Capitol Reef National Park en Lower Creek Falls met kinderen

Wat te doen in Capitol Reef National Park en Lower Creek Falls met kinderen? Als je op reis gaat naar Amerika en je reist door de staat Utah, zul je ontdekken dat Utah vol ligt met nationale parken en state parken. Capitol Reef National Park is dan zeker een leuk park om te bezoeken met kinderen. Dit park is kleiner dan bijvoorbeeld Bryce National Park, maar heeft enkele unieke ervaringen die geen enkel ander nationaal park heeft. Ben je bang dat jouw kind te weinig fruit eet deze vakantie? Ga dan zeker langs dit nationale park! Je kunt dit park prima in een halve dag doen als je beperkt de tijd hebt. Overnachten op de camping in dit park is zeker aan te raden. Daarnaast geven we je in deze blog ook alle informatie over Upper Creek Falls Trail.

Beste reistijd Capitol Reef National Park met kinderen

In principe kun je het Capitol Reef National Park met kinderen het gehele jaar bezoeken. Alle jaargetijden zijn spectaculair voor dit park. Toch is de beste reistijd voor dit nationale park in de Verenigde Staten tussen maart en oktober. Dan zijn de temperaturen in het park aangenaam en heb je geen last van sneeuw. In de maanden juli en augustus kunnen de temperaturen wel behoorlijk stijgen en is het aan te raden om vroeg in de ochtend of laat in de middag het park te bezoeken.

Houdt er dan ook rekening mee dat het hoogseizoen is en dat de prijzen van accommodaties ook een stuk hoger liggen. Voor Lower Creek Falls raden we af om te gaan wandelen als de voorspelling is dat het die dag ruim 30 graden wordt. Dit in verband met de beperkte schaduw in dit park. Of je moet heel vroeg op de dag of heel laat in de middag het park bezoeken, waardoor de zon niet meer zo krachtig is. Smeer uiteraard op zonnige dagen je kinderen goed in, aangezien je tijdens het wandelen snel kunt verbranden.

Wat te doen in Capitol Reef National Park

Vervoer in en naar Capitol Reef National Park

In de grotere nationale parken zijn shuttlebussen, maar in Capitol Reef National Park heb je dit niet. Je hebt dus wel echt een auto nodig om het park te verkennen. Je kunt namelijk gewoon in het park overal rijden met jouw auto of camper. Vanaf camping Fruita heb je lopend toegang tot het Amphitheater, het Gifford house en de Fremont river trail.

De meeste gezinnen met kinderen huren een auto om de verschillende nationale parken in de Verenigde Staten te gaan verkennen. Het makkelijkste om dit te doen is op het vliegveld. De meeste toeristen landen op Los Angeles (of San Francisco). Je kan op het vliegveld van Los Angeles een auto huren via de maatschappij Sunny Cars. Hier werken ze met een all inclusive principe, waarbij de meeste verzekeringen en het eigen risico in de prijs inbegrepen zitten. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in de Verenigde Staten even hier.

Wat te doen in Capitol Reef National Park

Lower Creek Falls

Vanaf Bryce National Park rijd je over de Highway 12 (scenic road) richting Highway 24. Halverwege Highway 12 kom je 2 wandelingen tegen die goed te doen zijn met kinderen. De upper Calf Creek Falls & de Lower Calf Creek falls. De eerste wandeling is een korte wandeling, maar wel stijl omhoog. De tweede wandeling is een wat langere wandeling (10 kilometer).

Deze wandeling hebben wij gelopen met onze 3 kinderen van 4 jaar, 7 jaar en 10 jaar. Voor de jongste was dit een afstand die ze nog nooit had gelopen, maar met plezier heeft volbracht. Is jouw jongste ook 4 jaar of jonger? Overweeg dan om een drager mee te nemen en bedenk zelf goed of dit een afstand is die (gedeeltelijk) haalbaar is voor jouw kind. Het pad is overwegend vlak en onderweg is veel te zien. Je zult hier veel minder toeristen tegenkomen dan in de nationale parken.

Je kunt de auto parkeren op een parkeerplaats in de buurt en deze parkeerplaats kost 5 dollar voor een hele dag. Er zijn bij deze parkeerplaats wc’s aanwezig en een wastafel met stromend water. In de schaduw zijn picknickplaatsen en er is een kraantje om eventueel het water van je camper bij te vullen (tip!).

