Flores en Tikal met kinderen

Wat te doen in Flores en Tikal met kinderen? Het in het noorden van Guatemala gelegen stadje Flores is kleurrijk, klein en super levendig. Het oude gedeelte van Flores ligt op een eilandje in het meer van Petén Itza. Het is verbonden met het vasteland middels een dijkweg. Het op het eiland gelegen deel, is het deel waar je wil zijn voor een mooi bezoek aan deze stad. In het sfeervolle historische centrum aan het meer is genoeg te doen. Er hangt een beetje een backpackers vibe en tegelijkertijd is het hier ook heel geschikt wanneer je reist met kinderen. Daarnaast is Flores het ideale startpunt voor een dagtrip naar de bekende Mayastad Tikal. in deze blog zetten we alle kinderactiviteiten van Flores en Tikal op een rij!

Beste reistijd Flores en Tikal met kinderen

In Flores is eigenlijk de temperatuur gedurende het gehele jaar gelijk en ligt deze rond de 30 graden. Het is dus in Flores eigenlijk altijd erg warm. Toch zijn er in Flores twee seizoenen en de beste reistijd om Flores met kinderen te bezoeken, is van november tot en met mei, wanneer het het droge seizoen is. Dat betekent niet dat je Flores niet kunt bezoeken in onze zomermaanden (juni, juli en augustus), maar je kunt dan wel meer regen verwachten.  

In Flores valt gedurende het gehele jaar regen en je moet een beetje geluk hebben met de dagen dat je de stad bezoekt. Meestal is het een korte hevige bui. Ga je in het regenseizoen dan vallen er meer buien, maar is alles wel een stuk groener en zijn de prijzen vanwege het laagseizoen ook minder stuk hoog. Er is dus voor ieder seizoen wel iets te zeggen om Flores met kinderen te bezoeken.

Vervoer naar en in Flores en Tikal

Flores is te bereiken per auto of per bus. Gezien de ligging is de kans groot dat je er een heel stuk voor moet reizen, maar het is het meer dan waard. Eenmaal in de stad doe je alles te voet. Soms is dit een klim, maar ook met kinderen gewoon prima te doen. Maak gebruik van de watertaxi’s om Flores verder te verkennen.

Je betaalt voor deze watertaxi per boot en niet per persoon. Ga je dus met meerdere mensen met de boot, dan wordt het bedrag per persoon een stuk lager. Tikal bezoek je vervolgens met de auto of de bus. Je kan natuurlijk ook naar Tikal gaan met een georganiseerde tour. Dan hoef je zelf niets te regelen. Dat kan met kinderen wel makkelijk zijn.

Kinderactiviteiten Flores

#1 Wandeling door de stad

Wandel met kinderen door het kleurrijke historische centrum van Flores. Zoals eerder benoemd ligt de stad Flores eigenlijk op een klein eilandje. Binnen dat eiland kun je je veilig vrij rond bewegen en zo voelt het ook meteen. Er hangt een heerlijk vakantiesfeertje in het oude centrum met talloze leuke winkeltjes en restaurants.

Pastelkleurige en felgekleurde schattige huisjes wisselen elkaar af. Daarnaast vind je er ook een mooie kerk en andere koloniale gebouwen. Als je een bal meeneemt kun je vlakbij de kerk een sportveld vinden, waar de kinderen zich even kunnen vermaken. Op die manier maak je ook snel contact met de lokale bevolking. Dat doe je toch al een stuk sneller met kinderen.

De bevolking van Guatemala stamt voornamelijk af van de vroeger Maya’s en je ziet met name dat de vrouwen hier nog prachtig en zeer kleurrijk gekleed zijn. Je kan daarom al prima op een bankje gaan zitten en genietn van de lokale bevolking die door het dorp heen loopt.

Flores en Tikal met kinderen

#2 De boulevard van Flores

Flores heeft een gezellige boulevard aan het meer van Petén Itza. Op deze boulevard zijn veel goede ijszaken te vinden. Ook zijn er veel eetkraampjes waar ze heerlijke lokale etenswaar verkopen, zoals het fruit Ramboetan wat echt een aanrader is. Het is oranje/rood gekleurd fruit met een stekelige buitenkant. Je breekt het fruit open en dan blijft er een soort lychee over.

Aan de boulevard zitten verder nog veel restaurants. Veel daarvan hebben ook een verdieping en dat heeft een reden. Vanaf de boulevard kun je namelijk de prachtige zonsondergang bekijken. Bij San Telmo of Terra Skybar heb je een mooi uitzicht tijdens de zonondergang. Zorg wel dat je hier op tijd bent, want het kan hier behoorlijk druk worden met mensen net voordat de zon onder gaat in Flores.

Flores en Tikal met kinderen

#3 San Miguel

Een oversteek van minder dan vijf minuten met de watertaxi en dan ben je in San Miguel. Alleen het goedkope boottochtje over het meer is al leuk wanneer je reist met kinderen. Je betaalt zoals we al eerder melden een vast bedrag per watertaxi, waardoor het met een gezin goedkoop uitpakt (+/- 2 euro per persoon).

Aan de oever liggen genoeg bootjes met schippers die je graag naar de overkant brengen. In San Miguel kun je vervolgens lekker even rondstruinen en leuk aan het water zitten voor een drankje of een lunch. Je hebt dan een mooi uitzicht op de boulevard en het historische centrum van Flores aan de overkant.

Flores met kinderen

#4 Zwemmen bij El Chechenal

Zeker wanneer je reist met kinderen is waterpret altijd een goed idee. En hoewel het centrum van Flores aan het Petén Itza meer ligt, ga je hier niet het water in. Dit doe je wél bij El Chechenal. Hier is een klein strandje en picknicktafels in een schaduwrijk bosgebiedje. Als je hier wat wil eten dan moet je dat ook zelf meenemen, want er is hier geen eten te verkrijgen. Koude drankjes gelukkig wel.

