Dordogne met kinderen

Dordogne met kinderen: 15 activiteiten met het gezin!

Een vakantie naar de Dordogne met kinderen is leuk! Ieder jaar bezoeken vele Nederlandse gezinnen dit gebied in het zuiden van Frankrijk in de zomermaanden. In de Dordogne is genoeg te doen voor gezinnen met kinderen, waardoor je leuke uitstapjes kunt maken in deze Franse regio. In deze blog zetten we de leukste activiteiten die je in de Dordogne met kinderen kunt doen op een rij! 

Dordogne met kinderen #1: kastelen

Je kunt in de Dordogne met kinderen verschillende kastelen bekijken. De Dordogne was in de middeleeuwen een conflictgebied tussen Frankrijk en Engeland (100 jarige oorlog) en vervolgens ontstonden er meer dan duizend kastelen in dit gebied. Uiteraard kun je verschillende van deze kastelen nog steeds bezoeken met kinderen.  We zetten hieronder de leukste en bekendste kastelen op een rij. 

#1 Chateau de Biron: dit kasteel ligt in het zuiden van de Dordogne en het kasteel ligt op een heuvel. Het is leuk om naar boven te lopen en het kasteel van dichtbij te bekijken. Je kan het kasteel ook van binnen bezoeken, maar daar is niet super veel te zien. De meest ruimtes in het kasteel zijn namelijk leeg. Wil je graag het kasteel van binnen bekijken dan kun je een blaadje krijgen met Nederlandse informatie over het kasteel. Boven bij het kasteel heb je overigens wel een heel mooi uitzicht over de omgeving. Daarnaast is het ook leuk om een bezoek te brengen aan het dorpje dat bij het kasteel ligt. 

#2 Chateau Castelnaud: dit is één van de mooiste kastelen die je in de Dordogne met kinderen kunt bezoeken. Ook dit kasteel kun je van binnen bekijken en hier is veel meer te zien voor gezinnen met kinderen. Ze hebben hier nog veel wapentuig uit vroegere tijden die je kan bekijken en houdt er rekening mee dat je met de buggy dit kasteel niet kunt bezoeken. Kinderen betalen ongeveer de helft entree van de volwassenen.

Ook vanuit dit kasteel heb je een mooi uitzicht over het dorp. Ook heeft het kasteel interactieve computerspelletjes met betrekking tot het kasteel. Het is wel aan te raden om het kasteel zo vroeg mogelijk te bezoeken, aangezien het behoorlijk druk kan worden gedurende de dag.  

#3 Chateau de Beynac: ook dit kasteel ligt op een heuvel en je kunt er vanuit het dorp naar toe wandelen, maar ook met de auto naar toe rijden. Bezoek je het kasteel met kleine kinderen dan kun je beter de auto optie kiezen, aangezien het best een pittige klim naar boven is. Het is mogelijk om het kasteel te bezoeken van binnen en met Nederlandse audio krijg je een goed beeld van het kasteel in vroegere tijden. Uiteraard heb je ook bij dit kasteel een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook het dorpje dat bij het kasteel ligt is leuk om te bezoeken. 

Dordogne met kinderen
Dordogne met kinderen

Dordogne met kinderen: dierparken

Je kunt in de Dordogne met kinderen ook naar verschillende dierenparken gaan. We zetten de leukste hieronder op een rij!

#4 Aquarium Perigord Noir: je kunt in de Dordogne met kinderen naar het grootste zoetwateraquarium van Europa. Je hebt bij dit aquarium 70 basins met daarin ruim 6000 dieren die je kan bekijken. Je vindt hier niet alleen heel veel gekleurde vissen, maar ook reptielen zoals de krokodil en de slang. Met de slang kun je ook op de foto als die om je nek zit. Ook kunnen kinderen hier de vissen voeren. Reken er op dat je hier een uurtje (of twee) binnen bent. 

#5 Reserve Zoologique de Calviac: dit is een kleinschalige dierenpark dat op een heuvel ligt. Hierdoor moet je wel wat lopen. Je kan bij verschillende dieren de kooi in, zodat je tussen de dieren kunt lopen. Je kunt je kinderen wel het beste goede schoenen aangeven als je dit dierenpark gaat bezoeken. De verschillende aapjes zijn de grootste trekpleister van dit dierenpark. Het dierenpark heeft geen restaurant en het enige dat je kan kopen is een ijsje. Houdt hier dus rekening mee. In totaal kun je je in dit park een uurtje (of twee) vermaken met je kinderen. 

#6 Reptiland: dit park staat in het teken van reptielen en je hebt hier veel verschillende soorten hagedissen, slangen, schildpadden, kikkers en spinnen. Ook vind je hier alligators. Het is niet een heel groot park, maar het kan zeker een optie zijn als het een keer wat minder weer is in de Dordogne en je wil toch iets gaan ondernemen met het gezin!

#7 Parc de Thot: dit is een grote kinderboerderij met ook nog een aantal andere dieren zoals wolven en bizons. De entreeprijs voor dit park is aan de hoge kant voor wat je er voor krijgt. Ook is de informatie over de dieren uitsluitend in het Frans. Heb je weinig tijd in de Dordogne met kinderen dan kun je dit park prima overslaan. 

Dordogne met kinderen
Dordogne met kinderen

Dordogne met kinderen: parken voor kinderen

Je kunt in de Dordogne met kinderen ook naar verschillende parken die gericht zijn op kinderen. We zetten de leukste parken hieronder op een rij!

