Den Bosch met kinderen

Een stedentrip naar Den Bosch met kinderen is leuk! Er is genoeg te zien en te doen om je prima een heel weekend te vermaken! Den Bosch is de hoofdstad van Brabant en is één van de mooiste steden van de provincie. Het is daarom zeker geen straf om in het centrum rond te lopen met je kinderen. Wij hebben de stad verschillende keren bezocht en op basis van deze bezoekjes hebben we de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Den Bosch met kinderen op een rij gezet voor jullie!

1. Sint Janskathedraal

Een bezoek aan het centrum van Den Bosch met kinderen is zeker een aanrader! Je hebt De Markt wat het centrale plein in het centrum van de stad is en waar je genoeg gezellige terrassen hebt om te lunchen en een lekker drankje te doen. Vanaf De Markt is het een kleine wandeling van een paar minuten naar de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad: de Sint- Janskathedraal van Den Bosch. 

Deze kathedraal kun je in Den Bosch met kinderen ook bezoeken en het is leuk om de toren van de kathedraal te beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad Den Bosch. In totaal zijn het iets meer dan 200 treden die je omhoog moet via een smalle wenteltrap in de toren. Onderweg kom je met een gids op vier verdiepingen waar je ook de klokken, een kleine tentoonstelling en het uurwerk van de kathedraal kunt bewonderen. 

Uiteraard is het hoogtepunt van deze rondleiding het uitzicht dat je hebt over Den Bosch met kinderen boven in de toren. Deze is zeker de moeite waard. In totaal duurde onze rondleiding door de toren ongeveer een uurtje. Voor onze dochter is dat ook lang genoeg. We waren met nog een gezin tijdens de rondleiding en de kinderen vonden op de tocht naar boven vooral leuk om op de beiaard te spelen en het geluid te horen dat uit de klokken komt. Om de zoveel minuten wordt er een liedje gespeeld. 

Wij bezochten de Sint-Janskathedraal in de winter en toen was het niet zo druk met boeken. In de zomermaanden kan dit een stuk drukker zijn en is het verstandig om op tijd online te boeken voor deze rondleiding. Overigens is de kathedraal zelf gratis te bezoeken. Kijk hier voor informatie over deze wandeling naar boven. 

Den Bosch met kinderen
Den Bosch met kinderen

2. Moerputten tocht

Vind je het leuk om tijdens een stedentrip naar Den Bosch met kinderen door de natuur te lopen dan is de Bruggenroute Moerputten een leuke optie. Kinderen kunnen tijdens deze tocht over de bielzen lopen en het uitzicht op de Moerputtenbrug is mooi. Je kunt twee verschillende routes lopen met je kinderen. Een route van 1,4 kilometer en eentje van 5 kilometer. Voor onze dochter van vijf jaar was de vijf kilometer route precies voldoende om te lopen. 

De route die je kunt lopen is afwisselend en je loopt tijdens de route over bruggen, door weilanden en over vlonders. Let er wel op dat het bij minder weer wel drassig kan zijn en je schoenen en broek vies kunnen worden. Je auto kun je het beste parkeren in de buurt van de route. Je moet dan de Deuterseweg een stuk afrijden richting Cromvoirt. Overigens staat op de website van Staatsbosbeheer een adres van een parkeergarage, waar je nog bijna 25 minuten moet lopen naar het begin van de route, dus die is minder geschikt voor ouders met kinderen. 

3. Sportiom

Is het tijdens je stedentrip naar Den Bosch met kinderen een keer minder weer dan is het Sportiom de plek waar je je prima een dag kunt vermaken. Je kunt hier namelijk zwemmen, bowlen, schaatsen en midgetgolfen met het gezin! Zeker het zwemparadijs Aquafun is een aanrader en is één van de leukste zwembaden in Brabant. Het waterpark heeft vier verschillende glijbanen, waarbij er zelfs een glijbaan is, waar je een wedstrijd tegen elkaar kunt doen wie het snelste is. 

