Dortmund met kinderen

Je kunt prima een stedentrip naar Dortmund met kinderen maken! De stad heeft genoeg vermaak om jouw gezin een weekend te vermaken. Vanuit de stad Utrecht is het zowel met de auto als met de trein iets meer dan 2 uur rijden, waardoor deze stad dus ook vanuit de meeste plaatsen in Nederland makkelijk in een weekendje bezocht kan worden. De stad ligt in het Duitse Ruhrgebied, maar de stad is toch groener dan je denkt! We zetten de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Dortmund met kinderen op een rij voor jullie!

Dortmund met kinderen #1: Westfalen park

Een van de grootste stadsparken van Dortmund is het Westfalen Park, dat op een half uurtje lopen (of een kwartier met de tram) ligt van het centrum van de stad. Dit park is naast dat het erg mooi is, ook erg kindvriendelijk.

Zo vindt je in het park verschillende speeltuinen, waarbij de Robinson Speeltuin wel de grootste en leukste speeltuin is. De speeltuin ligt bij een meertje en op het meertje zijn een soort van ronde bootjes, waarbij kinderen met palen de bootjes kunnen voortduwen. Daarnaast zijn er verschillende speeltoestellen, waaronder een groot piramide klimrek. Rondom deze speeltuin ligt gras en in de zomer liggen hier ouders lekker te genieten van het zonnetje. Er zijn hier redelijk veel toffe klimtoestellen en verschillende glijbanen. Bij deze speeltuin zit ook een kiosk waar je wat eten en drinken kunt kopen. 

Daarnaast kun je bij een ander groter meer waterfietsen huren in de vorm van een zwaan. Ook is er een mooie Japanse tuin in het park te vinden en een rozentuin met meer dan 3000 verschillende soorten rozen. Je kunt met een kabelbaan door het park heen over de planten.  Met kinderen kun je ook nog met een treintje door het park rijden. 

Daarnaast kun je in dit park de televisietoren bezoeken (Florian toren). Voor een paar euro kun je de 220 meter hoge toren bezoeken en boven heb je een prachtig 360 graden uitzicht over het park.  

Dortmund met kinderen
Dortmund met kinderen

Dortmund met kinderen #2: Dortmund zoo

De dierentuin van Dortmund is een niet al te grote dierentuin en ligt in het zuiden van de stad. Vanaf het centrum ben je in iets meer dan 20 minuten met de tram bij de dierentuin. De dierentuin heeft niet alle bekende dieren, maar toch wel een aantal grote bekende dieren zoals de neushoorn, de giraf, de zwarte beer, de zebra en nog een hoop andere (kleine) dieren. 

Een groot pluspunt van de dierentuin is de toegangsprijs. Die is nog geen derde van de meeste dierentuinen in Nederland. In de dierentuin kun je je makkelijk een uur of twee tot drie vermaken, maar dan heb je de dierentuin ook wel gezien. Uiteraard zijn er over de dierentuin verspreid verschillende eettentjes, waar je wat kunt eten en drinken. De prijzen van het eten en drinken zijn zeker schappelijk. 

Uiteraard zijn er mooiere dierentuinen in de wereld en ook sommige dieren hadden wel in een wat ruimer hok mogen zitten, maar wanneer je in Dortmund met kinderen bent is het een prima activiteit. Kijk even op de website van de dierentuin voor de openingstijden van de dierentuin, de toegangsprijs en de plattegrond van de dierentuin. 

Dortmund met kinderen
Leipzig met kinderen

Dortmund met kinderen #3: Zeche Zollern museum

Een van de leukste musea in Dortmund met kinderen is het Zeche Zollern museum wat een voormalige kolenmijn en industriecomplex is. Het staat bekend als het kasteel van de arbeid. Het museum ligt iets buiten het centrum en met de metro doe je er iets langer dan 20 minuten over om het museum te bereiken. Het museum vertelt het verhaal van de mannen en vrouwen die jarenlang in de mijnen hebben gewerkt. 

Het is leuk om tussen al die grote machines door te lopen en er is veel te zien in de gerestaureerde hallen. Zeker als je het leuk vindt om in een industriële omgeving foto’s te maken, dan is dit museum helemaal top. De hele buiten- en binnenomgeving is enorm fotogeniek. Ook is het mogelijk om één van de torens te beklimmen en zodoende een mooi uitzicht over de omgeving te hebben. 

