Dierentuin Planckendael met kinderen

Dierentuin Planckendael met kinderen: alle informatie!

Wij vinden een bezoek aan de dierentuin Planckendael met kinderen echt een aanrader! Wij bezochten de dierentuin met onze dochter van zeven jaar en waren verrast over de vele speelmogelijkheden die je hier hebt (naast het bekijken van dieren) voor kinderen. Wij namen deze activiteit ook al op in onze blog Mechelen met kinderen, waarin we alle leuke activiteiten van deze kindvriendelijke stad op een rij hebben gezet. Naar aanleiding van ons bezoek aan deze dierentuin in Mechelen, zetten we alle informatie op een rij die van belang is voor een bezoekje aan dierentuin Planckendael met kinderen.

Dierentuin Planckendael met kinderen
Dierentuin Planckendael met kinderen

Dierentuin Planckendael met kinderen: algemene informatie

Op zaterdagochtend rijden we vanuit Tilburg naar Mechelen toe voor een dagje dierentuin! In iets meer dan een uurtje rijden we met de auto het (betaalde) parkeerterrein op van de dierentuin in Mechelen. Na een paar minuten lopen staan we voor de ingang van de dierentuin. In totaal zijn er twee parkings, waar 2000 auto’s kunnen parkeren.

Wat ons gelijk opvalt bij de ingang is dat je grote buggy’s en bolderkarren kunt huren voor een dag. Voor een paar euro voor een dag, kun je deze buggy’s en karren huren. Je betaalt daarbij wel een waarborg voor het lenen. Zeker met jonge kinderen kan dit erg handig zijn, aangezien je op een dag toch stiekem best wel wat stappen zet. Aan het einde van de dag hadden wijzelf meer dan 20.000 stappen gezet. 

Dierentuin Planckendael met kinderen
Dierentuin Planckendael met kinderen

Bij de ingang liggen plattegrondjes van de dierentuin, waardoor je een goed overzicht hebt, hoe de dierentuin is ingedeeld en welke dieren je allemaal waar kunt bekijken. Op deze plattegrond staan ook de verschillende voedertijden van verschillende dieren. Kaartjes voor de dierentuin zijn makkelijk online te bestellen op de website van Zoo Planckendael. De dierentuin is 365 dagen per jaar open, dus je kan iedere dag van het jaar naar de dierentuin Planckendael met kinderen toegaan. 

Dierentuin Planckendael met kinderen
Dierentuin Planckendael met kinderen

Dierentuin Planckendael met kinderen: de dierentuin

De dierentuin is behoorlijk groot en je kunt je prima een hele dag vermaken in de dierentuin. Ze hebben de dierentuin ingedeeld in vijf verschillende werelddelen. Dit zijn de werelddelen Europa, Amerika, Oceanië, Afrika en Azië. Hierop zijn ook de dieren ingedeeld in de dierentuin. 

Zo vind je in het werelddeel Afrika, de meeste van de grote bekende Afrikaanse dieren zoals de giraf, de zebra, de neushoorn, de bizon en verschillende apen. Voor de andere twee dieren van de bekende Big Five (de olifant en de leeuw) moet je in het Aziatische gedeelte zijn. Wat wij mooi aan de dierentuin vonden is dat het enorm groen is en dat je soms echt het idee hebt of je door een groen park loopt. Daarnaast zitten alle dieren in een ruime omgeving, waardoor het soms nog best moeilijk was om sommige dieren te spotten.

Wat wij ook heel tof vinden aan deze dierentuin is dat de werelddelen ook echt nagebouwd zijn. Zo zie je in het Aziatische gedeelte een heel Indiaas dorp nagebouwd, met een schooltje, een winkeltje en een trein waar je ook even binnen kunt kijken. In Afrika heb je ook verschillende hutjes staan en in het gedeelte Amerika staan indianententen. In het gedeelte Oceanië zijn de bankjes in de vorm van een boemerang, verwijzend naar Australië. Dit is een extra element aan de dierentuin, die wij heel erg leuk vonden. 

Dierentuin Planckendael met kinderen
Dierentuin Planckendael met kinderen

Dierentuin Planckendael met kinderen: speelgelegenheden

Je kunt in de dierentuin Planckendael met kinderen ook echt heel veel spelen. Wij vonden het echt super dat er zoveel speelmogelijkheden zijn in de dierentuin. We starten onze dag in deze dierentuin in het Azië gedeelte, waarbij we al snel in aanraking komen met een enorm klimtoestel met allerlei touwen. Dit kun je bijna vergelijken met een soort van klimpark, waar kinderen een heel parcours kunnen lopen door middel van verschillende obstakels van touw.

