El Calafate met kinderen

De grootste reden om een bezoek te brengen aan El Calafate met kinderen is dat de stad de perfecte uitvalsbasis is voor het prachtige Glaciares National Park. Je hebt in de omgeving van El Calafate één van de hoogtepunten van Patagonië liggen voor de meeste gezinnen met kinderen: de gletsjer Perito Moreno. Toch kun je hier in de omgeving meer doen dan alleen deze gletsjer bezoeken. In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten in El Calafate op een rij.

Beste reistijd El Calafate met kinderen

De beste reistijd om El Calafate met kinderen te bezoeken is in de maanden december tot en met april. Dit zijn de zomermaanden in Patagonië en dan is de temperatuur het meest aangenaam om er op uit te trekken met het gezin. De temperatuur ligt dan rond de 15 graden.

Zorg er dus voor dat wanneer je dit gebied ook bezoekt dat je warme kleding voor de kinderen meeneemt. Je kan dit overigens ook prima nog in El Calafate zelf kopen als je niets bij je hebt.

Het hoogseizoen van El Calafate is in januari en december en dat komt door de Argentijnse vakanties. Je moet dan rekening houden dat de prijzen van accommodaties hoger liggen dan de rest van het jaar. Als je de mogelijkheid hebt om deze periode te ontwijken dan kan dat veel geld schelen.

El Calafate met kinderen

Vervoer naar en in El Calafate

De meeste gezinnen met kinderen die een rondreis maken door het prachtige Patagonië doen dit met de auto. Voor de meeste gezinnen start een rondreis door Argentinië op het vliegveld van Buenos Aires en je kunt eventueel daar een auto huren en dan helemaal naar het zuiden rijden naar Patagonië toe. Je moet dan wel rekening houden dat je meerdere dagen aan het rijden bent om in El Calafate te komen.

Je kan een auto huren op het vliegveld van Buenos Aires met de verhuurmaatschappij Sunny Cars en wij vinden dit altijd een hele fijne verhuurmaatschappij. Wij vinden deze verhuurmaatschappij echt een aanrader vanwege het all inclusive principe en huren bijna overal in de wereld altijd een auto via deze organisatie. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Buenos Aires even hier.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om naar El Calafate te vliegen en dan een auto te huren op het vliegveld van El Calafate. Dat kan met kinderen ook ideaal zijn, omdat je dan niet zolang in de auto hoeft te zitten om Patagonië te bereiken. Vanuit alle grote steden in Argentinië kun je vliegen naar El Calafate. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto op het vliegveld van El Calafate even hier.

Kinderactiviteiten El Calafate

Kinderactiviteiten El Calafate

#1 Perito Moreno

Zoals we al in de introductie van deze blog aangaven is één van de hoogtepunten van een rondreis door Patagonië een bezoek aan de enorme gletsjer Perito Moreno. Deze gletsjer ligt in het Los Glaciers National Park. Het is echt een prachtig gezicht als je voor deze gletsjer staat en wij vonden het dan ook één van de mooiste natuurverschijnselen die we tijdens onze reis door Zuid-Amerika hebben gezien.

Kinderactiviteiten El Calafate

Deze gletsjer is kilometers lang en op sommige stukken wel 60 meter hoog. Het geeft echt een enorm lawaai als er weer een stuk ijs afbreekt van deze gletsjer en in het water belandt. Soms zijn dit echt enorme ijsbrokken. Je kan er voor kiezen om deze gletsjer vanaf het uitzichtplatform te bekijken of vanaf een boot. Met een boot kom je natuurlijk nog veel dichter bij de gletsjer.

Wat te doen in Patagonië met het gezin

Overigens is het vanaf El Calafate nog wel ruim een uur rijden met de auto naar dit nationale park. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een tour te boeken naar de gletsjer toe. Wij hebben zelf dit park bezocht met een georganiseerde dagtocht. Je wordt dan opgehaald bij je hotel en rijdt daarna naar het nationale park.

Hier kan je kiezen of je vanaf het uitkijkplatform de gletsjer bekijkt of met de boot naar de gletsjer toe vaart. Deze boottocht duurt dan meestal een uurtje, waarbij je langs de gletsjer vaart. Kijk voor meer informatie over deze tour even hier.

