Florence met kinderen

Florence met kinderen: 20 leuke activiteiten op een rij!

Is een stedentrip naar Florence met kinderen leuk? Als we eerlijk zijn dan is het niet de meest geschikte stad om met (jonge) kinderen naar toe te gaan. De stad is prachtig en als je in de buurt op vakantie bent, moet je er zeker een dag met je gezin heen gaan, maar we zouden de stad niet aanraden om er met jonge kinderen een paar dagen naar toe te gaan. Wat dat betreft heeft de stad eigenlijk te weinig leuke activiteiten die echt geschikt zijn voor kinderen. Maar voor een dagje naar deze stad tijdens je vakantie is het een stad die zeer zeker de moeite waard is. We zetten alle bezienswaardigheden voor je bezoek aan Florence met kinderen op een rij. 

Florence met kinderen
Florence met kinderen

Florence met kinderen: niet te missen bezienswaardigheden

Florence heeft een aantal bezienswaardigheden die wereldberoemd zijn en die je tijdens je bezoek aan de stad niet kunt overslaan. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#1 Duomo kathedraal: dit is de bekendste bezienswaardigheid van Florence en zeker een bezoekje waard. Je kunt verschillende delen van de kathedraal bezoeken, waarvoor je tickets moet kopen, maar de kathedraal zelf is gratis te bezoeken. Bezoek daarom de kathedraal vroeg op de dag als het nog niet zo druk is (als je Florence met kinderen in de zomervakantie bezoekt) en bekijk de kathedraal van de binnenkant. 

Je kunt tickets kopen voor de koepel, het museum, het dakterras, de klokkentoren en de doopkapel. Let er op dat je de kathedraal alleen kunt bezoeken als je gepaste kleding aan hebt. Wil je tijdens je stedentrip niet de hele tijd in de rij hoeven staan, dan is het wel aan te raden om de tickets vooraf online te bestellen en ook een tijdslot te reserveren op tijd. 

#2 Ponte Vecchio: dit is de oudste en ook meest opvallende brug van Florence. Op de brug zijn verschillende winkeltjes gevestigd en een aantal van deze winkelpanden hangen buiten de brug over het water heen. Je loopt vanuit de Duomo kathedraal in een paar minuten naar deze oude brug toe.

Voordeel van deze bezienswaardigheid is dat je niet in de rij hoeft te staan en dat je de brug mooi op de foto kunt krijgen, zonder dat er heel veel toeristen op staan. Het is leuk om hier een foto te maken bij de brug met je gezin en je hoeft hier ook niet heel veel tijd kwijt te zijn aan deze bezienswaardigheid. De winkeltjes op de brug zelf zijn niet heel interessant. Je vindt er namelijk veel juweliers in het straatje. 

#3 De stad bekijken vanuit de hoogte: Florence is een prachtige stad en je kunt op verschillende plekken de stad van grote hoogte bekijken. Over het algemeen is het ook een leuke activiteit om met de kinderen te ondernemen al die treden op omhoog. Wijzelf hebben de koepel beklommen van de Duomo Kathedraal en hier heb je echt een prachtig uitzicht over de stad (zie de foto hieronder). Je moet hier 463 treden beklimmen en je hebt dan een mooi uitzicht over Florence en de omliggende heuvels, maar ook op de naastgelegen Campanile, de klokkentoren.

Andere plekken om Florence met kinderen vanaf grote hoogte te bekijken zijn Torre di San Niccolò en Torre di Arnolfo. Een voordeel van deze twee laatste torens is dat je een relatief laag bedrag betaalt (een paar euro per persoon) voor entree tot de toren en dat het bij deze torens een stuk minder druk is dan bij de koepel van de Duomo Kathedraal.  

Florence met kinderen
Florence met kinderen

Florence met kinderen: openbare zwembaden

In de zomermaanden is het behoorlijk heet in Florence en dan kan het wel lekker zijn om even een paar uur verkoeling te zoeken met je gezin bij een zwembad. We zetten een aantal goede opties op een rij. 

#4 Zwembad Costoli: dit openbare zwembad ligt redelijk in het centrum in de buurt van het stadion van voetbalclub Fiorentina. Het zwembad heeft twee verschillende zwembaden. Een groot kikkerbad voor jonge kinderen en een 50 meter bad voor oudere kinderen. Rondom het zwembad heb je genoeg ligweides waar je lekker in de zon kunt liggen en er zit een snackbar bij het zwembad waar je wat kunt eten en drinken. Uiteraard kun je ook zelf eten en drinken meenemen vanuit de supermarkt.

De entree is een paar euro per persoon en houdt er wel rekening mee dat je een badmuts op moet tijdens het zwemmen en dat je je moet legitimeren met een identiteitsbewijs. 

