El Chalten met kinderen

Een bezoek aan El Chalten met kinderen is leuk als jullie van de bergen houden! Deze stad in het prachtige Patagonië wordt door veel gezinnen met kinderen bezocht en dat komt vanwege één van de bekendste bergen in het gebied: Monte Fitz Roy. Toch kun je nog veel meer doen in de omgeving van El Chalten met het gezin. Het is wel een bestemming voor gezinnen met kinderen die van de natuur houden. In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten van El Chalten op een rij.

Beste reistijd El Chalten met kinderen

De beste reistijd om El Chalten met kinderen te bezoeken is in de zomermaanden (december tot en met april). Dan ligt de temperatuur hier tussen de 10 en 15 graden. Dit is een prima temperatuur om er lekker op uit te gaan met het gezin. In El Chalten kom je toch voor de outdoor activiteiten en dan is het wel fijn als de temperatuur goed is.

De winterperiode (juni, juli en augustus) zouden we niet aanraden, omdat het dan vaak zal sneeuwen en het wandelen door de bergen met kinderen niet echt ideaal is. Het kan dan ook zijn dat bepaalde wandelpaden gesloten worden, omdat het te gevaarlijk is om er te wandelen.

Wat te doen in El Chalten met het gezin

Houdt er wel rekening mee dat het weer in Patagonië erg onvoorspelbaar kan zijn en dat het weer gedurende de dag ineens kan omslaan en dat het kan gaan regenen. Ook staat er op veel plekken in Patagonië veel wind, waardoor het koud aan kan voelen. Zorg er daarom voor dat wanneer je naar dit gebied gaat dat je je qua kleding goed voorbereid op alle weersomstandigheden.

Het hoogseizoen in El Chalten is rondom de kerstperiode, omdat dan ook veel Argentijnen vakantie hebben en er op uit trekken. Dan kunnen de prijzen van bijvoorbeeld accommodaties gaan stijgen in El Chalten. Probeer de drukke periodes eventueel te ontwijken als je de keuze hebt!

Kinderactiviteiten El Chalten

Vervoer naar en in El Chalten

El Chalten ligt in het zuiden van Argentinië en is op meerdere manieren te bereiken. De meeste gezinnen met kinderen rijden in een eigen (huur) auto rond in Patagonië. Het voordeel van een auto is dat je de vrijheid met kinderen hebt. Je hebt overigens ook luxe bussen in Patagonië rondrijden, maar dat is met kinderen wel minder ideaal.

Je kunt daarbij kiezen of je jouw reis start in Buenos Aires en daar met een auto op pad gaat, maar dan ben je wel lang onderweg om in Patagonië te komen. Wil je een auto huren in Buenos Aires dan raden wij altijd Sunny Cars aan. Hier hebben wijzelf echt de beste ervaringen mee op heel veel verschillende plekken in de wereld. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Buenos Aires even hier.

Wat te doen in El Chalten met het gezin

Je kan natuurlijk ook naar Patagonië toe vliegen en daar een auto huren en vanuit daar het gebied verkennen. Dat scheelt een hele hoop reistijd natuurlijk. Helaas heeft El Chalten geen vliegveld, maar kun je wel vliegen naar het vliegveld van El Calafate. Dit is toch een plek die je waarschijnlijk gaat bezoeken vanwege de prachtige gletsjer Perito Moreno. Vanuit El Calafate is het nog ongeveer 3 uur rijden met de auto naar El Chalten.

Ook op het vliegveld van El Calafate kun je een auto huren via de organisatie Sunny Cars. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto op het vliegveld van El Calafate even hier.

In de stad El Chalten zelf beginnen al veel van de wandelingen naar verschillende bezienswaardigheden en daar heb je natuurlijk dan ook geen vervoersmiddel voor nodig. Wil je naar de bezienswaardigheden wat verder weg in de omgeving dan is een auto wel erg fijn, want anders zul je aangewezen zijn op georganiseerde tours en dat kan met een heel gezin ook prijzig zijn.