El Calafate met kinderen

Het park is het gehele jaar open, alleen de openingstijden zijn wel wisselend. In de zomermaanden (september tot en met april) is het park al om 8 uur open en in de wintermaanden (mei tot en met augustus) is het park om 9.00 uur open. Wat overigens ook een hele toffe activiteit is om hier te doen met kinderen is om een mini trekking te maken van ongeveer 40 minuten over de gletsjer.

Deze mini trekking is mogelijk voor kinderen vanaf 8 jaar. Je krijgt dan stijgijzers, een helm en een harnas aan en gaat dan een stuk wandelen over de gletsjer. Dit is ook zeker een mooie ervaring om met kinderen te doen en je loopt dan echt door een prachtig landschap van ijs. Kijk voor meer informatie over deze mini trekking even hier.

El Calafate met kinderen

#2 Lago Argentino

Je kan in El Calafate naast de gletsjers ook naar verschillende meren toe in de omgeving. Het grootste meer dat je in de omgeving van El Calafate kan bezoeken is Lago Argentino. Verschillende gletsjers komen ook uit in dit meer, waaronder ook de bekende Perito Moreno gletsjer. Het meer heeft een prachtige kleur blauw.

Je kan op het meer verschillende boottochten boeken en vanaf de boot verschillende gletsjers bekijken. Houdt er rekening mee dat het op het meer best hard kan waaien, waardoor het erg fris kan zijn, dus zorg dat je voor de kinderen warme kleding meeneemt. Je kunt naar dit meer lopen vanuit El Calafate en het is ook mogelijk om rondom het meer te gaan fietsen.

Je hebt verschillende verhuurmaatschappijen van fietsen in El Calafate en ook verhuurmaatschappijen die bijvoorbeeld een fiets met een karretje voor de kinderen verhuurt. Je kunt bij het meer ook heel veel verschillende vogels zien, waaronder flamingo’s en zwanen met een zwarte nek. Een ander meer dat je in de omgeving van El Calafate kan bezoeken is Lake Nimez.

Kinderactiviteiten El Calafate

#3 El Calafate Balconies Experience

Veel toeristen denken bij El Calafate alleen aan de gletsjers die je hier in de omgeving kan bekijken, maar je kunt in deze omgeving ook hele andere landschappen bekijken en zo heb je ook een tour die de El Calafate Balconies Experience heet. Je gaat hier met een 4×4 vrachtauto op pad en rijdt hierbij echt de bergen in. Je komt ook tijdens deze tour langs Lago Argentino.

Je rijdt helemaal de bergen in over zandwegen met de vrachtauto en op de berg heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van El Calafate. Deze tour duurt maar een halve dag, waardoor het ook met kinderen een ideale tour is. Kijk voor meer informatie over deze georganiseerde tour in El Calafate even hier.

Een ander natuurgebied dat je in El Calafate met kinderen kan bezoeken is Laguna Nimez Reserve. Dit is een klein natuurpark, waar je prima met kinderen kan gaan wandelen en het is mogelijk om ook hier flamingo’s in het park te zien. Je hebt tijdens deze wandeling ook uitzicht op Lago Argentina.

Je kunt hier een mooie wandeling maken van iets meer dan een uur en kinderen tot en met 11 jaar hebben hier gratis entree tot dit park. Bij dit natuurpark zit ook een grote speeltuin voor de kinderen.

Een andere toffe dagtrip kan zijn naar het Torres del Paine natuurpark in Chili. Wij vonden dit misschien wel het mooiste natuurpark van Zuid-Amerika. Je kan hier in een georganiseerde dagtrip naar toe vanuit El Calafate. Dit is wel een hele lange dagtrip met kinderen, maar het park is echt een prachtige plek om mooie wandelingen te maken. Kijk voor meer informatie over een dagtrip naar het Torres del Paine park in Chili even hier.

Wat te doen in El Calafate met het gezin

#4 Glaciarium

Je kunt in El Calafate met kinderen ook naar een museum die meer informatie geeft over de gletsjers die je in dit gebied kan bekijken. Dat kan zeker met kinderen wel erg leerzaam zijn. Doordat het museum ook interactief is, is het ook een leuk museum om met kinderen naar toe te gaan. Het museum ligt op een paar kilometer van de stad El Calafate op een heuvel en ziet er heel futuristisch uit (het lijkt op een ijsberg). Er is een shuttleservice van het centrum van El Calafate naar het museum toe.