Het mooie is dat kinderen (onder begeleiding) van alle glijbanen af mogen. Toen wij er waren was het wel behoorlijk druk en moesten we regelmatig een tijdje wachten bij de verschillende glijbanen. Naast de glijbanen, is er nog een grote stroomversnelling in het zwembad, gaat een gedeelte van het zwembad om de zoveel tijd golven en is er ook nog een groot zwembad met een duikplank. 

Daarnaast hebben ze ook nog twee jacuzzi’s, maar die zaten steeds wel erg vol. Voor de kleinste kinderen is er ook nog een apart kikkerbad met allerlei speeltoestellen. Wij waren er rond de klok van 12 en verlieten rond vijf uur het zwembad. Het zwembad is een prima ochtend of middag besteding als je een stedentrip naar Den Bosch met kinderen maakt. 

Ook kun je bij Sportiom een potje gaan bowlen met kinderen. In totaal zijn er acht banen op het complex waar je kunt bowlen met het gezin. Ook heeft Sportiom een midgetgolfbaan binnen met maar liefst 18 verschillende holes. Deze baan is glow in the dark en ziet er dus spectaculair uit.

Voor de schaatsliefhebbers is het ook nog mogelijk om te schaatsen bij Sportiom. Wij hebben tijdens een stedentrip naar Den Bosch in de wintermaanden hier een keer geschaatst en vonden dit een erg leuke activiteit in Den Bosch. In totaal waren we hier een paar uurtjes in de ochtend. Je kunt voor een tijdsblok van een paar uurtjes reserveren. Ook schaatsen kun je ter plekke huren. 

De ijsbaan is niet super groot, maar met jonge kinderen is de baan zeker groot genoeg. Houdt er rekening mee dat na een paar uur het wel steeds lastiger wordt om te schaatsen, aangezien er dan veel krassen in het ijs zitten. Als je verschillende activiteiten bij Sportiom combineert kun je je prima een dag vermaken. 

Den Bosch met kinderen
Den Bosch met kinderen

4. kasteel Heeswijk

Vinden je kinderen kastelen helemaal te gek dan is dit een activiteit in de omgeving van Den Bosch met kinderen die je zeker niet mag missen. Op iets meer dan een kwartier rijden van het centrum van de stad Den Bosch ligt een kasteel dat je kunt bezoeken met je kinderen. Om het kasteel ligt een gracht en het heeft wel iets weg van het Muiderslot vonden wij. Kinderen kunnen bij het kasteel een speurtocht doen, waarbij de koning komt logeren en waarbij ze mee kunnen kijken in het kasteel. 

Je kunt de auto bij het kasteel gratis parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar het kasteel toe. Je kunt vrij rondlopen in het kasteel en overal is voldoende informatie over de verschillende vertrekken weergegeven. Wij vonden de staat van het kasteel indrukwekkend en je krijgt echt een goed beeld hoe het hier in vroegere tijden geweest moet zijn. 

Sophie vond het leuk om de bordjes in het kasteel te zoeken en deze waren af en toe nog best goed verstopt. Wat dat betreft zijn kinderen al snel vermaakt met een kleine speurtocht. Wat ook leuk voor kinderen is, is dat je jezelf kunt verkleden als ridder of prinses. Je kan hier leuke foto’s maken met je kinderen. 

Toen wij het kasteel bezochten, was het weer niet super en stormde het buiten flink, waardoor we niet de tuin goed hebben bezocht. Rondom het kasteel kun je ook prima wandelen. Je kunt bij het kasteel ook lunchen bij de Barones in het Koetshuis. Kijk voor meer informatie over de entreeprijzen, openingstijden en het kasteel even op de website van het kasteel. 

Den Bosch met kinderen
Den Bosch met kinderen

5. Verkadefabriek

Een andere leuke activiteit die je in Den Bosch met kinderen kunt doen is een bezoek aan de Verkadefabriek. De Verkadefabriek is de plek in Den Bosch om naar toe te gaan als jullie van cultuur houden. Je kan in de Verkadefabriek naar voorstellingen kijken op het gebied van film, theater en dans. 

