Frankfurt met kinderen

Is de stad Frankfurt met kinderen het bezoeken waard? Er zijn zeker leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Frankfurt met kinderen, maar na een weekend in de stad heb je het merendeel wel gezien. Frankfurt is binnen drie tot vier uur te bereiken vanuit Nederland met de auto en met de trein ben je binnen vier uur vanuit Amsterdam op het station in Frankfurt. We zetten de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Frankfurt met kinderen voor jullie op een rij.

Frankfurt met kinderen
Frankfurt met kinderen

Frankfurt met kinderen: met de trein

Zoals we al hierboven aangaven ben je met de auto in een paar uur in Frankfurt, maar een andere optie is om met de trein naar Frankfurt te reizen. Vanaf meerdere grote plaatsen in Nederland kun je rechtstreeks met de trein naar Frankfurt reizen. Naast dat het een hele relaxte manier van reizen is met kinderen, is het uiteraard ook goed voor het milieu. 

Kijk voor meer informatie over met de trein reizen naar Frankfurt even hier. 

Frankfurt met kinderen #1+2: twee dierentuinen

In de omgeving van Frankfurt liggen maar liefst twee dierentuinen die je kunt bezoeken met het gezin. 

Zoo Frankfurt ligt in het centrum van Frankfurt en je loopt vanaf het centrum in 20 minuten naar de dierentuin toe (met het openbaar vervoer in 10 minuten). Deze dierentuin is niet supergroot en in maximaal een halve dag heb je alle dieren wel gezien. Ze hebben ook niet alle dieren, maar dieren zoals de leeuw, neushoorn, giraf en zebra zijn wel in deze dierentuin te vinden. 

De toegangsprijzen van deze dierentuin zijn zeker als je het vergelijkt met de prijzen van de Nederlandse dierentuinen niet super hoog. Kijk op de website van de dierentuin wanneer de verschillende dieren gevoed worden. 

De tweede dierentuin is Opel Zoo en deze ligt op 20 minuten rijden van het centrum van Frankfurt. Deze dierentuin is wat grootser opgezet en het doet ons denken aan het safaripark de Beekse Bergen in Nederland. De dieren hebben hier veel meer de ruimte in deze heuvelachtige dierentuin wat prachtig tussen de bomen ligt. 

Een verschil met de dierentuin die in de stad ligt is dat je hier sommige dieren mag voederen op bepaalde tijdstippen en dat er een mogelijkheid is voor kinderen tussen de 5 en 13 jaar om een ritje te maken op een kameel of pony. Vanuit het restaurant, wat hoger ligt dan de dierentuin heb je een mooi overzicht over de dierentuin. Ook heeft deze dierentuin een grote speeltuin met veel speeltoestellen. 

Wil je een dierentuin bezoeken heb je dus twee verschillende opties. De Opel-Zoo is wat ons betreft wel een mooiere dierentuin dan de dierentuin in de stad, maar een nadeel is dat je er wel een stuk met de auto voor moet rijden. 

Frankfurt met kinderen
Frankfurt met kinderen

Frankfurt met kinderen: kindvriendelijke musea

#3 Naturmuseum Senckenberg: dit is het natuurhistorische museum van Frankfurt en je vindt hier veel opgezette dieren, maar ook dino’s. Het is een uitgebreid museum en voor kinderen is er op de benedenverdieping een ruimte waar ze onder andere met dino’s kunnen puzzelen. Het grootste gedeelte van het museum is wel vooral kijken en niet veel doen, waardoor je moet overwegen of dit iets voor je kinderen is. Wijzelf geven vaak liever de voorkeur aan een museum waar onze dochter wat meer kan doen. 

#4 Museum voor communicatie: in dit museum vindt je alles over de geschiedenis van de post, telefoon en televisie. Veel oude modellen waar je naar kunt kijken. Er is een kindergedeelte in het museum waar kinderen kunnen knutselen met oude onderdelen en waar steeds wisselende workshops worden gehouden. 

#5 Experimenta Museum: dit is het wetenschapsmuseum in Frankfurt en het lijkt wel een beetje op het NEMO in Amsterdam. Er zijn in het museum in totaal 130 stations waar kinderen proefjes kunnen doen met betrekking tot de thema’s wetenschap, technologie, wiskunde en techniek. Er zijn verschillende proefjes die we kennen uit andere musea zoals proefjes met spiegels en het in de lucht houden van een bal met lucht, maar ook wel proefjes die we niet eerder hebben gezien zoals het liggen op een soort van spijkerbed. 

De ruimtes waar de exposities zijn in het museum zijn wat simpel en het voelt allemaal wat meer back to basic qua proeven. Toch is er voldoende te doen voor kinderen om je hier een ochtend of middag te vermaken. 

#6 Kindermuseum: veel van dit museum staat in het teken van de (Duitse) taal en is dus minder geschikt voor Nederlandse kinderen. Wel zijn er verschillende workshops in het museum met betrekking tot schilderen, sieraden maken en papier maken. Dit is een museum wat je vooral moet bezoeken als je heel veel tijd in Frankfurt met kinderen hebt. Maar is de tijd kort, dan zouden wij dit museum overslaan.

Frankfurt met kinderen
Frankfurt met kinderen

Frankfurt met kinderen: de stad verkennen

#7 Wandeling door de stad: Frankfurt is een zakenstad en heeft enorm veel hoge gebouwen. De skyline van Frankfurt ziet er daarom ook indrukwekkend uit. Een wandeling door de stad start je in het centrum (Altstadt), waar het gezellige plein Römersberg ligt met heel veel restaurants en cafés met een hoop terrasjes. 

