Giethoorn met kinderen

Giethoorn met kinderen: 7 leuke activiteiten met het gezin!

Giethoorn met kinderen: wat is er allemaal te doen? Wij hebben de afgelopen tijd het dorp twee keer bezocht en wij vinden dat je toch minimaal één keer in je leven in het Venetië van Nederland geweest moet zijn. Onze dochter vond het trouwens ook helemaal leuk om hier naar toe te gaan. We zetten de activiteiten in Giethoorn met kinderen hieronder voor je op een rij.

Giethoorn met kinderen
Giethoorn met kinderen

Giethoorn met kinderen#1 Het huren van een bootje

Als je in Giethoorn met kinderen bent, dan moet je uiteraard een bootje huren. Deze bootjes zijn overal in het dorp te huur, dus je hoeft niet snel bang te zijn dat er geen bootje meer beschikbaar is. De verschillende bootmaatschappijen hebben een kaart voor je waarop verschillende routes staan die je kunt varen.

Voor gezinnen met kleine kinderen raden we een tocht van twee uur aan. Dat is ruim voldoende voor de meeste kinderen en dan kun je een mooi stuk door het dorp varen en ook nog een stuk door het nationaal park Weerribben-Wieden.

Onderweg kom je op deze route (je kunt hem eigenlijk niet missen) ook nog een uitkijktoren tegen, waarbij je een mooi uitzicht hebt over de omgeving van het nationale natuurpark. 

Wij waren er in de winterperiode en kregen van de bootverhuurmaatschappij warme fleecedekens mee. Zeker op het open water was dat erg fijn. Ook hadden we onze eigen drankjes meegenomen, waardoor we op de boot gezellig konden borrelen. 

Overigens zijn er behoorlijk wat opties wat je allemaal kunt huren. Wij hadden een boot gehuurd bij bootverhuur Smit in Giethoorn. Eigenlijk was dat puur toeval dat we hier gestopt zijn. We waren tijdens onze wandeling door het dorp een week eerder hier al geweest en hadden op het terras wat gegeten en gedronken en wisten dat ze hier boten verhuurde.

Bij Smit Giethoorn verhuren ze verschillende boten:

  • Fluisterboten: dit zijn wat kleine boten en deze boten zijn vrij basic. Deze boten zijn geschikt tot en met 8 personen.
  • Elektrische boten: deze boot hadden wij gehuurd en die is iets duurder dan de fluisterboten. Voordeel van deze elektrische boten is dat ze wel kussens meegeven, waardoor het een stuk comfortabeler zit. Deze boten zijn voor gezinnen tot en met 8 personen. 
  • Kano: voor 1 of 2 personen te huur. Dit is voor de sportievelingen onder ons. Voor gezinnen met kleine kinderen lijkt ons dit niet echt een ideale optie. 
  • Roeiboot: deze boten zijn voor groepen van vijf personen. Het is in ieder geval een goedkope optie, maar je kunt uiteraard een stuk minder zien in dezelfde tijd van een elektrische boot. Het kan wel zijn dat het in de zomer erg druk is, dat je toch bijna de hele tijd stilstaat en dat het dan niet zoveel uitmaakt.

Als we kijken naar wat de andere maatschappijen verhuren, dan komt dit wel sterk overeen met wat er bij Smit wordt aangeboden. Je kunt uiteraard vooraf online even kijken welke boot je met je gezin wil huren en deze vooraf reserveren. Dan weet je zeker dat je voor een bepaald tijdstip een boot hebt met je gezin!

Giethoorn met kinderen
Overijssel met kinderen

Giethoorn met kinderen#2 wandelroute langs de kanalen

Wil je geen geld uitgeven aan het huren van een bootje dan kan je uiteraard ook nog altijd wandelen door het dorp. Wij hebben zelf een wandeltocht gemaakt van een aantal kilometers, maar er is zelfs een veel grotere wandeltocht van ongeveer 15 kilometer. Voordeel van wandelen is dat je wat meer de tijd hebt om foto’s te maken en onderweg op de verschillende terrasjes wat kunt eten en drinken.

Wij vonden de route die we gelopen hebben (ondanks het mindere weer) erg leuk over al die bruggetjes langs de kanalen. Wij hebben uiteraard niet de volledige 15 kilometer gelopen maar ongeveer een derde hiervan. Op een bepaald moment heb je de verschillende bruggetjes ook wel gezien en dan is het zeker met onze dochter van vijf jaar genoeg geweest. 