Wij zijn hier naar de kerstvoorstelling Carrousel des Moutons van D’irque en Fien geweest. De Verkadefabriek ligt iets buiten het centrum, maar je wandelt in iets meer dan tien minuten vanaf het centrum naar het theater. Voordat we naar de voorstelling gaan, hebben we eerst nog wat gegeten in het leuke restaurant dat ook in de Verkadefabriek is gevestigd. Dit is ook echt een prima plek om te lunchen, wanneer je Den Bosch met kinderen bezoekt. 

Nadat we geluncht hebben, gaan we naar de kerstvoorstelling toe, die ongeveer een uur duurt. Met onze dochter is dit ook precies lang genoeg. Wij vonden dit een erg leuke voorstelling en kijk in de agenda van het theater naar het programma van het theater. Iedere week zijn er andere voorstellingen en er zijn ook zeker genoeg leuke voorstellingen voor kinderen. 

Den Bosch met kinderen
Den Bosch met kinderen

6. Het Noordbrabants Museum

Wil je in Den Bosch met kinderen een museum bezoeken, dan is het Noordbrabants museum een leuke optie. Het museum staat in het teken van kunst, cultuur en de geschiedenis van Brabant en kinderen kunnen hier een leuke speurtocht doen. De speurtocht die je in het Noordbrabants museum kunt doen staat in het teken van dieren. 

Kinderen krijgen een blad met verschillende plaatjes van verschillende schilderijen en hebben ze het plaatje gevonden, dan moeten ze goed kijken bij het schilderij welk dier ze zien. Dit dier schrijven ze op het blad en met verschillende letters van de verschillende antwoorden kunnen de kinderen dan een woord maken. In totaal moeten ze op zoek naar veertien verschillende plaatjes en soms moesten we nog best wel zoeken om de juiste plaatjes te vinden. 

Ondertussen kunnen de ouders op het gemak genieten van al het moois wat er in het museum te bezichtigen valt. Zo heeft het museum schilderijen van Jan Sluijters en Vincent van Gogh hangen en is er ook veel moderne kunst in het museum te vinden. Daarnaast is er nog een andere speurtocht die voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar geschikt is en waar kinderen een soort van tijdreis maken. Deze speurtocht hebben wij zelf niet gedaan. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de speurtocht even op de website van het museum

Den Bosch met kinderen
Den Bosch met kinderen

Overige kinderactiviteiten Den Bosch

7. Golfbad Oss

Zoek je een leuk zwembad in de omgeving van Den Bosch met kinderen, dan is Golfbad Oss een hele leuke optie. Dit populaire zwembad in Oss ligt op iets meer dan vijftien minuten rijden van het centrum van Den Bosch en dit zwembad is zowel voor jonge als oudere kinderen leuk. Zo heeft het zwembad voor hele jonge kinderen een behoorlijk groot gedeelte met allerlei kleine glijbanen en verschillende speeltoestellen. 

Ook voor wat oudere kinderen heb je genoeg vermaak in het zwembad. Zo heeft dit binnenzwembad drie verschillende glijbanen waar kinderen vanaf kunnen glijden. Toen wij het zwembad bezochten was er ook nog een grote opblaasbare schildpad in het water waar tientallen kinderen op konden spelen. Ook is er een stoombad waar je kan relaxen. 

Houdt er wel rekening mee dat het behoorlijk druk in dit zwembad kan zijn. Toen wij het zwembad in de kerstvakantie bezochten was het zwembad overvol en lieten ze op een bepaald moment tijdelijk geen mensen meer binnen. 

8. VVV speurtocht Den Bosch

Een leuke manier om het centrum van Den Bosch met kinderen te verkennen is door middel van een speurtocht. Deze speurtocht kun je zowel via de telefoon doen als via een papieren boekje. Deze speurtocht kun je kopen bij het VVV in Den Bosch, die gevestigd is op de Markt.

Deze wandeling begint in de wijk Uilenburg en gaat langs het water van de Dieze, de Markt, verschillende steegjes van de binnenstad en het natuurgebied de Bossche Broek dat aan de rand van de binnenstad ligt. Uiteraard kom je ook langs de Sint Janskathedraal.  

