Delft met kinderen

Delft met kinderen: 11 leuke activiteiten op een rij!

Je kunt prima een weekendje naar Delft met kinderen. Er zijn genoeg kindvriendelijke activiteiten in de stad te vinden om je minimaal twee dagen goed te vermaken. We namen de kindvriendelijke stad Delft al op in de lijst leukste steden in onze blog Zuid-Holland met kinderen, waarin we alle leuke activiteiten van de provincie op een rij zetten. Naar aanleiding van ons weekendje weg naar deze stad zetten we de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Delft met kinderen op een rij.

1. Binnenstad van Delft

Het centrum van de stad Delft is zeker leuk om een rondje te lopen. Deze historische stad heeft genoeg historische gebouwen en pittoreske straatjes om door heen te lopen. Door de vele grachten die de binnenstad rijk is, kun je hele mooie plaatjes in het centrum van de stad schieten met het gezin. 

Het centrale plein van de stad is de Markt en dat is een gezellig plein met verschillende restaurants en cafés met terrassen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Zo heb je overigens wel meerdere pleintjes waar het gezellig druk was. Wij waren er tijdens een weekend dat het heerlijk weer was in Delft en toen zaten ook alle terrasjes vol. 

Een andere leuke manier om de stad Delft met kinderen te verkennen is door middel van een speurtocht. Bij de VVV (Kerkstraat 3) kun je een speurtocht kopen voor kinderen van ongeveer zes tot twaalf jaar. Als prijsje krijgen de kinderen een ijsje. De speurroute kost een paar euro en is een prima manier om de stad te verkennen. 

Ook is er een andere wandeltocht die je gratis kunt maken aan de hand van een Podcast die je in een uur door de stad leidt. Op de website van het VVV van Delft staat uitleg en een plattegrond van deze wandelroute door het centrum van Delft. 

Een andere manier om de binnenstad van Delft te bekijken is vanuit de lucht. Het is namelijk mogelijk om de toren van de Nieuwe Kerk te beklimmen. Deze 85 meter hoge toren biedt een mooi uitzicht over de stad en bij helder weer kun je zelfs de steden Rotterdam en Den Haag zien liggen. 

De toren heeft geen lift dus je moet wel de 376 treden naar boven nemen voor het uitzicht. Helaas waren wij aan het einde van de dag net te laat om nog naar boven te gaan en dus hebben we een goede reden om de stad Delft nog een keertje te bezoeken met onze dochter! 

Delft met kinderen
Delft met kinderen

2. Knus Delft

Één van de leukste plekken die wij in Delft met onze dochter hebben bezocht is Knus Delft. Wij bezochten dit restaurant aan het water op een zondagochtend met Moederdag en toen was het hier gezellig druk. Naast dat je hier heerlijk kan eten, is er voor kinderen ook genoeg vermaak. Zo is er een prima speeltuin rondom het restaurant. 

Doordat het restaurant aan het water ligt, heb je een heel mooi uitzicht over het water. Daarnaast is het mogelijk om met een waterfiets of roeiboot het natuurgebied te gaan verkennen vanaf het water. Wij hebben voor een uur een waterfiets gehuurd en hebben een rondje gemaakt naar het grote meer dat in de buurt van restaurant Knus ligt. Zeker met het prachtige weer wat we hadden was dit erg genieten om een rondje met de waterfiets te maken. 

Onze dochter heeft zich hier uitstekend vermaakt met de andere kinderen in de speeltuin. Ook is er bij de speeltuin nog een doolhof en is er genoeg zand voor kinderen om mee te spelen. Wij zijn er de gehele zondagochtend geweest en het is dat we vooraf al andere activiteiten voor de middag hadden gepland, anders hadden we hier prima kunnen blijven zitten. 

Delft met kinderen
Delft met kinderen

3. Museum Prinsenhof

Een kindvriendelijk museum in Delft is museum Prinsenhof. Dit museum ligt midden in het centrum van Delft en vanaf de markt van Delft loop je in een paar minuten naar dit museum toe. In het museum zijn verschillende tentoonstellingen. Zo kun je hier het bekende Delfts blauw zien, hangen er prachtige schilderijen van Delftse meesters uit de twintigste eeuw en is er een tentoonstelling over Willem van Oranje. 

Bij die laatste tentoonstelling in het museum zijn wij het langste gebleven. Je kunt namelijk bij de kassa van het museum voor een paar euro een Cold Case speurkoffertje krijgen, waarin allerlei documenten en hulpmiddelen zitten voor kinderen om de moord op Willem van Oranje te onderzoeken. Die is namelijk in het gebouw van dit museum om het leven gebracht. 