Giethoorn met kinderen
Giethoorn met kinderen

Giethoorn met kinderen#3 Fietsen door Natuurpark Weeribben-Wieden!

Natuurpark Weerribben-Wieden is ook te verkennen op de fiets vanuit Giethoorn. Wij hebben eigenlijk gewoon willekeurig door het natuurgebied heen gefietst, maar de verschillende maatschappijen die fietsen huren hebben ook routes door het nationale park heen. Wij waren er in december en toen was het best fris en modderig, maar we kunnen ons voorstellen dat het in de zomer extra lekker is om op fiets het gebied te verkennen. 

Wij hebben vanwege het weer een kleine 2 uurtjes gefietst, maar bij warm weer is het zeker aan te bevelen om een van de routes te fietsen die ze op de website van het nationale park hebben staan. Ze hebben hier routes met een duur van 2,5 tot en met 4,5 uur,  

Giethoorn met kinderen
Giethoorn met kinderen

Giethoorn met kinderen: overige activiteiten

Giethoorn is een erg toeristisch dorp en in de zomer wordt het dorp overspoelt door Aziaten uit de hele wereld. Toen wij er waren was het super rustig en waren er nauwelijks toeristen. Uiteraard heeft ook Giethoorn in de loop van de tijd verschillende activiteiten voor toeristen ontwikkeld. We benoemen hieronder nog wat dingen die je in Giethoorn met kinderen nog meer kunt doen:

#4 Museumboerderij ’t Olde Maat Uus: dit museum laat zien hoe het leven vroeger was in Giethoorn. In de boerderij kunnen kinderen rondkijken hoe de huizen er vroeger uitzagen, wat voor speelgoed ze hadden en hoe de school er vroeger uitzag. Uiteraard is dit een korte activiteit en heb je een museumjaarkaart (gratis toegang) is het leuk om even binnen te kijken. Er is een mogelijkheid om in traditionele klederdracht met het gezin op de foto te gaan. 

#5 Zwemmen in de verschillende meren. In de zomer heb je vier verschillende meren waar de kinderen kunnen zwemmen. Je kunt in Giethoorn met kinderen zwemmen in het Bovenwijde (het Wiede) en in het Beulakerwijde (de Beulaker), het Molengat en buiten het dorp, in Wanneperveen, in de Belterwijde (de Belter). In het meer Bovenwijde is het voordeel dat de kinderen bijna overal kunnen staan.  Er wordt wel aangeraden om waterschoenen aan te doen, omdat er nog weleens een scherp blikje in het water kan liggen. 

#6 Escaperooms omgeving Giethoorn: in de omgeving van Giethoorn heb je drie verschillende escaperooms. Lees hier verder over de verschillende opties. 

#7 Minigolf: Bij de Arendshorst Buitenactiviteiten in Giethoorn heb je een 18 holes minigolfbaan. Hier kun je ook met je kinderen boogschieten en hebben ze puzzeltochten voor op het water met een bootje. 

Giethoorn met kinderen
Giethoorn met kinderen

Waar overnachten in Giethoorn met kinderen?

Je kunt in Giethoorn met kinderen op een aantal plekken prima overnachten. We zetten een aantal opties op een rij hieronder.

Budget hotel: Hotel B&B d’Olde Smidse

Middenklasse hotel: Chalet 15

Luxe hotel: Hotel Giethoorn

Kijk voor de hele lijst met hotels in Giethoorn even hier. 

B&B nieuwleusen

Bed and Breakfast Nieuw-Leusen ligt niet in Giethoorn zelf maar op een half uurtje rijden van Giethoorn, maar wel te midden van andere activiteiten met het gezin zoals de pretparken Dinoland, Slagharen, Hellendoorn, de stad Zwolle en Wildlands Emmen. Dit ruime appartement vonden wij heerlijk en je hebt zelfs een privé kroeg tot je beschikking. Ook hier hebben wij een uitgebreide review over geschreven. 

Bed and Breakfast Nieuwleusen met kinderen
Bed and Breakfast Nieuwleusen met kinderen

Giethoorn met kinderen: Hotel Giethoorn2stay

Hotel Giethoorn2stay ligt een beetje op de rand van het dorp en vanuit hier hebben wij Giethoorn verkend. In dit hotel zit ook een restaurant, waar je drie keer per dag kunt eten. Het restaurant heeft genoeg opties voor kinderen waaronder frietjes, tosti’s en sushi. De auto kun je hier gratis parkeren.  (Helaas is dit hotel niet zo lang geleden volledig afgebrand).

Giethoorn met kinderen
Giethoorn met kinderen

Scroll naar boven