag bezoekt dat het behoorlijk druk kan zijn. In de zomermaanden is het in IJsland tot diep in de nacht licht, dus kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld in de avond de geisers te bezoeken, zodat het wat minder druk is. Uiteraard is dat wel wat lastiger als je nog met jonge kinderen bent, die niet tot heel laat kunnen opblijven. 

Golden Circle IJsland met kinderen
Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen #4: Gulfoss

Dicht in de buurt van Geysir ligt ook de waterval Gulfoss. Vanuit Geysir is het ongeveer tien minuutjes rijden naar deze watervallen toe. Vele mensen zien dit als de meest indrukwekkende waterval van IJsland die je kunt bezoeken. Deze waterval valt in twee verdiepingen meer dan dertig meter omlaag in een kloof en je kunt dichtbij deze waterval komen. 

Vanuit de parkeerplaats is het een kleine wandeling naar de waterval toe. Wat dat betreft zijn de meeste bezienswaardigheden in deze lijst makkelijk te voet te bereiken, waardoor het ook voor gezinnen met kleinere kinderen prima te doen is. Vanaf de parkeerplaats is het een kwartiertje lopen naar de waterval toe. 

Wil je heel dichtbij de waterval komen, dan kan het zijn dat je wel nat wordt. Dat ligt uiteraard ook een beetje aan hoe de wind staat. Daarom is het aan te raden om wel iets van een (regen) jas mee te nemen, zodat je kinderen niet helemaal doorweekt zijn als ze de waterval hebben bezocht. In de buurt van de parkeerplaats ligt ook een restaurant en een souvenirshop en dat zie je bij de meeste bezienswaardigheden op deze route. Daarom is het ook niet zo heel moeilijk om onderweg ergens wat te eten. 

Golden Circle IJsland met kinderen
Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen #5: Faxafoss

Voordat we naar de laatste stop gaan van deze dag stoppen we nog bij een andere waterval die op de route ligt. Faxafoss is een indrukwekkende waterval die een stuk minder bezocht wordt dan Gulfoss en deze waterval wordt ook niet aangedaan door de grote groepsreizen.

Toen wij deze waterval bezochten hadden we de waterval helemaal voor ons eigen en dat was een groot verschil met de waterval Gulfoss, waar het behoorlijk druk was. Je betaalt voor deze waterval wel wat entree, maar dat was niet superveel. Vanaf de parkeerplaats loop je in twee minuten naar de waterval toe.

Wij vonden het hier wel heel tof, aangezien we de waterval helemaal voor ons alleen hadden. Dat is toch net wat mooier dan dat er honderden toeristen rondlopen. Uiteindelijk heb je de waterval natuurlijk ook zo gezien en we zijn hier ongeveer een kwartier geweest. Hierdoor kun je een bezoek aan deze waterval prima toevoegen als je de route van de Golden Circle IJsland met kinderen doet. Overigens zijn dit pas twee van meer dan tientallen watervallen die je in het land kunt bekijken. Er zijn namelijk nog meer watervallen in IJsland

Golden Circle IJsland met kinderen
Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen #6: Secret Lagoon

We sluiten de eerste dag van ons bezoek aan de Golden Circle af met nog een andere spa. De Secret Lagoon ligt op ongeveer een kwartiertje rijden van de waterval Faxafoss en is een mooie afsluiting van de dag vonden wij. Deze spa is ook één van de goedkoopste spa’s in IJsland en ook uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. 

Zo heb je hier een groot warmwater poel, waar je in het water verschillende attributen vindt voor kinderen, waarmee ze kunnen drijven in het water. Ook zit er een klein speeltuintje bij deze spa, maar dat stelt niet zo heel erg veel voor. Bij deze spa kwamen we dan ook veel gezinnen met kinderen tegen. 

Het is mogelijk om binnen in de bistro een drankje te bestellen en dit op te drinken in het water. In totaal zijn we hier iets meer dan twee uur geweest, waarna we weer teruggereden zijn naar ons hotel in Reykjavik. Wil je meer informatie over de Secret Lagoon hebben, dan bekijk onze blog Secret Lagoon met kinderen voor meer informatie. 

