Cinque Terre met kinderen

Cinque Terre met kinderen: 5 bezienswaardigheden!

Je kunt prima een dag naar Cinque Terre met kinderen gaan. Natuurlijk is er niet super veel te doen voor kinderen op wat speeltuintjes na, maar een dagje naar dit prachtig stukje Italië moeten ze wel overleven als je regelmatig stopt voor een hapje, een drankje en een ijsje. In totaal bestaat Cinque Terre uit vijf verschillende dorpen die je met het openbaar vervoer allemaal kunt bereiken. We zetten de verschillende te bezoeken dorpen op een rij en geven alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek aan Cinque Terre met het gezin!

Cinque Terre met kinderen
Cinque Terre met kinderen

Cinque Terre met kinderen: Cinque terre card

Als je Cinque Terre met kinderen bezoekt dan is de trein het makkelijkste vervoersmiddel. Met de auto dit gebied bezoeken is niet te doen en ook zeker niet aan te raden. Je kunt de auto in de plaatsen Levanto en La Spezia makkelijk parkeren en vanaf daar de trein nemen naar de vijf dorpjes in Cinque Terre. Cinque Terre is een nationaal park en je betaalt entree om het ‘park’ te bezoeken. Je kunt op deze website een kaart kopen dat entree geeft tot het nationale park. Je kunt hier kiezen tussen een kaart inclusief en een kaart exclusief vervoer met de trein. 

Wat dat betreft is het makkelijk als je alle vijf de dorpjes wil bezoeken om een treinkaart te kopen. Deze kaart is ook al te gebruiken voor de trein van Levanto of La Spezia naar Cinque Terre toe. Het is ook mogelijk om ter plekke kaartjes te kopen voor de trein aan de kassa alleen kan er dan uiteraard (zeker in het hoogseizoen) een rij staan bij de kassa. 

Cinque Terre met kinderen: vervoer tussen de plaatsen

Zoals we net aangaven is de trein een ideaal vervoersmiddel tussen de vijf verschillende dorpjes. De trein doet er steeds een paar minuten over tussen de dorpjes, waardoor je in een korte tijd veel kan zien. Kijk wel even vooraf wanneer de treinen tussen de dorpjes rijden, zodat je niet al te lang hoeft te wachten op een station. 

Een andere mogelijkheid is om met de boot van het ene dorpje naar het andere dorpje te gaan. Alle plaatsen zijn bereikbaar met de boot behalve het dorpje Corniglia niet (daar is geen haven). Ook hier kun je weer kiezen voor een dagkaart en je kunt ook vanaf Levanto en La Spezia met de boot naar deze dorpjes varen. Ook hier kun je weer kiezen tussen losse tickets voor een ritje of dat je voor een dagkaart gaat, waarbij je onbeperkt kunt reizen tussen de verschillende dorpjes. 

De laatste mogelijkheid om je te verplaatsen tussen de dorpjes is te voet. Je hebt tussen de meeste dorpjes verschillende wandelpaden liggen, alleen de meeste wandelpaden zijn niet echt geschikt om met kinderen te bewandelen. De paden kunnen behoorlijk steil zijn en zeker in de zomer is het dan bijna geen doen om door de hitte zo’n wandeling te maken. Uiteraard heb je tijdens een wandeling wel prachtige uitzichten over de dorpen en de zee. 

Wil je toch een stuk wandelen dan is het Via dell’Amore vanaf het station van Manarola naar Riomaggiore de makkelijkste route om te lopen. Deze route is ongeveer 1,5 kilometer lang en je loopt hier ongeveer een half uurtje op. Kijk wel even vooraf of de wandelpaden open zijn, aangezien de wandelpaden regelmatig gesloten worden voor onderhoud. 

Houdt er wel rekening mee dat je op de paden tussen de dorpen niet mag wandelen met slippers en dat je wel stevige schoenen aan moet doen. Sowieso loop je redelijk wat af in de dorpjes. Een kinderwagen is in de dorpjes mogelijk maar een kinderdrager is wel een stuk makkelijker.

Cinque Terre met kinderen
Cinque Terre met kinderen

Cinque Terre met kinderen #1: Manarola

Dit is het oudste dorpje van Cinque Terre en staat vooral bekend vanwege de wijn. Het dorpje is ook omgeven door wijnvelden die op de heuvels liggen. Het is ook mogelijk om door deze wijnvelden te lopen, maar dat is dan wel een stevige klim naar boven. Je hebt hierboven ook wandelpaden en ook een schitterend uitzicht over het dorp Manarola.

Zeker vanuit de bar Nessun Dorma heb je een prachtig uitzicht, waar je echt hele toffe foto’s kunt maken tijdens het eten met op de achtergrond het dorpje. De prijzen zijn hier ook nog eens vrij goed betaalbaar. Bij Manarola kun je verkoeling opzoeken van de zee. Op de grote rotsblokken bij het dorpje liggen mensen te zonnen en springen mensen vanaf de blokken in het water. 

Ook kun je prima wandelen door het dorpje heen. Er zijn genoeg winkeltjes, terrasjes en restaurantjes om een hapje en een drankje te doen in het dorp. Houdt er wel rekening mee dat het wel vrij heuvelachtig is en dat het dus wel vermoeiend kan zijn al die trappetjes. 