El Chalten met kinderen

Kinderactiviteiten El Chalten

#1 Cerro Fitz Roy

De grootste bezienswaardigheid in de omgeving van El Chalten is de berg Cerro Fitz Roy. Je kan een dagtocht wandelen naar deze bekende berg toe, maar dit kan met kinderen wel erg pittig zijn. De gehele wandeling vanuit het centrum van El Chalten is 12 kilometer heen en 12 kilometer terug, dus 24 kilometer in totaal. Dit is echt een wandeling voor gezinnen met wat oudere kinderen, die ook al vaker in de bergen hebben gewandeld.

Je komt tijdens deze wandeling wel langs een waterval, een meer en onderweg heb je natuurlijk zicht op de berg. Voordeel van deze wandeling is wel dat je zelf met kinderen kunt bepalen wanneer je omkeert. Je weet natuurlijk precies dat wat je allemaal gewandeld hebt, dat je dit ook terug moet wandelen met kinderen.

Je kunt overigens vanuit de stad El Chalten ook naar verschillende uitkijkpunten lopen vanuit de stad. Vanaf deze uitkijkpunten heb je vaak ook een prachtig uitzicht over de bergen en deze wandelingen zijn meestal erg kort en daardoor ook geschikt voor kleine kinderen.

Twee van deze uitkijkpunten waar je met kinderen naar toe kan wandelen zijn Mirador Los Condores en Las Aguilas. Je hebt hier ook de mogelijkheid om de condor vogel te zien vliegen rondom het uitkijkpunt!

Kinderactiviteiten El Chalten

#2 Cerro Torre

Een andere berg die in dit gebied erg populair is onder toeristen is Cerro Torre. Deze berg ligt ook aan een prachtig meer en je kunt een wandeling maken naar dit meer met kinderen. Je vertrekt dan vanuit El Chalten en de wandeling naar het meer is ongeveer 9 kilometer. Houdt er natuurlijk rekening mee dat je deze 9 kilometer ook terug moet lopen, waardoor je in totaal 18 kilometer loopt.

Met jonge kinderen kan dat iets teveel van het goede zijn. Het meer ligt er prachtig bij en is erg fotogeniek met ook nog eens de bergen op de achtergrond. Houdt er rekening mee dat je wel een gehele dag aan het wandelen bent met kinderen. Zeker ook als je onderweg verschillende keren stopt en bijvoorbeeld bij het meer gaat lunchen met het gezin.

El Chalten met kinderen

#3 Huemul gletsjer

Een andere leuke wandeling die je met kinderen kan maken in dit gebied is naar Huemel Gletsjer. Deze gletsjer ligt ten noorden van de stad El Chalten en je rijdt er met de auto in ongeveer een uur naar toe over een onverhard pad. Je kan hier naar een mooi gletsjermeer lopen. Deze wandeling start vanaf de camping, die bij deze gletsjer ligt.

Het is ongeveer 2 uur wandelen (1 uur heen en 1 uur terug) en sommige stukken van de wandeling zijn wel erg steil. Dat kan wel met jonge kinderen een uitdaging zijn. Je loopt hierbij door de bossen en komt ook tijdens deze wandeling langs een waterval. Je kunt overigens naar deze wandeling ook de bus nemen en dan nog een stukje met de boot. Informeer hier van te voren in El Chalten even naar.

Gezinnen met kinderen die deze wandeling gedaan hebben, geven aan dat het een wandeltocht is die je prima met kinderen kan maken en je hebt natuurlijk boven op de berg een fantastisch uitzicht. Je betaalt een kleine vergoeding (200 peso) om deze wandeling te mogen maken. Ook het meer hier heeft een prachtige blauwe kleur.

Kinderactiviteiten El Chalten

#4 Lake Viedma

In de buurt van El Chalten ligt het enorme meer Lake Viedma. Je kunt met kinderen het meer op gaan met een boot en dan kun je de Viedma gletsjer van dichtbij gaan bekijken. Vaak is deze boottocht in combinatie met een wandeling die je in de buurt van de gletsjer maakt. Je kunt in El Chalten deze boottochtjes prima regelen bij een van de vele bureautjes die je in El Chalten hebt.