We raden aan om de wandeling vroeg in de ochtend te starten. Dit kan door te overnachten bij de Lower Calf Creek Falls. Hier bevindt zich namelijk een first come first serve camping (wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Reserveren is niet mogelijk) voor campers tot 8 meter. Deze is prachtig gelegen aan een riviertje.

Er is een hangbrug over het riviertje en elke plek heeft schaduw, een picknicktafel en een vuurring. Maar het meest bijzondere is dat je tussen de rode rotsen overnacht. Jouw uitzicht is werkelijk prachtig! Je betaalt 15 dollar per nacht voor deze camping (je hoeft de 5 dollar parkeerkosten dan dus niet meer te betalen) en deze camping heeft maar 16 plekken.

Het is dan ook aan te raden om hier al in de ochtend je plekje te bezetten door te betalen, een betaalbewijs op te hangen en iets op de plek achter te laten zodat duidelijk is dat de plek bezet is. Reis je met een huurauto dan zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden rondom Bryce.

Capitol Reef National Park en Lower Creek Falls met kinderen

Als het is gelukt om een plekje te bemachtigen kun je gaan wandelen. De wandeling start namelijk direct vanaf de camping. Neem voldoende eten en drinken mee onderweg. Er is weinig schaduw en het kan naarmate de dag vordert flink warm worden, omdat je in een dal loopt. Aan het begin van de wandeling kun je een A4’tje halen met nummers erop die je vertellen wat je onderweg allemaal kunt zien.

Zo zijn er petroglyphen te zien op de rotsen die gemaakt zijn door de native (eerste) bewoners (Native Americans worden niet graag Indianen genoemd, omdat dit geen recht doet aan de herkomst en de stammen van de eerste bewoners) , een oude graanopslag, een riviertje wat door het landschap loopt, verschillende beverdammen en als je geluk hebt ook bevers!

Verschillende mooie vogels en grondeekhoorntjes zijn hier ook niet vreemd. Door de afwisseling en de nummers met verschillende verwijzingen liepen onze kinderen heel makkelijk deze wandeling. Na 5 kilometer wandelen kom je uit bij een 240 meter hoge waterval met heerlijk koel water en schaduw.

Een perfecte plek om te lunchen of te snacken. Durf jij met jouw voeten in het koude water? De weg terug is hetzelfde. Doordat de wandeling auto- en fietsvrij is en het één richting heen en terug is, kun je je kinderen ook makkelijk laten rennen. Terug van de wandeling kun je heerlijk uitrusten op de camping of op de parkeerplaats. De picknickplaatsen liggen in de schaduw.

Lower Creek Falls met kinderen

Capitol Reef National Park

Minder dan een uurtje rijden vanaf Upper Falls Creek ligt Capitol Reef National Park. Als je over de Highway 24 aan komt rijden passeer je eerst enkele uitzichtpunten. Dit zijn Panorama Point en Goosenecks Overlook. Je kunt jouw auto hier parkeren en een korte wandeling van nog geen halve kilometer maken.

Je hebt hier een prachtig overzicht over de canyons! Ben je hier rond zonsopgang of zonsondergang, loop dan nog een halve kilometer verder voor een nog beter uitzicht. Beide wandelingen zijn zeer makkelijk te doen met (kleine) kinderen vanwege de lengte en het hoogteverschil wat er is.

Capitol Reef Nationaal Park met familie

Kinderactiviteiten Capitol Reef National Park

#1 Visitors Centre

Als wij een nationaal park bezoeken in de Verenigde Staten dan gaan wij altijd als eerste naar het Visitors Centre toe. Ook Capitol Reef National Park heeft zo’n centrum en je krijgt hier gelijk heel veel informatie over het nationale park. Zo kun je hier naast informatie ook kaarten van de omgeving krijgen en kun je ook eventueel souvenirs kopen van het park.

Voor kinderen is het Junior Ranger Program erg leuk om te doen. Je kan hier naar vragen bij de kassa en dan kunnen kinderen een badge van het park verdienen. Dit verdienen ze door verschillende opdrachten over het nationale park te maken. Voor kinderen van verschillende leeftijden hebben ze verschillende vragen. Voor kinderen natuurlijk een hele leuke en informatieve manier om met het nationale park in aanraking te komen. Wel moet je er rekening mee houden dat de boekjes in het Engels zijn en dat je af en toe moet helpen met het vertalen van de tekst.