Kinderen kunnen in het museum leren hoe gletsjers ontstaan en hoe de gletsjers steeds meer aan het verdwijnen zijn, mede door onze eigen schuld. De informatie is naast het Spaans, ook in het Engels te zien. De entreeprijs van het museum is wel wat aan de forse kant. Ook kan je hier verschillende films over gletsjers bekijken.

Je bent uiteindelijk een uurtje of 2 kwijt in het museum als je alle exposities goed wil bekijken en je hebt vanuit het museum een mooi uitzicht over het meer en de bergen. Het museum heeft ook een café waar je een drankje kan doen en je kunt in het Glacarium ook naar een ijsbar toe en een drankje drinken bij -5 graden. Je krijgt dan wel een heel pak aan en handschoenen.

El Calafate met familie

#5 El Chalten

Een andere dagtrip die je kan maken vanuit El Calafate is naar de plaats El Chalten. El Chalten staat bekend als het gebied waar je echt de bergen in kan gaan. De bekendste berg in dit gebied is de berg Fitz Roy. Je bereikt dit dorp vanuit El Chalten met de auto of een georganiseerde tour in ongeveer 3 uurtjes rijden. Aangezien je voor een dagrip dan wel vrij lang in de auto zit, kun je natuurlijk er ook voor kiezen om een nachtje in El Chalten te blijven slapen.

Je kunt in dit gebied ook mooie wandelingen maken met kinderen. Zo heb je verschillende wandelingen die maar een paar uur zijn en die ook goed te doen zijn met kinderen. Zo heb je bijvoorbeeld de Laguna Capri Trek die ongeveer 10 kilometer lopen is (met in het begin wel een deel berg op) en waar je een halve dag onderweg bent met tussenstops. Andere wandelingen voor kinderen in dit gebied zijn Chorillo del Salto Trek en Mirador Cóndores Trek.

Je kan in het gebied ook met kinderen gaan paardrijden, kajakken of fietsen. Kortom ook op deze bestemming kun je heel veel outdooractiviteiten doen met het gezin. Daar staat Patagonië natuurlijk ook wel om bekend! Je kan ook vanuit El Calafate een georganiseerde dagtocht maken naar El Chalten. Je bezoekt dan tijdens deze tour de hoogtepunten van El Chalten in een dag en kijk voor meer informatie over deze tour naar El Chalten even hier.

Wij schreven over El Chalten, de blog El Chalten met kinderen.

Kindvriendelijk restaurant El Calafate

Je kunt in El Calafate met kinderen prima eten. Je hebt genoeg leuke restaurants waar je met het gezin wat kan eten. Veel van deze restaurants zijn te vinden op de Avenida del Libertador. We zetten een aantal van deze restaurants in El Calafate hieronder op een rij.

Pura Vida: zoek je een restaurant in El Calafate met het gezin, waar je gezond kan eten, dan is dit een goed restaurant. Je hebt hier ook veel vegetarische opties. Het kan een mooie afwisseling zijn van de vele vleesgerechten die in de meeste restaurants in Argentinië worden aangeboden.

Calafate Brownies: ben je op zoek naar een lekker broodje of taartje, dan is deze horecagelegenheid een goede optie. Dit restaurant zit in de buurt van het busstation van El Calafate en is een goede plek om te ontbijten of te lunchen.

El Gaita Pizza Bar: deze kleine pizzeria ligt iets buiten het centrum in een zijstraat, maar biedt wel heerlijke pizza’s. Een prima plek als je snel even wat wil eten met kinderen. Je kunt hier buiten in de tuin van dit kindvriendelijke restaurant eten.

La Lechuza Pizza: dit is een pizzeria in het centrum van de stad, waar veel gezinnen met kinderen gaan eten. Je hebt hier schermen aan de muur hangen waar voetbal op gekeken wordt. De online recensies zijn wel erg wisselend van dit restaurant in El Calafate.

Wat te doen in El Calafate met het gezin

Kindvriendelijk hotel El Calafate

Je kan prima in El Calafate met kinderen overnachten. Je hebt genoeg kindvriendelijke accommodaties die je kan boeken. We zetten hieronder de best beoordeelde accommodaties in El Calafate op een rij. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Budget accommodatie: Apart Haiken

Middenklasse accommodatie: South Apartments

Luxe accommodatie: Mirador del Lago Hotel

Kijk voor de gehele lijst van kindvriendelijke accommodaties in El Calafate even hier.

Scroll naar boven