Dit zijn de bezienswaardigheden op het eiland Tonga! Mini reisgids!

Reis naar Tonga: alle bezienswaardigheden op een rij! Mini reisgids!

Tonga is één van de landen die het minst bezocht wordt in de wereld. Toch is het vanaf Nieuw-Zeeland korter vliegen dan naar populaire bestemmingen als Fiji en Samoa. Je hebt genoeg bezienswaardigheden op dit eiland om er minimaal een week te verblijven. Wij zullen in deze mini reisgids alle zaken op een rijtje zetten die van belang zijn voor een reis naar Tonga toe. 

Tonga wereldreis met kinderen en gezin
Tonga hotel met kids en kinderen

hoe kom je er?

Rechtstreekse vluchten naar Tonga vertrekken vanaf Auckland in Nieuw- Zeeland en Nadi op Fiji. In een kleine drie uur vlieg je naar deze bestemming van Auckland en vanuit Fiji is het 1,5 uur vliegen. Veel mensen kiezen er voor om tijdens een reis naar Nieuw-Zeeland een week Fiji er aan vast te plakken, terwijl Fiji verder vliegen is en de prijzen een stuk hoger liggen. Om vanuit Nederland op Tonga te raken, zul je dus een aantal vluchten moeten nemen om er te komen.

Wat is er allemaal te doen?

Het toerisme is in Tonga nog niet volledig ontwikkeld en dat is jammer want Tonga heeft echt wel potentieel hebben wij ervaren toen we er waren. Vanuit de waterkant van de hoofdstad Nuku’alofa vertrekken er iedere dag bootjes naar drie tropische eilanden. Reken er wel op dat ze soms een paar minuten vertraging hebben, aangezien de tijd in Tonga een ruim begrip is. Wij hebben alle drie deze eilanden bezocht en alle drie waren ze fantastisch en ook niet enorm duur.

Tonga land met gezin op wereldreis
Tonga strand met kinderen en gezin

fafa island

Dit eiland wordt door een Duits stel gerund en heeft prachtige stranden. Toen wij de tour boekten vanuit de hoofdstad waren we de enige toeristen die op deze tour zaten. Uiteraard zijn er toeristen die in het resort slapen, maar toch heb je bijna het hele tropische strand voor je alleen.

De boot vertrekt vanuit de hoofdstad om 11 uur en het is ongeveer 40 minuten varen. Je betaald iets minder dan 40 euro in de valuta van Tonga voor vervoer, lunch en het verblijf van een dag. Voor onze dochter hoefden wij niet te betalen, waardoor we met drie personen ongeveer 75 euro kwijt waren voor deze dagtrip naar een prachtig tropisch eiland.

Je kunt voor een klein bedrag ook snorkelspullen huren, aangezien er behoorlijk wat vissen en koraal te zien zijn. Uiteraard kun je hier ook gewoon een hele week je accommodatie boeken. De accommodaties worden goed beoordeeld

Zand kasteel maken Tonga met kinderen
Tonga tour met gezin

pangaimotu island

In 15 minuten ben je met de boot van het haventje in de hoofdstad op dit prachtige eiland. Doordat een orkaan veel verwoest heeft op dit eiland, kun je er niet slapen en alleen een dagtocht naar maken.

Toen we aankwamen dachten we nog heel even van wat is dit, maar toen het eb werd verschenen er prachtige stranden rondom het eiland. Je kunt dan het eiland ook helemaal rondlopen en dat voelt echt of je alleen op het eiland bent.

We waren in totaal met 7 toeristen die dag. Voor de kust ligt een groot scheepswrak waar je goed kunt snorkelen.

We betaalden voor deze dagtour ongeveer 18 euro inclusief lunch en drankje en onze dochter was voor de helft van de prijs. Hierdoor waren we met een gezin van drie personen ongeveer 45 euro kwijt. 

Tonga snorkelen met kinderen
Tonga wereldreis met kind en gezin

Royal Sunset Island resort (Atata Island)

Om hier te overnachten betaal je minder dan Fafa eiland. Ook de dagtrip hier naar toe is goedkoper. We betaalden ongeveer 27 euro in lokaal geld per persoon en waren voor drie personen 68 euro kwijt inclusief de lunch.

