Edinburgh met kinderen

Een stedentrip naar Edinburgh met kinderen voor een paar dagen is zeker een goed idee! Er is genoeg in deze Schotse stad te doen om je een paar dagen goed te vermaken. Ondanks dat Glasgow de grootste stad van Schotland is, wordt Edinburgh toch veel meer bezocht door toeristen. Dit komt mede door de mooie binnenstad die je het gevoel geeft dat je weer terug bent in de Middeleeuwen. Wij vonden de stad in ieder geval prachtig. Je vliegt er vanuit Amsterdam al in 1,5 uur naar toe met verschillende (budget) vliegmaatschappijen. Kortom genoeg reden om de stad eens te bezoeken met het gezin! We zetten de leukste activiteiten in Edinburgh met kinderen op een rij. 

Edinburgh met kinderen
Edinburgh met kinderen

Pakketreis Edinburgh met kinderen

Je kan uiteraard een reis naar Edinburgh met kinderen prima zelf regelen, maar soms kan het ook makkelijk zijn om een pakketreis te boeken. Hierbij boek je gelijk de vlucht inclusief hotel. Je kan dan vaak ook nog kiezen vanaf welk vliegveld je in Nederland, Duitsland of België wil vliegen. Kijk voor meer informatie over een pakketreis naar Edinburgh even hier.

Edinburgh met kinderen #1: Edinburgh Kasteel

De bekendste bezienswaardigheid in Edinburgh is zonder meer het kasteel van de stad. Het kasteel ligt boven op een rots en vanuit de meeste punten van de stad zie je het kasteel liggen. Uiteraard hebben wij tijdens onze stedentrip naar Edinburgh het kasteel ook bezocht en er zijn zeker aspecten die voor kinderen leuk zijn, maar je kinderen moeten het bezoeken van een kasteel wel echt leuk vinden, anders vinden ze het al wel snel saai. 

Wat zeker voor jonge kinderen op het uitkijkplateau van het kasteel zal aanspreken zijn de kanonnen die je hier vindt. Deze kanonnen staan naar de stad gericht en kinderen kunnen op de kanonnen klimmen. Daarnaast is het uitzicht wat je hier hebt over de stad prachtig. Binnen in het kasteel is alles wat dat betreft prachtig onderhouden en ook goed uitgelegd. Uiteraard staat alles in het Engels weergegeven, maar dat kun je prima vertalen voor je kinderen. 

Zo heb je in het kasteel een kamer waar de kroonjuwelen te bezichtigen zijn, is er de Great Hall (een grote ruimte met wapens en schilden dat gezien wordt als één van de mooiste ruimtes van het Verenigd Koninkrijk) en kun je ook nog een kapel bezoeken in het kasteel. Iedere dag (behalve op zondag) wordt er om 13.00 uur een kanon afgeschoten. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en het kasteel op de website van het Edinburgh Castle

Edinburgh met kinderen #2: Royal Mile

De bekendste straat van Edinburgh is High street, dat ook vaak de Royal Mile genoemd wordt. Eigenlijk kun je niet om deze straat heen, aangezien deze straat het centrum van de stad vormt. Uiteraard is het leuk om met je kinderen even door deze straat te lopen. Zo zijn er genoeg mooie historische gebouwen te vinden in deze straat en waren er ook verschillende straatartiesten aan het optreden toen wij er waren. 

De straat loopt van het kasteel (Edinburgh Castle) op de berg naar Holyroodhouse Palace. Je hebt hier verschillende bezienswaardigheden en activiteiten voor kinderen die we later in deze blog nog laten terugkomen. Één van de bekendste bezienswaardigheden van deze straat is de St. Giles kathedraal, die je gratis kunt bezoeken.

Tegenover deze kathedraal ligt nog het Real Mary Kings Close, waarin je een tour kunt boeken met het gezin naar een ondergronds gangenstelsel onder de stad. Ze hebben Nederlandse audio, dus ook voor kinderen is het goed te volgen. Het hele geheel van smalle gangetjes en enge verhalen zorgt ervoor dat het een soort van spooktocht onder de grond is. 

Edinburgh met kinderen
Edinburgh met kinderen

Edinburgh met kinderen #3: National Museum of Scotland

Dit museum ligt midden in het centrum en is gratis te bezoeken. Ze hebben in dit Schotse museum een enorme collectie van verschillende exposities over verschillende onderwerpen. Kijk vooraf even welke exposities je kinderen leuk vinden en welke niet en maak dan keuzes welke gedeelte van het museum je allemaal gaat bezoeken. Doordat er zoveel collecties zijn komt het museum misschien wat rommelig over, dus een plattegrondje van het museum biedt wel uitkomst. 

Wat wij zelf altijd wel interessant vinden is de afdeling met opgezette dieren. Het blijft toch altijd fascinerend om al die verschillende dieren van zo dichtbij te kunnen bekijken. Daarnaast blijven de skeletten van dino’s bij de meeste kinderen voor de verbeelding spreken. Ook hangen er in het museum allerlei vliegtuigen in de lucht en kun je bepaalde oude formule 1 auto’s bekijken. 

Hoeveel tijd je nodig hebt voor dit museum ligt er natuurlijk helemaal aan hoeveel collecties je wil bekijken met je kinderen en hoe erg geïnteresseerd je kinderen zijn in de verschillende collecties. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de collecties en het adres even op de website van het museum. 