Secret Lagoon met kinderen
Secret Lagoon met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen #7: Reykjadalur

Op dag twee rijden we ongeveer drie kwartier met de auto naar Reykjadalur toe. Voor deze bezienswaardigheid moet je ongeveer een halve dag uittrekken. Wij hadden vooraf online gelezen dat het een klein pittig klimmetje was om bij de warmwaterbronnen in de bergen te komen, maar dit is toch wel een behoorlijk wandeling, waar je minstens een uur tot anderhalf uur voor nodig hebt (enkele reis). 

De wandeling vanaf de parkeerplaats naar deze warmwaterbronnen is drie kilometer en dat lijkt niet zo heel ver, maar toch is het wel een behoorlijke wandeling, waarbij je regelmatig de berg op en afloopt. De route is overigens prachtig en echt de moeite om te lopen. Onze dochter van zeven jaar is niet een enorme loper, maar heeft wel de hele route zelf gelopen.

Je hebt tijdens deze wandelroute prachtige uitzichten over de omgeving en je komt verschillende riviertjes tegen. De beloning zit aan het einde van deze drie kilometer in de vorm van verschillende warmwaterbronnen in de rivier. Hoe meer je de rivier oploopt, hoe warmer het water wordt.

 Je kunt je hier ook omkleden, maar de omkleedmogelijkheden zijn wel erg primitief. Je kunt hier heerlijk relaxen in het water en genieten van de omgeving. Doordat je er niet super makkelijk kunt komen is het ook niet zo heel erg druk met toeristen. Uiteraard moet je na afloop nog wel de drie kilometer teruglopen naar de parkeerplaats.

Golden Circle IJsland met kinderen
Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen #8: Kerid

De laatste bezienswaardigheid in onze blog Golden Circle IJsland met kinderen is de Kerid krater. Deze 55 meter diepe krater is voor een gedeelte gevuld met water en het water heeft een prachtige kleur. Je kunt de auto in de buurt van de krater gratis parkeren en je betaalt wel bij een hokje een paar euro entree voor toegang tot de krater. 

De wandeling naar de krater toe is kort en je kunt er voor kiezen om ook het pad naar beneden te lopen de richting het water in de krater. Hier is het ook mogelijk om een rondje rondom het water van de krater te lopen, maar dat hebben wij niet gedaan. In totaal zijn we hier ongeveer drie kwartier geweest. 

Wij hebben de laatste twee bezienswaardigheden op de tweede dag gedaan en je kunt er ook voor kiezen om op de tweede dag de dag af te sluiten met nog even lekker relaxen bij de Secret Lagoon. Zelf zijn wij na het bezoek aan de Kerid Krater doorgereden naar het zuiden van IJsland, waar we de watervallen en gletsjermeren hebben bezocht de dagen erna. 

Golden Circle IJsland met kinderen
Golden Circle IJsland met kinderen

Golden Circle IJsland met kinderen

Waar overnachten in IJsland met kinderen?

Slapen in IJsland is niet goedkoop! Wij hebben best lang gezocht naar geschikt accommodaties voor ons gezin van drie personen. 

In de hoofdstad Reykjavik hebben we drie nachten geslapen. Vanuit hier hebben we ook de Golden Circle bezocht en we sliepen hier in hotel Muli. Dit was een prima hotel net iets buiten het centrum, waar we de auto gratis voor de deur konden parkeren. We hadden een prima kamer en beneden bij het hotel was er plek om te eten en eten op te warmen. Er ligt een grote supermarkt op een paar minuten lopen van het hotel en wij vonden het een plezierige plek om te slapen. Voor meer informatie over dit hotel kijk even hier. 

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Reykjavik even hier

De andere dagen in IJsland hebben we in verschillende accommodaties gezeten die ons niet super zijn bevallen. Zouden we het nu nog een keer moeten doen, dan zouden we zeker onderweg in het plaatsje Vik overnachten, aangezien daar wat meer faciliteiten zijn en dat dat met kinderen toch wel handig is. Nu zaten we vaak in een accommodatie, waarbij het nog een half uur rijden was naar bijvoorbeeld een restaurant of een supermarkt. 

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Vik even hier

Golden Circle IJsland met kinderen
Golden Circle IJsland met kinderen