Deventer met kinderen

Deventer met kinderen: 14 leuke activiteiten op een rij!

Er is in Deventer met kinderen genoeg te doen om je een weekendje in deze stad te vermaken. Zeker in de zomer als je ook lekker naar buiten kunt zijn er voldoende opties om je met het gezin twee dagen te vermaken. Deze stad aan de rivier de IJssel heeft niet echt grote bezienswaardigheden of activiteiten waar je je een hele dag mee kunt vermaken, maar er zijn genoeg kleinere activiteiten, waarmee je een heel weekend kunt vullen. We zetten hieronder de leukste activiteiten van de stad Deventer met kinderen op een rij. 

Deventer met kinderen #1: Speelgoedmuseum

Het speelgoedmuseum in Deventer heeft de grootste speelgoedcollectie van Nederland. Hierbij kom je ook speelgoed tegen van eeuwen terug, maar tegenwoordig zijn er ook moderne elementen toegevoegd en is er meer interactie voor kinderen. Ook is het mogelijk om een gratis audio- en Brinkietour te doen. Bij de audiotour krijg je meer informatie over de collecties en bij de Brinkietour ga je met het gezin op een soort van ontdekkingstocht door het museum. 

Uiteraard kunnen kinderen in het speelgoedmuseum ook spelen. Zo kunnen er spelletjes gespeeld worden, kan er met poppen gespeeld worden en kan er van alles gebouwd worden. Ook is het mogelijk voor kinderen om zich te verkleden in het museum. Voor kinderen is het natuurlijk altijd interessant om weer eens met heel ander speelgoed te spelen dan dat ze thuis in de kast hebben staan. 

Het museum heeft in 2021 een flinke metamorfose gekregen en bevat kleine kamers in twee prachtige monumentale panden. Je kunt je hier prima een uurtje of twee vermaken met je kinderen als ze ook met de apparaten en met het speelgoed spelen. Kijk voor de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende exposities even op de website van het speelgoedmuseum.  

Deventer met kinderen #2: Beklimmen Lebuinuskerk

Wij vinden het altijd leuk als we in een stad iets kunnen beklimmen en een mooi uitzicht hebben over de stad. In Deventer moet je voor een mooi uitzicht zijn bij de Lebuinuskerk in het centrum van de stad. Deze kerk ligt op een paar minuten lopen van de Brink (het centrale plein van de stad) af. 

De toegang tot de kerk is gratis, alleen voor het beklimmen van de toren van de kerk betaal je een paar euro met het gezin. Voor kinderen is de toegangsprijs tot de toren nog een stuk lager dan voor volwassenen. In totaal moet je 220 trappen omhoog klimmen om de 46 meter hoge toren te beklimmen. Vanaf deze toren heb je vanaf alle vier de kanten een mooi uitzicht over de stad Deventer.

Kijk even op de website van de kerk voor de openingstijden en de toegangsprijzen van de toren. 

Deventer met kinderen #3: speurtocht door de stad

Een fijne manier om de stad Deventer met kinderen te bekijken is door middel van een speurtocht.  Bij de VVV van de stad kun je namelijk online een boekje voor een paar euro kopen met een speurtocht door de stad heen. Dit boekje krijg je dan binnen een aantal dagen binnen, dus zorg dat je deze op tijd besteld. 

Deze speurtocht voor kinderen vindt plaats in de historisch binnenstad van Deventer (Bergkwartier). Hier staan een hoop monumentale panden die al in het jaar 1200 zijn gebouwd. De speurtocht begint op het centrale plein van de stad de Brink en kinderen moeten tijdens de wandeling allerlei opdrachten doen en vragen beantwoorden.

De speurtocht duurt in totaal iets van een uurtje en de antwoorden staan ook achterin het boekje. Deze speurtocht is wel voor wat oudere kinderen (van 7 tot en met 12 jaar). Je kunt de speurtocht overigens ook vanaf een telefoon doen. Dit kan via de IZI.Travel app. Download de gratis IZI.Travel app en start de speurtocht!

Deventer met kinderen
Kindvriendelijk hotel Deventer

Deventer met kinderen #4: Kinderboerderij Ulebelt

Zijn je kinderen dol op dieren dan is een bezoek aan kinderboerderij Ulebelt een leuke activiteit. Deze kinderboerderij ligt wel iets buiten het centrum en in iets minder dan een kwartier rijd je naar deze kinderboerderij toe. Uiteraard vind je hier de gebruikelijke boerderijdieren zoals konijnen, varkens, geiten, ezels, cavia’s, kippen en lammetjes. Een bezoek aan de boerderij is gratis. 

Onze dochter vindt dit soort dieren vaak nog leuker als ze die kan aaien en er dichtbij kan komen, dan de dieren die je in de dierentuin aantreft zoals de leeuw of de olifant. Daarnaast heeft de kinderboerderij ook twee natuurspeeltuinen voor verschillende leeftijdscategorieën, waar kinderen lekker kunnen spelen.

Voor kinderen van een tot zeven jaar is er de natuurspeeltuin de Takkenbende. Deze natuurspeelplek ligt naast de kinderboerderij en kinderen kunnen hier komen spelen met dingen uit de natuur en ze kunnen hutten bouwen.  Voor de oudere kinderen heb je natuurspeeltuin de Waterstam wat een iets ruigere speelplek is. Er zijn voor ouders genoeg picknickbanken om aan te zitten en om een drankje te doen of te lunchen (je mag dit zelf meenemen). 

