Europapark MET KINDEREN: ALLE INFORMATIE OP EEN RIJ!

Europapark met kinderen is een heel leuk idee! Het park is bij de meeste ouders nog niet super bekend, maar toch is het na Disneyland Parijs het grootste pretpark van Europa. Vanuit Utrecht rijdt je er met de auto in iets meer dan vijf uur naar toe, waardoor het voor de meeste Nederlandse gezinnen niet een pretpark is dat je in een weekendje bezoekt. Wat dat betreft is het pretpark groot genoeg om je er twee tot drie dagen prima te vermaken met het gezin. We zetten alle informatie over een bezoek aan Europapark met kinderen op een rij voor jullie!

Karlsruhe met kinderen

Europapark met kinderen: ALGEMENE INFORMATIE

Europapark is ingedeeld in 18 verschillende themagebieden en de meeste van deze themagebieden zijn Europese landen. Je hebt de volgende themagebieden: Duitsland, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Griekenland, Rusland, Luxemburg, Nederland, Scandinavië, IJsland, Portugal, Spanje, Oostenrijk, Avonturenland, Sprookjesbos, Koninkrijk van Minimoys, Ierland en Engeland. 

In het betreffende themagebied is ook alles gebaseerd op het land. Dat wil zeggen dat de attracties, het eten, de kleding van de werknemers in de sfeer is van het betreffende land. Zo kun je in het gebied Nederland bijvoorbeeld poffertjes en bitterballen eten. 

Het park heeft meer dan 100 attracties, waarvan 13 achtbanen. Het park heeft ook zeven darkrides (attracties die overdekt zijn). Ook heeft het pretpark enorm veel shows die je kunt gaan kijken. Het is daarom onmogelijk om alles te zien in een dag in Europapark met kinderen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om in de buurt te overnachten. 

Europapark zelf heeft zes verschillende hotels en een camping voor bezoekers. Uiteraard is het ook mogelijk om buiten het park goedkoop te overnachten. Ook aan restaurants is er in het pretpark geen gebrek. In het park zitten tientallen eetgelegenheden en voor kinderen is er genoeg te eten wat ze lusten.

Net als in Disneyland kun je in Europapark met kinderen ook iedere dag naar een parade gaan kijken. Ook lopen er door het park verschillende poppen, waar kinderen mee op de foto kunnen. Bij de ingang van het park kun je bandjes voor kinderen halen waar je je telefoonnummer op kunt schrijven, voor wanneer je je kinderen in de drukte kwijt zou raken.

Ook is er een app van het park, waarmee je je goed kunt oriënteren door het park. Hier zie je ook gelijk de actuele wachttijden bij de verschillende attracties, zodat je niet te lang ergens bij een attractie in de rij hoeft te staan. Het pretpark is al meerdere keren uitgeroepen tot beste pretpark van Europa.  

De prijs van het park is hoog en te vergelijken met de entreeprijs van Disney. Helaas zijn er weinig kortingsacties rondom tickets. Abonnementshouders van de Efteling kunnen wel een keer per kalenderjaar een dag gratis naar het park. 

Europapark ligt in het Zwarte woud en je kunt een paar dagen pretpark goed combineren met een vakantie in het Zwarte woud met kinderen. Ook kun je het Europapark met kinderen bezoeken tijdens een stedentrip naar steden in de omgeving zoals Straatsburg. Of je kunt het pretpark aan doen als tussenstop op weg naar je vakantie in Italië naar bijvoorbeeld het Gardameer

Europapark met kinderen
Karlsruhe met kinderen

Europapark met kinderen: DE THEMAGEBIEDEN + ATTRACTIES

Europapark is dus ingedeeld in verschillende themagebieden en ieder themagebied heeft zijn eigen attracties. We beschrijven hieronder kort de verschillende themagebieden en de verschillende attracties in deze themagebieden. 

Duitsland: wanneer je Europapark met kinderen bezoekt, is dit het eerste themagebied wat je tegenkomt bij de entree. Het themagebied staat in het teken van het historische Berlijn. Uiteraard is het hier mogelijk om een typische braadworst te eten. In de tuin van kasteel Balthasar kun je een prima wandeling maken. 

