Essen met kinderen

Essen met kinderen: top 5 bezienswaardigheden!

Je kunt de stad Essen met kinderen prima in een dag bezoeken. De stad heeft een aantal leuke activiteiten voor kinderen in petto, waardoor het zeker de moeite is om vanuit Nederland in een dag de stad te bezoeken. Vanuit Utrecht ben je er met de auto in minder dan twee uur en de stad is prima te combineren met andere steden in het Duitse Rurhgebied.

Essen is in de Tweede Wereldoorlog flink gebombardeerd, waardoor er weinig van de oude binnenstad is overgebleven. Toch heeft de stad voor gezinnen genoeg te bieden om je er een dag uitstekend te vermaken. Naar aanleiding van ons bezoek aan de stad, zetten we de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Essen met kinderen op een rij voor jullie.

Essen met kinderen
Essen met kinderen

Essen met kinderen #1: Zeche zollverein

Het industriële complex Zeche Zollverein is in 2001 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed en het is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad Essen. De beroemde dubbele schachttoren is één van de bekendste symbolen van het Duitse Ruhrgebied en het complex is daarom zeker een bezoek waard, wanneer je deze regio bezoekt met het gezin.

Je kunt het terrein gratis bezoeken en zeker als je van een mooie industriële omgeving houdt, is het zeker een aanrader om een rondje te maken op het complex. Je kunt hier al uren rondlopen. Ook kun je een rondleiding met een gids boeken over het terrein bij het informatiecentrum.

Essen met kinderen
Essen met kinderen

Het terrein ligt in het noordoosten van de stad en met de tram ben je er vanuit het centrum in twintig minuten. Met de auto doe je er vanaf het centrum ongeveer 15 minuten over en je kunt er de auto gratis parkeren. Wij rijden er op zaterdagmiddag heen en die dag is het echt heerlijk weer en ideaal om een mooi rondje te wandelen over het terrein van Zeche Zollverein.

Op het complex zitten twee verschillende musea: het Ruhrmuseum en het Red Dot Design museum. Het Ruhr Museum geeft de geschiedenis van het industrietijdperk weer met foto’s. In het museum staan nog steeds op sommige plekken de oude machines en buizenstelsels in originele staat. Het Red Dot Design museum staat uiteraard in het teken van Design (keukenapparatuur, auto’s, kinderwagens) en je mag hier bijna overal aan zitten.

Essen met kinderen
Essen met kinderen

Wij bezochten het Ruhrmuseum en gingen ook naar het uitzichtpunt van het UNESCO werelderfgoed. Bij het uitzichtpunt heb je een mooi uitzicht over de omgeving en het complex. In het museum zien we de geschiedenis van het complex, maar zijn er ook andere zaken te bewonderen zoals het skelet van een mammoet. Nadat we het museum en het uitzichtpunt hebben bezocht maken we nog een rondje over het terrein. Dit kun je gratis doen.

Essen met kinderen
Essen met kinderen

Het is een behoorlijk complex en je kunt best een groot rondje wandelen en uiteraard veel foto’s schieten van het oude complex. Bij het complex kun je ook wat eten en drinken. Zo is er een biergarten bij het complex, waar je simpele gerechten als frietjes met curryworst kunt eten in de buitenlucht. Overigens is dit niet het enige restaurant wat in het complex gevestigd is. In totaal zijn er nog zeven andere restaurants en cafés op het complex.

In totaal waren we hier ongeveer ruim twee uur, maar toen hadden we nog lang niet alles gezien. Wil je meer informatie over het museum, het complex en de entreeprijzen kijk dan even op de website van Zeche Zollverein.

Essen met kinderen
Essen met kinderen

Essen met kinderen #2: Phänomania Erfahrungsfeld

Dit museum ligt in de buurt van het Zeche Zollverein complex en het museum staat in het teken van ontdekken aan de hand van verschillende experimenten. Je hebt op het binnen- en buitenterrein in totaal 120 stations, waar kinderen kunnen zien, voelen, horen en ervaren hoe bepaalde natuurwetenschappelijke verschijnselen werken.

Naast de proefjes die de kinderen kunnen doen, worden er ook door het personeel demonstraties gegeven zoals hoe bijvoorbeeld een vuur tornado werkt. Het museum is niet super groot, maar je kunt je hier makkelijk twee tot drie uur vermaken. Er is ook een mogelijkheid om bij het museum wat te eten en te drinken. Ook een ideale optie wanneer het wat minder weer is in Essen.

Buiten heb je nog verschillende speeltoestellen voor kinderen, waar ze kunnen klimmen en klauteren. De prijs van het museum is wel vrij hoog (zeker als je het vergelijkt met andere musea en activiteiten in Duitsland). Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de prijzen en de verschillende exposities even op de Duitstalige website van het museum.

Essen met kinderen
Essen met kinderen

Essen met kinderen #3: het Grugapark

Wij vinden het altijd wel fijn als we tijdens een stedentrip met onze dochter ook even kunnen wandelen in een mooi park. Een goede optie in Essen met kinderen is het Grugapark. Dit park ligt in het zuiden van de stad en met de auto ben je er in tien minuten. Dit park heeft ons echt in positieve zin verrast en wij vonden dit echt een top park!

