Eifel met kinderen

Wat te doen in de Eifel met kinderen? Dit gebied in Duitsland heeft een aantal leuke steden, veel natuur en verschillende bezienswaardigheden en is zelfs te bezoeken in een weekend vanuit Nederland. Vanuit Utrecht kun je namelijk met de auto het gebied van de Eifel in drie uur bereiken. Maar ook voor een vakantie van een week kun je je hier prima vermaken met je gezin! We zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in de Eifel met kinderen op een rij voor jullie!

Eifel met kinderen #1: cochem

Cochem is één van de mooiste dorpjes in het gebied van de Eifel. Het ligt op een ruime drie uur rijden van Utrecht en dit dorpje aan de rivier de Moezel heeft genoeg te bieden voor gezinnen met kinderen. We schreven al eerder over Cochem en de bezienswaardigheden langs rivier de Moezel in ons blog de Moezel met kinderen

Het centrum van Cochem is leuk om met kinderen te bezoeken. Het heeft een mooie op een ansichtkaart lijkende binnenstad met veel gekleurde huizen en terrassen. Het centrale punt in deze binnenstad is het historisch marktplein, waar nog veel vakwerkhuizen staan die je kunt bezoeken in de smalle straatjes van de binnenstad. 

Naast de leuke binnenstad kun je ook het kasteel van Cochem bezoeken met je kinderen. Een leuke activiteit daarbij is om de kabelbaan te nemen de berg op, waar het kasteel ligt. Hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Daarnaast kun je ook nog een een leuk familiepark in Cochem bezoeken en is er een mogelijkheid om zowel binnen als buiten te gaan zwemmen in een prima zwembad, wanneer het warm of juist minder weer is in de regio. Lees voor meer informatie over dit dorpje ons uitgebreide blog Cochem met kinderen

Cochem met kinderen
Cochem met kinderen

Eifel met kinderen #2: Trier

Zijn jij en je kinderen geïnteresseerd in de geschiedenis van de Romeinen, dan is de stad Trier het bezoeken waard.  Je hebt hier namelijk genoeg bezienswaardigheden die met de Romeinse geschiedenis te maken hebben. Zo heb je een oud Romeins badhuis wat je kan bezoeken, een oude stadspoort en een oud amfitheater. Wijzelf hebben niet al deze bezienswaardigheden bezocht, maar vonden het wel leuk om een dagje deze stad te bezoeken. 

Zeker ook omdat hier de oude binnenstad gezellig is om te bezoeken. Je hebt hier genoeg terrasjes waar je heerlijk in de zomerperiode kunt zitten in de zon onder het genot van een hapje en een drankje. Aangezien de meeste bezienswaardigheden in het centrum liggen, kun je daarom een mooie mix maken van dingen bezichtigen en lekker wat eten en drinken. 

Daarnaast heeft de stad Trier een leuke speeltuin in het stadspark van de stad, waar het met kinderen ook goed vertoeven is. Verder is er ook nog een uitzichtpunt, waar je een mooi uitzicht hebt over Trier en de omgeving. Naar aanleiding van ons bezoek aan deze stad hebben we het uitgebreide verslag Trier met kinderen geschreven, waar we dieper ingaan op al deze bezienswaardigheden en activiteiten in deze stad. 

Trier met kinderen
Trier met kinderen

Eifel met kinderen #3: eifelpark gondorf

Je kunt in de Eifel met kinderen ook naar een pretpark toe. Dit uitgebreide pretpark dat in de bossen ligt bestaat eigenlijk uit meerdere delen. Zo is er een gedeelte met dieren (gedeelte Wildpark), waar je dieren kunt bewonderen als het hert, de wolf en de bruine beer. Er is een gedeelte waar je ook tussen de wat kleinere dieren los kunt lopen zoals de herten. Bij het dierengedeelte kun je ook naar shows kijken van honden en roofvogels. 

Uiteraard zijn er ook genoeg attracties in het park voor kinderen. Zo is er een draaimolen, een zweefmolen (op 80 meter hoogte), een wildwaterbaan, spinning drop toren (moeilijk te beschrijven wat het precies is, maar het gaat heel erg hoog ;)), waterscooters, botsauto’s en nog veel meer attracties. Daarnaast is er een grote rodelbaan door het pretpark heen. Wij hebben ons er een hele dag prima vermaakt!

Eifelpark met kinderen
Eifelpark met kinderen

Naast alle dieren en attracties heb je ook een aantal grote speeltuinen en een waterspeeltuin in het pretpark. Daarnaast heb je meerdere grote glijbanen. Deze glijbanen maken gebruik van het hoogteverschil dat in het park flink aanwezig is. Gelukkig rijdt er een shuttle door het park, waardoor je niet teveel hoeft te klimmen en de shuttle steeds naar boven kunt nemen en omlaag kunt lopen. Verder zijn er door het hele park ook eetgelegenheden om wat te eten en te drinken. 