In Duitsland kun je de monorail pakken en een rondje maken door het pretpark. Hier zie je het pretpark vanuit boven en krijg je een goede eerste indruk van het pretpark. Er liggen in dit themagebied een aantal attracties, zoals een boottocht door de wereld van sprookjes en marionetten, een treintje die door het park rijdt, een boottocht langs de elfjes, elektrische auto’s die over een baan rijden, een treinritje over een baan door Lommerland en de spectaculaire attractie Voletarium.

Bij deze laatste attractie vlieg je in een theater als het ware rond langs verschillende objecten en gebouwen in Europa. Voor deze attractie moeten kinderen wel minimaal een meter groot zijn. Verder heb je in dit themagebied nog twee musea. Eentje over het park en eentje over carnaval. 

Italië: in dit themagebied staat een grote vijver centraal, waar de verwijzing wordt gemaakt naar de stad Venetië. Uiteraard kun je in dit themagebied een pizza eten of een heerlijk Italiaans ijsje halen. Het themagebied heeft drie verschillende attracties. Zo kun je in dit deel van Europapark met kinderen een ritje maken in een spookslot, een ritje maken in een gondel door Italië en heb je hier de zweefmolen Volo Da Vinci (alleen voor kinderen vanaf 90 cm.). 

Frankrijk: in dit themagebied kun je Franse pannenkoeken eten (Crêpes) en vindt je de bezienswaardigheden Moulin Rouge en het Quartier Francais terug. Je kunt in dit deel van Europapark met kinderen in verschillende spectaculaire achtbanen. De meest spectaculaire achtbaan is de Eurosat, een achtbaan die je met en zonder VR bril kan bezoeken. Dit is wel een bijzondere attractie en bezoekers krijgen voordat ze de attractie in gaan al de headset op en hier begint de show voor hen al. Hierna stappen ze in de achtbaan met de andere bezoekers. Je betaalt wel een extra bedrag voor deze achtbaan met VR bril. Uiteraard kun je deze achtbaan ook zonder bril bezoeken en dan is de achtbaan gratis.

Verder kun je in dit gedeelte van Europapark met kinderen de 75 meter hoge Eurotoren bezoeken voor een mooi uitzicht over het pretpark, een formule 1 expositie bezoeken, de indoor ride met dino’s Madame Freudenreich bezoeken en een ritje maken in de achtbaan Silver Star. Deze laatste achtbaan is de grootste en hoogste achtbaan van het pretpark. Je moet voor deze achtbaan minimaal 11 jaar en 140 cm lang zijn. De achtbaan gaat 130 kilometer per uur. 

Zwitserland: houdt je van kaasfondue dan kun je in dit themagebied terecht. Je hebt in Zwitserland drie verschillende attracties, die vooral voor oudere kinderen bedoeld zijn. Je moet namelijk bij alle drie de attracties minimaal 120 cm groot zijn. Zo heb je een bobbaan, de achtbaan Matterhorn Blitz en een soort van vliegtuigjes waar je een gletsjervlucht maakt. 

Griekenland: in dit themagebied staan de Griekse eilanden centraal en uiteraard de Griekse goden. Voor een broodje Gyros ben je hier aan het goede adres. Je hebt hier een aantal attracties in dit themagebied, waaronder ook een waterattractie. In waterachtbaan Poseidon ga je in een karretje de berg af en plons je in het water. Het lijkt een beetje op de bekende boomstammen die in het water komen.

Verder heb je de attractie de Vloek van Cassandra wat een beetje iets weg heeft van Villa Volta in de Efteling waar het lijkt of je in een huis over de kop gaat. Verder is er een indoorattractie waar je in een onderzeeër met infrarood pistolen moet schieten, is er een kinderachtbaan (voor kinderen vanaf 100 cm) en kun je in een luchtballon door de lucht zweven in dit gedeelte van Europapark met kinderen. 

