Enschede met kinderen

Enschede met kinderen: 14 leuke activiteiten op een rij!

Er is in Enschede met kinderen genoeg te doen om je een weekend prima te vermaken. Enschede zal bij de meeste ouders niet bovenaan het lijstje staan voor een stedentrip in Nederland, maar er zijn genoeg activiteiten met het gezin in deze stad en zijn omgeving te ondernemen. Zeker als je ook de hele regio rondom de stad bezoekt, kun je hier prima een aantal dagen met het gezin doorbrengen. Wij zetten de leukste activiteiten in Enschede met kinderen op een rij. 

Enschede met kinderen #1: Museumfabriek

Museumfabriek is een museum in Enschede waar je prima een ochtend of middag kunt doorbrengen met het gezin. In dit museum staat de natuur, de wetenschap en de techniek centraal en zijn er verschillende exposities die je met je kinderen kunt bekijken. In de Wunderkammer kom je veel verschillende opgezette dieren tegen (zoals bijvoorbeeld de mammoet) en kunnen kinderen leren over de natuur.  

In de Makerspace kunnen kinderen zelf aan de slag en kunnen ze knutselen. Het doet ons een beetje denken aan het Philips museum, waar ze ook een Museum kids Factory hebben en waar kinderen ook zelf dingen kunnen maken met motortjes en allerlei materialen. Je kunt deze activiteit op de dag zelf reserveren bij de kassa voor een half uur en afhankelijk van de leeftijd gaan ze dan met verschillende materialen aan de slag. 

In het museum wordt ook aandacht geschonken aan de regio Twente. Twente staat namelijk bekend om zijn textiel en er worden demonstraties gegeven op verschillende machines hoe het textiel geweven kan worden. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de exposities even op de website van het museum

Enschede met kinderen #2: Klimbos Rutbeek

Wij zijn dol op klimbossen en hebben al vele klimbossen bezocht. Klimbos Rutbeek is voor kinderen vanaf zes jaar (lengte 1,20 meter) en het klimbos maakt een onderscheid tussen kinder parcours en hoog parcours. De kinderparcours zijn laag bij de grond en kinderen klimmen hier van boom naar boom via allerlei obstakels. Ouders kunnen hier makkelijk langs de kant meelopen.

Als het de eerste keer is voor je kinderen dat ze klimmen en als ze nog angstig zijn voor hoogte dan is dit een leuk parcours om te klimmen. Voor kinderen die al vaker geklommen hebben en niet bang voor hoogten zijn, is het parcours misschien te weinig uitdagend. De hoog parcours zijn geschikt voor kinderen vanaf negen jaar. Dit parcours zit op een hoogte van ongeveer vijf meter. 

In totaal kunnen de kinderen 1,5 tot 2 uur klimmen bij het klimbos en ze krijgen vooraf een instructie van een medewerker. Je kunt hier alleen in de zomerperiode klimmen (van april tot en met oktober). Kijk voor meer informatie over de parcours, de openingstijden en de prijzen even op de website van het klimbos

Enschede met kinderen #3: Speelpark hoge Boekel

Een leuk speelpark dat je kunt bezoeken tijdens een stedentrip naar Enschede met kinderen is speelpark Hoge Boekel. Dit speelpark ligt ten noordoosten van de stad en vanaf het centrum ben je er in minder dan een kwartier met de auto. Het is eigenlijk een grote speeltuin met wat grotere speeltoestellen en een aantal attracties. Ook is er een mogelijkheid om een potje midgetgolf te spelen met het gezin bij het park. 

Er zijn in totaal 49 verschillende speeltoestellen waar kinderen kunnen spelen. Wel moet je bij een aantal speeltoestellen naast de entree voor het speelpark nog muntjes kopen voor een ritje in de attractie. Het speelpark heeft onder meer elektrische auto’s, een treintje, verschillende bootjes en ook echt wel een aantal bijzondere speeltoestellen/ attracties die je niet vaak ziet (kinderen kunnen in een soort bal over een parcours een rondje maken, waarbij ze over de kop gaan).

Bij het park ligt een groot terras voor de ouders om een hapje en een drankje te doen. Het is dus ook zeker een prima plek om te lunchen in Enschede met kinderen. Daarnaast is het fijn dat er een gedeelte overdekt is, waardoor je hier met minder weer ook kunt komen spelen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende attracties even op de website van speelpark de Hoge Boekel. 

Enschede met kinderen #4: Monkey town Enschede

De binnenspeeltuin van Monkey Town heb je in verschillende plaatsen in Nederland en ook in Enschede is er een vestiging van deze binnenspeeltuin. Wij hebben er al heel wat bezocht en onze dochter vermaakt zichzelf hier altijd prima. Zeker wanneer het minder weer is, is het altijd een leuke optie om naar toe te gaan. 

