gola di gorropu

Gola di Gorropu: bezoek de kloof zonder toeristen en helemaal gratis!

Gola di Gorropu wordt ook wel de Grand Canyon van Europa genoemd en tijdens onze rondreis door Sardinië heb ik de kloof bezocht zonder dat er andere toeristen waren en zonder te betalen. In dit reisblog gaan we jullie proberen alle informatie te geven over het bezoeken van Gola di Gorropu. Deze mooie wandeling naar de kloof is één van de hoogtepunten van je reis door Sardinië en wij hebben Gola di Gorropu ook opgenomen in ons reisblog over de mooiste plekken van Sardinië.

Gola di Gorropu
Gola di Gorropu

Gola di Gorropu: wat is de beste uitvalsbasis?

De meest toeristische plek die het dichtste bij Gola di Gorropu ligt is Cala Gonone. Vanaf deze plaats is het nog ongeveer 30 minuten rijden naar het beginpad van de kloof.

In Cala Gonone sliepen wij een aantal dagen in hotel Esse Palmasera, wat ook weer op loopafstand ligt van de haven. Vanuit de haven kun je een mooie excursie maken naar de stranden rondom Golfo di Orosei, die wij ook benoemd hebben in onze twee reisblogs over de mooiste stranden van Sardinië en de mooiste plekken van Sardinië.

Bij het hotel Esse Palmasera ligt ook een groot zwembad, wat wel lekker is als je een flinke wandeling hebt gemaakt en je de rest van de dag lekker kunt relaxen.

mooiste plekken Sardinië
mooiste stranden Sardinië

Gola di Gorropu: welke looproutes heb je allemaal?

Om bij de kloof Gola di Gorropu te komen heb je eigenlijk twee paden waar je over kunt wandelen. Het kortste pad, maar wel wat zwaarder en het wat langere makkelijke pad.

Zwaarste route naar Gola di Gorropu.

De mooiste route is de zwaarste route en die kan ik ook iedereen aanraden. Als je een redelijke conditie hebt, dan is deze route ook prima heen en terug te bewandelen.

In totaal zit er ongeveer 700 meter hoogteverschil in en op de heenweg loop je uiteraard het merendeel van het pad omlaag. Dit is uiteraard voor iedereen goed te doen en dit is in principe ook nog wel met kinderen te bewandelen.

De route is ongeveer 4 kilometer lang. Je hebt soms echt prachtige uitzichten over de bergen en je loopt over een pad van stenen en keien. Heel af en toe is het een dun pad waar je over loopt en dan moet je uiteraard als je met kinderen gaat lopen ze wel bij de hand nemen.

De terugweg is uiteraard een stuk zwaarder, aangezien je nu omhoog loopt. Dit kan met kleine kinderen wel zwaar zijn, maar er is een optie om met de jeep de weg terug te rijden. Het regelen van een jeep kan in de kloof zelf.

Waar is het beginpad van deze route. Ik gebruik zelf altijd de super handig app maps.me en heb de dag van te voren bar Silana opgezocht en me daarheen genavigeerd met de auto. Bij deze bar is het allemaal super duidelijk aangegeven. Er is een gratis parkeerplaats met een hoop grind waar je de auto kunt parkeren en daarna staat het pad goed aangegeven met een groot bord.

Ik gebruikte tijdens het lopen ook de app maps.me op mijn telefoon (je kunt deze app ook gebruiken zonder internet) en had zo gelijk de loopafstand, tijd en route naar de kloof. Niet dat je dat echt nodig hebt, want na het beginbord is er eigenlijk maar een pad naar beneden dat je kunt lopen. Het spreekt zo voor zich dat je echt niet fout kunt lopen.

Makkelijkste route naar Gola di Gorropu

Het beginpad van de makkelijkste route schijnt lastig te vinden te zijn met de auto. Het beginpunt is bij de Sa Barva brug en vanaf hier is het ongeveer 6,5 kilometer lopen naar de ingang van de kloof Gola di Gorropu. Het hoogteverschil is maar 100 meter, waardoor je dus vrij vlak loopt.

Wel is deze route veel minder mooi. Dat is natuurlijk jammer, want de route naar de kloof toe is juist ook één van de hoogtepunten.

Ook is er niet de mogelijkheid om met de jeep terug te gaan, omdat de jeep alleen voor de mensen van de zwaarste route is en niet naar de Sa Barva brug terugrijdt.

Het is tussen de 2 en 2,5 uur lopen naar de ingang, dus als je dat heen en terug moet doen dan doe je hier tussen de 4 en 5 uur over.

Gola di Gorropu
Gola di Gorropu

Gola di Gorropu: hoe zit het met de jeep?

In principe heb je de jeep dus echt niet nodig als je een beetje een conditie hebt. Je doet er alleen wat langer over. Maar als je de hele dag de tijd hebt, moet dat geen probleem zijn. De jeep kun je bij het hokje beneden bestellen als je dat toch graag wil. In het hoogseizoen rijdt de jeep een aantal keer per dag en de kosten hiervan zijn 15 euro.

Gola di Gorropu
Gola di Gorropu

Gola di Gorropu: hoe is de kloof zelf?

De kloof is mooi en bestaat uit grote stenen. Er is een route door de kloof en die bestaat uit drie gedeeltes die met een kleur aangegeven staan. De route begint met de groene kleur en dat is nog een makkelijk stuk door de kloof.

Bij de kleur geel wordt het al een stuk meer klauteren over de stenen en de rode kleur is echt voor de professionals. Let er op dat de stenen soms best glad zijn en dat je zeker met schoenen met weinig grip zo van de stenen af kan glijden.