Rusland: in dit themagebied staat weer een snelle achtbaan (Euro-Mir), waar je maar liefst 80 kilometer per uur in je karretje gaat. Deze achtbaan is voor kinderen vanaf 8 jaar met een lengte van minimaal 130 cm. Voor kleine kinderen zijn hier ook twee leuke attracties. Zo kun je een Russische sledetocht maken door een sprookjeswereld en kun je er met elektrische auto’s over een baan rijden. In deze elektrische auto’s kunnen alleen kinderen. 

Luxemburg: wil je in Europapark met kinderen even afkoelen dan is dit themagebied er uitermate geschikt voor. Het themagebied wat centraal in het park ligt heeft verschillende waterfonteinen, waar kinderen op een warme dag kunnen afkoelen. Verder zijn er in dit gebied weinig attracties, behalve een tentoonstelling over Rulantica het waterpark. 

Nederland: je kunt in Europapark met kinderen ook naar ons eigen land toe. In het themagebied Nederland kun je genieten van poffertjes en voor kleine kinderen is hier genoeg te doen. Zo heb je in Nederland mini botsauto’s, een ballenbak, kleine vliegtuigjes, koffiepotjes die draaien over een plaat en ronddraaiende bootjes. De enige attractie binnen hier is de Piraten van Batavia, waar je met een boot door een piratenwereld gaat. De attractie lijkt een beetje op de Fata Morgana in de Efteling. 

Scandinavië: in dit themagebied staat een kleurrijk Scandinavisch dorp en de bekende Fjorden centraal. Er zijn in dit gebied drie verschillende attracties waar je in kan gaan. Zo heb je een groot schommelschip, een wildwaterbaan en een darkride (attracties binnen) Snorri touren, waar je in een karretje door de wereld van Rulantica gaat.

IJsland: je moet naar dit themagebied in Europapark met kinderen gaan, wanneer jullie dol zijn op achtbanen. Er zijn hier namelijk twee snelle achtbanen. In Blue Fire Megacoaster ga je in iets meer dan 2 seconden naar 100 km per uur met je karretje en ga je ook over de kop. Voor deze attractie moeten kinderen minimaal 7 zijn en een lengte van 130 cm of groter hebben. Ook is er een houten achtbaan (Wodan), waar je 80 kilometer per uur gaat in je karretje. Hier moeten kinderen minimaal 120 cm zijn. 

Verder kun je in een bootje een tocht maken over het water en met waterkanonnen schieten op andere bootjes met toeristen die er varen. Ook kun je in dit deel van Europapark met kinderen een film bekijken over de onderwaterwereld en ligt er in dit gebied ook een grote waterspeeltuin met glijbanen en al. 

Portugal: in dit themagebied heb je een indoor speeltuin voor de kleinste kinderen en is er een waterattractie (Atlantic Supersplash), waarbij je in een grote boot met 80 kilometer per uur naar beneden in het water knalt. Uiteraard kun je in deze attractie behoorlijk nat worden. 

Spanje: in dit themagebied staat Andalusië en de stad Sevilla centraal. Er wordt hier de flamenco gedanst en je kunt hier tapas en paella eten en sangria drinken. Je hebt hier twee attracties en in beide kun je erg dol worden. Zowel in Kolumbusjolle als in Feriaswing maak je talloze rondjes. Bij de een in een soort karretje en bij de ander in een bootje. Kinderen vinden dit heel leuk, maar als ouder wordt je hier snel misselijk. Voor kinderen tot en met 120 cm heb je hier ook een grote speeltuin met waterelementen. 

Oostenrijk: je gaat in dit gedeelte van Europapark met kinderen naar de alpen toe en naar de stad Tirol. In dit gedeelte vindt je een zweefmolen, een familieachtbaan met een treintje en de traditionele waterachtbaan met de boomstammen. Voor kinderen tot 12 jaar heb je hier ook nog een speeltuin. 

Daarnaast heb je ook in dit themagebied een achtbaan, waarbij je een VR bril op moet doen. Ook hier betaal je iets extra’s voor, maar dan heb je wederom een bijzondere 3d ervaring in een achtbaan. 