#5 Zwembad Le Pavoniere: dit zwembad ligt in Parco delle Cascine en vanuit het centrum bereik je dit zwembad in ongeveer 25 minuten met het openbaar vervoer. Vanuit de Duomo is het iets meer dan een half uur lopen, maar dan loop je al wel een deel van de tijd langs de rivier en door het park. Ook dit zwembad heeft een zwembad voor jonge kinderen en oudere kinderen en ook een bar, restaurant en pizzeria. Ook hier is legitimatie en badmuts verplicht. 

#6 Zwembad Di Bellarive: dit zwembad ligt ook aan de rivier de Arno en heeft eigenlijk dezelfde kenmerken als de eerste twee genoemde zwembaden. Zo is er zowel een zwembad voor jongere als voor oudere kinderen en ook heb je hier een restaurant bij het zwembad zitten. Met het openbaar vervoer ben je bij dit zwembad vanuit het centrum in een half uurtje. 

Florence met kinderen
Toscane met kinderen

Florence met kinderen: toscane verkennen

Florence is de ideale uitvalsbasis om de rest van Toscane te verkennen. Wij verbleven bijna een week in Florence en bezochten met de trein de rest van de regio. De treinen in het noorden van Italië zijn betrouwbaar en snel en Florence ligt in het midden van een aantal prachtige steden en dorpen. We noemen er een aantal die we zelf bezocht hebben:

#7 Lucca (1 uur 20 minuten met trein): dit is een prachtig plaatsje die je goed op de fiets kunt verkennen met je gezin. De plaats is niet super groot, waardoor je het makkelijk in een paar uur kunt bekijken. In de buurt van Lucca ligt ook het kinderpark van Pinokkio. 

#8 Sienna (1 uur 15 minuten met de trein): toen wij Siena bezochten met de trein vanaf Florence was de stad net in de ban van de Palio, een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt in de stad en waar ieder paard een wijk van de stad vertegenwoordigd. Ook dit is een hele mooie plaats, waar het leuk is om een rondje te lopen door het oude centrum met de prachtige kathedraal. Ook hier kun je makkelijk in een dag de hoogtepunten van de stad bekijken. 

#9 Pisa (49 minuten met de trein): dit plaatsje heeft natuurlijk een groot hoogtepunt en dat is de toren van Pisa. Uiteraard is het rondom de toren behoorlijk druk en proberen vele toeristen hier grappige foto’s te maken, waarbij het lijkt of ze de toren omduwen. Het is ook mogelijk om de toren te beklimmen en vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving. 

#10 Bologna (35 minuten met de trein): ook deze stad is prachtig en je kunt ook deze stad prima verkennen op de fiets. Ook hier kun je vanuit een toren in het centrum van de stad de stad op grote hoogte bekijken en ook rijdt er door het centrum een toeristisch treintje die je de berg mee opneemt. 

#11 San Gimignano (1 uur 10 minuten met de trein): dit vonden wij misschien wel de leukste plek van allemaal. San Gimignano is niet de meest bekende plek in Toscane maar de plaats staat bekend om zijn vele torens. Het is een Middeleeuws dorp dat in de bergen ligt en het heeft maar liefst 14 torens, waarvan je er een aantal kunt beklimmen. 

Toscane met kinderen
Florence met kinderen

Florence met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven genoemde activiteiten kun je in Florence met kinderen nog meer doen. We noemen de overige activiteiten hieronder kort.

#12 IJsje eten bij Sbrino: Italië staat bekend om zijn heerlijke ijs en daarom moet je uiteraard in Florence met kinderen een ijsje gaan eten in de stad. Een van de populairste ijsjesmakers van de stad is Sbrino. Deze ijscoboer maakt indruk met zijn kwaliteit en verrast met zijn originaliteit. Ook vanwege de ijsjes met alcoholische smaken. Uiteraard heb je door het hele centrum genoeg aanbieders van lekker Italiaans ijs, dus je hoeft wat dat betreft niet ver te kijken. 

#13 Piazza della Republica: dit plein ligt op twee minuten lopen van de Duomo kathedraal en is een relatief jong plein. Je hebt hier een aantal koffiezaken zitten waar je een kopje koffie kunt drinken en op het plein is ook een carroussel te vinden voor de kinderen. 

#14 Mercato Centrale: wij vinden het altijd leuk om in een grote stad een overdekte markthal te bezoeken. Dit kan ook in Florence met kinderen en de markthal ligt op vijf minuten lopen van de Duomo. Er is voldoende lekker eten te kopen op de verschillende verdiepingen van de markthal en het is een prima plek om bijvoorbeeld te lunchen met het gezin. 