Kinderen kunnen dan allerlei vragen beantwoorden over Willem van Oranje in het algemeen en ook over de moord. Wij vonden erg indrukwekkend dat je nog steeds de kogelgaten in de muur hier ziet. Kinderen moeten bijvoorbeeld met een centimeter deze gaten opmeten en ook kijken hoe groot bijvoorbeeld het wapen was waarmee Willem van Oranje vermoord is. 

Als ze alle vragen beantwoord hebben, krijg je de antwoorden bij de kassa van het museum en krijgen kinderen ook nog een kleine attentie. Wij hebben ruim twee uur doorgebracht in dit museum. 

Delft met kinderen
Delft met kinderen

4. De papaver Delft

De plek waar je in Delft met kinderen meer over de natuur kunt komen te weten is bij De Papaver in Delft. Dit duurzaamheidscentrum in Delft staat helemaal in het teken van de natuur. In het centrum kunnen kinderen al van alles ontdekken en wij hebben hier de activiteit waterdiertjes zoeken gedaan. 

Kinderen krijgen een rugzakje mee en een groot schepnet en kunnen dan in de slootjes rondom het centrum op zoek gaan naar waterdiertjes. In de rugzak zitten een bak (die je kan vullen met water), een potje, een kaart met allerlei waterdieren en waterplanten er op (zodat je goed kan zien wat je gevangen hebt) en een loepoog om de diertjes van dichtbij te bekijken. 

En zo lopen we even later door het weiland vol met koeien en gaan we aan de slag met onze spullen bij de naastgelegen sloot. Een tip vanuit ons is om wel iets van laarzen aan te doen, aangezien het behoorlijk (ondanks het goede weer dat wij hadden) modderig kan zijn en je daardoor hele vieze schoenen kan krijgen. Wij hebben uiteindelijk verschillend diertjes weten te vangen en zijn in totaal een uurtje bezig geweest met deze activiteit. 

Kinderactiviteiten Delft
Kinderactiviteiten Delft

5. Rondvaart Delft

Een leuke manier om de stad Delft met kinderen te ontdekken is met een rondvaart. Via Rondvaart Delft hebben wij een rondvaart geboekt, waarbij we vanuit het centrum met de boot vertrokken. Deze rondvaart duurde ongeveer een uurtje, wat voor onze dochter precies lang genoeg is.

Je vaart bij deze rondvaart langs de verschillende mooie historische huizen van Delft en je krijgt onderweg uitleg van een gids. Die vertelt mooie verhalen over hoe het er in vroegere tijden in Delft aan toe ging en wat je hier nog van terugziet in het straatbeeld. Dit zijn leuke details over de stad die je anders zonder gids over het hoofd ziet. 

Wij hebben genoten van dit uurtje op het water en hebben tijdens de rondvaart veel informatie gekregen over de stad. Kinderen tot en met vier jaar mogen gratis mee op de rondvaart en voor kinderen van vijf tot en met zestien jaar is er een gereduceerd tarief. Wij hadden vooraf online geboekt, zodat we ook zeker wisten dat er plaats was op de boot. 

Rondvaart Delft met kinderen
Rondvaart Delft met kinderen

6. Stadsboerderij Buytendelft

Wanneer je Delft in de zomer met het gezin bezoekt dan kan het op warme dagen fijn zijn als jij en je kinderen verkoeling kunnen vinden. In Delft hebben ze twee waterspeeltuinen die het bezoeken waard zijn. De eerste waterspeeltuin ligt bij Stadsboerderij Buijtendelft op ongeveer twintig minuten lopen van het centrum van Delft. 

Op deze stadsboerderij heb je namelijk naast de bekende boerderijdieren ook een waterspeeltuin voor de kinderen. De entree is een paar euro en je kinderen kunnen hier met water spelen. Rondom deze speeltuin ligt ook een ligweide met gras, dus voor ouders is het een goed idee om iets van een kleedje mee te nemen. Wij zagen hier ook hele gezinnen die aan het picknicken waren in het gras. 

Daarnaast is het ook mogelijk om een hapje te eten bij deze boerderij. Het restaurant werkt hier uitsluitend met streekproducten en biologische producten. Wij hebben een rondje over deze kinderboerderij gemaakt toen wij in Delft waren en wij moeten zeggen dat wij dit echt een super leuke kinderboerderij vonden. 