Avonturenland: in dit themagebied ben je even weg van de achtbaandrukte en kun je even tot rust komen in de natuur. Er is een waterspeeltuin voor kinderen tot en met 12 jaar en verder kun je in dit deel van Europapark met kinderen een tochtje maken op een vlot en op een boot, terwijl je door de Afrikaanse jungle vaart.

Sprookjesbos: in Duitsland kun je langs verschillende steden een sprookjesroute maken en ook in Europapark is er aandacht voor de sprookjes van de gebroeders Grimm. Je vindt in het sprookjesbos de volgende sprookjes: Assepoester, de Gouden Gans, Het dappere Snijdertje, Dokter weet al, Doornroosje, Hans en Grietje, Ezeltje Strekje, Vrouw Holle, Dwergenstad, Raponsje en kikkerkoning. Daarnaast is er in het sprookjesbos nog een poppententoonstelling en een sprookjesgalerij. 

Koninkrijk van Minimoys: wederom geen land, maar een sprookjeswereld. Je kunt in dit deel van Europapark met kinderen van een wortelglijbaan, op en neer gaan in de vrijevalstoren en in een draaicarroussel. Verder is er een spectaculaire  attractie (Arthur) waar kinderen al vanaf vier jaar met een lengte van 100 cm en groter in mogen en waarbij je in een achtbaan in een stoel over een parcours vliegt. Zeker jonge kinderen zullen deze attractie als heel spectaculair ervaren. 

Ierland: dit themagebied is misschien wel het leukste themagebied voor jonge kinderen. Je hebt hier de meeste attracties voor jonge kinderen (maar liefst 11 stuks). Zo heb je hier kleine waterbootjes, een grote speeltuin in de vorm van een kasteel, een verkeersplein, een kleine achtbaan met een treintje, een waterspeeltuin, een ritje in een elektrische traktor over een baan, een speeltuin, een klein schommelschip, een carroussel met bootjes en één met draken en een attractie waar kinderen zich via een touw omhoog kunnen trekken in een karretje. Je kunt je hier in Europapark met kinderen die nog jong zijn makkelijk een paar uurtjes vermaken. Vaders kunnen zich hier in de Irish pub vermaken.    

Engeland: in dit themagebied staat het theater van Shakespear en de stad Londen met zijn rode bussen centraal. Je kunt in dit deel van Europapark met kinderen door een labyrint vol met lasers, in een vliegende stadsbus, in de botsauto’s, in een carrousel, op een parcours met elektrische auto’s en in de attractie crazy taxi, waar je in taxi’s kris kras door elkaar heen rijdt. 

Zoals je ziet is er in Europapark met kinderen genoeg te doen om je minimaal twee dagen goed te vermaken met het gezin!

Europapark met kinderen
Europapark met kinderen

Europapark met kinderen: DE VERSCHILLENDE SHOWS

Europapark staat bekend vanwege zijn vele shows die je in het park kunt bezoeken. Je hebt hier binnen en buiten verschillende grote en kleine shows en we bespreken hier de belangrijkste shows.

IJs-Arena: deze show in themagebied Griekenland staat in het teken van kunstschaatsen. Uiteraard is er een verhaal bedacht om de show vorm te geven en verschillende danseressen moeten op zoek naar een diamant en gaan hiervoor naar verschillende landen. De show op het ijs ziet er spectaculair uit en vooraf aan de show is er al entertainment, zodat je niet het gevoel hebt dat je lange tijd zit te wachten voor de show begint. 

Stuntshow met paarden: in het themagebied Spanje kun je naar een show kijken in de Spaanse Arena met paarden. Voor de show is er al entertainment en tijdens de show gaan ridders met elkaar in gevecht om de prinses. Er worden hier allerlei stunts gedaan op paarden en zeker voor kinderen die van ridders houden kun je deze show niet missen als je een bezoek brengt aan Europapark met kinderen. 

Theatervoorstelling (Globe Theater): deze theatervoorstelling is in het themagebied Engeland. Jij en je kinderen moeten hier wel van houden uiteraard, anders kunnen jullie deze show wel als saai ervaren.  