Je kan bij het visitor centre van Capitol Reef National Park met kinderen ook een film over het park bekijken. Deze duurt 18 minuten en vertelt je alles over de achtergrond van dit park. Als je van geschiedenis houdt zou ik de film meepakken. De film vertelt je over de native bewoners, hoe de mormonen kwamen wonen in dit gedeelte van Utah en wat ze hebben gedaan om dit park aan te leggen en te onderhouden. Ook weet je na deze film waarom Utah, Utah heet.

Daarnaast heeft het visitors centre een goed WIFI verbinding en dat is ook de enige plek in het park waar deze verbinding goed is. Op de meeste plekken in het park heb je namelijk geen verbinding. Aan de park rangers die in het visitors centre aanwezig zijn kun je altijd om de laatste updates vragen.

In ons geval was er bijvoorbeeld een weg afgesloten vanwege werkzaamheden. Verder heeft het visitors centre een kleine expositie over de aanwezige dieren en hoe de kliffen, canyons en waterbassins zijn ontstaan door de loop van de tijd. Voor oudere kinderen een leuke les aardrijkskunde en biologie. Buiten kun je jouw flesjes vullen met vers drinkwater en zijn er wc’s.

Capitol Reef National Park en Lower Creek Falls met kinderen

#2 Gifford House & Fruita Camping

Ongeveer 2 kilometer vanaf het visitors centre vind je Gifford house. Dit is een historische huis dat nog in originele stijl is gebleven. Er is hier ook een kleine expositie over hoe het leven hier in vroegere tijden geweest is. De bewoners van dit huis leefden hier tot 1969 als laatste. Voor die tijd leefden er altijd maximaal 10 families in deze vallei. Deze families hebben 3000 fruitbomen gepland en onderhielden zichzelf en elkaar hiermee.

Dit huisje spreekt zeker tot de verbeelding van de kinderen. Het verschilt daarnaast weinig van hoe Nederlanders leefden voor de Tweede Wereldoorlog. Ook hier vind je achter het huisje het kolenhok. En weten jouw kinderen waar dat kleine houten huisje buiten voor is? Het Gifford house is daarnaast een winkeltje met lokale producten. We konden het niet laten om hier heerlijk geurende verse traditioneel gebakken cherry pie te kopen en deze buiten bij de picknicktafels op te peuzelen.

Er wordt ook honing, home made ijs en andere taartjes verkocht. De omgeving is bijzonder vredig in dit groene dal vol met fruitbomen. Naast het Gifford house ligt Fruita camping. Een bijzondere camping omdat deze volledig tussen de fruitbomen ligt en je hier kampeert op gras. Iets wat je weinig tegenkomt in Amerika.

Zoals we al eerder aangaven in deze blog heb je vanaf camping Fruita lopend toegang tot het Amphitheater, het Gifford House en de Fremont River trail. Vanaf hier kun je ook een Scenic Drive rijden. Wij hebben de Scenic Drive niet gereden omdat we in Amerika al genoeg afstand aflegden in onze auto.

Gifford House met kinderen

#3 Fruit Plukken

Het bijzondere van dit nationale park zijn de vele fruitbomen in deze vallei. Deze bomen zijn zoals we al eerder aangaven gepland door de mormomen die zich hier vestigden rond 1860. Sommige bomen zijn dus echt al oud. Wat super origineel is in dit park is dat als er fruit in de bomen hangt, je zoveel mag plukken als je zelf wil.

Alles wat je ter plekke kunt opeten mag je gratis plukken. Voor alles wat je meeneemt betaal je een kleine bijdrage. Je kunt hier de volgende fruitsoorten plukken: appel, abrikoos, kers, perzik, peer, pruim, druif en nectarine. Ook kun je hier noten plukken en dat zijn de volgende noten: amandel, walnoot en pecannoot.

De bloesemtijd is tussen eind maart en begin mei van deze bomen. Pluktijd is tussen half juni en juli voor het eerste fruit. Het overige fruit en de noten kun je plukken tussen juli en half oktober. De meeste fruitbomen en notenbomen bevinden zich tussen het visitors centre tot net na de camping. Het Gifford house ligt hier dus tussenin en is een fijn punt om jouw auto te parkeren en vanaf daar te lopen tussen de bomen.

Capitol Reef National Park met het gezin

#4 Fremont River Trail

Deze wandeling van 3,4 kilometer lang (heen en terug) naar de Fremont River, leidt je langs de rivier, door de boomgaarden naar het begin van een rots waar je in flink tempo omhoog loopt. Je krijgt hierdoor in snel tempo een prachtig uitzicht over de omgeving. De wandeling is in principe niet gevaarlijk als je je kinderen waarschuwt om niet te dicht langs de rand te gaan lopen.

