Efteling met kinderen

Een bezoek aan de Efteling met kinderen is altijd een goed idee! Wij hebben het geluk dat wij in de buurt van Kaatsheuvel wonen en dat we het grootste pretpark van Nederland regelmatig kunnen bezoeken. Of je er nu in de zomer of in de winter komt, het pretpark ziet er altijd top uit! Kom je in de Efteling voor de eerste keer dan heb je op een drukke dag aan één dag niet genoeg om alles te zien. Gelukkig zijn er de laatste jaren voldoende overnachtingsmogelijkheden in de buurt van het pretpark bij gekomen, zodat je er zelfs een weekendje Efteling met kinderen van kunt maken. We zetten in dit blog alle informatie op een rij over dit pretpark, zodat je een goede indruk krijgt wat je in het pretpark kunt verwachten!

Algemene informatie over de Efteling met kinderen

De Efteling ligt in Kaatsheuvel in de provincie Noord-Brabant. De meeste gezinnen komen met de auto naar het pretpark en rondom het pretpark zijn genoeg parkeerplaatsen. 

Zorg dat wanneer je een hele dag gaat dat je op tijd bent, zodat je dichtbij het pretpark kunt parkeren. Hoe later je op de dag aankomt, hoe verder je moet lopen van je auto naar de ingang van het pretpark. Parkeer hem in ieder geval niet in de wijk rondom het pretpark om geld uit te sparen, want daar controleren ze erg streng op en dan is de kans op een bon behoorlijk groot. 

De Efteling is het hele jaar open en heeft verschillende evenementen gedurende de seizoenen. Zo heb je in de zomer de zomeravonden van de Efteling, waarbij het park langer open is en er verschillende artiesten komen optreden.

Efteling met kinderen

In de winter is het pretpark in winterse sferen en dat vinden wij altijd een hele leuke periode om het pretpark te bezoeken. Je ziet dan overal winterse details in het pretpark, er zijn haardvuren, kinderen kunnen schaatsen op een schaatsbaan en er zijn dan overal kerstbomen. In de herfst is het park het meest kleurrijk, doordat er vrij veel natuur in het pretpark aanwezig is. 

Efteling met kinderen

Apps en boarding pass

De Efteling heeft verschillende apps die je tijdens je bezoek aan het pretpark kunt gebruiken. Zo is er de Efteling app, waarmee je je kaartjes kunt laten scannen, je een plattegrond hebt van het park inclusief de wachttijden van de shows en de attracties en extra informatie hebt over verschillende attracties. 

Daarnaast is er ook een Efeling Kids app, waarbij kinderen spelletjes kunnen spelen, boekjes kunnen lezen en video’s over het park kunnen bekijken. Ook zijn er verschillende apps voor thuis, waarbij je verschillende spelletjes kunt spelen. Overnacht je in vakantiepark Efteling Bosrijk dan is er een app, waarmee je een soort van speurtocht kunt doen in het bos en op zoek moet gaan naar het verdwenen slaapzand. 

Efteling met kinderen

Sinds kort werkt de Efteling ook met een soort van fastpass. Bij de Python attractie is het mogelijk om met de Efteling app een tijdslot (boardingpass) te reserveren voor een groep van maximaal 6 personen, waarmee je maximaal maar 15 minuten hoeft te wachten bij deze attractie. Momenteel is dit nog de enige attractie waarvoor dit geldt. 

Efteling met kinderen

De attracties van de Efteling

Je kunt in de Efteling met kinderen meer dan dertig verschillende attracties bezoeken. Je hebt zowel attracties voor jonge als voor oudere kinderen. Bij sommige attracties geldt een lengterestrictie. We bespreken de belangrijkste hieronder. 

Stoomtrein: om een goede indruk van het park te krijgen kun je de stoomtrein nemen die door het hele pretpark rijdt. Tevens is dit een manier om snel van de ene naar de andere plek in het park te gaan. 

Fabula: dit is één van de nieuwste attractie als vervanging van de Pandadroom. In deze 4D film gaat het over een eekhoorn die allerlei avonturen beleeft. En tijdens de film ervaar je 4D effecten zoals water, geur en wind. 

Leukste pretparken in Nederland

Max & Moritz: dit is een kinderachtbaan, waar kinderen vanaf 1 meter in mogen. Je kunt hier uit twee banen kiezen. Die van Max en die van Moritz.

