Dubrovnik met kinderen: 5 leuke activiteiten

Is een stedentrip naar Dubrovnik met kinderen leuk? Wij vinden het een lastige vraag. De stad is prachtig, maar er zijn ook best wel een aantal argumenten te geven waarom je de stad niet zou hoeven te bezoeken met kinderen. Wij bezochten de stad Dubrovnik tijdens onze rondreis door het oosten van Europa en op basis van ons bezoek aan deze stad in Kroatië zetten we de leukste activiteiten met het gezin hieronder op een rij. 

Dubrovnik met kinderen
Dubrovnik met kinderen

Dubrovnik met kinderen: aantal dingen vooraf

Ok, de introductie van deze blog was misschien niet super enthousiast en we gaan uitleggen waar dat gevoel vandaan komt. Je moet namelijk een aantal dingen over de stad vooraf weten. 

De oude binnenstad is prachtig, maar helaas zijn daar tegenwoordig hele groepen met toeristen achter gekomen. Hierdoor heb je de stad absoluut niet meer voor je alleen. Dubrovnik is een populaire bestemming voor cruiseschepen die de stad daarom ook regelmatig aan doen. Toen wij er in de zomer waren liepen er heel erg veel groepen toeristen met stickers van de cruisemaatschappij op hun borst rond die werden rondgeleid door een gids. 

Je bent daarom bijna nergens alleen en daarom is het advies om de stad heel vroeg in de ochtend te bezoeken met je kinderen of juist later op de dag. Hierdoor zijn de toeristen van de cruiseschepen alweer terug naar het schip en een tweede voordeel is dan ook dat het een stuk minder warm is. Zeker als je Dubrovnik met kinderen in de zomer bezoekt, moet je rekening houden met hele hoge temperaturen. Hierdoor kan het met kinderen niet heel prettig zijn om door de stad te lopen. 

Dubrovnik met kinderen
Dubrovnik met kinderen

Ook zijn de prijzen behoorlijk hoog. Dat is natuurlijk ook logisch, want door de enorme stroom toeristen is er meer vraag dan aanbod en dat zorgt ervoor dat de prijzen omhoog gaan. De oude binnenstad blijft uiteraard de oude binnenstad en ze kunnen dit deel van de stad niet uitbreiden. Een dagje Dubrovnik met kinderen kan daarom een prijzige aangelegenheid zijn.  

Houdt er rekening mee dat er veel trappen zijn in de binnenstad en dat het niet overal handig is om met een kinderwagen te rijden. De hoofdstraat is prima te doen met de kinderwagen maar loop je een straat naar links of naar rechts dan kom je al snel trappen tegen. Hierdoor kan het zeker met de hitte in de stad wel zwaar zijn voor jonge kinderen. 

Daarentegen moeten we wel zeggen als je hier doorheen kunt prikken dat de oude binnenstad wel echt prachtig is en dat het daarom echt wel leuk is om een ochtend of een middag de stad te bezoeken. Je hoeft hier echt geen dagen voor uit te trekken, maar als je in de buurt bent dan is een paar uurtjes zeker prima om de binnenstad te verkennen. 

Dubrovnik met kinderen
Dubrovnik met kinderen

Dubrovnik met kinderen #1: de oude binnenstad

De oude binnenstad van Dubrovnik is de reden dat er jaarlijks miljoenen toeristen de stad bezoeken. Rondom deze oude stad zit dan ook een hoge muur, waarbij je de stad op verschillende manieren kunt betreden. Stradun is de hoofdstraat van de oude binnenstad en je hebt hier verschillende gangetjes en straatjes naar links en naar rechts waar je kunt wandelen.

Wat dat betreft is het zeker leuk om een wandeling te maken door de oude binnenstad en zeker van de hoofdstraat af te wijken.  Zeker als je ook wat trappen beklimt merk je wel dat het een stuk rustiger wordt dan dat het in de hoofdstraat is. Je hebt ook in deze binnenstad kleine speeltuintjes zoals bij de Pile gate poort en ook in de oude stad zelf, maar overdag staan deze speeltuinen midden in de zon en is het niet heel aangenaam voor kinderen om hier te spelen. 