Bij de ingang van de kloof stroomt ook wat water. Daar kun je heerlijk even afkoelen!

In totaal moet je ongeveer een uur rekenen om de kloof te bezoeken en de nodige foto’s te nemen.

Gola di Gorropu
Gola di Gorropu

Gola di Gorropu: hoe heb ik zelf de route gelopen

Ik ben bij ons hotel om 5 uur in de ochtend vertrokken en ben toen gaan rijden met de auto. Dat was nog best wel een beetje een uitdaging, omdat je dan de bochtige wegen van Sardinië in het donker moet rijden en dat ik dat zelf niet gewend was.

Ook kwam ik onderweg een aantal geiten tegen die op de weg lagen te slapen en dat was uiteraard wel even schrikken zo in de donker. Let dus wel een beetje op, want een geit op je vooruit wil je liever niet.

Om half zes kwam ik bij bar Silana aan en heb ik de auto op de parkeerplaats geparkeerd en ben begonnen aan de route naar Gola di Gorropu.

Het eerste gedeelte liep ik dus nog in het donker, maar dat was geen probleem. Je kon het pad goed zien en de zon kwam al lichtelijk op. Op de heenweg was het voor sommige punten nog te donker om foto’s te maken, maar ik wist dat ik op de terugweg toch dezelfde route liep en dus dan nog genoeg foto’s en filmpjes kon maken.

Om kwart voor zeven bereikte ik de kloof en tot mijn verbazing was er niemand te bekennen. Omdat de meeste mensen Sardinië toch als relaxvakantie zien, slapen de meeste mensen denk ik toch graag eerst uit.

Aangezien er niemand bij de ingang was, was er ook geen mogelijkheid om te betalen. Ik ben ongeveer ruim een uur in de kloof geweest en heb daarna nog even afgekoeld in het water bij de kloof. Ik voelde me een beetje als de jongeman in de film ‘into the wild’ 😉.

Tip: neem dus een zwembroek mee, zodat je lekker in het water kunt afkoelen in de kloof.

Toen ik rond acht uur weer de tocht terug ging lopen was er nog steeds niemand beneden. Ik heb de kloof dus helemaal voor mezelf gehad. Toen ik weer naar boven liep kwam ik onderweg de eerste toeristen tegen om half negen.

Wil je dus echt de kloof voor jezelf hebben, start dan vroeg met wandelen. Een voordeel van het vroege tijdstip is dat het ook een stuk minder warm is. Het kan verraderlijk zijn dat als je later start je eerst naar beneden loopt en dat wanneer je tegen de middag weer omhoog moet lopen de temperatuur enorm gestegen is.

In 1,5 uur ben ik het pad terug naar boven gelopen en in het laatste gedeelte begonnen er al meer toeristen de berg af te dalen (ook een aantal tieners). Om half tien was ik bij de auto en om tien uur terug bij het hotel. Ook een voordeel was dat ik hierdoor nog de hele dag met mijn vrouw en dochtertje bij het zwembad had!

Ik vond het een geweldige ervaring om zo in mijn eentje door dit stukje natuur te lopen. Het enige nadeel wat ik vond is dat ik in mijn eentje was en dat als ik was gevallen of iets dergelijks het lang kon duren voor ik hulp kon krijgen. Wel had ik het merendeel van de tijd wel gewoon bereik met mijn mobiel.

Enige nadeel is dat ik steeds foto’s heb moeten nemen met de zelfontspanner, waardoor de foto’s niet super zijn!

Gola di Gorropu
Gola di Gorropu

Gola di Gorropu: wat heb je allemaal nodig om de tocht te lopen?

In principe heb je vooral water nodig en misschien wat te eten. Ikzelf had 2 flessen van 1,5 liter bij en dat was ruim voldoende. Ik had ook wat koekjes bij en heb daar wel wat van gegeten, maar dat was meer omdat ik al om 5 uur van huis was en niet ontbeten had.

Daarnaast raad ik je niet aan om de tocht op slippers te lopen. Je hoeft ook echt geen zware bergschoenen te dragen, ondanks het wel makkelijker is. Ikzelf had sneakers aan en dat was prima te doen. Het enige nadeel was dat ik op de stenen in de kloof geen enkel grip had en daardoor soms van de stenen afgleed. Verder heb je weinig nodig.

Gola di Gorropu
Gola di Gorropu

Gola di Gorropu: geschikt voor kinderen?

Ja, je kunt de kloof bezoeken met kinderen door heen en terug te rijden met de jeep. Er is een bureau die dit aanbiedt. Je hoeft dan zelf maar een kleine zes kilometer vlak te lopen met je kinderen en kunt zo dus de kloof bewonderen. Wij hebben deze optie pas gezien achteraf, anders hadden we misschien wel overwogen om de kloof te bezoeken met onze dochter.

De kosten zijn dan 25 euro per persoon. Informatie over deze excursie met de jeep vindt je hier

Gola di Gorropu is dus echt een aanrader en is tegenwoordig voor bijna iedereen te bezoeken. Door de vele mogelijkheden is het zelfs mogelijk om met kinderen de kloof te bezoeken. Overigens is Gola Di Gorropu niet de enigste mooie kloof in Europa. In Oostenrijk ligt bijvoorbeeld ook een prachtige kloof: de Liechtensteinklamm

Daarnaast kun je in Italië nog meer mooie wandelingen maken, zoals een wandeling naar de Etna op het naastgelegen eiland Sicilïë. Lees over deze wandeling en andere bezienswaardigheden van dit eiland in het reisblog bezienswaardigheden op Sicilië van een collega blogger.  

andere artikelen over Italië

SOCIAL CHECK-IN