Symbolica: ook deze attractie is binnen en één van de nieuwere attracties die je in de Efteling met kinderen kunt bezoeken. Er zijn verschillende routes die je kunt nemen in deze attractie, dus wil je de hele attractie volledig zien dan moet je drie keer de attractie bezoeken en steeds een andere route kiezen. 

Joris en de Draak: dit is een houten achtbaan, waar twee karretjes een race tegen elkaar houden. Je kunt hier kiezen tussen vuur en water. Kinderen moeten hier minimaal 110 cm lang zijn en de attractie gaat harder dan je denkt. 

Efteling met kinderen

Baron1898: dit is een vrij nieuwe attractie en één van de spectaculairste achtbanen die je in de Efteling met kinderen kunt doen. Voor deze attractie geldt ook de hoogste lengterestrictie. Kinderen moeten minimaal 132 cm zijn. Je maakt hier een val van 37,5 meter naar beneden en gaat daarna een aantal keer over de kop.

Droomvlucht: een mooie binnenattractie waarin je in een karretje door een bos van elfjes en trollen rijdt. Bij deze attractie kunnen de wachttijden behoorlijk oplopen. Houdt de app in de gaten om te zien wanneer de wachtrij kort is.  

De Vliegende Hollander: deze attractie begint binnen en eindigt met een soort plons buiten. Kinderen vanaf 120 cm mogen in deze attractie. Binnen in het kasteel ziet het er allemaal mooi uit. Verder is de attractie niet super spectaculair. 

Efteling met kinderen

Piranha: in de piranha ga je in een rond bootje door een wildwaterbaan van 350 meter en de vraag is altijd wie wordt er in het bootje kletsnat. Je kan het bootje rond laten draaien, zodat de persoon naast jou net onder die waterval komt te staan of een golf water over zich heen krijgt. 

Onze dochter vindt het een verschrikkelijke attractie (in tegenstelling tot haar ouders) en wil er altijd alleen met poncho in. Houdt er rekening mee dat wanneer je de Efteling met kinderen in de winter bezoekt, dat je hier niet als eerste in gaat, aangezien er dan een kans is dat je een paar uur met natte kleding rondloopt en dat kan behoorlijk koud zijn. 

De Python: dit is ook één van de bekendste attracties in het pretpark. Kinderen moeten voor deze attractie minimaal 120 cm lang zijn. De achtbaan maakt twee loopings en gaat door een kurkentrekker heen. Het is één van de spectaculairste attracties in de Efteling met kinderen. 

Carnaval Festival: als je naar de Efteling met kinderen gaat dan kun je deze klassieker niet overslaan. Vooral jonge kinderen vinden het Carnaval Festival erg leuk. Je gaat onder leiding van de figuren Jokie en Jet naar allerlei landen in de wereld. 

Efteling met kinderen

Fata Morgana: dit is een klassieker in de Efteling en deze bestond al toen wijzelf nog jong waren. Deze binnenattractie neemt je in een boot mee naar een Oosterse wereld. Voor kleine kinderen kan deze attractie nog best wel een beetje eng zijn, aangezien er geschoten wordt, er krokodillen in het water zitten en er overal tovenaars opduiken. Toch mogen ook de allerjongste kinderen onder begeleiding van een ouder hier in. 

Vogel Rok: in deze overdekte achtbaan mogen kinderen vanaf 120 cm. Grote delen van de achtbaan is in het donker en je maakt eigenlijk vanuit je karretje een vlucht vanuit de klauwen van een grote roofvogel. 

Villa Volta: dit is een binnenattractie. Je komt eigenlijk bij deze attractie in twee ruimtes. In de eerste ruimte wordt een verhaal verteld en in de tweede ruimte begint pas echt de actie. Je zit in banken tegenover elkaar in een huis, waarbij het lijkt of je over de kop gaat. Dit is niet zo, aangezien je alleen een beetje op en neer schommelt, maar omdat de muren draaien geeft het wel dit effect. 

Efteling met kinderen

Anton Pieck Plein: op dit plein kun je in de Efteling met kinderen in de zweefmolen en in de draaimolen. De sfeer die het plein moet uitademen is van een oud dorpsplein. Je hebt hier ook verschillende restaurants waar je wat kunt eten. 

Schommelschip: het bekende schommelschip is voor kinderen en ouders met een sterke maag. In tegenstelling tot heel veel andere pretparken kun je in dit grote schommelschip in de Efteling met kinderen van alle lengtes er in. Wel moeten kinderen onder de 120 cm onder begeleiding van een volwassenen. Onze dochter ging dan ook al op zeer jonge leeftijd in dit schip. Je kunt wel kiezen of je in het midden wil zitten of aan de buitenkant waar je een stuk hoger gaat. 