Doordat je de auto gratis kunt parkeren bij de vestigingen en je alleen een paar euro betaalt per kind vallen de kosten van deze activiteit over het algemeen ook mee. Wij verblijven hier meestal een ochtend of een middag met onze dochter. Voor ouders zijn er genoeg zitplaatsen in de speeltuin en heb je goed zicht op je kinderen. Ook zijn er prima opties om te lunchen tussen de middag. 

De speeltuin heeft vele klimtoestellen en glijbanen en ook is er in iedere vestiging een grote ballenbak aanwezig. Daarnaast heb je ook verschillende trampolines waar kinderen zich kunnen uitleven. Kijk voor meer informatie over de entreeprijzen, de openingstijden en de speeltoestellen even op de website van Monkey Town Enschede.  

Enschede met kinderen: overige activiteiten

Naast de vier hierboven beschreven activiteiten, zijn er nog een aantal leuke activiteiten die je in Enschede met kinderen kunt ondernemen. We beschrijven ze hieronder kort.

#5 Zwemparadijs Aquadrome: op een kwartier lopen van het centrum van Enschede ligt zwembad Aquadrome. Een prima plek om een ochtend of middag te gaan zwemmen als je de stad met je gezin bezoekt. Je hebt hier zowel een binnen als buitenzwembad.

#6 Fun Tubing Enschede: bij skicentrum Moser hebben ze deze nieuwe activiteit ontwikkeld: tuben. Kinderen glijden hierbij in een opblaasbare band van de skibaan af met hoge snelheid.

#7 Ledeboerpark: in dit stadspark kunnen kinderen spelen in de natuurspeeltuin van het park. Verder kom je er ook wat dieren tegen zoals herten, geitjes en ook bijen (er is namelijk een bijenkas). Ook is er in het park een echt hangbrug en ook een slingerschommel te vinden.

#8 Funzone Enschede: deze grote binnenspeeltuin heeft verschillende speeltoestellen voor kinderen en is een geschikt uitje voor als het minder weer is. Naast de grote binnenspeeltuin kun je bij Funzone Enschede ook het trampolinepark bezoeken waar kinderen vanaf twee jaar kunnen komen springen. Uiteraard zit er ook voldoende horeca bij voor de ouders.

#9 Glowgolf Enschede: je kunt hier met het gezin op een baan van 18 holes een balletje slaan. Je speelt dit potje golf in een fluorescerende omgeving en kinderen ontdekken vanuit de onderwaterwereld een jungle-eiland tijdens het golfen. Alles in deze omgeving is uitgelicht door blacklights. Het is ook mogelijk om een 3d bril op te zetten om de belevening nog beter te maken. Uiteraard is dit wederom een prima slecht weer activiteit als je in Enschede met kinderen bent.

#10 Adventure Twente: bij Klimbos Rutbeek zit ook deze organisatie en kinderen kunnen hier goud en edelstenen zoeken. Je krijgt 10 liter aan modder, waarin de steentjes verstopt zitten. Ook krijg je twee goudpannen mee, waarmee je de steentjes kunt gaan zoeken. Kinderen mogen de steentjes uiteindelijk ook mee naar huis nemen.

#11 Zero55: voor gezinnen met oudere kinderen (met een minimale lengte van 140cm) is het mogelijk om te gaan karten in Enschede. Je doet dit met een elektrische kart en de karts kunnen snelheden halen van ongeveer 60 kilometer per uur. Naast het karten is het bij Zero55 ook mogelijk om te gaan lasergamen. Dit is voor kinderen vanaf acht jaar. Ook hebben ze nog een escaperoom en deze is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. 

#12 ’t Klauterwoud: dit speelbos vind je ten noorden van de stad Enschede bij Bezoekerscentrum het Koetshuis. De entree is gratis en kinderen kunnen hier in het bos spelen met de speeltoestellen. Ook zijn er genoeg hutten gemaakt waar de kinderen in kunnen spelen. Ook staan er genoeg picknicktafels in het bos, waardoor je zelf ook eten en drinken kunt meenemen naar het bos om bijvoorbeeld te lunchen met het gezin. 

#13 Oyfo Techniekmuseum: op iets meer dan een kwartier rijden met de auto in de plaats Hengelo vind je dit museum. In dit museum kunnen kinderen veel dingen ontdekken. Zo zijn er verschillende interactieve spelletjes die ze kunnen spelen en mogen de kinderen overal aan zitten in het museum. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op een fiets energie opwekken om de televisie aan te krijgen.

#14 Kinderboerderij Noord: in het noorden van de stad ligt deze kinderboerderij. Uiteraard zijn er genoeg dieren te vinden zoals koeien, varkens, ezels, herten, schapen, geiten, watervogels, kippen, vogels,  konijnen, cavia’s en chincilla’s. Ook zijn er een aantal speeltoestellen te vinden op deze kinderboerderij in Enschede. 

Waar overnachten in Enschede met kinderen?

Budget hotel: City Hotel Hengelo

Middenklasse hotel: Fletcher Hotel-Restaurant De Broeierd-Enschede

Luxe hotel: The Residence

Kijk voor de hele lijst met accommodaties in Enschede met kinderen even hier. 

Scroll naar boven