Ook deze kinderboerderij willen we graag nog een keertje bezoeken als we Delft weer aandoen met onze dochter! Deze kinderboerderij ligt tegenover de Papaver, waardoor je beide activiteiten prima kunt combineren. 

De tweede waterspeeltuin in de stad ligt in het zuiden en ligt te ver om er vanaf het centrum heen te lopen. Met de auto ben je in iets meer dan tien minuten bij de speeltuin. Ook dit is weer een kinderboerderij die een waterspeeltuin heeft. Op Kinderboerderij Tanthof hebben ze een ligweide met een klein zandstrandje langs een speelgoot met ondiep water. 

De speelgoot komt uit in een gedeelte waar kinderen in het water kunnen. Ook staan er bij de waterspeeltuin een aantal speeltoestellen zoals wipkippen, glijbanen en schommels. 

7. Speeltuinen delft

Delft heeft een aantal leuke speeltuinen die het bezoeken waard zijn met kinderen. We zetten de leukste speeltuinen die je in Delft met kinderen kan bezoeken hieronder op een rij:

Speeltuin Westerhonk: op iets meer dan tien minuten lopen van het centrum ligt deze speeltuin. Deze speeltuin is vooral leuk voor jonge kinderen en je hebt hier verschillende speeltoestellen. Je betaalt een klein bedrag entree voor de speeltuin en er is ook iemand die toezicht houdt in de speeltuin. Er is bij de speeltuin ook een klein gedeelte met water. Ook is het mogelijk om wat te drinken bij de speeltuin.

Speeltuin Bomenwijk: deze speeltuin ligt meer in het noorden van de stad en is gratis te bezoeken. Ook hier hebben ze verschillende speeltoestellen, waaronder een kabelbaan, een pondje over het water en een dans speeltoestel. Kijk wel even voor de openingstijden, aangezien deze wel wat beperkt zijn. Dit is dus een gratis kinderactiviteit in Delft. 

Speeltuin de Bras: deze speeltuin ligt in het noorden van de stad en je loopt er vanuit het centrum in iets meer dan twintig minuten naar toe. Ook hier heb je weer verschillende speeltoestellen zoals een kabelbaan, een evenwichtsparcours en een klim- en glijtoren. Ook hier is het handig als je vooraf even kijkt wat de openingstijden van de speeltuin zijn, aangezien deze net als speeltuin Bomenwijk beperkt zijn. 

8. Royal Delft

Delft is wereldberoemd vanwege het Delfts blauw en in Delft is er uiteraard een museum volledig gewijd aan dit wereldberoemde exportproduct van de stad. Dit museum ligt iet buiten het centrum, maar is prima te voet te bereiken (als de kinderen niet al te jong zijn). Wij hebben met onze acht jarige dochter dit stuk vanuit het centrum gelopen in ongeveer een kwartier/ twintig minuten en dat was prima te doen. Onderweg kwamen we nog een speeltuintje tegen, wat een mooi pauzemoment tussendoor was. 

Bij Royal Delft staat alles in het teken van het Delfts blauw en krijg je een kijkje in de keuken hoe dit nu allemaal precies gemaakt wordt. Voor kinderen is er een aparte audiotour die ze kunnen doen, waarbij ze ook verschillende vragen moeten beantwoorden via het apparaatje waar de audiotour op wordt afgespeeld. 

Onze dochter heeft aandachtig zitten luisteren naar de verschillende verhalen die verteld werden over de geschiedenis van het Delfts blauw. Na afloop hebben we heerlijk in het zonnetje in de tuin van het museum gezeten en een taartje gezeten. Het is ook mogelijk om hier een hapje te eten bij het museum. Uiteraard wordt dit eten geserveerd op een Delfts blauw bordje ;). 

Kindvriendelijk museum Delft
Kindvriendelijk museum Delft

Overige kinderactiviteiten Delft

Er zijn nog meer activiteiten in Delft met kinderen dan de hierboven genoemde kinderenactiviteiten. We noemen hieronder kort de overige kinderactiviteiten in Delft.

9 Streetart in de stad: wij zijn gek op streetart en in Delft is er genoeg toffe streetart te vinden. Zo vonden wij vooraf online deze toffe Street Art Route, waarvan wij de diversen kunstwerken vooraf in de app maps.me hadden geplaatst. Deze app gebruiken wij tijdens onze reizen eigenlijk altijd, omdat je deze ook zonder internet kan gebruiken. 

Zo hebben we tijdens ons bezoek het merendeel van deze streetart bezocht en daar zaten een aantal hele toffe kunstwerken bij. Wij vinden het ook altijd een leuke manier om een stad te ontdekken. 