Overigens zijn er nog meer activiteiten die je met kinderen in de omgeving van El Chalten op het water kan doen. Zo kun je ook op de Rio de las Vueltas gaan kajakken met kinderen. Je hebt hier ook een prachtig uitzicht op de bergen. Je kan dit met een georganiseerde tour doen en dan moeten de kinderen minimaal 12 jaar zijn. Kijk voor meer informatie over deze georganiseerde kajaktochten even hier,

Je kan overigens op de Rio de las Vueltas ook gaan raften. Deze spectaculaire activiteit is geschikt voor kinderen die een minimale lengte van 1,5 meter hebben. Deze tours duren een halve dag en wij vinden dit altijd een hele leuke activiteit om samen met onze dochter te doen. Kijk voor meer informatie over deze tour even hier.

#5 El Calafate

Je kunt vanuit El Chalten ook een leuke dagtrip maken naar El Calafate. Deze stad is de uitvalsbasis voor het Los Glaciers National Park en in dit nationale park vind je de bekendste gletsjer van heel Zuid-Amerika: Perito Moreno. Deze gletsjer is één van de hoogtepunten van een rondreis door Patagonië met het gezin en zeker een aanrader om te bezoeken.

Je kan de gletsjer bekijken vanaf het uitkijkplatform of je kan met een boot heel dichtbij de gletsjer komen. Wij hebben alleen de gletsjer vanaf het uitkijkplatform bekeken en vonden dat enorm indrukwekkend. Om de zoveel tijd breekt er een stuk ijs af van de gletsjer en valt dat in het water en dat maakt een heel indrukwekkend lawaai.

Je kan natuurlijk met een huurauto hier prima naar toe rijden en dan is het aan te raden om ook een nachtje te overnachten in El Calafate. Als je een auto huurt is dit misschien wel de plek waar je met het vliegtuig arriveert en dan kun je natuurlijk deze gletsjer als eerste bezoeken, voordat je verder rijdt naar El Chalten. Wij schreven over deze plaats de blog El Calafate met kinderen.

El Calafate met kinderen

Kindvriendelijk restaurant El Chalten

Je kunt in de El Chalten prima gaan eten met het gezin. Ondanks je niet echt restaurants hebt die helemaal op kinderen zijn gericht heb je toch genoeg restaurants waar je met het gezin kan eten. We zetten hieronder een aantal van deze kindvriendelijke restaurants in El Chalten op een rij.

Cúrcuma: wil je een keer wat anders dan de typische Argentijnse vleesgerechten, dan kun je bij dit restaurant heel gezond eten. Het restaurant heeft verschillende vegetarische gerechten en gezonde sapjes voor kinderen. Het eten komt hier in liftjes naar boven naar de eerste verdieping.

Maffia Trattoria: heb je zin in Italiaans eten, dan is dit restaurant in El Chalten een leuke optie. Je kan hier pasta’s, ravioli ’s en cannelloni’s eten met kinderen. In dit restaurant hangt een heerlijk sfeertje, waardoor je er met kinderen ook gelijk thuis voelt.

La Wafleria: wil je met kinderen even wat lekkers gaan eten, dan is deze horecagelegenheid zeker een aanrader. Ze hebben hier heerlijk wafels en brownies, maar ook eten zoals soep en pizza’s.

Wat te doen in El Chalten met het gezin

Kindvriendelijk hotel El Chalten

Je kunt in El Chalten met kinderen prima overnachten. Je hebt genoeg kindvriendelijke accommodaties die je in El Chalten kan boeken. Wij kijken altijd bij het uitzoeken van een accommodatie naar de algemene score van het hotel (die moet boven de 8 zitten) en het aantal reviews (er moeten meer dan 100 reviews gegeven zijn) en dan kom je in El Chalten tot de volgende kindvriendelijke accommodaties die aan te raden zijn.

Budget accommodatie: Patagonia Hostel

Middenklasse accommodatie: Posada y Cabañas El Barranco

Luxe accommodatie: Hosteria Senderos

Kijk voor de gehele lijst van kindvriendelijke accommodaties in El Chalten even hier.

Scroll naar boven