Efteling met kinderen

Volk van Laaf: dit is eigenlijk een soort van dorp in het pretpark. Het Volk van Laaf zijn grappige figuurtjes en je kunt bij verschillende huisjes gaan kijken waar de laven vissen, brood bakken of zitten te schrijven. Je kunt hier ook met een slak over een baan op een paar meter hoogte door het dorp heen fietsen. Dit dorp is vooral voor kleine kinderen leuk. Je hebt hier ook wat glijbanen en een trap die rare geluiden maakt. 

Pagode: wil je een mooi uitzicht over het pretpark de Efteling met kinderen hebben, dan is dit een goede attractie om te bezoeken. Het is een Thaise tempel die op een hoogte van 45 meter ronddraait, waardoor je een mooi 360 graden uitzicht over de omgeving hebt. 

Naast al deze grote attracties heeft het pretpark ook wat kleinere attracties zoals ronddraaiende kookpotjes, traptreintjes, bootjes die een vaste route varen over het water, een doolhof, een spookslot, een speeltuin, een Efteling museum, een miniatuurwereld en een betaalde speelgalerij. 

Om het park netjes te houden hebben ze in het pretpark een slimme constructie bedacht. Op verschillende plekken in het pretpark heb je een Holle Bolle Gijs staan, die vraagt om afval. Gooi je in de mond van Holle Bolle Gijs iets dan zegt hij dankjewel. Kinderen vinden dit uiteraard fantastisch en willen zoveel mogelijk afval in de mond van Holle Bolle Gijs stoppen. Hierdoor komt er ook weer minder afval op straat te liggen in het park. 

Efteling met kinderen

Het sprookjesbos

Een bezoek aan de Efteling met kinderen is pas compleet als je het sprookjesbos hebt bezocht. Een groot voordeel van het sprookjesbos is, is dat je gewoon rond kunt lopen langs de verschillende sprookjes en niet met jonge kinderen in de rij hoeft te staan. 

Het sprookjesbos is best wel uitgebreid en je vindt hier ook de bekende Efteling figuren als Lange Jan, de Boze Wolf en Roodkapje, de Reus en Kleinduimpje, Doornroosje en Sneeuwwitje, Repelsteeltje, Vrouw Holle, Ezeltje Strekje, de Sprookjesboom, de Draak en zo kunnen we nog veel meer bekende figuren opnoemen uit het sprookjesbos. 

Efteling met kinderen

Er zijn in dit bos meer dan dertig verschillende sprookjes en je bent hier met kleine kinderen wel even zoet als je alle sprookjes bezoekt. Bij een aantal van de sprookjes wordt een verhaal verteld en bij andere sprookjes kun je vooral kijken. Als we eenmaal in het sprookjesbos zijn met onze dochter dan laten we haar gewoon gaan en volgen we haar van sprookje naar sprookje. In het sprookjesbos vindt je ook nog verschillende paddenstoelen waar muziek uitkomt. Dit vinden kinderen altijd heel interessant. 

Efteling met kinderen

De shows van de Efteling

Je kunt in de Efteling met kinderen naar verschillende shows in het park. Zo heb je de spectaculaire show van Raveleijn. Deze show staat helemaal in het teken van ridders die met paarden in een arena hele gevechten houden. De show duurt ongeveer 12 minuten en is vrij spectaculair. 

Aquanura is een fonteinenshow en deze wordt vaak aan het einde van de dag gehouden in de buurt van de ingang van het park. In het meer zijn maar liefst 200 fonteinen aanwezig en 900 verschillende lichten, die op Eftelingmuziek op en neer gaan. Deze show duurt ook ongeveer 12 minuten. Voor deze show hoef je niet in de rij te gaan staan, maar je kunt gewoon een plekje zoeken rondom het grote meer. 

Efteling met kinderen

De sprookjesboomshow is echt de favoriet van onze dochter al een aantal jaar. In het sprookjesbos is een klein openluchttheater waar de show om de zoveel tijd gehouden wordt. Acteurs spelen hier met de bekende sprookjesboom poppen een sprookje na. Er wordt gedanst en de kinderen worden bij de show betrokken. Wat ons betreft echt een aanrader in de Efteling met kinderen die jong zijn.  