Edinburgh met kinderen #4: Princess Street Gardens

Wil je in Edinburgh met kinderen even de drukke stad ontvluchten dan is het stadspark Princess Street Gardens een leuke optie. Dit stadspark ligt tussen de oude stad en het nieuwere gedeelte in en je kunt hier prima met je gezin wandelen. In het park ligt ook een speeltuin in de vorm van een kasteel, waar je kinderen kunnen klimmen en klauteren. Vanuit het park loop je naar het nieuwere gedeelte van Edinburgh met alle moderne winkels. 

Een andere plek waar je de drukke stad kunt ontvluchten tijdens je stedentrip naar Edinburgh met kinderen is het strand. Edinburgh ligt aan de zee, dus zeker op warme dagen kan het fijn zijn om even af te koelen. Vanuit het centrum van de stad ben je in een half uur met het openbaar vervoer bij het strand. 

Portobello beach is een groot zandstrand, waar verschillende speelgelegenheden rondom het strand zijn voor kinderen. Ook zit er aan het strand een binnenzwembad in een oud gebouw voor als het minder weer is en je kinderen toch heel even willen zwemmen. In de zomer staan er bij het strand ook verschillende kraampjes waar je pannenkoeken, ijs en drinken kunt kopen. 

Edinburgh met kinderen
Edinburgh met kinderen

Edinburgh met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven genoemde activiteiten in Edinburgh, zijn er nog een aantal leuke activiteiten in Edinburgh met kinderen die je kunt ondernemen. We zetten ze hieronder op een rij. 

#5 Camera Obscura: bij dit museum hebben ze maar liefst vijf verdiepingen met meer dan honderd interactieve displays in het teken van illusies. Je kunt je hier prima een ochtend of middag vermaken met de kinderen. Ga gelijk in de ochtend wanneer Camera Obscura open gaat, zodat het nog lekker rustig is en je de proefjes op je gemak kunt doen. Ook kun je er een show bekijken die in het teken staat van illusies. Ook kun je hier in een toren klimmen en heb je een mooi uitzicht over de stad. 

#6 Hop on Hop off bus: heb je weinig tijd en wil je in een korte tijd veel zien van de stad, dan zijn deze bussen ideaal. Er zijn verschillende routes door de stad, die je met een bustour kunt boeken. De meeste van deze tours rijden een rondje door de stad van ongeveer 75 minuten en stoppen onderweg bij alle bezienswaardigheden langs de route. Je kunt voor 48 uur een pass kopen en dan kun je onbeperkt gebruik maken van deze bussen in die periode. 

#7 Mercat tours: bezoek je Edinburgh met kinderen die al wat ouder zijn, dan kunnen de rondleidingen met het thema geesten leuk zijn bij deze aanbieder. Sommige tours staan in het teken van de dood en nemen je in de avonduren ook mee naar het kerkhof van Edinburgh, maar deze zijn wel alleen geschikt voor kinderen vanaf achttien jaar. 

Edinburgh met kinderen
Edinburgh met kinderen

#8 Baja Bikes fietstochten: je kunt Edinburgh met kinderen ook vanaf de fiets bekijken. De Nederlandse maatschappij Baja Bikes organiseert fietstochten van drie uur door de stad, waarbij je met de fiets langs de hoogtepunten van de stad gaat. Deze fietstocht staat onder leiding van een Engelstalige gids die je meer over de stad kan vertellen. Voor kinderen vanaf acht jaar zijn er fietsen beschikbaar en kinderen onder de acht jaar kunnen op een fietsstoeltje bij de ouders achterop. 

#9 Museum of Childhood:  dit kindermuseum is ook gratis te bezoeken en het speelgoed (van vroegere tijden) staat centraal in het museum. Een aantal jaren geleden is het museum gerenoveerd en is het ook een stuk interactiever geworden. Het museum is niet groot (het bevat maar vijf kamers), dus je hoeft hier niet veel tijd voor uit te trekken. 

#10 Uitzichtpunt Carlton Hill: wil je een mooi gratis uitzicht hebben over de stad, dan is dit een goede optie. De wandeling vanuit het centrum is niet al te lang naar boven toe en vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

#11 Edinburgh Zoo: je kunt in Edinburg ook naar de dierentuin toe. Deze dierentuin ligt in het westen van de stad en je bent met het openbaar vervoer vanuit het centrum in een kwartier bij deze dierentuin. Je kunt je hier met gemak een halve dag vermaken. Je kunt hier verschillende grote Afrikaanse dieren bewonderen zoals de leeuw, de zebra, de giraf, de neushoorn en ook verschillende apen. De meest bijzondere dieren van deze dierentuin zijn de pandaberen. Houdt er rekening mee dat de dierentuin op een heuvel ligt en dat je dus best wel wat omhoog en omlaag wandelt.  

Waar overnachten in Edinburgh met kinderen?

Je kunt in Edinburgh met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg kindvriendelijke accommodaties waar je tijdens je stedentrip kunt verblijven. We zetten in verschillende prijsklassen de best beoordeelde hotels op een rij. 

Budget hotel: Novotel Edinburgh Park

Middenklasse hotel: Cityroomz Edinburgh

Luxe hotel: Wilde Aparthotels by Staycity Edinburgh Grassmarket

Kijk voor een overzicht van alle accommodatie in Edinburgh even hier

Scroll naar boven