De Moezel met kinderen

Vele Nederlandse toeristen bezoeken jaarlijks het gebied van de Moezel met kinderen. Het gebied dat mede rondom de rivier de Moezel ligt staat bekend om zijn wijnvelden, leuke dorpjes en steden, zijn burchten en heeft een groot Romeins verleden. Het gebied loopt ongeveer van de plaats Koblenz tot Saarburg en met de auto rijdt je van noord naar zuid in ongeveer 1,5 uur. Vanaf de stad Utrecht is het Moezelgebied in ongeveer 3 uur te bereiken, dus is het goed mogelijk om het gebied te bezoeken tijdens een lang weekend of korte vakantie. Wij zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden van de Moezel met kinderen op een rij voor jullie. 

de Moezel met kinderen #1: cochem

Cochem is één van de mooiste dorpjes aan de Moezel en ligt in het Moezelgebied redelijk centraal. Het ligt ongeveer halverwege de route van Koblenz in het noorden naar Saarburg in het zuiden. Dit toeristische dorpje heeft genoeg te bieden voor gezinnen met kinderen.

Zo kun je het kasteel van Cochem bezoeken met je kinderen, kun je de kabelbaan nemen de berg op, ligt er een leuk familiepark in het dorpje en is er een mooi binnen- en buitenzwembad met meerdere glijbanen aanwezig in het dorp.

Daarnaast heeft het dorpje een leuke binnenstad met mooie gekleurde huizen en vele terrasjes. Je hebt hier een historisch marktplein en vele vakwerkhuizen die je kunt bezoeken in de smalle straatjes van de binnenstad. Het centrum van Cochem lijkt dan ook wel een levendige ansichtkaart. Lees voor meer informatie over dit dorpje ons uitgebreide blog Cochem met kinderen. Wat dat betreft is Cochem een ideale uitvalsbasis om het gebied van de Moezel met kinderen te verkennen. 

Cochem met kinderen
Cochem met kinderen

de Moezel met kinderen #2: Trier

Het stadje Trier staat helemaal in het teken van zijn Romeinse geschiedenis. De meeste bezienswaardigheden in deze stad hebben hier mee te maken. Wat dat betreft kun je in een dag tijd al veel van de bezienswaardigheden van deze stad zien. De oude binnenstad van Trier is gezellig om te bezoeken. Je hebt hier ook genoeg gezellige terrasjes om een hapje te eten en een drankje te doen.

In Trier kun je verschillende bezienswaardigheden uit de Romeinse oudheid bezoeken zoals een oude stadspoort, een oud amfitheater en oude badhuizen. Indien je kinderen niet super geïnteresseerd zijn in de Romeinse geschiedenis, dan raden we aan één of twee van deze bezienswaardigheden te bekijken en af te wisselen met bijvoorbeeld de leuke speeltuin in het stadspark van deze stad. Verder is er ook nog een uitzichtpunt, waar je een mooi uitzicht hebt over Trier en de omgeving.

Naar aanleiding van ons bezoek aan deze stad hebben we het uitgebreide verslag Trier met kinderen geschreven, waar we dieper ingaan op al deze bezienswaardigheden en activiteiten in deze stad. 

Trier met kinderen
Trier met kinderen

de Moezel met kinderen #3: saarburg

Ook deze stad in het Moezelgebied is leuk om te bezoeken met het gezin. Ook hier is van alles te doen voor kinderen. Zo kun je het kasteel van de stad bezoeken, kun je met een kabelbaan de berg op, een blotenvoetenpad lopen en de leukste activiteit in deze stad is het rodelen. Op deze rodelbaan kun je snelheden van maar liefst veertig kilometer halen, maar je kunt ook met een slakkengang naar beneden gaan. Jonge kinderen mogen alleen onder begeleiding van één van de ouders naar beneden. Deze rodelbaan trekt veel gezinnen met kinderen naar deze plaats toe en is een van de topactiviteiten in het gebied de Moezel met kinderen. 