Je kunt je met je gezin hier makkelijk een hele dag vermaken. Er is genoeg te doen en te zien in dit pretpark. De entreeprijs voor het pretpark wordt mede door je lengte bepaald. Dit komt doordat er bij sommige attracties een lengterestrictie is en dus kleinere kinderen niet overal in kunnen. Naar aanleiding van ons bezoek aan het park schreven we de blog Eifelpark met kinderen, waarin we een uitgebreide review over het park geven!

Eifelpark met kinderen
Eifelpark met kinderen

Eifel met kinderen #4: wandeling door de duivelskloof

 je kunt in het gebied de Eifel met kinderen ook prima wandelen. Zo heb je de Teufelsschlucht (duivelskloof), waar je met kinderen een  wandeling kunt maken door de kloof. Via een route door het natuurpark en het bezoekerscentrum begint de route van de Duivelskloof en deze route is 1.8 kilometer lang. Met kinderen is deze wandeling prima te lopen. 

De wandeling gaat door een diepe kloof  van 30 meter en is soms erg smal. Je hebt hier verschillende trappen die je op en af moet lopen en het uitzicht is soms echt schitterend. De hoge rotsen zien er dan ook spectaculair uit en zijn erg fotogeniek. Uiteindelijk komt de route weer uit bij het bezoekerscentrum van de kloof waar je ook wat kan eten en drinken. Dit bezoekerscentrum is wel pas vanaf 11 uur open! 

Er zijn in dit gebied meerdere wandelingen te maken met kinderen. Houdt er rekening mee dat het gebied heuvelachtig is, dus dat je over de afstanden wel langer doet dan normaal. Over de 1,8 kilometer kun je dus met kinderen makkelijk een uur doen. Als je de tijd hebt is dit uiteraard geen probleem en raden we je aan om het op je gemak te doen. 

Een kinderwagen of buggy is tijdens deze wandeling dan ook ongeschikt. Overigens heb je genoeg andere mooie wandelingen die je in het gebied kunt maken. Zo ligt hier ook het Vulkamaar-pad: de mooiste wandelroute van Duitsland

Eifel met kinderen
Eifel met kinderen

Eifel met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven beschreven activiteiten in de Eifel met kinderen zijn er nog een aantal activiteiten die we hier kort zullen weergeven. 

#5: Rursee: dit is één van de grootste meren in het gebied de Eifel en het ligt ook in het nationale park Eifel. Op dit meer kun je een rondvaart tocht maken, maar ook zwemmen met de kinderen of zelf een bootje huren.  In dit nationale park kun je mooie wandelingen maken met het gezin.   

#6 Dinopark Ernzen: dit dinopark is goed te combineren met de wandeling door de duivelskloof. Je vindt hier levensgrote dino’s in het bos, waar je via een route langs kunt lopen. Daarnaast kunnen kinderen hier dino gerelateerde dingen doen zoals het uitgraven van botjes in het zand. Bij het dinopark zit ook een speeltuin en een restaurant. 

#7: Monschau: dit is een klein historisch dorpje en leuk om te bezoeken tijdens een vakantie in de Eifel met kinderen. Het dorpje heeft ook een leuk belevenismuseum, waar kinderen niet alleen maar naar de opgezette dieren kunnen kijken, maar ze ook kunnen aanraken. Kinderen kunnen hier van allerlei dingen doen met betrekking tot dieren en de natuur. 

#8 Kasteel Eltz: een mooi kasteel om te bezoeken is kasteel Eltz. Je kunt het kasteel van de binnenkant bekijken, maar je mag alleen geen foto’s binnen maken. De omgeving rondom het kasteel is ook erg mooi en je kunt hier ook prima wandelen met kinderen. Er is een gratis bus die je van de parkeerplaats naar het kasteel brengt, wanneer je het kasteel ook daadwerkelijk bezoekt. 

Eifel met kinderen
Amersfoort met kinderen

Waar slapen in Eifel met kinderen

De Eifel beslaat een redelijk groot gebied, dus we hebben in een aantal hiervoor besproken plaatsen een aantal familiehotels op een rij gezet. Zoek je een hotel in een andere plaats of andere hotels in één van de plaatsen hieronder klik dan op deze link

Trier:

Budget hotel: Berghotel Kockelsberg

Middenklasse hotel: ante porta DAS STADTHOTEL

Luxe hotel: Park Plaza Trier

Cochem:

Budget hotel: Gästehaus Ziemons 

Middenklasse hotel: Hotel Traumblick

Luxe hotel: Hotel Weingut Dehren

Voor het zoeken naar andere hotels in de Eifel met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Scroll naar boven