Door het stijgen is de wandeling gemiddeld moeilijk voor kinderen. De afstand valt uiteraard wel mee en als je eenmaal mooi uitzicht hebt kun je ook besluiten om terug te keren met kleine kinderen. Het is namelijk heen en weer lopen. Het wisselende landschap en de boomgaarden maakten dat wij deze wandeling de moeite waard vonden om te lopen. Je loopt hier ook lekker in de schaduw als het iets warmer weer is.

#5 Hickman Bridge

De wandeling van 3 kilometer (heen en terug) naar Hickman Bridge vonden onze kinderen de leukste wandeling die wij in Capitol Reef National Park gelopen hebben. Als je vanaf het Visitors Centre weer Highway 24 opdraait kom je eerst langs Petroglyph Panel. Hier zijn we niet gestopt omdat we op onze reis al genoeg petroglyphen hebben gezien en graag verder wilden. Echter we hebben gehoord dat ze wel heel mooi zijn hier.

Dus heb je nog geen petroglyphen gezien? Stop hier dan even. Petroglyphen zijn mooie rotstekeningen gemaakt door de native bewoners van Amerika. De betekenis is vaak verloren gegaan. Maar fantaseren over wat het betekent is altijd leuk om te doen met je kinderen! Als je iets verder rijdt op de Highway 24 kom je eerst langs het oude schoolhuis en daarna bij de Hickman Bridge parkeerplaats.

Deze wandeling is niet lang, maar het is wel een pittige klim voor kleinere kinderen op en neer. We kwamen meerdere gezinnen met hele kleine kinderen (2 en 3 jaar) tegen die deze wandeltocht deden. Hier is weinig schaduw en het kan dus best warm worden. Neem voldoende water mee voor onderweg!

Onderweg word je beloond met een mooi uitzicht, natuurlijke bassins met water (klein) en als je het einde redt kom je bij een prachtige natuurlijke brug uit. Onderweg kom je kleinere bruggetjes tegen, maar het einde loont met de grootste brug in dit park. Ben je met oudere kinderen (9+) op pad? Er zijn ook langere en moeilijkere wandelingen te maken.

Capitol Reef NP met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Capitol Reef National Park

In de wijde omgeving van Capitol Reef Park is geen enkele grote supermarkt te bekennen. Wij hebben uiteindelijk voor veel geld in Boulder (Utah) wat boodschapjes gehaald, omdat we ons niet gerealiseerd hadden dat er echt geen supermarkten zijn in de wijde omgeving. Bedenk goed dat als je dit gebied inrijdt, je in een omgeving van ruim 200 kilometer geen grote supermarkt tegen gaat komen.

De prijzen van de kleine winkeltjes in de buurt van het park zijn vrij hoog. Je kunt dus beter vooraf boodschappen doen in de wat grotere steden zoals Moab, Cedar City of Beaver. Wel is het goed mogelijk om hier op overnachten te besparen, doordat er mogelijkheden zijn om wild te kamperen. Zo kun je wild kamperen op een BLM camp of designated camping.

Je moet er dan wel rekening mee houden dat er geen voorzieningen zijn, maar voor kinderen kan het wel een hele toffe ervaring zijn. Vergeet de marshmallows en de lighter fluid niet om een gezellig kampvuurtje te bouwen met kinderen!

Kindvriendelijk hotel Capitol Reef National Park

Uiteraard is het niet noodzakelijk om wild te kamperen in de buurt van Capitol Reef National Park. Je hebt ook verschillende kindvriendelijke accommodaties in de omgeving van Capitol Reef National Park. We zetten hieronder een aantal van deze accommodaties op een rij, die super goed beoordeeld zijn door gezinnen met kinderen. Druk op de blauwe link voor meer informatie.

Budget accommodatie: The Rim Rock Inn

Middenklasse accommodatie: THE SNUGGLE INN

Luxe accommodatie: SkyRidge Inn

Kijk voor de gehele lijst van kindvriendelijke accommodaties in de omgeving van Capitol Reef National Park.

Over de auteur: deze blog is geschreven voor Ilse Stelma op IG te volgen onder traveling_stelmafamily. Ilse is in 34 landen geweest en ze houdt er van om samen met haar gezin te reizen. Daarbij houden ze het meeste van natuur, (wild)kamperen, af en toe heerlijk wat luxe en plekjes waar nog niet veel toeristen komen.

Scroll naar boven