Onze dochter vond dit super leuk en heeft samen met ons hier een geruime tijd gespeeld. Aan het einde van de dag zijn we hier nogmaals naar toegegaan om hier te spelen in de touwen. Doordat het parcours wel vrij onoverzichtelijk is voor ouders, is het wel handig dat één van de ouders meegaat, maar de obstakels zijn ook niet zo lastig dat dit een probleem is. 

Dierentuin Planckendael met kinderen
Dierentuin Planckendael met kinderen

Op twee andere plekken in de dierentuin (in Amerika en Europa) heb je een grote speeltuin, met meerdere speeltoestellen en zeker de speeltuin bij Europa is heel erg leuk en hier heeft onze dochter echt een hele tijd gespeeld. Daarnaast zijn er ook nog verschillende kleinere speeltoestellen door de dierentuin heen, vaak met natuurlijke middelen zoals hout. Zo heb je een leuk parcours over water, heb je overal buizen waar kinderen doorheen kunnen kruipen, waardoor ze dichter bij de dieren zijn en  is er een baan waar kinderen hun snelheid kunnen meten. 

Daarnaast is er in het Afrika gedeelte ook nog een hele leuke waterspeeltuin te vinden. Hier kunnen kinderen in het ondiepe water spelen en heb je ook verschillende fonteinen en bootjes liggen die voor waterplezier zorgen. Toen wij de dierentuin bezochten was het ruim 25 graden en was het erg druk rondom deze waterspeeltuin. Bij deze waterspeeltuin ligt ook nog een grote speelboot en verschillende speeltoestellen. Als je kinderen van spelen houden en je bij iedere speeltuin een lange tijd stopt, dan heb je misschien aan een dag niet genoeg tijd. 

Dierentuin Planckendael met kinderen
Dierentuin Planckendael met kinderen

Dierentuin Planckendael met kinderen: eten en drinken

Op verschillende plekken in de dierentuin is het mogelijk om wat te eten en te drinken. Je hebt twee grote restaurants waar je kunt eten en ook twee take-outs waar je eten en drinken kunt kopen. Wijzelf hebben bij Restaurant Ooievaar gegeten in het Europa gedeelte. Hier hebben we heerlijk buiten op het terras in de zon geluncht en het voordeel van dit restaurant is dat er ook de grote speeltuin bij in de buurt ligt.

Hierdoor konden wij op het gemak eten en kon onze dochter, nadat ze gegeten had, lekker spelen in deze speeltuin. Je kon bij dit restaurant kiezen uit verschillende opties. Wij hadden alletwee een broodje besteld en onze dochter heeft een pizza op. Ook is het mogelijk om hier een biertje of een wijntje te drinken op het terras. 

Daarnaast is het ook mogelijk om eten van thuis mee te nemen. We hebben genoeg gezinnen gezien die dit hadden gedaan. Door de hele dierentuin zijn genoeg plekken waar je op het gemak je zelf meegenomen lunch kunt nuttigen.

Dierentuin Planckendael met kinderen
Dierentuin Planckendael met kinderen

Dierentuin Planckendael met kinderen: conclusie

Wij hebben echt genoten van ons bezoek aan dierentuin Planckendael in Mechelen. Je hebt hier enorm veel verschillende dieren die je kunt bekijken en de speelmogelijkheden voor kinderen zijn enorm! Daarnaast is de dierentuin erg groen en zijn de verschillende continenten helemaal in stijl gebouwd van het continent. Daarnaast kun je er tussen de middag heerlijk lunchen, waardoor je er makkelijk jezelf een hele dag kunt vermaken. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van Zoo Planckendael

Dierentuin Planckendael met kinderen
Dierentuin Planckendael met kinderen

Waar overnachten in Mechelen met kinderen?

Je kunt in de stad Mechelen prima overnachten met het gezin. De stad profileert zich als kinderstad en dat zorgt ervoor dat er ook genoeg accommodaties zijn waar je met je kinderen kunt slapen. Wij sliepen beide keren dat we de stad Mechelen bezochten in twee hotels die geschikt zijn voor alleen drie personen. Dit waren de hotels Novotel Mechelen Centrum en Martin’s Paterhof dat beide echt prima hotels zijn om te overnachten en die we beide ook echt aanraders vonden. 

Voor gezinnen met twee of meer kinderen zijn er ook een aantal opties. We zetten voor deze gezinnen een aantal opties op een rij in verschillende prijsklassen. 

Budget hotel: Albert – Rooms

Middenklasse hotel: Holiday Inn Express Mechelen City Centre, an IHG Hotel

Luxe hotel: Hotel Elisabeth

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Mechelen even hier

Kindvriendelijk hotel Mechelen
Novotel Mechelen Centrum met kinderen

Scroll naar boven