Een van de bekendste activiteiten in de oude binnenstad van Dubrovnik is om een (betaalde) wandeling te maken over de stadsmuren en zo de stad van grote hoogte te zien. Houdt er wel rekening mee dat zeker in het hoogseizoen het erg druk is en dat je echt op sommige stukken achter elkaar aan loopt over de muren. Wel heb je op sommige plekken een schitterend uitzicht over de oude stad en de zee.

De totale wandeling is ongeveer twee kilometer en reken er op dat je er (naar gelang je snel of langzaam loopt) er ongeveer een tot twee uur over doet om deze wandeling te maken. Uiteraard kan deze wandeling behoorlijk warm zijn als je deze in de zomer midden op de dag gaat lopen. Je kunt hiervoor overal in de stad kaartjes kopen. 

Dubrovnik met kinderen
Dubrovnik met kinderen

Dubrovnik met kinderen #2: met de kabelbaan naar boven

Een van de andere activiteiten die de meeste toeristen doen in Dubrovnik is de kabelbaan naar boven (de berg op) nemen. Deze kabelbaan ligt net buiten de oude binnenstad en je loopt er in een minuut of tien naar toe. Toen wij er waren was het aardig druk en moesten we even in de rij staan om met de kabelbaan naar boven te gaan. Je kunt vooraf hier online kaartjes kopen, maar dit kan ook prima aan het loket bij de kabelbaan zelf. 

De tocht met de kabelbaan duurt maar een paar minuten en tijdens deze rit heb je al een mooi uitzicht over de stad. Boven op de berg kun je naar verschillende punten wandelen en heb je verschillende uitzichtpunten. Wij hebben toch al behoorlijk wat uitzichtpunten in de wereld gezien, maar we vonden deze toch wel heel erg mooi. Je hebt een prachtig uitzicht over de stad en de zee en we moeten zeggen dat de stad er echt heel spectaculair bij ligt. Wij vonden het zeker de moeite waard.

Wel vonden we dat de prijs van de kabelbaan behoorlijk aan de hoge kant was. Zeker als je met een heel gezin naar boven moet, dan kun je flink in de buidel tasten. Heb je zelf een auto bij dan kun je ook zelf naar boven rijden. Wij kwamen een Nederlands stel op de berg tegen die dit hadden gedaan en zo bespaar je behoorlijk wat geld. 

Dubrovnik met kinderen
Dubrovnik met kinderen

Dubrovnik met kinderen #3: excursies vanaf Dubrovnik

Je kunt vanuit Dubrovnik met kinderen verschillende tripjes maken rondom de stad en op het water. Zo zit er in de buurt van Pile gate de maatschappij Adventure Dalmatia, waar je tours kunt boeken met de kajak. Kinderen vanaf vier jaar kunnen met de ouders onder begeleiding van een gids hier gaan kajakken en de activiteit duurt ongeveer drie uur. Je peddelt naar Lokrum eiland en bekijkt hier de grotten en daarna ga je bij Cave Beach snorkelen met het gezin. Een mooie ochtend of middag activiteit in de stad. 

Een andere tour die je vanuit Dubrovnik met kinderen kunt ondernemen is met een boot de Elafieten eilanden verkennen. Je zit hier wel een hele dag op de boot, maar het is tijdens de boottrip ook mogelijk om te zwemmen, te snorkelen en op het strand te zonnen. Tijdens deze vaartocht stop je op verschillende punten op deze eilanden. Deze vaartochten kun je makkelijk ter plekke boeken. Er zijn genoeg kantoortjes die deze excursies aanbieden in de oude binnenstad. 

Ook is het mogelijk om vanuit de Dubrovnik met kinderen een excursie te boeken naar de blauwe grot van een halve dag. Tijdens deze tocht bezoek je verschillende grotten, waarvan de blauwe grot de belangrijkste is. In deze grot kun je zwemmen en uiteraard zie je in deze grot allerlei kleuren blauw. Tijdens deze excursie ga je ook naar het strand en kun je zwemmen en bezoek je ook de natuur van de Elafieten eilanden. 