De leuke gekleurde houten steiger, vanwaar je in het water kunt springen is hier het hoogtepunt. Een leuke plek voor een gezin om je op het heetst van de dag even te vermaken. Je komt er door een watertaxi te nemen vanaf de oever van Flores of San Miguel. Wij combineerde het met een bezoekje aan San Miguel. Eerst met de watertaxi naar San Miguel en daar pakten we weer opnieuw een watertaxi naar El Chechenal.

Een andere plek waar je in Flores met kinderen heen kan gaan is Jorge’s Rope Swing. Ook dit is een klein boottripje vanaf Flores en oudere kinderen kunnen hier met een touw het water inslingeren. Op deze plek kun je ook wat te eten en te drinken bestellen. Een leuke plek in de omgeving van Flores om even lekker af te koelen.

Flores met kinderen

#5 Dagtrip naar Maya stad Tikal

Als je rondreist in Guatemala staat een bezoek aan de oude Mayastad Tikal waarschijnlijk hoog op je lijstje. Het is ook niet voor niets dat deze stad op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Vanuit Flores vertrekken dagelijks verschillende tours hier naartoe. De bus rijdt in zo’n 1,5 uur naar de ingang van het park. Door dit park met een gids te bezoeken, krijg je extra info over het vroegere leven van de Maya’s en word je zonder te verdwalen naar de mooiste oude ruïnes geleid.

Het Tikal nationaal park is namelijk bijna 600 vierkante kilometer groot en gelegen in een weelderige jungle. De jungle ervaring maakt een bezoek aan Tikal extra bijzonder. Wij zagen een krokodil en een schildpad in het water, 2 soorten apen in de bomen, een toekan, verschillende andere mooie vogels en overal nieuwsgierige neusberen. Het spotten van al deze dieren maakt het voor kinderen een heel leuk avontuur. Een gids helpt je ook hierbij. Zonder hem hadden we waarschijnlijk niet alles gezien.

Je loopt ongeveer 4 uur door het park waar de ruïnes van de paleizen en tempels je steeds weer verrassen. Het is mogelijk sommige ruïnes te beklimmen. Beklim tempel II (38 meter) voor een geweldig uitzicht op tempel I en ‘The grand plaza’. Beklim tempel IV (65 meter) voor een prachtig uitzicht over Tikal.

Tikal met kinderen

Zorg ervoor dat je zelf wat eten en drinken meeneemt, want rondom Tikal is niet super veel te krijgen. Je hebt bij de ingang wel een winkeltje waar je wat eten en drinken kunt kopen. Daarnaast is het slim om muggenspray mee te nemen, aangezien je door de jungle loopt met de kinderen. Ook is het verstandig om de kinderen goed in te smeren met zonnebrand en eventueel een pet of hoedje mee te nemen tegen de warmte. Zeker midden op de dag kan het erg warm zijn en loop je regelmatig in de zon.

Voor een georganiseerde tour vanuit Flores inclusief gids betaal je zo’n Q200 (+/- 24 euro). Dit is exclusief entree. Entree kost Q150 (+/- 18 euro), maar kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen. Zorg dat je je paspoort meeneemt, want bij de ingang moet je je officieel legitimeren. Je hebt verschillende tours die je kan boeken op verschillende tijdstippen.

Zo heb je tours, waarbij je ook de zonsopgang van Tikal ziet of juist de zonsondergang. Bij de eerste tour vertrek je heel erg vroeg en bij de tweede tour ben je juist heel laat thuis. Je kan uiteraard ook gewoon overdag gaan naar Tikal met kinderen. Kijk voor meer informatie over een georganiseerde tour vanuit Flores met kinderen naar TIkal even hier.

Tikal met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Flores en Tikal

Je kunt in de omgeving van Flores met kinderen prima eten en drinken. Je hebt verschillende leuke kindvriendelijke restaurants in Flores, waar je met het gezin heen kan. We zetten hieronder een aantal van deze kindvriendelijke restaurants in de omgeving van Flores op een rij.

Wafles&Tocino; ideaal om te ontbijten of lunchen. Heerlijke wafels met zoet of hartig beleg en verschillende verse sappen. Je kunt zowel binnen als buiten zitten met kinderen.

Los Amigos; dit is een restaurant en een hostel tegelijk. Toch voel je je hier met kinderen ook zeer welkom. Super sfeervolle ruimte met muurschilderingen en gekleurde lampjes. De kaart biedt ook genoeg Europese opties voor als de kinderen even iets simpels willen eten. Ze hebben er zelfs bitterballen.

San Telmo; dit kindvriendelijke restaurant is de perfecte plek om een hapje te eten terwijl je de zonsondergang bekijkt.

Kindvriendelijk hotel Flores

Je kunt in Flores met kinderen prima overnachten. Je hebt verschillende leuke kindvriendelijke accommodaties in de regio. Wij hebben gekeken naar de best beoordeelde accommodaties in iedere prijsklasse en deze hebben we hieronder weergegeven. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Budget hotel: Zapote Tree Inn

Middenklasse hotel: Hotel Quinta Maya

Luxe hotel: Bolontiku Boutique Hotel & Spa

Kijk voor de gehele lijst van kindvriendelijke hotels in Flores even hier.

Over de auteur: dit avontuurlijke gezin maakte in 2022 een wereldreis van 5 maanden en hebben samen al meer dan 20 landen bezocht. Op hun Instagram pagina vieropeenreis kun je hun avonturen volgen.

Scroll naar boven