Europapark Teatro: in deze show zie je muzikanten, kunstenaars en dansers aan het werk. Het is een mix van dans, acrobatiek en jongleren. Deze show in themagebied Italië moet je ook echt van houden en heb je weinig tijd in Europapark met kinderen dan kun je hem ook wel overslaan. Overigens mag je tijdens deze show geen foto’s maken van de show. 

Parade: twee keer per dag kun je in Europapark met kinderen gaan kijken naar een parade door het park. Het is een beetje te vergelijken met de parades in de Disneyparken en ook hier komen verschillende hoofdrolspelers van het park (verschillende muizen) in de parade voor en wordt er tijdens de wandeltocht gedanst en uiteraard veel gezwaaid.  

Verder zijn er ook nog verschillende kleinere shows in de verschillende themagebieden. Zo kun je kijken naar Spaanse danseressen in het openluchttheater Spanje, kun je naar de kindershow Junior Club in Holland, is er een show met marionetten in Ierland,  is er een acrobatenshow in het openluchttheater in Portugal, is er een show met zeepbellen in Italië en kun je in Italië ook het Venetiaanse carnaval vieren. Verder kun je in Frankrijk naar een 4D bioscoopfilm, waarin piraten allerlei avonturen beleven.

Europapark met kinderen
Europapark met kinderen

Europapark met kinderen: Foodloop (achtbaanrestaurant)

Uiteraard kun je in Europapark met kinderen goed eten! In het pretpark zijn in al de verschillende themagebieden restaurants aanwezig en hierdoor kun je dus ook heel internationaal eten. Heb je zin in Spaanse tapas of juist in Nederlandse poffertjes, dan kun je in de verschillende landen terecht. Met meer dan vijftig horecagelegenheden zit er voor kinderen altijd wel iets te eten bij wat ze lekker vinden. 

Een van de meest bijzondere restaurants in het pretpark is het FoodLoop restaurant.  In dit restaurant wordt je eten geserveerd vanuit een achtbaan. Je bestelt via een scherm je eten en de pannetjes met eten komen in een achtbaan vanuit de keuken naar je tafeltje toe. Voor kinderen (maar ook voor ouders) is dit uiteraard een leuke activiteit.

Houdt er wel rekening mee dat dit restaurant druk bezocht wordt en dat er een behoorlijke rij wachtende kan staan. Je vindt dit restaurant in het themagebied Luxemburg. Dit principe van een achtbaanrestaurant heb je in een aantal andere Duitse steden ook zoals in de stad Dresden. We schreven hier al eerder over in ons blog Dresden met kinderen

Europapark met kinderen: rulantica

Tijdens een vakantie naar Europapark met kinderen is het ook mogelijk om een dag naar een waterpark te gaan. Europapark heeft namelijk naast het pretpark een groot waterpark gebouwd Rulantica. In totaal zijn er 28 waterattracties voor jonge en oud. Daarnaast is er ook nog een heel groot buitengedeelte met maar liefst meer dan 100 speelmogelijkheden. 

Zo heb je verschillende spectaculaire glijbanen waar je met en zonder band vanaf moet. Houdt er rekening mee dat voor sommige glijbanen er een minimumleeftijd en lengte is. Ook is er binnen en buiten een heel kindergedeelte bij voor de kleinste kinderen. Het binnengedeelte staat in het teken van de trollen en het buitengedeelte is er een strand voor de allerkleinste. 

Daarnaast zit er bij Rulantica ook nog een spagedeelte voor ouders. Dit is wel een apart gedeelte in het gebouw. Je betaalt hier wel een extra bedrag voor om gebruik te maken van dit spagedeelte. 

Europapark met kinderen
Europapark met kinderen

Europapark met kinderen: WAAR OVERNACHTEN

Europapark heeft een aantal themahotels rondom het pretpark staan, waardoor je makkelijk een paar dagen Europapark met kinderen kunt bezoeken. De meeste van deze hotels liggen echt voor de deur van het pretpark. We benoemen de verschillende hotels allemaal even kort. 