Je betaalt een paar euro entree voor een deel van het park, maar je kunt dan wel leuk wandelen tussen de mooie tuinen en enkele dieren (na 18.00 uur is de entree voor alle delen van het park gratis). Het park heeft bijvoorbeeld een botanische tuin, met veel verschillende soorten bomen en planten. Verder rijdt er een toeristentreintje door het park, waar je voor een paar euro een rondje mee kunt maken.

Grugapark met kinderen
Grugapark met kinderen

In het park vind je echt super veel speeltuintjes, waar de kinderen kunnen spelen en je kunt wel zeggen dat het park volledig op kinderen gericht is. Wij zijn hier een uurtje of drie geweest in het park, maar op een zomerse dag kun je hier makkelijk een hele dag verblijven in dit park in Essen met kinderen.

In het park heb je ook genoeg eettentjes, waar je wat kunt eten en drinken met het gezin! Je kunt je hier makkelijk een paar uur vermaken in het park. Aan de rand van het park zit ook nog een groot buitenzwembad met verschillende duikplanken, kleine glijbanen en een ligweide (Grugabad), waar je voor een paar euro ook verkoeling kunt zoeken op een warme zomerdag in de stad.

Grugapark met kinderen
Grugapark met kinderen

Essen met kinderen #4: werksschwimmbad essen

Een van de meest bijzondere manieren om op een warme dag verkoeling te zoeken in Essen met kinderen is wel het Werkschwimmbad op het complex van Zeche Zollverein. Dit kleine zwembad wat een afmeting heeft van 12 bij 5 meter, staat midden tussen de machines in het fabriekscomplex en is tevens een kunstwerk. Het zwembad bestaat uit twee aan elkaar gelaste containers en onder het water zijn kijkgaten gemaakt, waarbij de badgasten zicht hebben op de bezoekers van het fabriekscomplex.

Het zwembad is maar beperkt open en je moet online een reservering maken voor het zwembad. Verwacht uiteraard niet een hele ontspannen zwembadmiddag, aangezien de ruimte klein is, maar het is wel een hele bijzondere manier om met je kinderen een duik te nemen. Kijk even voor de openingstijden van het zwembad op de website van het zwembad. 

Essen met kinderen #5: kerstmarkt Essen

De kerstmarkt in Essen is een bekende kerstmarkt en behoort tot de gezelligste kerstmarkten van Duitsland. In totaal staan er 250 kramen op verschillende pleinen door de hele stad. De kerstmarkt is vooral populair vanwege zijn verlichting. Zeker in de avond is het een enorm mooi verlichte kerstmarkt met meer dan 450.000 lichtjes.

Voor kinderen is er op de kerstmarkt ook genoeg te doen. Op het Kardinal-Hengsbach-Platz kunnen kinderen knutselen en hun eigen peperkoekhuisje maken. Op de Burgplatz staat een 56 meter hoog reuzenrad, van waaruit je een prachtig uitzicht over de stad Essen met kinderen hebt.

Zoals in veel Duitse steden is ook hier een middeleeuwse markt te vinden en zijn er ook veel speciale lokale gerechten te vinden op de markt. De kerstmarkt start in de laatste week van november en eindigt net voordat kerst start. In deze periode is het dus een prima optie om de stad Essen te bezoeken met het gezin.

Leipzig met kinderen
Bremerhaven met kinderen

Essen met kinderen: Mintrops Concierge hotel

De eerste keer dat we de stad Essen bezochten sliepen we in het Mintrops Concierge Hotel. Ze hebben hier prachtige appartementen met de faciliteiten van een hotel. We konden de auto gratis voor de deur parkeren en wat wij heel leuk vonden was dat dit hotel naast het leuke Grugapark ligt. Daarnaast zijn de appartementen modern en zit er een fijn balkon bij de kamers. Ook het ontbijt was de volgende ochtend erg goed en we verlieten het hotel met een goed gevulde maag. We schreven over het hotel de blog Mintrops Concierge hotel met kinderen.

Mintrops Concierge hotel met kinderen
Mintrops Concierge hotel met kinderen

Essen met kinderen: Ghotel hotel & Living Essen

De tweede keer dat we de stad Essen bezochten sliepen we in Ghotel Hotel & Living Essen. Dit hotel ligt midden in het centrum en vanaf het hotel loop je in een paar minuten naar de winkelstraat van de stad. Het hotel is modern en op onze kamer was een bed bij gezet voor onze dochter. Het ontbijt bij dit hotel is erg uitgebreid en vonden wij echt een enorme aanrader. We schreven over dit hotel de blog Ghotel Hotel & Living Essen met kinderen, waarin we al onze ervaringen over dit hotel delen.

Ghotel & Living Essen met kinderen
Ghotel & Living Essen met kinderen

Verdere informatie Essen met kinderen

Kortingskaarten: er zijn verschillende kortingskaarten die je voor Essen en de regio kunt aanschaffen. De keuze van de kaart is afhankelijk van hoe vaak je de regio gaat bezoeken en voor hoe lang. Je hebt voor het hele Ruhrgebied een jaarkaart die van 1 januari tot en met 31 december geldig is en hierbij mag je bij 90 attracties gratis naar binnen en bij meer dan 50 attracties voor de helft van de prijs naar binnen. Ben je van plan om bijvoorbeeld een aantal attractieparken te bezoeken in Duitsland (maar ook attractieparken in Nederland zoals Slagharen) dan kun je de prijs van de kaart er snel uit hebben.

Bezoek je de stad Essen met de auto dan heb je een milieusticker nodig. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je. Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Scroll naar boven