Het centrum van de stad is gezellig en midden in het centrum heb je een waterval liggen. Hier rondom heen liggen allerlei terrassen waar je wat kunt eten en drinken. Ook kun je in dit plaatsje naar een roofvogelshow, is er nog een natuurwandeling naar een uitkijktoren en is er een waterspeeltuin. Voor een uitgebreid verslag over dit plaatsje, lees ons uitgebreide reisblog Saarburg met kinderen

Saarburg met kinderen
Saarburg met kinderen

de Moezel met kinderen #4: Burg eltz

Het gebied van de Moezel staat bekend om zijn mooie kastelen die je kunt bezoeken en het mooiste kasteel van het gebied is Burg Eltz. Dit kasteel ligt op 25 minuten rijden van het dorpje Cochem. Bij de parkeerplaats van het kasteel heb je twee manieren om het kasteel te bereiken. Je kunt met een pendelbus naar de ingang van het kasteel rijden of wandelen. 

Indien je gaat wandelen kun je ook kiezen of je via de weg in een minuut of tien naar het kasteel loopt of dat je in vijftien minuten de route door het bos loopt richting het kasteel. Indien je niet al te kleine kinderen hebt, dan adviseren we de ene route heen en de andere terug te lopen, aangezien je bij beide routes onderweg ook een mooi uitzicht hebt over het kasteel. 

Je kunt de binnenplaats van het kasteel gratis bekijken, maar wil je echt een kijkje nemen in het kasteel zelf dan moet je een rondleiding boeken met een gids. Ze verkopen voor deze rondleidingen familiekaarten met korting. Een rondleiding door het kasteel duurt ongeveer 40 minuten. De rondleidingen zijn in het Engels en in het Duits en je kunt een Nederlands blad met informatie over het kasteel bij de kassa krijgen voor verdere informatie. 

Ook is er een schatkamer in het kasteel die je zelfstandig kunt bezoeken op vertoon van je kaartje van de rondleiding. Ook is het mogelijk om bij het restaurant van het kasteel wat te eten en drinken. Voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en foto’s van het kasteel, kijk even op de Nederlandstalige website van het kasteel. 

Uiteraard heb je nog genoeg andere kastelen en ruïnes van kastelen in de omgeving. Burg Metternich ligt op een klein kwartier rijden van Cochem en hier kun je de ruïnes van het kasteel bezichtigen, maar dat is niet waar de meeste toeristen hier voor komen. Het uitzicht op deze berg is fantastisch over de rivier de Moezel. 

de Moezel met kinderen
de Moezel met kinderen

de Moezel met kinderen #5: hangbrug geierlay

Een van de langste hangbruggen van Europa vindt je in de Moezel. De hangbrug Geierlay ligt bij het plaatsje Mörsdorf en is maar liefst 360 meter lang. Je moet hier geen last hebben van hoogtevrees want de brug ligt op een hoogte van maar liefst 100 meter. De toegang tot de brug is gratis. Houdt er wel rekening mee dat het behoorlijk druk kan zijn op de brug. De brug is niet heel erg breed, dus soms is het nog lastig om mensen te passeren, die tegemoet komen of die foto’s aan het maken zijn. 

Om bij de brug te komen moet je wel een stukje wandelen vanaf de parkeerplaats van het bezoekerscentrum in Mörsdorf. Deze route is prima te bewandelen met kinderen en met een kinderwagen. Deze parkeerplaats kan wel snel vol zijn, maar in het dorp zelf kun je ook parkeren. Zeker als je met jonge kinderen vroeg wakker bent, is het aan te raden om vroeg in de ochtend de brug te bezoeken, aangezien het dan een stuk rustiger is dan midden op de dag. 

de Moezel met kinderen
de Moezel met kinderen

Waar slapen in de Moezel met kinderen

Aangezien het gebied rondom de Moezel vrij groot is, hebben we hier een aantal hotels in het centrale en toeristische plaatsje Cochem geselecteerd. Voor hotel rondom andere plaatsen, klik op de link met de hele lijst met hotels rondom de Moezel. 

Budget hotel: Gästehaus Ziemons 

Middenklasse hotel: Hotel Traumblick

Luxe hotel: Hotel Weingut Dehren

Voor het zoeken naar andere hotels in de Moezel met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Scroll naar boven