Krønasår: dit is een vier sterren hotel en staat in het teken van ontdekkingsreizigers en avonturiers. De gethematiseerde Scandinavische  kamers hebben plaats voor gezinnen tot en met zes personen. Bij alle hotels kun je gebruik maken van de verschillende zwembaden van de verschillende hotels. Bij dit hotel zitten ook verschillende restaurants en cafés. Het hotel zit precies bij de ingang van zwemparadijs Rulantic en gasten van het hotel hebben ook gratis toegang tot dit enorme binnenzwembad. 

Bell Rock: bij dit vier sterren hotel treedt je in de voetsporen van de pelgrims en ontdekkingsreizigers van Amerika. Het is in dit hotel mogelijk om in de grote vuurtoren te slapen met het gezin wat bij het hotel is gebouwd. Bij de prijs van de kamer zit naast toegang tot alle zwembaden ook het ontbijt en gratis parkeren. Aan dit hotel zit een verwarmd binnen- en buitenzwembad. 

Castillo Alcazar: dit themahotel staat helemaal in het teken van de Middeleeuwen. Het hotel heeft de vorm van een Middeleeuws kasteel en het hotel heeft kamers voor gezinnen tot en met zes personen. Een voordeel van het boeken van de hotels van Europapark is dat gasten een uur voordat het park officieel open gaat al het park in mogen, waardoor het uiteraard veel minder druk is bij alle attracties. 

Colosseo: dit hotel is helemaal gebouwd in de stijl van de historische stad Rome. Het hotel ziet er spectaculair uit van de buitenkant en is in de vorm van het Colosseum. Net als de andere hotels kun je hier met een gezin van maximaal zes personen een kamer boeken. In de colosseumboog zit een verwarmd buitenbad en een saunacomplex. 

El Andaluz: dit hotel staat in het teken van het Spaanse Andalusië. De kamers moeten je de indruk geven of je op een Spaanse finca bent. Dit vier sterren hotel heeft kamers voor gezinnen tot en met vier personen. In de palmentuin van het hotel zit een verwarmd buitenbad voor gasten. Het hotel is verbonden met hotel Castillo Alcazar door middel van een gangenstelsel. 

Santa Isabel: dit hotel is gebouwd in de stijl van een Portugees klooster. Ook hier kun je kamers boeken voor een tot vier personen. Bij dit hotel zit een verwarmd buitenbad, waar je tot rust kunt komen in kloostersferen, zoals het hotel het zelf omschrijft. 

Camp Resort: dit camp resort en ook de camping van Europapark liggen op 5 minuten lopen van het pretpark. Dit camp resort staat in het teken van het Wilde Westen en gezinnen kunnen hier slapen in een tipitent, huifkar of blokhut. Bij de blokhutten en tipitenten is het mogelijk om voor een maximum van zestien personen een overnachting te boeken. Voor grote gezinnen is dit dus een ideale optie. Er is hier een overdekte speeltuin, je kunt zwemmen in het meertje als het goed weer is en er zijn vuurplaatsen, waar gezinnen kunnen barbecueën.  

Camping Europapark: wil je met je eigen caravan of tent naar Europapark met kinderen komen dan is het mogelijk om te overnachten op deze camping. Dit is de goedkoopste overnachtingsplek qua overnachtingen van het pretpark zelf. 

Europapark met kinderen: ALTERNATIEVE OVERNACHTINGEN

Uiteraard zijn er rondom het pretpark ook genoeg accommodaties te vinden voor gezinnen met kinderen. We zetten een aantal suggesties op een rij die binnen een straal van tien kilometer liggen van het pretpark. 

Budget: B&B Hotel Rust-Ettenheim

Middenklasse: Eisberg Hotel & Gästehaus Rust

Luxe: Hotel am Park

Voor de hele lijst met hotels rondom Europapark met kinderen, klik dan hier. 

Zoals je ziet kun je je in Europapark met kinderen makkelijk een paar dagen vermaken. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen, de hotels, restaurants en attracties even op de Nederlandstalig website van het pretpark. 

Europapark met kinderen: andere reisblogs

SOCIAL CHECK-IN