Cinque Terre met kinderen #2: Vernazza

Dit dorpje wordt vaak beschouwd als het mooiste dorpje van de vijf dorpjes. Je hebt hier een leuke haven met gezellige terrasjes en vanuit het station ben je hier zo. Zeker de gekleurde bootjes in de haven zijn erg fotogeniek. Ook is het leuk om het centrum van dit dorp even te bezoeken en door de smalle steegjes te wandelen. Dit is wel één van de drukst bezochte dorpje van Cinque Terre. 

Ook bij Vernazza heb je een klein strandje liggen bij het dorp dat voornamelijk bestaat uit kiezelstenen. Ondanks je hier uiteraard wel even verkoeling kunt zoeken met je kinderen bij de zee, is het niet een strand waar je snel een paar uur gaat liggen. 

Vernazza heeft een aantal kleine bezienswaardigheden zoals een klokkentoren op een rots in de zee, een kasteel, de stadsmuren en een oud kerkje. Toch moet je niet echt voor de bezienswaardigheden Cinque Terre bezoeken, maar meer voor de mooie uitzichten en de schoonheid van de verschillende dorpjes. 

Cinque Terre met kinderen #3: Corniglia

Dit is het enige dorp dat niet direct aan de zee ligt en op een rots is gebouwd. Het wordt ook het minst bezocht door toeristen en er wonen ook niet zo heel veel mensen in dit dorp. Vanaf het treinstation moet je nog 365 treden beklimmen voordat je in het dorpje bent. Met hele kleine kinderen kan je er dan ook voor kiezen om de bus te pakken van het station naar het dorp toe. 

Veel wandelingen starten in dit dorp, omdat je vanuit het hoger gelegen Corniglia naar de andere dorpjes omlaag loopt en dat dat uiteraard een stuk makkelijk is dan de berg omhoog te moeten lopen. Verder heb je in het dorp vooral terrasjes waar je wat kunt drinken en ook is er een kerkje dat je eventueel kunt bezoeken in dit dorp van Cinque Terre met kinderen. 

Cinque Terre met kinderen #4: Monterosso Al Mare

Dit is het dorp waar je ook het makkelijkste naar het strand toe kunt gaan tijden je bezoek aan Cinque Terre met kinderen. Je hebt hier een gezellige lange boulevard waar de stranden van dit dorp aan liggen. Dit dorp is het minst mooie dorp van de vijf en vooral populair vanwege het strand. Bezoek je Cinque Terre met kinderen niet in de zomermaanden, dan is dit een dorp wat je kunt overslaan als je niet zo heel veel tijd hebt. 

Op het strand vind je ook een enorme rots (Scoglio di Monterosso). Vooral jongeren vinden het leuk om deze rots te beklimmen en vanaf deze rots in het water te springen. Ondanks dat het niet de mooiste stranden van Italië zijn, kun je hier prima een paar uurtjes op het strand liggen met je kinderen. 

In Monterosso Al Mare heb je een nieuw gedeelte en een oud gedeelte. De meeste toeristen blijven in het nieuwe gedeelte dichtbij het station, maar de stranden in het oude gedeelte zijn een stuk rustiger. Wil je daarom niet in de drukte op het strand liggen in de zomer dan kun je langs de kust ook naar het oudere gedeelte van Monterosso lopen. 

Cinque Terre met kinderen #5: Riomaggiore

Dit dorpje ligt het meest zuidelijk van de vijf dorpen van Cinque Terre. In Riomaggiore is het leuk om het sfeervolle haventje van het dorp te bezoeken. Vanuit hier varen ook de boten naar de andere dorpen toe. Wil je een mooi uitzicht hebben over dit dorpje dan is het leuk om over de rotsen te klimmen bij de haven en vanaf de rotsen een leuke foto te maken van je kinderen en het dorpje. 

Je kunt in dit dorpje een kasteel en de kerk San Giovanni Battista bezoeken, maar deze liggen wel in het hogere gedeelten van het dorp. Je hebt uiteraard wel weer een mooi uitzicht hoe hoger je in het dorp komt. 

Cinque Terre met kinderen
Cinque Terre met kinderen

Waar overnachten in Cinque Terre met kinderen?

Zoals we al aangaven is het prima te doen om Cinque Terre met kinderen in een dag te bezoeken. Als je niet alle dorpjes wil bezoeken kun je zelfs met een halve dag volstaan. Wel zijn er genoeg gezinnen met kinderen die ook een nachtje overnachten in één van de dorpen. Hierdoor kun je het wat rustiger aan doen en uiteraard is het ook tegen de avond en in de vroege ochtend een stuk minder druk in de verschillende dorpen. We zetten een aantal goede opties hieronder op een rij in de verschillende prijsklassen. 

Budget hotel: Agriturismo Costa di Campo

Middenklasse hotel: Olimpo Affittacamere

Luxe hotel: Sea View Suites – Francamaria Rooms

Kijk voor alle accommodaties in de regio van Cinque Terre even hier

Scroll naar boven