De Tongariro Alpine Crossing: de wandeling voor actieve ouders met kinderen!

Tongariro wandeling / Tongariro crossing! Alle informatie over de wandeling!

Soms zijn er momenten op reis dat je even iets wil doen zonder je kinderen. Voor actieve ouders is de Tongariro wandeling dan één van de mooiste wandelingen die je kunt maken in één dag. Voor ouders die niet een hele dag zonder de kinderen willen zijn, is het zelfs mogelijk om in een halve dag de tocht te lopen. Ik (Joep) heb de tocht gelopen en ik vond het echt één van de hoogtepunten van onze reis door Nieuw-Zeeland. In deze blog geven we jullie alle informatie die je nodig hebt om deze tocht te lopen.

Beste wandeling Nieuw Zeeland noorder eiland

De Tongariro wandeling/ tongariro crossing

De wandeltocht is één van de populairste wandelingen van Nieuw-Zeeland. De wandeling is een tocht van 19,4 kilometer door Nationaal Park Tongariro. De wandeling start bij de parkeerplaats van Magatepopo en eindigt bij de parkeerplaats Ketetahi.

Je kunt de tocht in vijf tot acht uur lopen en als de weersomstandigheden prima zijn en je loopt een beetje door dan is de tocht echt wel in vijf uur te lopen. Zelf heb ik er ongeveer ongetraind 5 uur over gedaan en ben ik ook nog verschillende malen gestopt om foto’s en filmpjes te nemen en om te eten.

Toch moet je de wandeling niet onderschatten, omdat je best wel in hoogte stijgt en daalt (van 1150 meter naar 1886 meter en dan weer naar 750 meter hoogte).

Tongariro wandeling
Tongariro wandeling

Wat zie je onderweg?

Je loopt door een actief vulkanisch gebied en de uitzichten onderweg zijn prachtig. Zo heb je uitzicht over de bergen Mount Ngauruhoe (2291m) en Mount Tongariro (1978m). Mount Ngauruhoe is ook te zien in de Lord Of The Rings films (Mount Doom).

Daarnaast loop je langs kraters en heb je een prachtig uitzicht over de verschillende gekleurde kratermeren (Emerald Lakes).

Het laatste stuk loop je door het bos en heb je nog steeds mooie uitzichten over het landschap.

Tongariro wandeling
Reisroutes Nieuw-Zeeland

Hoe zit het met vervoer?

Er zijn verschillende organisaties die vervoer naar het park organiseren. Je kunt vanuit Turangi, Taupo en de parkeerplaatsen bij het nationale park een shuttle nemen. Kijk voor prijzen en verdere informatie op de website van Tongariro Expeditions

Tip: Let vooraf goed op de weersomstandigheden! De weersomstandigheden zijn heel bepalend of de verhuurmaatschappijen met de bussen gaan rijden. Dat kan soms frustrerend zijn. Zo werd de tocht toen ik in Taupo was, een aantal dagen achter elkaar afgelast, terwijl het in Taupo prima weer was. Uiteindelijk waren we al met ons gezin in Waitomo, toen ik de tocht kon lopen. Hierdoor moest ik bijna drie uur rijden met de auto om naar het startpunt te gaan. Houdt het weer in de gaten via metservice

In het verleden zijn er toeristen overleden die toch zijn waren gaan lopen met slecht weer. Je kunt de tocht overigens het gehele jaar lopen, zowel in de zomer als de winter.  Overigens zijn er ook opties om met een gids de wandeling te maken!

Tongariro wandeling

Hoe ziet de route er uit?

Als je gaat lopen krijgt iedereen vooraf een kaartje met de route. 

Tongariro wandeling/ Tongariro crossing:

Deel 1: van Mangatepopo naar Soda Springs (Duur: 1 tot 1,5 uur) 

Dit gedeelte van de Tongariro wandeling naar Soda Springs is heel makkelijk te lopen. Je hebt al een mooi uitzicht over Mount Ngauruhoe. Als de weersomstandigheden prima zijn en je loopt een beetje door, kun je in minder dan een uur dit traject lopen.

Deel 2: Van Soda Springs naar South Crater. (Duur: 40 minuten tot een 1 uur)

Dit is een pittig klimmetje naar boven toe. Het stuk wordt ook wel de trap van de duivel genoemd. Neem onderweg af en toe een rustmomentje en voor je het weet ben je bij de South Crater. Ikzelf heb dit stuk denk ik in ongeveer 30 tot 40 minuten gelopen.

Deel 3: South Crater naar Red Crater. (Duur: 1 uur) 

Het begin van dit stuk loopt langzaam op en is prima te wandelen. Het laatste stuk naar de Red Crater is het moeilijkste gedeelte van de tocht, omdat je flink moet klimmen en er niet echt meer paden zijn. Dit is ook het gedeelte waar de wind hard kan toeslaan.