In totaal duurt deze wandeling 2,5 uur en loop je in totaal ongeveer 3,5 kilometer. 

9. Pannenkoekenboot

Je kunt in Den Bosch met kinderen ook pannenkoeken gaan eten op een boot. Tijdens een vaartocht door den Bosch kunnen ouders en kinderen onbeperkt pannenkoeken eten. Je vaart een route door de wateren van Den Bosch en deze tour duurt 2,5 uur lang. In deze tijd kun je dus ook genoeg pannenkoeken eten. 

10. Kinderboerderij Oosterhoeve

Zoals in bijna iedere stad in Nederland, kun je in Den Bosch met kinderen ook naar een kinderboerderij.

Deze kinderboerderij ligt in natuurgebied de Oosterplas in Den Bosch en heeft de bekende boerderijdieren zoals varkens, koeien en geiten, maar ook bijvoorbeeld een alpaca. Bij de kinderboerderij zit ook een speeltuin met een aantal speeltoestellen en het is ook mogelijk om wat te eten en drinken bij de boerderij. Een prima optie bijvoorbeeld om hier te lunchen. 

11. Varen op de binnendieze

Het is ook mogelijk om in de zomermaanden de stad Den Bosch met kinderen vanaf het water te bekijken. De binnenstad van Den Bosch is in vroegere tijden volledig ommuurd en de riviertjes binnen deze muren worden de Binnendieze genoemd.

Een vaartocht duurt ongeveer 50 minuten en is dus precies lang genoeg voor kinderen. Wij hebben de vaartocht weleens gedaan zonder onze dochter en zouden zeker onze dochter de volgende keer meenemen. Zeker als het lekker weer is, dan is dit een leuke activiteit om in Den Bosch met kinderen te doen. 

12. Bossche bol eten Jan de Groot

Als je aan Den Bosch denkt, dan denk je ook aan de bekende Bosche bol. Deze lekkernij kun je overal in de stad bestellen, maar de beste Bosche bollen die haal je bij bakkerij Jan de Groot. 

Deze bakkerij kom je tegen als je van het centrale station het centrum in loopt en je herkent de bakkerij meestal aan de lange rij die voor de winkel staat. Uiteraard is dit niet de enige plek waar je de Bossche Bol kunt eten. De meeste restaurants bieden ze aan en de meeste Bossche bollen komen ook uit de bakkerij van Jan de Groot. 

Maak je een stedentrip naar Den Bosch met kinderen, dan is het eten van een Bossche bol een prima pauzemomentje tussen de verschillende activiteiten door die je in de stad kunt ondernemen. 

13. Workshop Choco Loca

Het is ook mogelijk om een workshop te boeken in Den Bosch met kinderen met betrekking tot de Bosche Bol. Bij Choco Loca bieden ze iedere dag om 11 uur een workshop aan met betrekking tot chocolade. Deze activiteit duurt ongeveer een uur en fruit, chocolade en wat te drinken is inclusief de prijs. 

Doordat je iedere dag kunt binnenlopen, hoef je in principe niet vooraf te reserveren. 

14. Theater aan de Parade

Een ander theater (naast de Verkadefabriek), waar je in Den Bosch met kinderen een voorstelling kunt bijwonen is het Theater aan de Parade. Ook hier hebben ze verschillende voorstellingen voor kinderen die je kan boeken. Het theater ligt vrij dicht in het centrum, waardoor het vanuit het centrum een kleine wandeling naar het theater is. 

15. Kamelensafari

Je kan in de omgeving van Den Bosch met kinderen ook op een kamelensafari gaan. Deze kamelenmelkerij ligt in het dorpje Berlicum dat op ongeveer een kwartier rijden ligt van het centrum van de stad. Kinderen krijgen hier informatie over kamelen en ook een rondleiding over de melkerij. Ook mogen kinderen op een kameel zitten en mogen ze ook de kamelen drinken geven.

