Fez met kinderen

Een bezoek aan de stad Fez met kinderen is leuk! Deze oudste koningsstad van Marokko heeft een prachtige medina, waar je heerlijk kunt verdwalen in de smalle steegjes en waar ook voor kinderen van alles te zien is. Je kunt daarom in deze historische stad prachtige foto’s maken met het gezin. Je hebt in Fez niet super veel echt kinderactiviteiten, maar toch is deze stad zeker het bezoeken waard met kinderen. Wij bezochten deze stad 2 dagen en zetten de leukste kinderactiviteiten in Fez op een rij!

Vervoer in Fez met kinderen

Een groot deel van de stad kun je te voet ontdekken, waardoor je geen gebruik hoeft te maken van ander vervoer. Qua openbaar vervoer rijden er stadsbussen door het centrum, maar met kinderen zouden we dan toch eerder de taxi adviseren. De petit taxi’s in Fez zijn rood van kleur, maar met een groot gezin kan het zijn dat niet iedereen in de taxi past. Dan moet je de grote taxi’s nemen.

Fez met kinderen

Beste reistijd Fez

Je kunt Fez met kinderen het beste bezoeken in de maanden april/ mei of september/ oktober. In de zomermaanden kan het namelijk erg warm zijn in de stad. De temperaturen stijgen dan vaak ver boven de 30 graden en dat is niet heel prettig om dan een stad te bezoeken met kinderen. In de maanden voor en na de zomer is de temperatuur vaak tussen de 20 en 30 graden en dat is uiteraard een stuk aangenamer om een stad te bezoeken. Wij bezochten Fez in de zomermaanden en toen wij de medina overdag bezochten in de stad was het eigenlijk veel te warm.

Kinderactiviteiten Fez

#1 De Medina

De Medina van Fez is de bekendste bezienswaardigheid van de stad en daarom ook zeker een aanrader om te bezoeken tijdens je stedentrip naar Fez met kinderen. Deze medina is de grootste ter wereld en je kan hier urenlang dwalen door de smalle steegjes van deze oude stad. Er wordt dan ook bij de verschillende kraampjes van alles aangeboden.

Je kunt in deze medina foto’s blijven maken , omdat er zoveel fotogenieke plekken zijn. Ook voor kinderen is de medina een aanrader. Al die kleuren en geuren zijn een ware belevenis. Wij dwalen door deze medina, maar zijn ook regelmatig de weg kwijt in deze wirwar van straatjes. Toch is er wel iets van een hoofdweg, omdat deze iets breder is dan de andere steegjes.

Fez met kinderen

Je kan altijd de weg nog vragen aan de mensen in de medina zelf, maar je hebt dan wel de kans dat ze hier geld voor vragen achteraf. Wij hebben verschillende keren kinderen de weg gevraagd en we gaven ze dan meestal iets van 10 dirham (ongeveer 1 euro). Je kan bij deze medina uiteraard ook prima shoppen. Zorg er uiteraard wel voor dat je altijd afdingt, want als je het eerste bod van de verkoper accepteert dan betaal je veel te veel.

Bekijk ook zeker de Bab Bou Jeloud poort, wat de toegangspoort is van de medina. Deze prachtige toegangspoort is mooi versierd met mozaïek en is zeker het bekijken waard. Een mooie plek om bij de Medina een drankje te doen is bij Café Clock. Hier hebben ze een fijn dakterras, waar je een goed uitzicht hebt.

Bezoek je overigens op vrijdag de medina, dan kan deze best wel uitgestorven zijn, omdat dit de heilige dag is voor moslims. Er kunnen dan ook bepaalde wegen zijn afgesloten en kan het nog een stuk moeilijker zijn om de weg te vinden in het doolhof van de medina.

Fez met kinderen

#2 Leerlooierij

In Fez kun je ook op verschillende plekken een leerlooierij bezoeken. Wij hebben dit ook gedaan en het is zeker leerzaam voor kinderen om eens te zien hoe het proces precies in zijn werking gaat. Ze maken de huiden van een koe, dromedaris, schaap of geit eerst schoon (in een mengsel van water en duivenpoep), gaan dan de huid bewerken en uiteindelijk kleuren ze ook nog het leer.

Wel moet je er rekening mee houden dat het behoorlijk kan stinken (dat vonden wij in ieder geval). Daarnaast zijn de gekleurde bakjes waar het leer gekleurd wordt, erg fotogeniek. Je kunt bijvoorbeeld de Chouara leerlooierijen bezoeken. Daar heb je verschillende winkels en van bovenaf zie je de leerlooierijen al liggen.

Uiteraard is het mogelijk om bijvoorbeeld een leren tas te kopen in één van deze winkeltjes, maar wil je niets kopen en alleen even kijken, spreek dan met de eigenaar van de winkel af dat je bijvoorbeeld 5 of 10 dirham entree betaalt om het proces te mogen zien. Houdt er rekening mee dat op warme dagen de geur van de leerlooierijen best heftig kan zijn voor kinderen.