10 Botanische tuin: de Technische Universiteit Delft is onlosmakelijk met de stad verbonden en bij deze universiteit kun je ook een mooie wandeling maken door de tuinen van de universiteit. Je betaalt een paar euro entree voor de toegang tot de tuinen en af en toe worden er voor kinderen hier ook workshops georganiseerd zoals knutselworkshops. 

11 Bleekemolen Race Planet: indien het een dagje minder weer is, dan kun je hier terecht voor een aantal activiteiten binnen. Zo kun je hier karten op drie verschillende kartbanen, verdeeld over vier verschillende verdiepingen van het gebouw. Daarnaast kun je in hetzelfde gebouw ook gaan bowlen met het gezin!

Het Science Center in Delft hebben we niet in deze lijst opgenomen, aangezien deze gaan verhuizen en de komende jaren maar gedeeltelijk open zijn. De verwachting is dat dit museum pas in 2024 weer de deuren zal openen. 

Streetart Delft
Kindvriendelijk restaurant Delft

Kindvriendelijk restaurant Delft

Restaurant Knus is zeker niet het enige kindvriendelijke restaurant in Delft dat je kan bezoeken met het gezin. Er zijn in het centrum meerdere restaurants die je kan bezoeken met het gezin. Wij zetten hieronder de restaurants die wij bezocht hebben tijdens onze stedentrip naar Delft met onze dochter.

Huszár: deze brasserie ligt iets buiten het centrum van Delft, maar de sfeer die in dit restaurant hangt is erg gemoedelijk. Toen wij er gedineerd hebben, waren er heel veel gezinnen binnen aan het borrelen en aan het eten. Het restaurant heeft heel erg veel speelgoed waar de vele kinderen in het restaurant mee aan het spelen waren. 

Zelf hebben wij vanwege het lekker weer buiten gegeten aan het water. Dit was een erg fijne plek om te eten. Je hebt bij Huszár genoeg lekkere opties (ook voor kinderen), waardoor wij dit kindvriendelijke restaurant echt een aanrader vinden in Delft. 

Kindvriendelijk restaurant Delft
Kindvriendelijk restaurant Delft

Stads-Koffyhuis: dit restaurant ligt midden in het centrum van de stad en dit restaurant ligt dichtbij het museum Prinsenhof. Het is niet gelijk kindvriendelijk in het feit dat er een speelhoek of iets dergelijks is, maar ze hebben al verschillende jaren diversen prijzen gewonnen met onder andere het lekkerste broodje en je kan bij dit restaurant lekker aan de grachten van Delft zitten. Hierdoor is er voor kinderen genoeg te zien tijdens het eten en drinken op het terras. 

Kindvriendelijk restaurant Delft
Kindvriendelijk Delft

Hampshire Hotel Delft Centre

Uiteraard hebben we tijdens ons weekend in Delft ook overnacht in een hotel. Wij sliepen in het Hampshire Hotel in Delft dat iets buiten het centrum van de stad ligt, maar waar je vanaf het hotel in een minuutje of tien wandelen op de markt in de binnenstad van Delft staat. Bij dit hotel hebben ze familiekamers voor gezinnen van vier personen. 

Wij hadden een kamer op de bovenste verdieping van het hotel en hadden een fantastisch uitzicht over de stad Delft. Echt geweldig dat we vanuit het tweepersoonsbed op de kamer zo’n mooi overzicht over de stad Delft hadden. Voor onze dochter stond er een extra bed op de kamer en verder was de kamer van alle gemakken voorzien. 

In de ochtend hebben wij hier gebruik gemaakt van het ontbijtbuffet en dat was erg uitgebreid en erg lekker. We gingen dan ook met een goedgevulde buik op zondagochtend weg bij het hotel. De auto hebben wij geparkeerd in de betaalde parkeergarage tegenover het hotel, waar je een dagkaart voor 24 uur kon kopen. 

Kindvriendelijk hotel Delft
Kindvriendelijk hotel Delft

Overige kindvriendelijke hotels in Delft

In Delft heb je een aantal leuke kindvriendelijke hotels met familiekamers. Wij zetten een aantal opties op een rij.

Budget hotel: Hidden Gem next to TU Delft Campus

Middenklasse hotel: Hotel Johannes Vermeer Delft

Luxe hotel: WestCord Hotel Delft

Kijk voor de hele lijst van kindvriendelijke hotels in Delft hier

Deze blog is mede tot stand gekomen door een samenwerking met de stad Delft.

Scroll naar boven