Houdt er wel rekening mee dat er online wel geklaagd wordt over dat het personeel van de melkerij niet super vriendelijk is. 

Kindvriendelijk restaurant Den Bosch

Je kunt in Den Bosch en in de omgeving van Den Bosch met kinderen prima eten. Wij hebben in verschillende restaurants in de stad gegeten en zetten de meest kindvriendelijke restaurants in Den Bosch op een rij.  

Eetbar Dit: dit is een leuk restaurant dat in het centrum van de stad Den Bosch ligt. Wij vonden het een leuk restaurant vanwege de ongedwongen sfeer. Kinderen kunnen hier best wel een beetje lawaai maken als je zit te eten en dat vinden wij altijd wel fijn bij een restaurant.  

Den Bosch met kinderen
Den Bosch met kinderen

Familierestaurant Charlie: dit restaurant ligt niet in Den Bosch, maar in Schaijk. Dit dorpje ligt op ongeveer twintig minuten rijden van het centrum van Den Bosch en in het midden van het restaurant ligt een speeltuin. Ondanks het niet een super grote binnenspeeltuin is, heeft onze dochter zich hier toch een uurtje prima vermaakt met de andere kinderen in deze speeltuin. Uiteraard is dit restaurant ook qua eten en drinken gericht op gezinnen. 

Kindvriendelijk hotel Den Bosch

Tijdens verschillende stedentrips naar Den Bosch met onze dochter hebben wij in verschillende accommodaties geslapen. Deze accommodaties hebben wij zelf getest en dit zijn eigenlijk allemaal goede opties als je een stedentrip maakt naar Den Bosch met kinderen. Wij kijken altijd naar de locatie van het hotel, de foto’s op de website en de reviews over het hotel. Die waren bij al deze drie hotels erg goed. 

Hotel ’t Keershuys

Hotel ‘T Keershuys ligt midden in het centrum van Den Bosch en heeft prachtige suites voor gezinnen met kinderen. Het hotel beschikt ook over een Bistro, waar je de gehele dag door heerlijk kunt eten. De Royal Suite die wij hier geboekt hadden was echt prachtig en enorm ruim. We hadden een grote badkamer met een heerlijk groot bad. We schreven een uitgebreide review over dit hotel en deze kun je hier vinden

Familiehotel Den Bosch
Hotel Keershuys met kinderen

Hotel Julien

Ook hotel Julien ligt in het centrum van Den Bosch en is zeker een aanrader als je een stedentrip maakt naar Den Bosch met kinderen. Het hotel ligt in de buurt van het centrale station en heeft prachtige kamers, waaronder er ook een aantal kamers geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. De stijlvolle inrichting van het hotel vonden wij erg indrukwekkend en straalt echt luxe uit. Wij hadden een prachtige kamer, die je in twee delen kon opsplitsen. Ook over dit hotel hebben wij een uitgebreide review geschreven die je kunt vinden in de blog Hotel Julien met kinderen

Hotel Julien met kinderen
Hotel Julien met kinderen

Hotel de Blauwe Pauw

Zoals we hierboven al aangaven kijken we bij het zoeken van een geschikt hotel altijd naar de locatie van het hotel en ook hotel de Blauwe Pauw ligt in het centrum van de stad. Ook hier hebben we vooraf goed gekeken naar de foto’s van de kamer en naar de reviews over het hotel en ook dit hotel stelde ons absoluut niet teleur! We hadden ook hier een grote kamer in het hotel en in de ochtend kregen we een heerlijk biologisch ontbijt. Net zoals alle hotels waar we overnachten hebben, hebben we ook over hotel De Blauwe Pauw een review geschreven die je hier kunt vinden

Overige slaapopties in Den Bosch met kinderen

Naast de hierboven genoemde opties, heb je nog meer hotels waar je in Den Bosch met kinderen kunt overnachten. Wij hebben daarom hieronder nog twee andere opties op een rij gezet in de stad!

Uylenhof Hotel

Hotel Haverkist

Klik voor een lijst met alle hotels in Den Bosch met kinderen hier. 

Scroll naar boven