Dubrovnik met kinderen
Dubrovnik met kinderen

Dubrovnik met kinderen #4: Stranden rondom dubrovnik

In de zomer is het warm in Dubrovnik en dan is het met kinderen wel fijn als je een paar uur naar het strand kunt gaan. Verwacht geen geweldige stranden met heerlijk strandzand rondom de stad, maar er zijn wel een aantal opties waar je even de zee in kunt in Dubrovnik met kinderen. 

Zo is het bekendste strand van de stad Banje Beach dat ten oosten van de oude binnenstad ligt en waar je in een aantal minuten lopen bent vanuit deze binnenstad. Je kan hier een strandbedje en een parasol huren en houdt er rekening mee dat het strand bestaat uit kleine kiezelsteentjes. Het is ook niet een super groot strand dus in de zomer kan het hier behoorlijk druk zijn. 

Zelf zijn wij ’s middags naar Uvala Lapad Beach gegaan wat een redelijk groot strand is met vele bedjes en parasols die je kunt huren en ook een hele leuke boulevard er naar toe heeft. Op deze boulevard zitten verschillende restaurants en cafés en hier hebben wij zelf ook geluncht toen we de stad bezochten.

Dit strand is ook leuk om met kinderen te bezoeken en ligt op een paar minuten rijden met de bus vanaf de oude binnenstad van Dubrovnik. Ook hier bestaat het strand uit kiezelsteentjes. Er zijn nog wel meer stranden in de omgeving, maar dan moet je echt de boot nemen of een stuk verder rijden. Je hoeft de stad Dubrovnik met kinderen niet te bezoeken vanwege de mooie stranden, maar het is zeker mogelijk om een ochtend of middag door te brengen op het strand.  

Dubrovnik met kinderen
Dubrovnik met kinderen

Dubrovnik met kinderen #5: aquarium Dubrovnik

In de oude binnenstad van Dubrovnik is het ook mogelijk om een aquarium te bezoeken. Dit aquarium ligt binnen de muren van het oude fort St. Ivan en ziet er aan de binnenkant prachtig uit. Het aquarium heeft drie verdiepingen en je komt hier de zeedieren tegen die je ook in de Adriatische zee tegenkomt. 

Vooral de begane grond van het ‘museum’ is interessant omdat hier de zeedieren zijn. Je ziet er kleine schildpadjes, pijlstaartroggen, octopussen, zeepaardjes en nog veel meer diersoorten. Wat ze wel mooi gemaakt hebben is dat de bassins waar de dieren in zitten in nissen in de oude stenen muren van het fort geplaatst zijn. 

Op de andere verdiepingen vind je nog informatie over het maritieme verleden van Dubrovnik. Niet super interessant voor kinderen. Of je hier perse naar toe moet gaan is natuurlijk een afweging. Er zijn mooiere aquariums in verschillende steden, maar heb je de tijd en vinden je kinderen het leuk om waterdieren te zien kun je hier heen gaan. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende zeedieren even op de website van het aquarium. 

Dubrovnik met kinderen
Dubrovnik met kinderen

Waar overnachten in Dubrovnik met kinderen?

Je hebt in de stad Dubrovnik met kinderen genoeg keus om te overnachten. Wijzelf hebben in Orka Apartments overnacht en dat is ons heel erg goed bevallen. Mooi appartement met een prachtig uitzicht over het water. Daarnaast heeft het een zwembad wat wijzelf ook altijd wel erg prettig vinden na een dag door de stad gelopen te hebben en zeker in de zomer. Vanaf dit appartement was het een paar minuten met de bus om bij de oude stad te komen. We konden hier onze auto gratis voor de deur parkeren. 

Budget hotel: Rooms Villa Garden

Middenklasse hotel: Orka Apartments

Luxe hotel: Hotel Dubrovnik Palace

Voor een overzicht van alle hotels in Dubrovnik met kinderen kijk even hier. 

Dubrovnik met kinderen
Dubrovnik met kinderen

Scroll naar boven