De entree van dit museum is een paar euro per persoon en bij het museum zitten ook twee speeltuinen. Een speeltuin voor kinderen tot 7 jaar en een speeltuin vanaf 7 jaar, waar je als ouders op picknickbanken kunt zitten. Ook zit er een prima restaurant bij het museum met een terras waar je in de zomer lekker in het zonnetje kunt zitten. Verder kunnen kinderen bij de kassa stoepkrijt krijgen, waarmee ze op de grond kunnen tekenen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en informatie over het restaurant even op de website van het museum

Dortmund met kinderen
Dortmund met kinderen

Dortmund met kinderen #4: Signal iduna park

Een van de grootste voetbalclubs van Duitsland is Borussia Dortmund en het stadion waar ze in spelen is groot en indrukwekkend. Er kunnen in dit stadion meer dan 80.000 toeschouwers in en het is mogelijk om een tour door het stadion te boeken. 

De club biedt verschillende stadiontours aan. Zo heb je een uitgebreide rondleiding van maar liefst twee uur, waarbij je bijna in alle ruimtes van het stadion komt (zelfs in de gevangenis van het stadion). Je hebt ook een kortere tour van een uur, waarbij je onder leiding van een gids een rondje maakt door het stadion en de kleedkamers, persruimte en het veld bezoekt. Als laatste is er ook een mogelijkheid om voor een paar euro zonder gids een blik te werpen in het stadion zelf. 

Uiteraard is het ook leuk om in het stadion daadwerkelijk een wedstrijd van de club te zien. Er zijn verschillende websites die kaartjes aanbieden voor wedstrijden van de club. Zijn je kinderen helemaal gek van voetbal, kijk dan vooraf wanneer de club moet voetballen en plan dan je weekend naar Dortmund met je gezin. 

Dortmund met kinderen
Dortmund met kinderen

Dortmund met kinderen: overige bezienswaardheden

#5 Duits voetbalmuseum: dit moderne museum ligt in het centrum van de stad en staat volledig in het teken van het Duitse voetbal. Uiteraard vindt je hier alle behaalde bekers van het Duitse elftal en veel voetbalshirtjes. Het museum ziet er futuristisch uit en overal in het museum zie je beelden van belangrijke wedstrijden. Er staat zelfs een spelersbus van het Duitse elftal in het museum. 

#6 Botanische tuinen Rombergpark: deze botanische tuin ligt in het Rombergpark in het zuiden van de stad en je bereikt het park in ongeveer 10 minuten met het openbare vervoer. Je vindt hier vele verschillende soorten planten en bloemen onder 1000 m2 glas. Kinderen tot en met vijf jaar hebben gratis toegang tot de tuin en personen vanaf zes jaar betalen een paar euro entree. Verder ligt er een prima speeltuin in het park. Hier zit ook een klein cafeetje bij. 

#7 Kokerei Hansa: dit is een ander industriecomplex wat je in Dortmund met kinderen kunt bezoeken. Heb je niet veel tijd in Dortmund en moet je een keuze maken tussen het Zeche Zollern complex en dit complex, dan kun je beter voor de eerstgenoemde gaan. 

#8 Revierparc Wischlingen: dit is een ander leuk stadspark dat iets buiten het centrum ligt en iets meer dan 15 minuten reistijd vergt met het openbaar vervoer. Er zijn in dit stadspark veel speeltoestellen voor kinderen, er is een waterspeeltuin en een klein strandje aan de rivier. Dit park is een prima optie om aan het einde van de dag nog even te bezoeken en de kinderen even te laten uitrazen. 

Dortmund met kinderen
Dortmund met kinderen

Dortmund met kinderen: kerstmarkt

Vindt je het leuk om een kerstmarkt te bezoeken met je gezin, dan zit je in Dortmund wel goed. De kerstmarkt van Dortmund is één van de grootste in Duitsland en de markt telt maar liefst 300 kraampjes. Een van de bekendste bezienswaardigheden in deze periode is de meer dan 45 meter hoge kerstboom in het centrum van de stad. De kerstboom is te vinden op het plein Hanzaplatz en het is de grootste kerstboom in de wereld. De boom zelf is versierd met maar liefst 48.000 lampjes. 

Op verschillende pleinen in de stad vindt je kraampjes en overal hoor je uiteraard kerstmuziek. Overal kun je typische Duitse gerechtjes eten en uiteraard vindt je overal Glühwein. De kerstmarkt start ergens in de laatste week van november en loopt door in de maand december. Ben je dol op dit soort kerstmarkten is dit dus een ideale periode om Dortmund met kinderen te bezoeken. 

Dortmund met kinderen
Leipzig met kinderen

Waar slapen in Dortmund met kinderen

Budget hotel: B&B Hotel Dortmund-City

Middenklasse hotel: The Grey Design Hotel

Luxe hotel: Radisson Blu Hotel Dortmund

Voor het zoeken naar andere hotels in Dortmund met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Dortmund met kinderen

Milieusticker: houdt er rekening mee dat wanneer je de stad Dortmund met de auto bezoekt dat je een milieusticker nodig hebt. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Scroll naar boven