Wat te doen in Fez met kinderen
Fez met kinderen

#3 Koranscholen Fez

Één van de mooiste plekken in Fez zijn de twee koranscholen die je kan bezoeken. Hier mag je ook als niet-moslim naar binnen en hier kun je prachtige foto’s maken. De scholen Al-Atterine Medarsa en Bou Inania Medersa hebben prachtige mozaïeken en hoe vroeger je hier op de dag bent, hoe rustiger het is en dan heb je de scholen nog echt voor jezelf.

Beide scholen liggen in het centrum van de stad Fez en vanaf de bekende medina van Fez loop je in ongeveer 10 minuten naar beide scholen toe. Je betaalt bij beide scholen een klein bedrag aan entree. Wij hadden zelf helaas geen tijd in ons programma om deze scholen te bekijken en hebben daar achteraf wel spijt van dat we deze scholen niet bekeken hebben.

#4 Jnan Sbil tuinen

De medina van Fes is druk en zeker in de zomermaanden kan de temperatuur ook behoorlijk hoog zijn. Het is dan lekker om even de rust van de natuur op te zoeken met kinderen. De Jnan Sbil tuinen zijn dan een goede optie! Deze tuinen liggen op loopafstand van de bijzondere toegangspoort (Bab Boujloud) van de medina.

De tuinen zijn één van de oudste tuinen van de stad en je kan hier prima wandelen. De tuinen zijn goed onderhouden en je hebt hier overal bankjes staan, waar je even kan uitrusten van de drukte. Er is in het park ook een mooie vijver. Let er wel op dat op maandag de tuinen gesloten zijn.

Overige kinderactiviteiten Fez

Je hebt naast de hierboven genoemde bezienswaardigheden in Fez, nog wel een aantal bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn met kinderen. We zetten ze hieronder kort op een rij.

#5 Paleis van Fez: je kunt in Fez met kinderen ook een mooi paleis bekijken. Dit paleis ligt ook in het centrum van de stad en ziet er van de buitenkant erg mooi uit. Helaas is het niet mogelijk om het paleis van de binnenkant te bekijken.

Wat te doen in Fez met kinderen

#6 Borj Fez Mall: houden jullie van shoppen, dan kan deze mall een leuke optie zijn. De Borj Fez mall is een modern winkelcentrum waar je ook een foodcourt hebt waar je prima kan eten. Daarnaast is er een grote Carrefour supermarkt in de mall, waar je boodschappen kan doen en waar ze veel producten hebben die ze in de wat kleinere supermarkten in de stad niet hebben. In de mall zit ook een Fun Park voor de wat jongere kinderen, waar ze kunnen spelen. .

#7 Uitzicht over Fez: het is mogelijk om de stad Fez met kinderen vanaf grote hoogte te bekijken. Je kan naar de Marinid Tombs lopen waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Aangezien je de berg oploopt kan dit met kleine kinderen zwaar zijn. Je kan je daarom ook door een taxi laten afzetten voor een paar dirham. Je kunt dan het beste aangeven bij de taxi dat je afgezet wil worden bij het Les Merinides Hotel. Dit hotel kennen de meeste chauffeurs en vanaf hier is het nog een paar minuten lopen. Je kan vanaf het hotel dan ook weer een taxi terugnemen naar het centrum toe.

Bezienswaardigheden Fez
Dagtrip vanaf Fez

Kindvriendelijk restaurant Fez

Je hebt in Fez verschillende kindvriendelijke restaurants. Je hebt in de medina van Fez heel veel sfeervolle restaurants waar je een hapje kunt eten. We zetten hieronder een aantal kindvriendelijke restaurants op een rij.

Café Clock: zoals we al eerder vermelden is dit restaurant een leuk restaurant om te gaan eten en dat komt mede vanwege het mooie uitzicht. Overigens is het ook mogelijk om hier een kookworkshop te doen!

Chez Rachid: dit is een Marokkaans restaurant gelegen in het hart van Fez. De kwaliteit en prijs van het eten zijn hier erg goed. Een fijne plek om van echte Marokkaanse gerechten te genieten met het gezin.

Fez met kinderen

Kindvriendelijk hotel Fez

Je hebt in Fez verschillende kindvriendelijke hotels. Wij hebben een selectie gemaakt van hotels die allemaal uit vele boordelingen van gasten minimaal een 8 als algemene score hebben. Dan is de kans zeer groot dat het hotel geen tegenvaller is. In iedere prijsklassen hebben we een leuke optie hieronder geselecteerd. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Georganiseerde rondreis Marokko

Bij TUI bieden ze ook rondreizen door Marokko aan, waarbij je alleen met het gezin op pad kan gaan of met een groep. Dan wordt uiteraard alles voor jullie geregeld. Kijk voor meer informatie over de georganiseerde rondreizen van TUI even hier.

Scroll naar boven