Bij sommige stukken kun je jezelf omhoog trekken met een touw. Voor mensen met hoogtevrees kan dit gedeelte wel een uitdaging zijn. Voor dit gedeelte is het ook wel belangrijk dat de weersomstandigheden goed zijn, want anders kun je jezelf in de problemen brengen.

Houdt het weer dus goed in de gaten en keer anders om als het weer echt omslaat. Over het algemeen zullen de organisaties die je brengen met de busjes ook altijd de weersomstandigheden goed in de gaten houden en als er risico’s zijn zullen de busjes ook niet vertrekken en kun je de tocht niet lopen.

Deel 4 Red Crater naar Blue Crater. (Duur: 30 minuten)

Het zwaarste gedeelte zit er op en je hebt nu als het goed is een prachtig uitzicht over de verschillende meren en nu begint de afdaling over los grind. De een vindt dit heel eng en de ander totaal niet.

Ik nam zelf iets teveel risico en ging stukken rennen, waardoor ik uitgleed en mijn vingers openhaalde aan de scherpe steentjes. Het hielp ook niet mee dat ik de tocht liep op mijn sneakers in plaats van op wandelschoenen.

Van Emerald Lakes naar Blue Lakes is weer vlak en is prima te wandelen.

Deel 5: Blue Lake naar Ketetahi parkeerplaats. (Duur: 3 uur)

Een kleine beklimming, maar dat stelt niet veel meer voor. Daarna is het vooral afdalen over een simpel pad. Dit is best een saai stuk, dus dat kun je best in tempo lopen. Over dit laatst gedeelte heb ik denk ik 1,5 uur gelopen, maar ik moet zeggen dat ik daarbij wel een heel stevig tempo heb aangehouden. 

Na iets meer dan 5 uur was ik op de parkeerplaats en kon ik nog ruim drie uur wachten tot ik mijn gehuurde jas kon inleveren bij de verhuurmaatschappij. Dat was achteraf best balen, aangezien ik nu vrij lang heb moeten wachten en ik dus met mijn auto al veel eerder terug bij mijn gezin had kunnen zijn. Toch ben ik blij dat ik een winddichte jas gehuurd had, aangezien het gedeelte naar Red Krater best koud was en er best een harde wind stond.

Tongariro wandeling
Tongariro wandeling

Tongariro wandeling

Tongariro wandeling

Wat heb je nodig voor de Tongariro wandeling?

  • Een goede conditie is wel handig.
  • Winddichte jas.
  • Wandelschoenen heb je in de zomer bij goed weer niet nodig. Dan kun je het makkelijk op sneakers lopen. Ik heb gevraagd bij de rental company of ik schoenen nodig had, maar zij gaven zelf ook aan dat sneakers voldoende waren. Veel backpackers zie je hier op sneakers lopen. Slippers zou ik niet aanraden. g 
  • Eten en drinken. Ik had wat broodjes, een rol koeken en twee flessen water bij. Dat was voor mij voldoende.
  • Warme kleding. Op de berg is het een stuk kouder, dan dat het bijvoorbeeld in Taupo is. Over de temperaturen op de verschillende plekken kun je informatie op deze website vinden, maar ook bijvoorbeeld bij het toeristenbureau van Taupo.

In de winter kun je dan nog extra spullen nodig hebben zoals ijzers onder je schoenen en een wandelstok. Informeer dan wel echt goed naar de omstandigheden voor de dag dat je wil gaan.  top!

Tongariro Expeditions verhuurt ook spullen zodat je niet voor deze ene wandeling allerlei spullen van thuis mee hoeft te nemen. Ik heb bij deze organisatie een windjack gehuurd. Schoenen vonden zij zelf niet nodig en gaven aan dat dit goed kon op mijn sneakers.

Het is dus een geweldige tocht om te lopen, maar je moet wel geluk hebben met de weersomstandigheden. Houdt je van wandelen en wil je even een dag zonder je kinderen op pad, dan kan deze tocht echt een hoogtepunt van je reis door Nieuw-Zeeland zijn.

Tongariro uitzicht Nieuw Zeeland ouders

Het nationale park bezoeken met kinderen

De beschreven tocht is te zwaar voor kinderen, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om ook met kinderen een wandeling in dit nationale park te maken. Zo is de kortste wandeling in het nationale park 20 minuten en staan er ook verschillende wandelingen naar verschillende watervallen beschreven. Voor meer informatie klik dan hier

Reisroutes Nieuw-Zeeland
Tongariro wandeling
Scroll naar boven