#15 Kinderwandeling Ciao Tutti: om een bezoek aan Florence met kinderen leuker te maken heeft de website Ciao Tutti een kinderwandeling ontwikkeld van ongeveer 2,5 kilometer lang. Je kunt deze wandeling aanschaffen voor een paar euro en de wandeling leidt je langs de bekende bezienswaardigheden van de stad. 

Florence met kinderen
Florence met kinderen

#16 Verkeersborden bekijken: het is leuk om in Florence met kinderen goed om je heen te kijken naar de verkeersborden in de stad. Veel van deze verkeerborden zijn namelijk onder handen genomen door kunstenaar Clet Abraham en hierdoor lijken veel van de borden wel kunst. Natuurlijk een leuk spelletje om met je kinderen in de stad te spelen, wie de grappige verkeersborden kan spotten. 

#17 Fietstocht door de stad: je kan Florence met kinderen ook op de fiets verkennen. Er zijn genoeg aanbieders van fietsen, waar je fietsen kunt huren. Ook kun je een fietstour door de stad maken met een Nederlandse gids. BajaBikes organiseert deze tochten van ongeveer drie uur door de stad, waarbij je langs de bekende bezienswaardigheden van de stad fietst. Ook voor kinderen is het mogelijk een fiets te huren en zijn ze nog te klein dan kunnen ze op een fietstoeltje achterop bij de ouders. 

#18 Hop on Hop off bussen: een makkelijke manier om Florence met kinderen te bezoeken zijn deze bussen. Je kunt een ticket kopen voor de bussen voor een, twee of drie dagen en de bus rijdt een route door de stad en stopt bij de bekendste bezienswaardigheden van de stad. In totaal zijn er twee verschillende routes en stoppen de bussen op 44 plekken. 

#19 Boboli tuinen: dit zijn de mooiste tuinen van Florence en je vindt in de tuinen veel beelden en een grote fontein. Houdt er wel rekening mee dat je entree moet betalen voor deze tuinen en dat je voldoende water meeneemt tijdens je bezoek aan de tuinen. 

#20 Parco delle Cascine: dit is het grootste stadspark in de stad en ligt aan de oevers van de rivier. Op dinsdagochtend heb je in het park de grootste markt van Florence. Zoals we al eerder aangaven heb je hier het openbare zwembad Le Pavoniere liggen en op de fiets kun je hier een prima rondje rijden. Zelf lopen of picknicken is niet aan te raden, aangezien er ook een behoorlijke groep vreemde figuren door het park loopt.   

Florence met kinderen
Florence met kinderen

Florence met kinderen: firenze card

Wil je in Florence met kinderen heel veel musea en bezienswaardigheden bezoeken tijdens je vakantie in Italië, dan kan het voordelig zijn om de Firenze Card aan te schaffen. Bij de aanschaf van de kaart door een ouder zitten de kinderen gelijk inbegrepen bij de kaart. Een voordeel van de kaart is dat je de lange rijen bij sommige musea kunt ontwijken, maar je moet wel vrij veel musea bezoeken in 72 uur om de vrij dure kaart er uit te halen. Kijk dus vooraf goed wat je allemaal in Florence wil bezichtigen en of de kaart voordeel biedt voor jou en je gezin. Voor meer informatie over de kaart kijk even op de website van de aanbieder

Georganiseerde reis Florence

Je kan natuurlijk prima alles zelf regelen, maar je kan ook als je een stedentrip naar Florence met kinderen wil maken een pakketreis boeken. Je boekt dan de vliegreis en het hotel in één pakket. Dat scheelt weer wat regelwerk. Vaak heb je dan ook nog de keuze vanaf welk vliegveld je in Nederland of Duitsland wil vliegen. Kijk voor de opties voor een pakketreis naar Florence even hier.

Florence met kinderen
Florence met kinderen

Waar overnachten in Florence met kinderen?

Je hebt in Florence met kinderen genoeg accommodaties waar je kunt overnachten met het gezin. Waar wij zelf altijd naar kijken bij het boeken van een hotel in een grote stad is hoe het hotel beoordeeld wordt door andere reizigers en voor de betrouwbaarheid willen we dan ook een hotel die al vaak beoordeeld is. We zoeken dan altijd naar accommodaties die minimaal een 8 of hoger scoren, aangezien je dan over het algemeen wel goed zit. In de verschillende prijsklassen hebben we een aantal goede opties op een rij gezet voor gezinnen in Florence.

Budget hotel: Hotel Bavaria

Middenklasse hotel: Hotel Centro

Luxe hotel: Palazzo Gamba Apartments al Duomo

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Florence met kinderen even hier. 

Florence met kinderen
Florence met kinderen
Scroll naar boven