Verder lopen er verschillende sprookjesfiguren rond in het park (vooral bij de ingang) en zijn er soms kleinere shows ergens op straat in het pretpark. 

Efteling met kinderen

Eten en drinken in de Efteling

Uiteraard kun je in de Efteling met kinderen op genoeg plekken eten en drinken. Door het hele park zijn er tentjes waar je wat kunt halen en er komen er de laatste jaren steeds meer bij. Zo zit er voor iedereen wel wat lekkers bij. Van Oosterse maaltijden tot gewoon poffertjes of frietjes. Het is wel ergens te krijgen. Het is zelfs mogelijk om tegenwoordig in het pretpark een heel driegangenmenu te eten met het gezin bij Het Wapen van Raveleijn. 

Één van de populairste restaurants in het pretpark is Polles Keuken Pannenkoekenrestaurant. Uiteraard vinden de meeste kinderen een pannenkoek lekker maar de binnenkant van het restaurant ziet er ook heel tof uit in de stijl van het Volk van Laaf. Voor kinderen is hier veel te zien. Wel staat er vaak een rij bij het restaurant en het is daarom aanbevolen om aan het begin van de dag bijvoorbeeld een reservering te maken voor later op de dag. Een mooie afsluiting aan het einde van je bezoek aan de Efteling met kinderen!

Efteling met kinderen

Kijk vooraf welke restaurants er allemaal in het pretpark aanwezig zijn, zodat je in het pretpark zelf niet meer hoeft te zoeken naar een specifiek restaurant wat bijvoorbeeld pizza serveert of rijst. Een overzicht van de restaurants in het pretpark kun je hier vinden

Overigens is het in de Efteling toegestaan om zelf eten en drinken mee te nemen. Zeker als je bijvoorbeeld een abonnement hebt, zou het prijzig zijn om iedere keer in de eettentjes wat te eten. De meeste gezinnen hebben daarom een grote rugzak bij gevuld met het nodige eten en drinken. 

Efteling met kinderen

Overnachten bij de Efteling

Je kunt tegenwoordig makkelijk een weekendje naar de Efteling met kinderen. De laatste jaren is er aan accommodaties enorm veel bijgebouwd, waardoor er voor gezinnen met kinderen genoeg keus is. Het pretpark heeft tegenwoordig vier verschillende hotels en familieparken. We bespreken ze hieronder alle vier in het kort.

Efteling Hotel: dit hotel ligt bij de ingang en als je naar de Efteling rijdt met de auto, dan kun je dit hotel bijna niet missen. Je loopt vanuit het hotel in vijf minuten naar het pretpark en er zijn twintig verschillende themasuites in dit viersterrenhotel. Van verschillende sprookjes hebben ze een kamer in dit thema. Zo kun je bijvoorbeeld slapen in de Hans en Grietje suite.

Vakantiepark Loonsche Land: in dit vakantiepark dat op loopafstand van het pretpark ligt heb je verschillende soorten accommodaties. Je hebt hier vakantiewoningen, themakamers en een hotel liggen in dit park. Bij de vakantiewoningen is het mogelijk om te boeken voor gezinnen tot en met 12 personen. Dit is bijvoorbeeld een optie als opa en oma ook mee gaan naar het pretpark. 

Ook hebben ze verschillende themakamers voor gezinnen tot en met zes personen. Je hebt hier kamers die tussen de bomen staan, uitzicht hebben op het water en kamers die tussen de duinen liggen. Dit park is erg mooi aangelegd en er zijn op dit park ook meerdere speeltoestellen (in het water) voor kinderen. Daarnaast is er een klein dierenverblijf met wat geitjes, is er een uitkijktoren en een restaurant met speelhoek voor de kinderen.

Efteling met kinderen

Loonsche Land Hotel: dit hotel ligt op vakantiepark Loonsche Land en biedt 75 kamers aan in het hotel. Je kunt hier gebruik maken van alle faciliteiten van het vakantiepark Loonsche land tijdens je overnachting in dit hotel van de Efteling met kinderen. 

Efteling met kinderen

De Efteling met kinderen: alternatief overnachten

Uiteraard hangt er een behoorlijk prijskaartje aan één van de hierboven beschreven accommodaties van het pretpark zelf. In de omgeving zijn genoeg alternatieven om te overnachten tijdens een weekendje Efteling met kinderen. We zetten er een aantal op een rij voor jullie.

Efteling met kinderen
Scroll naar boven