#8 Monkey’s Forest: houden je kinderen van klimmen, dan kan dit klimpark een toffe optie zijn tijdens je vakantie. Monkey’s Forest is al toegankelijk voor kinderen vanaf twee jaar. Voor hen zijn er wat speelelementen en wat kleine klimtoestellen die laag bij de grond zijn. Je kunt voor vier verschillende leeftijdsgroepen een klimpakket aanschaffen. Hoe ouder je kinderen zijn, hoe hoger ze mogen klimmen en hoe meer parcours ze mogen beklimmen. Je kunt de auto gratis parkeren bij het klimpark. 

#9 Jacquou Parc: dit park is een combinatie van een pretpark en een waterpark. Het park heeft een twintigtal attracties die vooral gericht zijn op jonge kinderen. Je moet hierbij denken aan een reuzenrad, een achtbaan, een zweefmolen, een carrousel, een klein schommelschip en nog meer van dit soort attracties.

In het midden van het park is dan ook nog een groot watergedeelte met verschillende glijbanen. Deze zijn wel ook wat meer geschikt voor wat oudere kinderen met bijvoorbeeld een schans waar je met een band vanaf gaat. Uiteraard heb je hier ook wat horecatentjes waar ze met name fastfood verkopen zoals frietjes en een snack. Je kunt je hier met jonge kinderen prima een hele dag vermaken. 

Dordogne met kinderen
Dordogne met kinderen

Dordogne met kinderen: leuke dorpjes

Je kunt in de Dordogne met kinderen ook verschillende leuke dorpjes bezoeken. We zetten er hieronder een aantal op een rij!

#10 Domme: dit is een oude stad met een ommuurde vesting. Wat leuk is aan het stadje dat het zo goed bewaard gebleven is en dat je je op sommige momenten weer in de middeleeuwen waant. Om de stad te bezoeken ga je door een grote poort met twee torens en deze torens kun je ook beklimmen. Op het hoofdplein van de stad kun je ook de middeleeuwse markthal bezoeken. Bezoek dit soort dorpjes vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag als de temperatuur wat minder hoog is in de zomermaanden.

#11 Belves: dit is een prachtige middeleeuwse ommuurde stad met zeven torens dat ligt op een heuvel. Het is één van de mooiste dorpen van Frankrijk en het is leuk om door het dorp te wandelen. In het centrum ligt de oude markthal die in de 15e eeuw gebouwd is. Onder de stad liggen nog grotwoningen die vroeger bewoond werden en die nu toegankelijk zijn voor toeristen. Je kunt hier een tocht met een gids naar toe boeken. 

#12 Beynac-Et-Cazenac: we bespraken hierboven al het kasteel van dit dorp dat je kan bezoeken, maar ook het dorpje zelf is de moeite waard om te bezoeken met het gezin. Dit dorp ligt aan het water en in het centrum van het dorp vind je nog oude stenen huizen. Het lijkt ook hier wel of je door een soort van openlucht museum loopt, maar toch wonen hier nog steeds gewoon mensen in de huizen. Dit dorp ligt ook op twintig minuten rijden van Domme en op iets meer dan een half uur rijden van Belves en je kunt dus prima in een dag de drie verschillende dorpjes bezoeken met de auto. 

Dordogne met kinderen
Dordogne met kinderen

Dordogne met kinderen: overige activiteiten

Je kunt in de Dordogne met kinderen nog een aantal leuke activiteiten doen. We zetten de leukste activiteiten hieronder kort op een rij!

#13 Quercyland: je kunt hier in de buurt verschillende dingen doen met kinderen. Zo is er een zwembad met meerdere glijbanen, maar het is ook mogelijk om met een kano het gebied te gaan verkennen. Ook zijn er verschillende luchtkussens voor de kinderen in de zomermaanden en er is een labyrint, waar je met je kinderen in kunt verdwalen. 

#14 Grotten bezoeken: je kan in de Dordogne met kinderen verschillende grotten bezoeken. In veel van deze grotten vind je nog prehistorische tekeningen terug die je kan bekijken. De bekendste grotten zijn die van Lascaux in de buurt van het dorpje Montignac. Je hebt hier meer dan 600 muurschilderingen die je kan bekijken. Je hebt hier ook een prima museum bij liggen, dat ook leuk is om met kinderen te bezoeken. 

#15 Velorail Perigord Vert: een leuke activiteit die je kan ondernemen met kinderen is het fietsen over trainrails in de Dordogne. Je zit op een speciale fiets en rijdt een route over de spoorrails heen en later ook weer terug. De heenweg moet je vooral trappen, maar doordat je trapondersteuning hebt is het niet zwaar om te trappen. Op de terugweg ga je vooral omlaag en hoef je bijna niet te trappen om terug te komen met de fiets. Op de helft is het mogelijk om even uit te rusten en wat te drinken. Je bent iets meer dan twee uur bezig met deze activiteit. 

Belgische Ardennen met kinderen
Belgische Ardennen met kinderen

Waar overnachten in de Dordogne met kinderen?

Je kunt in de Dordogne prima overnachten met kinderen. Er zijn genoeg accommodaties waar ze kamers verhuren voor gezinnen met kinderen. Wij hebben de best beoordeelde accommodaties op een rij gezet in de verschillende prijsklassen in deze Franse streek. Klik op de blauwe link voor meer informatie over het betreffende hotel. 

Budget hotel: Abbys Hotel

Middenklasse hotel: Europ’Hotel Bergerac

Luxe hotel: Hostellerie Les Griffons

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in de Dordogne met kinderen even hier

Dordogne met kinderen
Dordogne met kinderen

Scroll naar boven