Deventer met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven genoemde vier activiteiten kun je in Deventer met kinderen nog meer doen. We zetten de rest van de activiteiten hieronder kort neer. 

#5 Minigolf USA: deze activiteit ligt net buiten de stad Deventer in de plaats Wilp en hiervoor moet je ongeveer een kwartier rijden vanuit het centrum van Deventer. De golfbanen zijn een stuk ruimer dan bij minigolf en je bent ongeveer 1,5 uur bezig om alle banen te doorlopen met het gezin. Overigens kun je bij het bedrijf Pitch & Putt nog enorm veel andere activiteiten doen zoals voetgolf, elektrische step rijden en laser gamen. 

#6 Bootje huren: toen we een paar jaar geleden de stad Deventer bezochten was het nog mogelijk om met een rondvaartboot de stad vanaf het water te bekijken. Tegenwoordig zien we geen aanbieders meer die voor een uur een rondvaart aanbieden langs de skyline van de stad. Wel is het mogelijk om zelf een boot te huren. Zo kun je een gezinsvaart boeken voor verschillende gezinssamenstellingen. Je huurt dan voor een uur een boot (wat ook wel genoeg is om de stad te bekijken) en je krijgt er ook nog een drankje bij. 

#7 Natuurspeeltuin Woeste Willem: deze natuurspeeltuin ligt aan rivier de IJssel en kinderen kunnen hier lekker spelen in de natuur. Ze geven op de website al aan dat er een moddergarantie is, dus zorg er voor dat je kinderen een setje extra kleding meenemen als ze hier gaan spelen. Een prima plek in Deventer met kinderen om ze even lekker te laten uitrazen aan het einde van de dag. 

#8 Spelen op plein de Brink: het gezelligste plein in het centrum van Deventer is de Brink. Hier kun je lekker lunchen en heb je gezellige terrasjes voor een hapje en een drankje. Toen wij er op een zondag waren was er ook voor kinderen van alles te doen. Op de zondag van 14.00 – 16.00 ligt er van allerlei speelgoed voor kinderen. Wel is er een zwaar tekort aan vrijwilligers, waardoor het niet altijd doorgaat. 

#9 Pontje pakken: een goede tip als je de auto moet parkeren is dat je dit op de gratis parkeerplaats de Worp doet. Hier hebben ze meer dan 200 parkeerplaatsen en vanaf hier is het een kwartier lopen naar het centrale plein de Brink in het centrum. Hierbij moet je ook het pontje nemen naar de binnenstad toe. Het geld wat je uitspaart aan parkeergeld, kun je dan mooi besteden aan het pontje. Vanaf het pontje heb je een mooi uitzicht over de skyline van de stad. 

Kindvriendelijk hotel Deventer
Deventer met kinderen

#10 Borgelerbad: bezoek je Deventer met kinderen in de zomer en is het warm weer dan is dit buitenzwembad een prima optie om even lekker af te koelen met het gezin. Het zwembad heeft een groot buitenzwembad met familieglijbaan en genoeg ligweides om lekker in de zon te liggen. Ook is er een kikkerbadje bij voor de jongste kinderen om af te koelen. 

#11 De Scheg: hier kun je met je kinderen het gehele jaar naar toe. Zo is er een zwemparadijs binnen, waar je prima een paar uurtjes kunt gaan zwemmen met het gezin. Naast dit zwembad is er ook een 400 meter schaatsbaan, waar je in Deventer met kinderen naar toe kunt gaan. 

#12 Restaurant NuNu: zoek je een plek waar je lekker kunt eten en waar je kinderen ook nog eens kunnen spelen dan is dit restaurant top. Het ligt op iets meer dan tien minuten rijden van het centrum van Deventer en je hebt hier een heerlijke menukaart die ook genoeg opties voor kinderen heeft. Je kunt bij dit restaurant lekker op het terras zitten terwijl de kinderen spelen in de grote speeltuin. 

#13 Blotevoetenpad: op acht minuten rijden van het centrum ligt dit pad voor kinderen. Kinderen kunnen hier ongeveer 2,5 kilometer op de blote voeten lopen over het landgoed van Buitenpost. Onderweg komen de kinderen ook allerlei obstakels tegen. Bij het pad zit ook een restaurant voor een hapje en een drankje met het gezin. 

#14 Dickens Festival: een mooie periode om de stad Deventer met kinderen te bezoeken is als dit festival plaatsvindt. In de maand december vindt het festival een aantal dagen plaats en mensen kleden zich dan als de personages uit de Dickens boeken. Uiteraard zullen kinderen hun ogen uitkijken bij de hele stoet aan vreemde personages die zich dan in het centrum van de stad begeven. 

Waar overnachten in Deventer met kinderen?

Je kunt in Deventer met kinderen in een aantal accommodaties overnachten met het gezin. We zetten een aantal opties voor jullie op een rij. 

Budget: Shanti B&B

Middenklasse hotel: Hotel De Vischpoorte aan de IJssel

Luxe Hotel: Hotel in het huis van Deventer

Kijk voor de hele lijst met hotels in Deventer even hier

Scroll naar boven