Loop in ongeveer 10 minuten vanuit het centrum over de Alte Brucke naar de andere kant van de rivier voor een mooi uitzicht over de skyline van de stad. Voor shopliefhebbers moet je in het noordoosten van de stad zijn in de wijk Bornheim. 

#8 Ebbelwei Express: wil je op een grappige manier Frankfurt ontdekken, dan moet je voor deze tramtocht gaan. Tijdens de rondrit van een uur door de stad staat er gezellige Duitse muziek op en iedere reiziger krijgt een flesje cider, appelsap of water en een zakje pretzels.  Je hoeft deze tram niet vooraf te reserveren en je kunt kaartjes bij de conducteur kopen. 

De vrolijk versierde tram rijdt alleen in het weekend en in de vakantieperiodes. Kijk dus vooraf op de website van de express of de tram rijdt als je in Frankfurt bent. 

#9 Hop on Hop off bussen: je kunt Frankfurt met kinderen ook vanuit een dubbeldekker bus met open dak ontdekken. De volledige busrit duurt een uur en onderweg stopt de bus bij 16 haltes. Er is een audiogids in het Engels beschikbaar in de bus. Je kunt een kaart voor 24 uur aanschaffen, waarbij je onbeperkt gebruik mag maken van de bus. 

#10 Fietstocht door Frankfurt: je kan de stad Frankfurt ook met een georganiseerde fietstocht ontdekken. De Nederlandse maatschappij BajaBikes organiseert fietstochten van drie uur door het centrum van de stad. Bij deze fietstocht is het mogelijk om kinderfietsen te huren of een kinderstoeltje, zodat ze bij jou achterop kunnen. 

Frankfurt met kinderen
Frankfurt met kinderen

Frankfurt met kinderen: Leuke stadsparken

#11 Spielpark Goetheturm: dit is een leuk park om te bezoeken in Frankfurt met kinderen. Het park is niet super groot en er is genoeg gelegenheid voor kinderen om hier te spelen. Daarnaast is er midden in het park een gave uitkijktoren die een mooi uitzicht geeft over de stad. Deze toren is geopend van april tot en met oktober. 

#12 Waldspielpark Scheerwald: op tien minuten lopen van Spielpark Goetheturm heb je nog een stadspark. Aan het begin van het park staat ook een grote plattegrond met de tekst dat kinderen in dit park spelen. Ook hier is een leuke speeltuin en ook een soort van waterspeeltuin. Het lijkt op een soort fontein die alle kanten op spuit en waar kinderen in de zomer verkoeling zoeken en spelen. 

#13 Palmengarten: in het noorden van de stad op 20 minuten rijden met het openbaar vervoer (30 minuten lopen) vanaf het centrum vindt je dit park met een grote botanische tuin. Het park is maar liefst 22 hectare groot en heeft meer dan 13.000 plantsoorten. In dit grote stadspark zijn twee grote speeltuinen met flink wat speeltoestellen voor de kinderen. Er is ook een café in het park en er is voldoende gelegenheid om in het park op het gras te picknicken met het gezin. 

Frankfurt met kinderen #5: overige activiteiten

#14 Main Tower: deze toren is een wolkenkrabber in het centrum van Frankfurt. Het gebouw is 200 meter hoog en heeft vijf verdiepingen onder de grond en 56 verdiepingen boven de grond. De toren ligt in het zakencentrum van de stad en heeft een uitkijkplatform waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. Ook zit er in deze toren een restaurant en een lounge waar je een drankje kunt doen met uitzicht over de stad. 

#15 Dom van Frankfurt: een ander uitzichtspunt over de stad is bij de Dom van Frankfurt in het centrum. Je kunt hier voor een paar euro de 328 treden beklimmen van de toren en hebt hier ook een heel mooi uitzocht over de stad. 

Frankfurt met kinderen
Frankfurt met kinderen

Frankfurt met kinderen #16: kerstmarkt

De oudste kerstmarkt ter wereld ligt in Frankfurt. Tijdens de kersmarkt staan er ongeveer 240 kramen en daarmee is de kerstmarkt één van de grootste van Duitsland. De kerstmarkt vindt plaats in het oude centrum op het Römersberg plein en de markt loopt midden door de winkelstraten van Frankfurt heen. De winkels in de binnenstad zijn dan ook helemaal in kerstsfeer in deze periode en je kunt je voorstellen (als je er van houdt) dat het dan een gezellige boel in de stad is. 

Er zit een toffe rooftopbar in een warenhuis (Galeria Kaufhof) waar je een mooi uitzicht hebt op de kerstmarkt. De kerstmarkt is meestal in de maand december tot aan kerstmis ongeveer. Indien je een stedentrip naar Frankfurt met kinderen plant, dan kun je deze zo plannen dat je de kerstmarkt in de stad ook meepikt. 

Frankfurt met kinderen
Frankfurt met kinderen

Waar slapen in Frankfurt met kinderen

Budget hotel: Residence Inn by Marriott Frankfurt City Center

Middenklasse hotel: Mainhaus Stadthotel Frankfurt  

Luxe hotel: Paulaner am Dom Wirthaus und Hotel

Voor het zoeken naar andere hotels in Frankfurt met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Frankfurt met kinderen

Frankfurt kaart: net zoals iedere grote stad heeft ook Frankfurt een kaart, waarmee je onbeperkt met het openbaar vervoer kunt reizen en je veel korting krijgt op veel bezienswaardigheden in Frankfurt. Kijk even wat je wil bezoeken in Frankfurt met kinderen en bereken dan even of de kaart voordelig voor jullie gezin is. 

Bezoek je de stad Frankfurt met de auto dan heb je een milieusticker nodig. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Scroll naar boven