Bij dit eiland kun je gebruik maken van de kajaks die aan het strand liggen en ook nemen ze je mee op een snorkeltrip. Dit zit allemaal bij de prijs inbegrepen. Het eiland ligt op 30 minuten varen van het haventje van de hoofdstad. 

Als je al deze drie dagtrips doet vanuit het hoofdeiland dan heb je echt drie topdagen in dit mooie land. 

Kajakken Tonga met kinderen
Tonga witte stranden met kinderen en gezin

Bezienswaardigheden hoofdeiland Tonga

Het is leuk om met een gids of taxichauffeur een dagje het hoofdeiland te verkennen. Voor een paar tientjes kun je voor een hele dag een auto met chauffeur huren, die alle plekjes van het eiland kent en tevens als gids kan dienen. De hoogtepunten van het eiland zijn de volgende:

  • Blowholes. Tonga staat bekend om de verschillende blowholes die het eiland rijk is. Dit zijn gaten in de rotsen aan de kust, waar het zeewater doorheen spuit. Dit is spectaculair om te zien. 
  • Centrum van de hoofdstad. Het centrum van de hoofdstad is kleinschalig en het is leuk om langs de verschillende kerken te lopen van de stad.
  • Anahulu Cave. In deze grot met fantastische stalactiet kun je zwemmen tegen betaling van een klein bedrag. Als je ziet wat ze in Nieuw-Zeeland zouden vragen voor het bezoeken van zo’n grot, betaal je hier in Tonga maar een tiende deel van. 

Tonga met kinderen rondreis
wereldreis met kinderen

Zwemmen met walvissen

Vanaf het eiland Vava’u is er een mogelijkheid om te zwemmen met walvissen in Tonga. Helaas was dit op een ander eiland, anders hadden we dit zeker gedaan. Met deze walvissen kun je zwemmen in de maanden juli tot en met oktober. Voor meer informatie over deze trips klik dan hier

Waar kun je gezellig eten en drinken?

Het centrum van de hoofdstad van Tonga is net een dorp en heel gemoedelijk. Het restaurant/ café waar de meeste toeristen naar toe gaan is het Friends café.  Hier hebben ze prima Westers eten en het personeel is erg vriendelijk. De helft van de tijd hebben we hier ‘s avonds gegeten en de andere helft van de tijd bij het Tanoa International Dateline Hotel. (booking.com).

Waar kunnen kinderen spelen?

In het centrum van de stad heb je twee speeltuinen. Een grote oude speeltuin in de buurt van Tanoa International Dateline Hotel en een wat kleinere, maar ook nieuwere speeltuin in de buurt van het Friends cafe. 

Tonga speeltuin met kinderen en gezin
Prachtige stranden Tonga met gezin

Waar moet je verblijven op Tonga?

Wij hebben al eens een reisblog geschreven over waar je op moet letten bij het boeken van een hotelkamer en in Tonga is de enige keer geweest dat we niet de goede accommodatie hadden gekozen. We zaten in Likualofa Beach resort wat echt op alle vlakken een verschrikkelijke ervaring was (afgelegen locatie, geen zwembad, slecht strand, onvriendelijk personeel en heel veel kakkerlakken).

Toen we hier na drie nachten vertrokken zijn, hebben we de rest van de tijd in Tonga in het Tanoa International Dateline Hotel geslapen wat ons enorm goed is bevallen. Mooi zwembad, prima kamer, lekker eten en dicht bij het haventje voor een bezoek aan alle tropische eilanden.

Ook het hotel op Fafa eiland is prachtig en beide opties zijn super om te slapen!

Alles bij elkaar zouden wij een weekje Tonga echt kunnen aanraden als je een mooie rondreis aan het maken bent in Nieuw-Zeeland. Het toerisme is nog niet goed ontwikkeld, waardoor de meeste prijzen nog vrij laag zijn, als je dit vergelijkt met buureilanden Fiji en Samoa. 

Tonga stranden met kinderen en gezin

Scroll naar boven